Handmatig schakelen - een soort die aan het uitsterven is

Met de overstap naar e-mobiliteit verandert niet alleen het type aandrijving. Handmatig schakelen behoort tot het verleden, hij is klaar om het museum in te trekken. Het is al lang op de terugtocht. Moderne rijhulpsystemen kunnen beter overweg met automatische transmissies. De zelfingrijpende persoon is een storende factor die men het liefst buiten houdt.

Veel plastic in de schakelpaden in de 9-3 II
Veel plastic in de schakelpaden in de 9-3 II

Er zijn al langere tijd regelmatig discussies over hoe je moet overstappen. De groep sportcoureurs verdedigde de handmatige versnellingswisseling met alle kracht, ook al is het de laatste jaren steeds moeilijker geworden om argumenten te vinden. Automatische machines schakelen lange tijd beter en sneller dan mensen. Om het nog erger te maken, zijn ze nog gieriger met brandstof.

In een elektrische auto heb je geen handgeschakelde versnellingsbak nodig. Koppel en snelheid bereiken wat aanvoelt als oneindig. Een versnellingsbak met één of twee versnellingen is standaard. Als het er daadwerkelijk twee zijn, gaat het schakelproces natuurlijk volledig automatisch. Niemand zal huilen na de handmatige versnelling, althans niet in de elektrische auto.

Gevolgen voor toekomstige generaties

Hoe lang blijven rijscholen trainen met handgeschakelde versnellingsbakken? Het einde is voorzienbaar, het zou uiterlijk in 2030 kunnen komen. Dan zouden nieuwe verbrandingsmotoren ook in Duitsland verboden kunnen worden, in andere landen zijn ze dat al. De stroom assistentiesystemen blaast ook de lichten uit bij de handmatige versnellingspook.

Op een gegeven moment zal er een generatie chauffeurs op de weg zijn die niet bekend is met handmatig schakelen en er ook niet mee mag rijden. Een ontwikkeling met fatale gevolgen voor oldtimers en klassiekers.

Niet grappig, het circuit in de Saab 99
Niet grappig, het circuit in de Saab 99

Wat zal er worden van de sportwagens uit het verleden? Waar zijn de oude Porsche 911's die voornamelijk handmatig werden geschakeld omdat de 4-traps automaat in de relevante kringen werd afgekeurd? Welke effecten heeft het op de Britse roadsters, die met de keiharde, precieze schakelpookjes. Deze klassiekers met een hart dat altijd vreugde bracht?

Handmatige shift - er was iets

Misschien zijn ze niet te koop, ook al zouden ze klimaatneutraal kunnen zijn met een alternatieve brandstof. Omdat er op een gegeven moment geen jongere meer in kan rijden, eist de wetgever extra training, of het uitsterven zou het welwillend kunnen laten gebeuren.

1986 - ook geen vreugde met de 900-versnellingsbak
1986 - ook geen vreugde met de 900-versnellingsbak

Feit is dat mensen steeds meer vaardigheden verliezen die ze ooit hadden. Assistentie- en navigatiesystemen maken oriëntatievaardigheden, verworven gedurende duizenden jaren, overbodig. Het gevoel voor rijfysica, dat 20 of 30 jaar geleden heel belangrijk was, is niet meer nodig. Sinds de introductie van ESP regelt de computer alles. Tenminste totdat de natuurkunde de overhand wint. En tot verbazing van de bestuurder belandt het voertuig in de sloot.

Bij Saab was het verhaal van de handgeschakelde versnellingsbak nooit de grote hit. De Zweden zijn altijd ver verwijderd geweest van de kwaliteiten die BMW, Alfa Romeo en Porsche ooit afleverden. De versnellingsbakken in Saab 99 en 900 waren altijd verschrikkelijk om te schakelen. Onnauwkeurig, ongemotiveerd, alleen de krachtige turbomotoren maakten het goed.

Voldoende nauwkeurige handmatige versnelling in de Saab 9-3 I.
Voldoende nauwkeurige handmatige versnelling in de Saab 9-3 I.

De laatste wraak uit Detroit

De versnellingsbakken waren alleen echt goed om te schakelen in de Saab 9000, in ieder geval acceptabel, met een lichte neiging tot plezier, in de 9-3 I, 900 II en 9-5 I. De 9-3 II had gewoon te veel plastic ingebouwd de schakelkoppeling daarvoor. Het had leuk kunnen zijn. En tot slot, met de Saab 9-5 NG, was de cirkel weer gesloten. De handgeschakelde versnellingsbak was de laatste wraak van GM en niet voor niets prefereren kopers de automatische transmissie, wat ook merkbaar is in de prijzen van gebruikte exemplaren.

Komen voertuigen met handgeschakelde versnellingsbakken in musea terecht, of hebben ze een langdurige kans om als veteranen te worden verplaatst? Het is aan de wetgever om al dan niet autocultuurgoederen een kans te geven. Deze biedt immers sinds 1 april (!) 2021 de mogelijkheid tot één Aanvullende opleiding bij.

10 uur of 45 minuten meer in de praktijk op een wisselend voertuig - gecombineerd met een extra test van 15 minuten is voldoende, ook als je je rijopleiding op een automatisch voertuig hebt afgerond. Het sleutelnummer 78 van het rijbewijs B wordt dan het nummer 178 en u mag een handmatig geschakeld voertuig besturen. Bezitters van een automaatrijbewijs kunnen ook een aanvullende opleiding volgen en hun rijbewijs wijzigen.

Zal dat genoeg zijn om de handmatige versnellingspook voor uitsterven te behoeden? Waarschijnlijk niet.

11 gedachten over 'Handmatig schakelen - een soort die aan het uitsterven is"

 • blanco

  3 van de 5 gezinsauto's zijn automatische machines, dat is leuk, maar overstappen is ook leuk. Vooral de T3-bus is een reis door de tijd waarin alles weer met de hand moet worden gedaan (tot aan de raamheffer) omdat ik mijn zoon erop heb laten oefenen voor de rijschool, dus de 9000 is ontspannend voor hem.

  Ik heb ook mijn ervaring met de ESP. In de 9-5NG merk je niets, de 9-7x is ofwel langzamer of het ESP grijpt bewust later in. De auto wiebelt voordat je merkt dat de elektronica ingrijpt. Persoonlijk vind ik dat heel goed, want het geeft je nog een feedback en wordt je dan bewust van je rijfout.

  • blanco

   Je zoon heeft daar veel geleerd...

   Ik ben zelf zo blij dat ik heb geleerd in een auto en motor zonder hulp. En ik vind het leuk om het vandaag steeds weer op te frissen. Neem mijn oldtimer mee of schakel ESP in de 9-5 (bovenverdieping) uit om een ​​indruk te krijgen van de wegomstandigheden.
   Anders stampt hij slechts kort bij het starten en accelereert dan langzamer. Zelfs in de 3e versnelling levert mijn oldtimer draaiende banden op asfalt - bijvoorbeeld wanneer stof en regen een smeerfilm vormen. Neem de volgende bocht met de nodige voorzichtigheid. Ik hou van deze rijstrookinformatie, die je zo volkomen veilig kunt verzamelen op een recht stuk bij het accelereren. Dat kan zelfs op een motor. Ze hebben tegenwoordig ook steeds meer assistenten. Het valt nog te bezien of je de weg en bochten nog goed kunt inschatten nadat je ze snel hebt benaderd met antisliphulp...

 • blanco

  Ja tom
  en hoeveel uur meer voor een voertuig met stuur of rieten versnelling?
  Stuur 96 groeten

  • blanco

   Krückstock-shift in de 2CV, gewoonweg geniaal! Als je het eenmaal in je "hand" had, was er niets gemakkelijker.

 • blanco

  Wat voor gedachtengang biedt Tom ons! Echt geweldig! Straks mag niemand meer met de wisselauto's rijden!?
  Ik begeef me vaak in de oldtimerscene en daar merk je al lang dat de prijzen van zware en dure vooroorlogse voertuigen stagneren of zelfs dalen. Een reden is dat bijna niemand dergelijke voertuigen meer kan besturen. Wie is er nog bekend met handmatig ontstekingstijdstip? Of met een tegenversnelling, deels extern geschakeld?

  Ik rij al een tijdje in een Lancia Appia uit 1960. Het is alleen een enorm verschil met de Fulvia uit 1972, laat staan ​​de Saab uit 1999 en 2004.
  Je moet wel vooruitziend rijden, want de remmen en het onderstel zijn nog net als toen, namelijk iets moeilijker te besturen dan tegenwoordig! Maar het blijft leuk! Maar vindt iemand dat in 2030 of 35 nog steeds geweldig? Ik denk van niet.
  Het is nu eenmaal zo: alles moet voorbij......

 • blanco

  De enige goed schakelbare Saab in mijn garage is de Og 9/5 aero bj 2000. De viggen gaat zo
  Ik ben momenteel in Griekenland en rijd in een vuile Kia-huurauto. Versnellingsbak met 6 versnellingen, versnellingspook met één vinger te bedienen, ongelooflijk precies en versnellingen schuiven bijna vanzelf in de steeg
  Aan de andere kant zijn mijn Saab Stoneage dat wel.

 • blanco

  In harmonie met de tijd

  Ik hou van de manier waarop Tom zijn thema's bepaalt. Het raakt de achteruitkijkspiegel niet echt als de auteur graag vooruit denkt.

  Toevallig had ik de laatste tijd soortgelijke gedachten, allemaal nog tere planten te midden van onkruid. En ZACK is een artikel dat alles op een rij zet, doordacht en geformuleerd. Dit is een geweldige bioscoop.

 • blanco

  Ik heb zojuist bewust geïnvesteerd in een switch. De automaat van de eerste XC 90-serie zorgt vaak voor problemen. Daarnaast is een reparatie of revisie niet bepaald goedkoop.
  Deze aankoop brengt eigenlijk twee opkomende componenten samen: handgeschakelde transmissie en diesel.

 • blanco

  Tien uur 45 minuten training voor het handmatig schakelen. Ik ben onder de indruk en zou graag willen zien wat ze doen.

  Precies 25 jaar geleden haalde ik mijn rijbewijs in Flensburg. Naast de eis van rechts rijden (vaak vergeten door de talloze automobilisten in het midden) en het niet-verkeersbelemmerende gebruik van de vertragingsstrook op snelwegen, was handmatig schakelen natuurlijk ook onderdeel van de les; casual. Schakelpatroon, horen en voelen wanneer de volgende versnelling moet worden ingeschakeld (omhoog en omlaag) en het gebruik van de versnellingen op de rijstrook van de autobahn. "Trap het gaspedaal in en je schakelt pas naar de vierde plaats als de naald van de snelheidsmeter 90 aangeeft!"

  Voor deze training wil ik graag achterin zitten. Misschien leer ik nog iets.

  • blanco

   Het land is overgereguleerd, daar bestaat geen twijfel over. Er was een tijd dat je met veel geluk in 10 uur een volledig rijbewijs kon halen.

   • blanco

    En toen heb ik iets eerder het rijexamen gedaan zonder rijlessen van de rij-instructeur!
    Mijn vader had het lef en de ervaring om mij klaar te stomen voor het examen.
    Dit is wat er in 1972 in Zwitserland gebeurde. De examinator liet me bijna 2 uur rijden en zei toen aan het eind; dat kan, ik moet je de ID geven.
    Tempi passati.

Reacties zijn gesloten.