Hoe zit het met de toekomst van Evergrande Auto?

De afgelopen week was moeilijk. Evergrande stond onder druk, de vastgoedsector in China loopt (voorlopig) achter op de speculatieve tijden. De administratie reguleert tot en met de particuliere belegger, wiens mogelijkheden steeds meer worden beperkt. Dat kan vanuit het oogpunt van de partij juist zijn. Want leefruimte in China moet zowel beschermd als betaalbaar zijn. Een discussie die de Duitsers ook niet vreemd zal zijn. De blog gaat over de toekomst van Evergrande Auto, en daarmee de toekomst van Trollhättan.

Evergrande Autoproductie

Valt Evergrande Auto op?

De aandelen van het moederbedrijf Evergrande (HK 3333) vonden ook pas donderdag en vrijdag hun weg naar beneden. De prijsverliezen waren niet zo dramatisch als in de dagen ervoor, maar ze gingen door. Evergrande Auto (HK 0708) was opmerkelijk. Het aandeel verwijderde zich van de neerwaartse trend en won op beide handelsdagen met lichte koerswinsten.

Het beeld veranderde maandag niet. Evergrande Auto steeg met meer dan 9%, wat de prijsverliezen van de afgelopen 5 dagen goedmaakte. Het moederbedrijf werd ook positief na het zien van de Verkoop aangekondigd door delen van de internetbusiness.

De redenen voor de stabiliteit en de prijswinsten van Evergrande Auto zijn divers. Terwijl de onroerendgoedsector in Peking "geforceerd gekoeld" wordt en de hoogtijdagen waarschijnlijk achter de rug zijn, koestert volledig elektrische mobiliteit zich in de stralen van overheidssubsidies. De toekomst weddenschap is op het aanbieden van mobiliteit. De Evergrande Auto Group heeft iets te bieden. Aan de positieve kant zijn er bijna afgewerkte en ultramoderne autofabrieken die zijn uitgerust met de beste apparatuur die Duitse en internationale engineering kan leveren.

Minstens één voertuig staat op het punt klaar te zijn voor serieproductie en ook hier geldt de “state of the art”-aanname. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie - het beste dat internationale dienstverleners kunnen bieden. Naast Hengchi 1 komen er nog 4 nieuwe modellen de Zomertests en staan ​​op het punt gereed te zijn voor serieproductie.

Andere activa zijn hightechbedrijven in het VK en Nederland die deel uitmaken van de Evergrande Auto-portfolio. Daarnaast is er de locatie Trollhättan, met zijn ontwikkelingscapaciteiten en de mogelijkheid om te produceren in het midden van de Europese Unie. Evergrande heeft via NEVS een belang in Koenigsegg.

Maar dat is niet alles. Een andere deelname is ook interessant.

Faraday Future - de eerste editie van 300 exemplaren is uitverkocht
Faraday Future - de eerste editie van 300 exemplaren is uitverkocht

Faraday Future

Na het succesvolle debuut van Faraday Future (FF) op de Nasdaq, er zit ook een beetje fantasie in de Evergrande-kranten. Evergrande Auto heeft 20% van de aandelen in Faraday Future en het bedrijf is van plan de eerste voertuigen binnen de komende 12 maanden te leveren. De 300 stuks van de FF91 "Futurist Alliance Limited Edition", die alleen op uitnodiging persoonlijk kon worden gekocht, zijn al uitverkocht.

FF-topman Carsten Breitfeld, een ex-BMW-manager, wil 2022 voertuigen leveren in 2.400 en 2023 in 38.600.

Kapitaalbehoeften in de nabije toekomst

Er zijn plannen om met de Evergrande Auto Division naar de beurs te gaan en vers geld in te zamelen. Er is waarschijnlijk geen alternatief voor deze, omdat de volgende stappen in de richting van de productie een hoog niveau van kapitaalinvesteringen vereisen. Het bestaat niet alleen in China, maar ook in Zweden.

Onderdelen voor de uitgebreide productie van Koenigsegg zullen in 2022 uit de oude Saab-fabriek komen. Voorbereiding op contractproductie voor Sono Motors staat ook op de lijst. Met de kapitaaleisen waaraan in de nabije toekomst moet worden voldaan, is er ook een zekere mate van onzekerheid. De schema's kunnen worden gecorrigeerd of volledig worden herzien. De toekomst van Evergrande Auto blijft open. Maar het verschilt aanzienlijk vanuit het perspectief van het moederbedrijf.

Met afbeeldingen van Evergrande Auto en Faraday Future

2 gedachten over 'Hoe zit het met de toekomst van Evergrande Auto?"

  • blanco

    .. ja, mijn gedachten waren al, onroerend goed wordt moeilijker te zoeken in een nieuw werkterrein

  • blanco

    Het hele verhaal roept veel vraagtekens op. Evergrande Auto zal het waarschijnlijk beter doen als het beursgenoteerd is en weinig met de vastgoedsector te maken heeft. Het zou in ieder geval een vooruitzicht zijn voor Trolltown.

Reacties zijn gesloten.