De populairste klassieker in Zweden is een Saab

Ongeacht de corona-pandemie blijft de antieke auto-industrie boomen. Het gaat niet alleen goed in Duitsland, maar ook in Zweden. De scene lijdt onder de afgelasting van beurzen en grote evenementen. Maar dat doet niets af aan de liefde voor oude metal. Nu gooit een Saab een Volvo van de troon van de populairste nationale klassieker. Is er nu een Saab-renaissance?

Saab 96 - de meest populaire klassieker in Zweden
Saab 96 - de meest populaire klassieker in Zweden

Saab 96 vervangt Volvo 120 (Amazon)

Het portaal Blocket.se publiceert regelmatig een lijst met de meest populaire klassiekers. Vorig jaar voerde de Volvo 120 (Amazon) de gelederen aan. Dit jaar crasht de Volvo naar de 8e plaats, het merk uit Trollhättan neemt het over. De Saab 96 is momenteel de populairste klassieker van het land en degene met de kortste stilstandtijden. Er zijn nostalgische redenen, zegt blocket.se, die de Zweden naar Saab drijven. Velen zijn opgegroeid met Saab en brengen nu hun herinneringen aan hun kindertijd en jeugd terug.

Volvo 120 (Amazon) - zakt naar 8e plaats
Volvo 120 (Amazon) - zakt naar 8e plaats

De Volkswagen Kever, die ook al jaren marktleider is in Duitsland, volgt op de tweede plaats. Daarachter komt eindelijk een Volvo. Het is de 142 en dus een sedan die van 1966 tot 1974 van de band rolde. De Volvo is de nieuwkomer dit jaar en een teken dat er een generatiewissel op komst is. 142 in plaats van Amazon wordt de scene steeds jonger. De Chevrolet Bel Air (4) en de Cadillac De Ville (5) staan ​​op de 1955e en 1961e plaats. Ze vertegenwoordigen de traditionele liefde van de Zweden voor Amerikaans tin.

Prijzen zijn laag

Blocket.se publiceert ook de gemiddelde prijzen waartegen de populairste klassiekers in Zweden worden verhandeld. Naar Duitse maatstaven zijn deze laag. Er moet echter worden opgemerkt dat gemiddelde goederen met een actiebehoefte het advertentieportaal domineren. Top exemplaren van de restauratie zijn zeldzaam.

Volvo 142, nieuwkomer op 3e plaats
Volvo 142, nieuwkomer op 3e plaats

De Saab 96 wordt verhandeld voor gemiddeld 29.500 kronen, wat gelijk staat aan € 2.900. Een VW Kever uit 1967 kost 45.000 Zweedse kronen (ca. 4.400 €) en een Volvo 142 kost 30.000 kronen (2.950 €). Zo aantrekkelijk als de prijzen lijken, zo groot is de voorzichtigheid die vereist is bij het kopen van een klassieker uit het noorden.

Als het om de carrosserie gaat, tonen de Zweden een hoge mate van tolerantie. Wat er op het eerste gezicht geweldig uitziet, blijkt vaak een graf voor vele € en een langdurig dienstverband voor de bodybuilder.

Met afbeeldingen van Volvo Cars (2)

6 gedachten over 'De populairste klassieker in Zweden is een Saab"

 • Bij droog weer ben ik ELKE dag blij om in mijn 96iger te rijden, je bent geenszins een verkeersobstakel ...
  En de oude dames zwaaien

 • Over de Volvo 142: sedans zijn trending onder jongeren. Papa's SUV is uit. Net als opa's familiebusje. Dat is het verstrijken van de tijd.

  • Het is iets specialer. Tegenwoordig wordt de 142 meer gezien als een klassieke, grote coupé dan als een sedan ...

   Als jonge Zweden van sedans en vierdeurs auto's zouden houden, zou de 4 in de ranglijst voorlopen op de 144. Maar het is een beetje anders ...

   DE Zweedse sedan van deze tijd bij uitstek zou de Volvo 164 zijn. Maar er zijn verschillende conversies naar de "162", die - afgezien van een enkel prototype - nooit heeft bestaan.

   Het is een soort verlangenfantasie van Zweedse jongeren en ook volwassen mannen dat hun eigen auto-industrie in theorie tweedeurs auto's had kunnen bouwen die niet onderdoen voor een ponyauto op de kwart mijl.

   De moeite die wordt gedaan om te bewijzen is soms grotesk. Zoals ik al zei, een 142 wordt samengevoegd met een 164 om een ​​162 te maken en dan wordt een hele auto weggegooid.

   Wie minder streng is over het bewijs gooit beide motoren weg en zet andere merken onder de motorkap.

   Maar er is ook de nauwgezette factie die absoluut het bewijs wil leveren met het originele motorblok en geen enkele inspanning schuwt.

   Wat beide partijen gemeen hebben, is dat ze het liefst tweedeurs auto's nemen en deze zo nodig zelf lassen. Dit heeft weinig te maken met een voorkeur voor limousines...

   Er is een heel andere en zeer unieke film gaande in Zweden ...

   • Dat is een bijzondere maar spannende invulling. 2-deurs limousines waren ooit de geldspaarder onder de limousines. De mogelijkheid om het vandaag als een coupé te zien, is begrijpelijk. Ik vind de 142e trouwens beter dan de 164. De 142 is schoner

    • Is dat hoe ik het zie...

     Eerlijk gezegd dacht ik erover om mijn 164 zelf om te bouwen naar een 162...

     De zijlijn is veel mooier, "schoner" zoals je zegt. De onderverdeling van ramen en deuren in 144 en 164 is simpelweg te klein, de B-stijl te ver naar voren, de voordeuren zijn te kort en de achterdeuren zijn te lang. Alles ziet er veel, veel beter uit op de 142. Soms is minder meer.

 • Dat is een mooie ontwikkeling. Hopelijk helpt het om veel Saab te behouden.

  Een probleem zijn de "wilde jongeren", de vele verlegen mensen, de lange winters en de lage invoerprijzen in S. Daarnaast is er een zekere nationale trots en de hoge tolerantie van de overheid en verzekeringsmaatschappijen.

  Ik hoop dat de 96 het lot bespaard blijft van veel Amazons en Volvo 142's, waarvan sommige grotesk herbouwd en getuned zijn. In S is het een soort nationale sport om de achterlichten te laten zien met oude Zweden, nieuwere Duitse voertuigen en Amerikaanse muscle cars.

  Deze conversies kunnen niet worden goedgekeurd in Duitsland en gaan permanent verloren in de klassieke autoscene.

  Alleen als 142-deurs sedan was de Volvo 2 eigenlijk en oorspronkelijk het goedkope instapmodel, waarbij je de voorstoelen moest neerklappen om op de achterbank te komen. Tegenwoordig is de perceptie ervan door de jonge wilden heel anders.

  Als tweedeursmodel lijkt het visueel meer op de Amerikaanse muscle cars. Een deel van de scène plaatst turbocompressoren voor de originele motoren en perst ongeveer 2 pk uit een B500 (die in het origineel maximaal 20 pk had) en een ander gooit de motoren eenvoudigweg weg. V125's uit de VS en af ​​en toe zijn er recentere BMW-motoren. Dat de Volvo dan nog maar een halve Volvo is, lijkt voor dit deel van de scene geen probleem.

  Niets tegen tuning & rijplezier, maar het verlies van historische inhoud vind ik jammer. Zoals ik al zei, ik hoop dat de Saab 96 dat bespaard blijft.

Reacties zijn gesloten.