Wetten van de auto-industrie (die niet van toepassing zijn op Saab)

De auto-industrie heeft nogal wat wetten. Een daarvan is dat hoe minder voertuigen een merkwerkplaats bezoeken, hoe ouder de auto wordt. Met het ouder worden neemt de voorkeur voor zelfstandige werkplaatsen en de neiging om het onderhoud zo goedkoop mogelijk te laten uitvoeren toe. Als deze schijnbare wet ook van toepassing is op Saab, zou het er niet goed uitzien voor de werkplaatsen.

Saab-workshop

Vorige week stelde onze enquête twee vragen over Saab en de workshops. Wachten klanten langer op een afspraak in de zomer? Wordt autorijden met Saab een seizoensbedrijf? En hoe zit het met de loyaliteit aan de branded workshops?

De andere vraag: geven de Saab-chauffeurs de voorkeur aan bases met het Saab-logo, of voelen ze zich steeds meer aangetrokken tot ATU en collega's?

Deze vraag was bijzonder interessant. We hadden een soortgelijk onderzoek in 2019 en wilden zien hoe de focus binnen 2 jaar is veranderd. Het resultaat is verrassend. De wetten van de auto-industrie lijken niet van toepassing te zijn op Saab. In tegenstelling tot de heersende trend dat merkwerkplaatsen worden vermeden naarmate voertuigen ouder worden, nemen deze in het nieuwe onderzoek aanzienlijk toe.

Resultaten workshoponderzoek 2019

Saab-service, ketting of gratis workshop?

 • Saab / Orio-partner (43%, 298 Stemmen)
 • Gratis workshop (met Saab achtergrond) (25%, 173 Stemmen)
 • Ik neuk mezelf (19%, 132 Stemmen)
 • Gratis workshop (11%, 79 Stemmen)
 • Werkplaatsketen (Bosch-service enz ...) (1%, 6 Stemmen)

Totaal stemmen: 688

Laden ... Laden ...

Meer dan elke tweede deelnemer pleit voor de traditionele Saab-serviceoperatie. Twee jaar geleden was dat nog maar 43%. Het is ook interessant dat de gratisen kunnen winnen. Meer dan een op de drie vertrouwt erop en ook de grote werkplaatsketens winnen.

De verliezers zijn de doe-het-zelf schroevendraaiers, waarvan er beduidend minder zijn. Ook interessant: de Saab-waarden verschillen van de algemene gegevens aanzienlijk.

Hoe kun je het resultaat interpreteren? De situatie is niet helemaal duidelijk. Actieve marketing is er niet meer. Tien jaar geleden ontving elke Saab-chauffeur een of twee keer per jaar post van zijn merk. Met het einde van Saab Automobile AB nam de dochteronderneming voor reserveonderdelen het concept over en zette het met succes voort. Hun opvolgerorganisatie deed hetzelfde, totdat de activiteiten onzichtbaar werden in de mist van Zweedse bossen.

Als u vandaag nog steeds Saab Post krijgt, dan is dit uitsluitend op initiatief van de werkplaats. Een feit dat eigenlijk in tegenspraak is met de uitkomst van het onderzoek. Omdat de workshops op zichzelf staan ​​met hun activiteiten, zonder wind in de rug. Actieve marketing bestaat bijna niet.

Saab werkplaatsonderzoek 2021

Saab-partner, onafhankelijke werkplaats, schroef het zelf

 • Ik vertrouw voornamelijk op een geautoriseerde Saab (Orio)-partner (52%, 342 Stemmen)
 • Een gratis workshop zorgt voor mijn Saab (36%, 236 Stemmen)
 • Ik doe bijna alles zelf op mijn Saab (8%, 55 Stemmen)
 • Een werkplaatsketen (Bosch, ATU) regelt het (4%, 26 Stemmen)
 • Een Saab is robuust en behoeft geen onderhoud (0%, 2 Stemmen)

Totaal stemmen: 661

Laden ... Laden ...

Maar er zijn veel redenen voor het verrassende resultaat. Er is het minderheidseffect dat Saab-rijders drijft naar waar ze voelen dat ze in goede handen zijn. Rijdt de werkplaatschef of de eigenaar ook Saab, dan heeft deze werkplaats de voorkeur boven een autodealer waarvan de medewerkers met andere merken op pad zijn.

Competentie telt, want er zijn steeds minder Saabs onderweg. De status als exotisch wordt nu gegeven. Niet elke werkplaats is blij als een Saab hun tuin binnenrolt. Des te prettiger is het dat er competente contactpersonen zijn. Saab-chauffeurs respecteren dit.

Alleen op het eerste gezicht is het opmerkelijk dat het aantal zelfschroevendraaiers is afgenomen. Maar: de tijd van de zeer goedkope voertuigen is voorbij, de mechanica-scene concentreert zich nu op de klassiekers. Dit krimpt natuurlijk het aandeel van degenen die een Saab alleen als goedkoop vervoermiddel gebruikten.

Bovendien stijgen de prijzen voor goed onderhouden, krachtige voertuigen voortdurend. Vraag ontmoet zeer weinig aanbod. Mensen die onder deze omstandigheden voor een Saab kiezen, zijn zich daar heel bewust van. En ze waarderen originaliteit in service en reserveonderdelen.

Of de Saab-werkplaatsen hun hoge populariteit de komende jaren kunnen behouden, hangt af van de kwaliteit van de service en de beschikbaarheid van reserveonderdelen. De aanschaf ervan vereist een steeds grotere inzet.

Saab als seizoensbedrijf

Ook zal het belangrijk zijn om klanten tijdige afspraken te kunnen blijven bieden. Vooral in de seizoenssector, waar Saab zich steeds meer naar ontwikkelt, is dit een uitdaging voor vooral kleine bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat bijna elke tweede persoon langer moest wachten op een afspraak in de zomerhelft van het jaar.

Seizoensgoederen - zijn er lange wachttijden voor een werkplaatsafspraak in de zomer?

 • Nee, dat is nog nooit eerder gebeurd (53%, 245 Stemmen)
 • Ja, dat heb ik eerder gezien (47%, 219 Stemmen)

Totaal stemmen: 464

Laden ... Laden ...

Wachttijden kunnen voor ongenoegen zorgen. Omdat de workshops hun capaciteiten niet naar believen kunnen uitbreiden, is empathie en uitleg vereist. Een evenwichtsoefening voor sommige workshops, maar gezien de loyaliteit van Saab-fans, zou het geen probleem moeten zijn om ook deze hindernis te nemen.

3 gedachten over 'Wetten van de auto-industrie (die niet van toepassing zijn op Saab)"

 • blanco

  Ik rijd ook naar Saab Service en heb het gevoel dat ik daar in goede handen ben en goed geadviseerd. Er wordt altijd klantgericht gezocht naar de beste oplossing.
  Meestal is er een leuk gesprek van fan tot fan en zie je geweldige Saab, zoals in mijn geval een prachtige 900 Cabrio Montecarlo in klassiek geel.
  Aangezien helaas niet alleen wij en onze voertuigen verouderen, maar ook de meester, maak ik me een beetje zorgen over de toekomst. Op een gegeven moment wil een Saab-liefhebber ook van zijn pensioen genieten.

 • blanco

  Seizoensgebonden zaken? Ik denk dat er veel mensen op de blog zijn zoals ik. Drie van mijn vier Saabs rijden met seizoensgebonden kentekenplaten en vervolgens worden het onderhoud en eventuele reparaties gedurende deze tijd uitgevoerd.
  April-oktober is de gebruikelijke seizoensindicatortijd.

  Wie zou er in de winter nog in een schitterende cabrio rijden zoals die op de hoes?

 • blanco

  Een perfect resultaat! Een bevestiging voor onze Saab-schroevendraaiers die het echt verdienen.

  Want: bij welk merk vind je 10 jaar later nog zulke goede en betrokken workshops?

Reacties zijn gesloten.