Productie in de voormalige Saab-fabriek

Als er de afgelopen dagen een vriendelijke kop was, was het deze: "Productie in de voormalige Saab-fabriek" was de kop voor "Automobielproductie". Het draaide om Sono Motors en de Sion. Het in München gevestigde bedrijf krijgt steeds meer media-aandacht en krijgt de aandacht die het verdient. Vertegenwoordigers van de pers kregen de kans om het Sion-prototype te besturen, en het resultaat was veel berichtgeving in de media. Welkom bij het wekelijkse persoverzicht.

Productie in de Saab-fabriek
Productie in de Saab-fabriek

Productie in de voormalige Saab-fabriek

Sono Motors had deze week goede pers. Het juiste product op het juiste moment en een aanbieder die het anders aanpakt. De Sion is een stadsauto, innovatief zijn de in de carrosserie geïntegreerde zonnecellen. Veel artikelen over Sono Motors waren deze week te lezen, het artikel in de "Auto productie“Is er maar één van.

Saab en de oude fabriek in Trollhättan spelen een ondersteunende rol. Volgens de huidige plannen worden vanaf 2023 jaarlijks 43.000 Sion gebouwd op Göta Älv. 12 jaar na het einde van de autoproductie en daarna in 2-ploegendienst.

Dat leest goed voor Trollhättan en voor de Saab-fans. Investeringen in de oude Saab-locatie zijn echter vooraf en op grote schaal noodzakelijk. Hier is tot nu toe nog niets van te zien, het is afwachten wat er gebeurt.

2020 Chevrolet Corvette pijlstaartrog
2020 Chevrolet Corvette pijlstaartrog

Donkere modus = Nachtpaneel

Soms vraag je je af wat er met de leuke kleine Saab-ideeën is gebeurd. Dat was het Nachtpaneel, dat zijn carrière begon als een zwart paneel in de Saab 900 II. Tijdens de nacht schakelde het de verlichting van alle displays uit, behalve de snelheidsmeter. Gewoon een gimmick? Het was meer dan dat.

Dit was gebaseerd op ervaringen uit de vliegtuigbouw en de actieve verlichting van de ogen 's nachts. Verminderde blootstelling aan licht in de cockpit vermindert de belasting van de ogen. De concentratie voor wat er op straat gebeurt neemt toe. Jonge lezers zullen hier vriendelijk om glimlachen. De generatie 50 plus knikt instemmend. Het bewust toegepaste nachtpaneel maakt elke nachtrit aangenamer. En veiliger.

Met het verdwijnen van Saab is ook het Nachtpaneel verdwenen. Maar niet helemaal. Senova- en BAIC-modellen op basis van het Saab-platform van de 9-3 II gebruikten niet alleen Saab-motoren. Ook het nachtpaneel werd overgenomen. Nu verschijnt hij weer in de Corvette C8.

GM Authority rapporteert erover en noemt het Dark Mode. Niet zo consequent als geïmplementeerd bij Saab, verandert de Corvette-cockpit 's nachts bijna in een straaljager. Er wordt natuurlijk gewezen op het originele Saab-idee, dat in een geweldige Amerikaanse sportwagen mag voortleven.

Opwarmen is anders - nu bij Rolls Royce
Opwarmen is anders - nu bij Rolls Royce

Opwarmen is anders

Anders Warming werd bijna een baken van hoop voor de Saab-fans. Zijn Saab X_Ray Vision gepolariseerd en geïnteresseerd. Er was interesse in Saab, de passie voor een heel bijzonder automerk was voelbaar. Dan ontworpen de Deen heeft nog steeds Hengchi 1, 2 en 4 voor Evergrande Auto.

Zit er nog meer in voor de toekomst? Iets dat op Saab lijkt en in serie is gebouwd? Het liefst in Trollhättan natuurlijk. Natuurlijk zijn er veel vraag naar ontwerpers zoals Warming. Zijn zelfstandigheid duurde niet lang, zijn eigen ontwerpstudio staat voorlopig on hold. De website is offline, de Saab-ontwerpen zijn alleen hier beschikbaar.

Vandaag, 1 juli 2021, vervoegt Warming zijn nieuwe functie als Director Design Rolls Royce Bij. Een groot merk en een spannende uitdaging. Bedankt Anders Warming voor dromen zoals de Saab X_Ray Vision!

Met afbeeldingen van Chevrolet en Rolls Royce

9 gedachten over 'Productie in de voormalige Saab-fabriek"

 • blanco

  De Sion wordt niet geproduceerd. De ontwikkeling lijkt bij Sono Motors te zijn gestagneerd. Ze hebben twee nieuwe showauto's laten produceren, die niet in de buurt van serie zijn. Handgebouwd met een onbekende (Continental) aandrijflijn. Net als in 2017. Niet bruikbaar voor echte tests, alleen voor testritten om meer pre-orders te krijgen. Pre-orders die niet voldoende zijn om productietooling, ontwikkeling of productie te financieren. De echte ontwikkeling moet nog komen. Er ontbreken miljarden.

 • blanco

  Laten we eens kijken wat er met de Sion gebeurt. Ik vind het spannend en de Trollhättan-plant zou ook worden aanbevolen als plant voor speciaal werk. De vraag verandert. En daarmee zou je zeker een bepaalde markt kunnen opbouwen.

  Overigens is het nachtpaneel ook terug te vinden in de voormalige Citroën C5. Ik was erg blij om de functie te gebruiken voor avond- of nachttochten. Het was en is echter onaangenaam dat de infolampjes voor de frontverlichting op volle sterkte blijven schijnen.
  Zelfs met andere details krijg je soms de indruk dat SAAB hier en daar is gekopieerd. Als nieuwkomer zal ik me hier binnenkort voorstellen met mijn nieuwe aanwinst (SAAB 9-3 SportCombi Vector uit 2009) en een subjectieve vergelijking maken tussen de C5 Tourer en de 9-3 SC. Ook al is het een vergelijking van verschillende voertuigklassen.

 • blanco

  Naar mijn mening komt er niets van de Sion. Sono Motors heeft niet genoeg geld om de verkoop op te zetten.
  Een crashtest zal uitwijzen of de carrosseriestructuur goed is. Waar haalde Sono Motors de knowhow vandaan? Opel, Ford etc. hebben een voorsprong van 100 jaar als het gaat om carrosseriebouw!
  Zelfs als de auto in Trollhättan is gebouwd, heeft deze niets met Saab te maken. Voor mij is de auto nogal gênant dat hij daar gebouwd kan worden. Gelukkig is SAAB niet langer in het gebouw, maar NEVS.
  De Wallenbergs (Saab AB) hebben de juiste beslissing genomen!

  • blanco

   Niets tegen uw mening...

   Het kan heel goed zijn dat het niet werkt, dat het mislukt vanwege geld. We zullen wel zien …

   Maar de rest van de redenering vind ik vreemd. De rijtuigen (Franse “carrosse”) van 100 jaar geleden (met of zonder motoren) leren ons vandaag niets meer. Noch over de bescherming van inzittenden, noch over die van voetgangers of fietsers.
   Het is genoeg voor Sono om de nieuwste knowhow aan boord te krijgen.

   Je hoeft niet te hebben meegeholpen met het bouwen van de Wasa om zeiljachten van tegenwoordig te lamineren die niet zinken als ze voor het eerst het water in gaan.

   Overigens past het artikel & uw opmerking dat Rolls Royce 100 jaar geleden voor het eerst de carrosseriebouw betrad. Het duurde echter een kwart eeuw voordat in 1946 voor het eerst een “complete” Rolls Royce uit één hand kon worden gekocht. Ze kwamen vroeger allemaal van een groot aantal carrosseriebouwers - tegenwoordig noemen we ze carrosseriebouwers en denken we aan auto's, misschien zelfs expertise en crashtests. Maar dat is onzin en historisch onjuist.

   Carrosseriebouwers waren mensen die fragiele maar luxueuze kamers creëerden in plaatwerk, glas, hout, stof en leer zonder enig risico na te denken. Sono doet dat beter (als ze het financieel aankunnen) omdat er tegenwoordig hele andere toelatingscriteria gelden.

 • blanco

  De productie in de SAAB-fabriek zou geweldig zijn, dus de naam blijft aanwezig en het idee van de Sion is bijna zoals SAAB, anders, weinig geld en een basisauto zoals de SAAB 92. Nou, laten we hopen dat het werkt!

  2
  4
  • blanco

   Ja dat klopt. De Sion past goed in de Saab-traditie omdat deze anders is. Een sympathiek project.

   2
   1
  • blanco

   En na de Sono Sion...

   komt de Sono Retro. Een gestrekte, elegante hatchback met wielkasten aan de achterzijde, een fantastische luchtweerstandscoëfficiënt en een bereik van 500 km buiten de stad. 550 als de zon schijnt tijdens het rijden ...

   De naam (Retro) is tegelijkertijd half subtiel ironisch en half referentie. Hij gebruikt immers de modernste middelen om aan te sluiten bij oude deugden en ontwerpen. Al 100 jaar eerder (vanaf 1930) hadden ingenieurs en ontwerpers auto's ontworpen voor lange reizen onder verschillende auspiciën, die ondanks een relatief laag vermogen en relatief kleine tanks in staat zouden moeten zijn om passagiers en bagage verbazingwekkend snel en verbazingwekkend te vervoeren met een zo laag mogelijk energieverbruik. Als we echt energie en hulpbronnen willen besparen, moet dat in 2030 weer gelden. Graag gemaakt in Trollhättan ...
   Een cybertruck en commerciële ruimtevaart lossen geen van de aardse problemen op...

   1
   2
 • blanco

  Sono_Motors is ook behoorlijk actief op Instagram.
  Een korte opmerking van mijn kant werd meteen gevolgd door een zeer vriendelijke reactie van Sion.
  Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen...

 • blanco

  De Night Panel-functie is ook beschikbaar in de huidige Volvo-trucks

Reacties zijn gesloten.