De Saab 9000 en de hitte. Bewijst hij zichzelf?

De eerste hittegolf van het jaar ligt achter ons. Een praktische test voor de 9000 CSE. Omdat hij de enige Saab is die deze zomer beschikbaar is. Tot nu toe heeft hij het hete seizoen gebruikt om problemen uit te broeden. Toen was de drang om naar de werkplaats in Fechenheim te rijden bijzonder uitgesproken. Zal het dit jaar anders zijn?

Saab 9000 en de hitte
Saab 9000 en de hitte. Het is 33 graden en meer.

33 graden Celsius en meer

Auto's en warmte, dat is één van die dingen. Mijn Saab Turbo X was over het algemeen niet bestand tegen temperaturen boven de 30 graden. De V6, die vanaf de geboorte niet bijzonder thermisch veerkrachtig was, bereikte zijn grenzen in de krappe motorruimte. Een grotere inlaatluchtkoeler bracht verlichting. Ze konden het ooit beter doen bij Saab.

Het is altijd indrukwekkend hoe de door Per Gillbrand ontworpen unit omgaat met de zomerse hitte. Hoe warm het ook wordt, de 9000 is stoïcijns en volgt zijn koers. Prestatieverlies, slechte acceleratie, deze woorden zijn niet bekend bij de oude, hopeloos te grote Saab-machine. Hij heeft voldoende ruimte in de motorruimte, veel lucht rond het motorblok en is over het algemeen thermisch gezond.

In ieder geval is de hitte op geen enkele manier indrukwekkend, of het nu stop-and-go is in het stadsverkeer of een file op de snelweg.

Klimaatbeheersing en de warmte

Het zwakke punt van de afgelopen jaren was de automatische klimaatregeling. Eigenlijk is dit antieke systeem vandaag de dag nog steeds een fluitje van een cent, de ingenieurs gaven er alles aan wat toen technisch mogelijk was. De sensor voor de stand van de zon is een innovatie van Saab, hij regelt bijzonder nadrukkelijk de koeling. In de moderne auto van vandaag vindt u zeker effectievere en geavanceerdere systemen. Maar niets waardoor de antieke Saab-technologie er oud uit zou zien.

Hardware was het zwakke punt van de afgelopen zomers. De Saab 9000 is gebouwd in 1998, natuurlijk knaagt de leeftijd aan hem. Steeds weer zorgde een onderdeel voor problemen. Soms was het de airco-compressor, dan weer een klep of een slang met een lek. Dat zorgde voor frustratie, want als het bijzonder warm was, liep het uit op een ramp.

En het besturen van een 9000 met zijn grote glazen oppervlakken zonder airconditioning is marteling en niet leuk. Alles is anders deze zomer. Het systeem werkt indrukwekkend effectief en betrouwbaar als een Zwitsers uurwerk.

Heeft het doorzettingsvermogen zijn vruchten afgeworpen, samen met een aantal mooie werkplaatsrekeningen? Het lijkt zo. Rijden met een Saab 9000 is leuk, zelfs bij extreme temperaturen. Petje af voor de ontwerpers die met deze Saab kwamen. We zullen zien of de vrede bedrieglijk is. De zomer is nog maar net begonnen, of de 23-jarige Saab overtuigd blijft, blijft open. Het onderbuikgevoel is in ieder geval goed. En dat bedriegt zelden.

12 gedachten over 'De Saab 9000 en de hitte. Bewijst hij zichzelf?"

 • blanco

  Korte, bezorgde vraag: waarom is Anna deze zomer de enige Saab die beschikbaar is? Waar zijn de zus, de prachtige donkerblauwe 9000, de 9-3 I Aero en de heer gebleven? Maar hopelijk niet verkocht? Of gewoon even onbereikbaar door de bouwwerkzaamheden op weg naar de hangar? We hebben al lang niets meer van de heer gehoord. Ik hoop dat hij blijft overtuigen. Af en toe zou ik geïnteresseerd zijn in het raadsel van de zwarte verijdelde ruiten ... of heb ik het antwoord gemist?
  Fijne zondag voor alle Saab-fans! 🙂

  • blanco

   Allemaal parkeren in de hangar, zoals beschreven, waar het erg krap is. In de herfst/winter zal de situatie (hopelijk) versoepelen.

   • blanco

    Bedankt, dat stelt me ​​(ons ;-)) gerust om te weten!

 • blanco

  Anna zal deze zomer zeker stoïcijns de passagiers afkoelen. Ik rijd al ruim 3 jaar een 97-jubileum (AERO-machine hert, handmatige schakelaar) als dagelijkse bestuurder. Gedurende deze tijd hoefde ik de koelvloeistof maar één keer te vervangen als het om koeling ging en sindsdien koelt hij in het warme seizoen weer perfect.
  Rijden met de 9000 is en blijft een waar genoegen. De 9000er doet precies waar hij voor gebouwd is, rustig en zonder digitale poespas: hij brengt de chauffeur ontspannen, desgewenst zeer snel en veilig op zijn bestemming, met een humaan brandstofverbruik tussen de 7.5 en 8.5 liter afhankelijk van het gebruik van de funfactor , oftewel turboboost. Menig SUV-rijder kan alleen maar dromen van de rijprestaties en het matige brandstofverbruik….
  Blijf Saabing!

  • blanco

   Het benzineverbruik is echt geweldig. Anna is nu afgevlakt op 7,6 liter in de mix. Mijn bedrijfswagen houdt het niet bij, ondanks de nieuwste technologie.

   • blanco

    Wauw! Mijn 9-5 SC met een 2.0t-machine verbruikt meer!

    • blanco

     De 9000 is al een verbruikswonder, vooral met de 2,3-liter motor. Waarbij: De eerste eigenaar van mijn 9000-jubileum met 2 liter en automaat was onderweg met vergelijkbare waarden. Ik heb ze nooit kunnen bereiken.

     • blanco

      Dus met airconditioning kan ik mijn 9-3 I Turbo met 185PS onder 10l nauwelijks krijgen, maar ik rijd ook meestal korte afstanden of spitsverkeer met files en duizend verkeerslichten….

      • blanco

       De 9-3 I heeft geen kans tegen de 9000. Het is een intelligente lichtgewicht constructie, een heel andere generatie. 10 liter is normaal voor de 9-3 I, mijn aero-machine is alleen thuis met 10 liter als je heel voorzichtig rijdt. Normaal is een liter meer, makkelijk.

      • blanco

       Met het profiel krijg je ook een kleine auto met 85 pk tot 10 liter.

       Het verbruik valt mee. Maar ik vraag me af of je Saab niet al te goed is voor dit gebruiksprofiel?

       Kleinere motoren kunnen kortere afstanden beter aan en zijn sneller op bedrijfstemperatuur. In een file zou zelfs een EV theoretisch optimaal zijn

 • blanco

  Niet te vergeten de grote ruitensproeiervloeistof "tank", als die in de Aero net zo groot is als in de 2.3i?

  De grootste die ik ooit in een auto heb gehad. Stof, pollen, insecten. Ook op dit punt was de 9K ideaal uitgerust voor lange, droge en warme dagen ...

  • blanco

   Het is enorm. Die bij Saab hebben meegedacht.

Reacties zijn gesloten.