Enquête - Rijdt u al elektrisch?

De elektrische auto infiltreert ook in de Saab-scene. De auto's met de stekker nemen stil en nauwelijks merkbaar bezit van garages en carports. Oude Saab moet wijken, wat in zeldzame gevallen een compleet afscheid is. Reductie is het woord van het uur. Een of twee Saabs eruit, een elektrische auto erin. De cabrio mag blijven. Als auto voor de zomer en vanaf nu verantwoordelijk voor het emotionele gedeelte.

Saab 9-3 ePower - puur elektrisch
Saab 9-3 ePower - puur elektrisch

E-auto plus Saab

Overstappen op een elektrische auto is niet ongewoon. Elke week krijg ik e-mails over het onderwerp, de toekomst lijkt een elektrische auto plus een Saab-hobby te zijn. Dat is misschien goed voor het milieu, maar zeker goed voor de auto-industrie. Het is slecht voor de werkplaatsen, die een Saab steeds minder te zien krijgen. Omdat de kilometerstand continu daalt en de trend niet te stoppen is.

Eerlijk gezegd begint zelfs bij mij de elektrische auto een issue te worden. De komende maanden moeten twee bedrijfswagens vervangen worden en nu komt de discussie op gang. Verbranding, hybride of puur elektrisch? Een oude auto is in beide gevallen geen optie, dus hoe beslis je?

Het gif van subsidies en belastingvoordelen sijpelt door. De rijksbijdrage is enorm, 10 jaar belastingvrijstelling lonken en slechts 0,25% van de bruto catalogusprijs hoeft als geldelijk voordeel te worden belast. Kun je weigeren? Je kunt het waarschijnlijk niet. Sterker nog, het wordt lastig als je een medewerker moet uitleggen waarom hij 1% van de catalogusprijs moet blijven belasten als er een andere mogelijkheid is.

Een laadstation is gepland en zal in het najaar klaar zijn. Ik heb ook de mogelijkheid om mijn eigen elektriciteit te produceren, verschillende bijgebouwen zouden geschikt zijn voor fotovoltaïsche systemen. Dat is het voordeel van op het platteland wonen, waar je makkelijker een eigen laadaansluiting en groene stroom hebt dan in de grote stad.

Alles anders dan voorheen

De vraag welke elektrische auto's in de selectie worden opgenomen, is volledig onopgelost. Wat ik niet wil is een 2 ton plus X klasse batterij auto. Naar mijn idee de verkeerde oplossing, te veel grondstoffenverbruik, te veel gewicht. Zo kan duurzame mobiliteit er niet uitzien. Ik ga op zoek. Compact, zo licht mogelijk, een redelijke actieradius en een laag brandstofverbruik, dat zijn de parameters.

Ik heb geen idee waar de zoektocht me zal brengen. Eigenlijk is alles anders dan vroeger. Een auto kopen was altijd een emotioneel geladen zaak. Al was het maar over een bedrijfswagen. Misschien zou er emotie zijn als er een elektrische Saab te koop was. Zoveel subjectiviteit is toegestaan.

Maar zonder Saab? Waar is de emotionele kant? Objectief gezien zijn elektrische auto's mobiele apparaten. De beslissing voor het betreffende product is net zo emotieloos als het kopen van een MacBook Pro of een tablet.

Er zijn nog een paar maanden tot de definitieve selectie. Maar andere Saab-fans hebben hun beslissing al genomen en rijden ook puur elektrisch. Ik zou graag willen weten hoe hoog het aandeel lezers al is.

Hier is de enquête:

Vraag 1: Rijdt u al puur elektrisch?

Rijdt u al elektrisch?

 • geen (89%, 284 Stemmen)
 • Ja (11%, 34 Stemmen)

Totaal stemmen: 318

Bezig met laden ... Bezig met laden ...

Vraag 2: mocht de Saab blijven, is de inventaris afgebouwd, of rijd je nu zonder Saab door het leven?

Rijd je nog steeds Saab?

 • Ja, de Saab mag blijven! (86%, 115 Stemmen)
 • De Saab-voorraad is verlaagd! (7%, 10 Stemmen)
 • Nee, de Saab moest weg! (7%, 9 Stemmen)

Totaal stemmen: 134

Bezig met laden ... Bezig met laden ...

Vraag 3: U rijdt nog niet puur elektrisch? Bent u van plan om over te stappen op een elektrische auto?

Bent u van plan om over te stappen op een elektrische auto?

 • Voor mij is een elektrische auto geen probleem (70%, 211 Stemmen)
 • Ik heb nog niet besloten (23%, 69 Stemmen)
 • Ja, binnen de komende 3 maanden (4%, 12 Stemmen)
 • Ja, binnen de komende 6 maanden (4%, 11 Stemmen)

Totaal stemmen: 303

Bezig met laden ... Bezig met laden ...

 

 

33 gedachten over 'Enquête - Rijdt u al elektrisch?"

 • blanco

  Zojuist uit de pers gehaald dat er binnenkort benzineprijzen worden verwacht met een 2 voor de komma.
  Waar gaat het allemaal heen?

 • blanco

  De duim omlaag die ik gaf is voor de aankoop van een elektrische auto!
  Alle andere dingen die je hebt gekocht, zijn in orde.
  De duim weerspiegelt dat niet.
  Ik hou gewoon niet van de elektrische auto...
  Het heeft niets met jou persoonlijk te maken...

 • blanco

  Saab brengt nog steeds sympathie aan het licht. Zonder een afgunstfactor te hebben. En dat is precies wat ik altijd leuk vond aan Saab! De mens wist dat ze niet goedkoop waren, maar ze veroorzaakten ook geen jaloezie. Daarnaast was er een lijnmanagement dat decennialang wist te behagen. Voor mij helaas "slechts" als zomervoertuig. Eigenlijk zonnewagen :-), wolkje in zicht en whoosh het staat in de garage! Gek ik weet het. Maar ik hoop er nog lang van te kunnen genieten.
  De dag/bedrijfswagen is al lang veranderd. En hij is ook geweldig en ik ben super tevreden. Hij heeft niet de charme van een Saab, zoals ;-), maar hij kan veel interessante dingen doen die me inspireren. En nieuwe technologie kan spannend zijn.

 • blanco

  Bij nader inzien is een elektrische auto in beweging schoner dan een verbrandingsmotor omdat hij geen uitlaatsysteem heeft.
  Maar je moet berekenen hoeveel CO2 er wordt gegenereerd over de hele levenscyclus van het voertuig.
  Aangezien de helft van de elektriciteit nog steeds wordt opgewekt met fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen),
  de ecologische voetafdruk zal niet verbeteren.

  De fabricage van de batterijen is ook zeer energie- en CO2-intensief.

  Om alleen een batterij te maken, zou je 8 jaar of ongeveer 150.000 km met een verbrandingsmotor kunnen rijden.

  Ik zou meer kunnen opsommen wat er vanuit mijn oogpunt tegen is.
  Daarom zal ik mijn SAAB-vloot tot nader order onderhouden en verplaatsen.

 • blanco

  Iedereen denkt bij elektrische auto's na over subsidies, actieradius en laadmogelijkheden, en dat is zeker de juiste keuze! Maar hoe zit het met schade aan de gezondheid? U zit immers op een magnetisch veld dat blijvend kankerverwekkend is bij 800 V-auto's. Ook wat te denken van een eventuele brand die zeer moeilijk te blussen is! Hoe zit het met inrijverboden in ondergrondse garages?
  Voor mij is een elektrische auto in zijn huidige vorm uitgesloten. Ik blijf bij mijn Saabs!

  • blanco

   Moderne auto's, of het nu verbrandings- of e-auto's zijn, zijn even "slecht" als het gaat om elektrosmog.

   2
   2
   • blanco

    Dit gaat over een sterk magnetisch veld! Ik heb het niet over de milde hybride met 48 volt.
    Veel machinisten die met de 103-serie reden, kregen later schildklierkanker doordat een machinistencabine te dicht bij de transformator stond.
    Met een elektrische auto zit ik praktisch op het accupakket!

    • blanco

     We waren al verder op het gebied van elektrosmog. In het midden van de jaren tachtig was dit een serieus probleem voor Ford, die reclame maakte voor "elektrosmogvrije" voertuigen. Op een gegeven moment verdween het onderwerp, kwamen er steeds meer regeleenheden en langere kabelbomen bij. Oude Saab, met uitzondering van de 1980-9 NG, is onderweg relatief ongevaarlijk. Het voordeel van een kleine fabrikant die altijd geld tekort kwam.

     Wat de hoogspanningspakketten betreft, moet het eigenlijk voor iedereen duidelijk zijn dat hier op middellange termijn een gezondheidsrisico op de loer ligt. Daar is echter geen discussie over.

 • blanco

  Mijn motto is dat de meest milieuvriendelijke auto er een is die niet meer geproduceerd hoeft te worden. Idealiter een Saab - natuurlijk.

  21
  • blanco

   En trouwens: ik rijd Saab als dagelijkse chauffeur en lever in juli mijn bedrijfswagen in! Ik ga dan als zzp'er tegen de trend in. De Saab leidt regelmatig tot interessante gesprekken met klanten.

   13
   • blanco

    Ik kan het alleen maar bevestigen! Een oude Saab wekt sympathie! Dan gaan we dezelfde kant op als het om bedrijfswagens gaat, met een verschil in tijd.

    • blanco

     Tom, ook een (vrij) NIEUWE! 😉

    • blanco

     Sterk besluit en een sympathieke uitspraak!
     Mijn 9-5 SC arriveert.
     Al wordt hij waarschijnlijk op middellange termijn ingeruild voor een cabrio. Het is alleen nog niet duidelijk of 9-3 I of II.

   • blanco

    Bij mij is het hetzelfde:
    Ik ben ook “zelfstandige” en mijn Drömbil uit 2011 (mijn enige auto trouwens) is mijn geliefde “Daily Driver”.
    En ik krijg ook van tijd tot tijd "reacties" over mijn auto van klanten (of zelfs mensen bij tankstations) (en allemaal tot nu toe altijd positief).

    Ik heb de auto eind 2014 gekocht zodat ik er zo lang mogelijk mee kan rijden (en niet hoeft over te stappen op elektrische auto's of auto's met een “lichtbioscoop”!).

 • blanco

  Ik rijd 2 Bio Power en hoop op de e-fuels en een eeuwig SAAB-leven en dat de SAAB 900 ook e-fuels zal tolereren. De huidige batterijtechnologie verergert de algehele situatie alleen maar en vergroot de schaarste aan grondstoffen. Er moet geïnvesteerd worden in onderzoek om e-fuels concurrerend te kunnen produceren, inclusief samenwerking met Noord-Afrika voor waterstofproductie,

  15
  • blanco

   We hebben meer diversiteit nodig in de oplossingsbenaderingen. Dat ben ik met je eens. Maar moet het überhaupt e-fuel zijn?

   Is het effectiever om zonne-energie technisch fotovoltaïsch te gebruiken dan direct, zonder omwegen en meer archaïsch fotosynthetisch?

   Mijn BioPower voelde altijd erg comfortabel met 85% puur plantaardige brandstof, ook zonder e-fuel.

 • blanco

  Heb het onderwerp ruim 4 jaar gevolgd. Ondergrondse parkeerplaats zou kunnen worden geëlektrificeerd, goedgekeurd door de WEG zonder tegenstemmen. Alle 42 plaatsen zitten nog zonder stroom, dus de acceptatie is nul.

  Wat mij persoonlijk tegenhoudt, is hier al genoemd: er is een gebrek aan verstandige middenklassers. Bovendien gaat de ontwikkeling te ver, waardoor een vandaag gekochte elektrische auto over 5 jaar technisch verouderd is en nauwelijks nog iets waard zal zijn. De laadinfrastructuur houdt het niet bij, de “vrije factie” ergert zich, net als de laadpaalblokkers. En ook heel belangrijk: ik vind de Saab nog steeds erg leuk en het is nog steeds erg leuk.

 • blanco

  De staat zou alleen compacte elektrische auto's moeten promoten en geen luxegoederen. Een kleinere auto is voldoende voor de dagelijkse ritten. Als je nadenkt, doe het dan correct. Voor langere afstanden is er de spoorlijn met een zeer goede milieubalans.

  Daarnaast de goede, oude verbrandingsmotoren van Saab, met een enorm bereik. 🙂 Eén ding is zeker, ik geef mijn Saab niet, er komt de komende maanden een (kleine) elektrische auto aan en vervangt een Duitse middenklasser. Het is jonger dan mijn Saab, maar niet zo goed.

  5
  1
 • blanco

  Twee jaar geleden heb ik PV op het dak gezet en een elektrische auto gekocht. Houd Saabs! E-auto doet alles tot 40/50 kilometer - verder moet de Saab werken - en dat doen ze zonder te klagen (ik ken andere dingen van bekende Duitse fabrikanten met veel jongere auto's) - zelfs met 150.000 +++ + tkm op de teller zonder te klagen en met een redelijk verbruik. En in het weekend wordt de 900S ook gebruikt voor korte wandelingen.

 • blanco

  Als afhankelijke werknemer zonder de mogelijkheid om een ​​gesubsidieerde auto van de zaak te krijgen, erger ik me aan de uitgebreide financiële prikkels van de staat voor dergelijk kortlevend luxe speelgoed - omdat dit de meeste van deze voertuigen zijn. En bij de connector-hybriden moet je bijna uitgaan van fraude in het dagelijks gebruik, omdat ze vrijwel nooit puur elektrisch worden bediend.

  Mocht er een nieuwe aanwinst tot stand komen als gevolg van het falen van een alledaagse auto, dan zou het waarschijnlijk een elektrische Opel Corsa zijn, aangezien het volgens een oppervlakkige analyse een draagbaar compromis is tussen grootte, bereik en prijs - het enige dat ontbreekt in stedelijke gebieden is een oplaadpunt voor thuis.

  13
  1
 • blanco

  Soortgelijke gedachten ook voor mij.

  Een kleine EV biedt veel voordelen voor mens en milieu in het dagelijks leven en op korte ritten. Ook zou er geen grote laadinfrastructuur nodig zijn. Voor dagelijks gebruik is een nachtstopcontact voldoende.

  Maar dat zie ik niet voor lange afstanden. Luxe mid-range stationwagens hebben tegenwoordig soms luchtweerstandscoëfficiënten die beter zijn dan 0,30 en hebben, als ze op Zweedse wijze rijden, fantastische verbruikswaarden. Als er dan ook nog groene brandstof in de tank zou zitten...

  We zouden een heel andere discussie hebben.

 • blanco

  ... .Maar Ove kon al de vreugde van de iPad met het meisje begrijpen, "..dat is alsof je een nieuwe SAAB krijgt".
  Maar aangezien onze SAABe nog genoeg kilometerdemping heeft, kijk ik nog steeds. Mijn probleem zou beginnen als ik niet meer met mijn verbrandingsmotoren naar de klant in de binnenstad mag. Dus ik hoop dat ik daar nog minstens 5 jaar met mijn SAAB's kan komen en dan is de technologie volwassener. Praten over emoties is nu echt moeilijk, met wat bezuinigingen misschien een Polestar of een Tesla, misschien de iPace van Jaguar, maar geen van hen maakt een SAAB-coureur echt gelukkig. Misschien is er over 5 jaar weer E-SAAB uit Trollhättan, Mr. Warming moet gewoon leveren!

  • blanco

   Met de iPads ben ik net opgehelderd. Deze dingen achtervolgen me elke dag

 • blanco

  Ook bij ons laat de woonsituatie het niet toe. Als we de mogelijkheid hadden om op te laden, zouden we een kleine EV hebben. Een compacte EV kan zonder problemen 100 kilometer per dag rijden, wat ideaal zou zijn voor ons en de reis naar het werk en winkelen.

  We zouden een Saab voor de lange termijn houden, zonder zou het niet werken. Je hart hangt er gewoon van af!

 • blanco

  Als onze woonsituatie anders was, zou er waarschijnlijk een cabriolet staan ​​en misschien een kleine elektrische auto zoals een E UP ernaast, zodat het dagelijkse woon-werkverkeer elektrisch kan worden gedaan. Het is niet goed voor de verbrandingsmotor om 7 km te rijden en dan de motor weer uit te zetten, de elektromotor maakt niet uit.
  Op dit moment is er slechts één gemeenschappelijke parkeerplaats zonder stopcontact, dus die blijft bij de twee Saabs.

  7
  1
 • blanco

  3 maanden geleden hebben we een 9,9 KwP PV-systeem gekocht met 5.0 KW opslag. Groot ding!
  En als ik nog in het werkproces zat, 50 en meer km per dag reed, dan had ik een wallbox en een elektrische auto gekocht.

  7
  6
  • blanco

   Mijn situatie is vergelijkbaar. De auto die nu geproduceerd en gesubsidieerd wordt, kan eigenlijk alleen maar een overbruggingsoplossing zijn. Ik hoef niet meer te werken, dus ik kan bijna alles op de fiets (geen e-bike). De bomen rondom ons huis zijn een belemmering voor een zonnestelsel. Misschien denk ik aan een warmtekrachtcentrale, of een windenergieopslag, bijvoorbeeld van Skywind. Helaas zal mijn SAAB op de lange termijn moeten worden gehalveerd vanwege mijn budget. Zelfs een huisarts heeft maar een veel kleiner budget.

   • blanco

    Bomen versus fotovoltaïsche energie

    Het is goed voor u en het milieu dat u schaduw- en koolstofvoorraden heeft.
    Het microklimaateffect is enorm. Naast schaduw is er verdamping van het immense oppervlak van bladeren of naalden. Ik herstel mijn tuin met alles wat groeit in het nabijgelegen bos, dat aanzienlijk koeler is dan mijn tuin en geen irrigatie nodig heeft.
    Het mondiale klimaat is niets anders dan de som van alle microklimaten...
    Sommige buren denken er waarschijnlijk ook zo over en sluiten airconditioningsystemen aan op hun fotovoltaïsche installaties. Overdag gaan de zonneschermen elektrisch open en gaan de zonweringen halverwege elektrisch omlaag, gaat de elektrische verlichting in huis aan en gaan de parasols buiten open. In de volledig oververhitte rotstuin vind je zelfs geen enkele boom - er staat zelfs geen fruitboom. In plaats daarvan terrasverwarmers, voor het geval het 's avonds koud wordt ...

    De pure ecologische voetafdruk van een boom kan ontnuchterend zijn. Er is veel hout nodig om de CO2 van 2 km met een brander te binden. Maar de effecten zijn divers en mogen niet worden onderschat.

    Je doet eigenlijk iets voor het klimaat. En wat CO2-neutraal brandhout gaat ook verloren als u uw eigendom liever natuurlijker wilt maken dan het technisch wilt hervormen.

    Maar dat moet de buurman nog leren. De mijne klaagde ernstig dat een van mijn bomen (een jonge eik die daar jaren geleden waarschijnlijk door een eekhoorn geplant is) enorm was gegroeid en vanaf 16 uur een schaduw op zijn voortent zou werpen. Het technisch complexe systeem zou bijna € 00 hebben gekost en is nu praktisch onbruikbaar. Hij wilde weten of ik de boom kon omhakken...

  • blanco

   Met 5 downvotes vraag ik me af wat er mis is met mijn stelling?

   Het PV-systeem? Het geheugen?
   Een wallbox plus el. Auto?

   Niemand kan het mij kwalijk nemen dat ik niet meer in het werkproces zit.

   Ik snap het niet?

   • blanco

    Ik begrijp het ook niet. Het onderwerp lijkt erg emotioneel.

   • blanco

    Stemmen - Omlaag & Omhoog

    Helaas is het niet de eerste keer dat het heel vreemd is gegaan. Ik werd ook en herhaaldelijk getroffen.
    Het was heel opvallend en toen al gek dat het elke seconde en in “dialoog” gebeurde.

    Er lijken lezers te zijn die verschillende mobiele of vaste apparaten gebruiken om zichzelf en hun eigen opmerkingen meerdere keren te "loven" en andere meningen meerdere keren te "straffen" ...

    In het extreme geval kunnen alle duimen naar beneden die aero50 heeft genomen voor een onschuldige opmerking van één persoon komen.

    Ik zou er voorstander van zijn (als dat technisch mogelijk is) om gewoon de duimen naar beneden te halen.

    Manipulerende en emotioneel getroebleerde lezers konden zichzelf en hun eigen commentaar nog wel meermaals prijzen, maar de discrepantie tussen Up & Down zou ineens gehalveerd worden en de stemming dubbel objectief. Het is voldoende om te zien of en hoeveel goedkeuring een opmerking krijgt. Als het gelijk is aan nul, zou niemand hebben gemanipuleerd en zou niemand hebben ingestemd met de opmerking. Perfect en volledig voldoende.

    2
    1
    • blanco

     We merken al een paar weken algemene afkeer van bepaalde commentatoren. Wat ze ook schrijven. Ik denk dat dit kan worden aangepakt. Vanaf nu moet je ingelogd zijn om te kunnen stemmen.

     • blanco

      Goed en goed zo. 1.000 bedankt.

      1
      1

Reacties zijn gesloten.