Saab-televisie - droomreis Götakanal

Per boot door Zweden, droomreis Götakanal. 600 kilometer door het land, met de historische stoomboot van Göteborg naar Stockholm. Saab speelt natuurlijk een rol, want Göta Älv en de Saab-stad Trollhättan zijn nauw met elkaar verbonden. Een film voor de Saab-ziel die het verlangen naar Zweden wekt. Vanavond op NDR.

De Juno passeert de ophaalbrug in Trollhättan
De Juno passeert de ophaalbrug in Trollhättan

Hun namen zijn Juno en Diana. De Juno werd voor het eerst te water gelaten in 1874, de Diana pas in 1931. Beide schepen varen de route in de zomermaanden Göteborg - Stockholm. Een fascinerende, historische reis over het Götalandkanaal en de Grote Meren naar de Zweedse hoofdstad.

 Trollhättan. Sloten en Saab.

De moeite waard als je van oude technologie en Zweedse landschappen houdt. Natuurlijk gaat de reis door Trollhättan, de Saab-stad. De Juno moet 32 ​​hoogtemeters en 4 sluiskolken overwinnen. Een indrukwekkend monument voor Zweedse techniek, maar niet alleen. Arbeiders bliezen de sloten in de rots, niet enkelen raakten gewond bij het harde werk of werden met hun leven betaald.

Nog een brug in Trollhättan. Dit keer een hefbrug.
Nog een brug in Trollhättan. Dit keer een hefbrug.

Een verplichte omweg leidt vanaf het schip naar het kanaal, waar het wekelijkse Saab-ontmoetingspunt is. Saab-veteranen vertellen over vroeger toen auto's nog in de stad werden gebouwd. Als u beter kijkt, ontdekt u bekende gezichten uit de Duitse Saab-scene. Er is iets te zien, een zachte dosis Saab en prachtige voertuigen.

Avondstemming in Trollhättan aan het Götakanaal
Avondstemming in Trollhättan aan het Götakanaal

Daarna gaat de reis verder naar het noorden, de Juno komt aan in het Vänernmeer. De rest van de film is net zo aan te bevelen als de sequentie in Trollhättan. De waterroute door Zweden is boeiend, en soms ook uitdagend. De Juno nodigt uit tot nadenken, die naar huidige maatstaven weinig comfort en slechts beperkte ruimte biedt. Maar het oude schip betovert met stijl en charme. Je herontdekt traagheid en sereniteit. En merkt op dat reizen met een fulltime account, gebeurtenissen zorgvuldig beleven, de echte luxe is.

Onwillekeurig vraag je je af of alles echt sneller, groter en meer van alles moet?

De droomreis is er een in de beste zin van het woord. Het biedt inzicht in het landschap, de geschiedenis en de ziel van Zweden. Vanavond om 20.15:XNUMX uur. NDR.

4 gedachten over 'Saab-televisie - droomreis Götakanal"

 • blanco

  Prachtige documentatie! Zeer goed en interessant voorbereid met veel kleine afleveringen.
  Absoluut de moeite waard om te zien!

 • blanco

  Heel goede tip

  Vandaag was het perfecte programma voor mij (vermoeidheid na de vaccinatie). Absoluut de moeite waard en ongelooflijk veelzijdig, vol prachtige foto's en veel kleine verhalen van bord maar ook rechts en links van de route. Dit is veel meer dan “slechts” een geslaagd document van de kleine maar fijne reis zelf. Als je het nog niet gezien hebt, zou je deze Zweedse zomerdroom eens moeten opzoeken in de mediatheek.

  Bedankt Tom.

 • blanco

  Dank u.
  gezien. Voor wie het niet gehaald heeft: mediatheek.
  Bedankt Tom en bedankt N3 !!!
  Groet André

  • blanco

   Bedankt voor de wenk. Ik zal er naar kijken. Ik zag mijn blauwe 9.3 op de foto vanaf de gracht. Dat was in 2013 voor de Saab-bijeenkomst. Mooie afbeelding. Erg bedankt.

Reacties zijn gesloten.