Langlevende Zweden - zo ontwikkelt de Saab-bevolking zich in Duitsland

De laatste nieuwe auto's verlieten ongeveer 10 jaar geleden de Saab-fabriek in Trollhättan. Toen was het voorbij - voor altijd. Hoe heeft de Saab-bevolking zich sindsdien in Duitsland ontwikkeld? Een blik op de huidige statistieken, wat leidt tot een spannend resultaat. Zeker als je de ontwikkeling vergelijkt met andere merken die niet meer produceren of in Duitsland aanwezig zijn.

Hoe hebben Lancia, Rover, Chevrolet en Daihatsu zich de afgelopen jaren staande gehouden en welk merk heeft het bloedvergieten van bijna 100.000 voertuigen geregistreerd? En zijn de prognoses van 10 jaar geleden uitgekomen, of hadden ze het mis?

Saab-inventaris in Duitsland

Ja, ik wil meer lezen...

 


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Bent u een abonnee of een Aero X Club-lid?

Logboek Om het hele artikel te lezen.


Heb je nog geen SaabBlog-abonnement?

Maar wilt u een dagelijkse dosis Saab en wilt u het volledige artikel lezen?

Wil je? abonnee of een lid van de Aero X Club en steun het SaabBlog-project!

Vanaf € 1,99 krijg je volledige toegang tot alle content en acties en word je lid van de Saab-wereld.


 

Reacties zijn gesloten.