Geen blog alleen voor oude blanke mannen

Jij bent tegenwoordig de vijand. De oude blanke mannen gaven alles de schuld. Het begint met klimaatverandering, strekt zich uit tot gendergevoelige sterretjes en in het algemeen alle onrechtvaardigheden in de wereld. Natuurlijk, als je ouder bent dan 50 en een blog leest over oude verbrandingsmotoren, sta je onder het algemene vermoeden dat je erbij hoort. Aan de oude blanke mannen. Slecht! Maar er is hoop!

Saab BioPower 100 Concept
Saab BioPower 100 Concept

Het gaat natuurlijk vooral om oude auto's. Om ze alleen als duurzaam te beschouwen, kan voor de ene of de andere gastlezer ongemakkelijk zijn. Een mening tegen de mainstream; een kant die het applaus voor elektromobiliteit niet wegwerkt. Om het nog erger te maken, wordt hier levendig gelezen, commentaar gegeven en gediscussieerd. Dus een asiel voor oude blanke mannen?

Het valt wel mee.

Eigenlijk zijn we hier in goede, oude Saab-traditie. Een beetje old school misschien, wat ook te wijten is aan mijn leeftijd - maar het is ook weer typisch Saab. Omdat je bij Saab in Trollhättan, als een arm bedrijf, gewoon veel dingen moest vasthouden. En gebruikte de beschikbare middelen om innovatie te stimuleren.

Laten we het hebben over alternatieve brandstoffen.

Sommige ideeën bij Saab zijn nog steeds angstaanjagend actueel. Er waren alternatieve brandstoffen die als een goed idee werden beschouwd. In principe is een Saab-motor altijd een multifuelmotor geweest. Het leger kent deze uitdrukking. Je giet een half ontvlambare bouillon in de tank - en de motor loopt. Bij Saab was het niet anders vanwege de Trionic. Alles wat ontbrandt werkt. Voor het BioPower-concept hoefde alleen de periferie in de vorm van kabels en afdichtingen te worden gewijzigd. De innovatie was gedaan.

100% plantaardige brandstof
100% plantaardige brandstof

Een van de laatste Saab-ideeën was het BioPower 100 Concept. 100% plantaardige brandstof in de tank. De eerste vonk moest van fossiele brandstof komen, maar daarna liep de Saab 100% op plantaardige energie. Dat is lang geleden en is bijna vergeten. Nu, van alle tijden, wanneer de wereld een snelle vermindering van de CO2-uitstoot nodig heeft, kijkt niemand naar de ideeën van toen.

Waarom is dat? In Zweden wordt diesel aangeboden onder de aanduiding HVO 100, die wordt gewonnen uit bedrijfsafval. Het is duurzaam, een bijdrage aan het snel terugdringen van de C02-uitstoot. In Duitsland bestaat zoiets niet, er is geen alternatief voor elektromobiliteit. De slechte diesel, aangedreven door duurzame brandstof, zou een toekomst kunnen hebben.

Laten we het hebben over elektrische auto's.

Het lijkt een natuurwet dat elektrische auto's groot en zwaar moeten zijn. Veel bereik, grote accu's die veel resources vergen. Moet het echt, of is er een slimmere manier om het te doen? Het Saab ePower-concept was gebaseerd op kleine batterijen, die in de middentunnel werden geplaatst. Kleine batterijen betekenen een laag verbruik van hulpbronnen en er is geen extra koelsysteem. In plaats daarvan werd een bestaand systeem voor het koelen van de batterijen gebruikt met de automatische airconditioning. Een eenvoudige constructie met weinig gewicht.

Helaas valt nog te bezien of de markt kansen zou hebben gehad.

Maar er zijn slimme oplossingen. Zonder monsterbatterijen, zonder middelen te verspillen. Je hoeft er alleen maar naar te zoeken. Dan vind je slimme, duurzame elektromobiliteit. Zoals de Sion van Sono Motors, die hopelijk volgend jaar van de band rolt in Trollhättan. Maar er zijn meer alternatieven, en sommige zijn echt smakelijk.

Dit is allemaal interessant. Een onderwerp voor oude blanke mannen die boos konden worden bij het lezen en nadenken over de alternatieven die ze niet gebruikten. Slimme elektrische auto's, ver van de mainstream, en alternatieve brandstoffen zijn onderwerpen die ons zouden moeten interesseren. Moet interesse hebben! In losse volgorde, onderhoudend verpakt. In de komende dagen en weken op de blog van de oude blanke mannen die meer geïnteresseerd zijn dan alleen antieke branders.

8 gedachten over 'Geen blog alleen voor oude blanke mannen"

 • blanco

  Ik vind het nog steeds jammer dat de E85 naar verschillende landen zou worden teruggestuurd.
  Ik had toen de gloednieuwe Saab 9-5 NG, Biopower, en kon met deze brandstof rijden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk (ook in Scandinavië, maar daar kwam ik niet zo vaak).
  In Nederland en België is er nooit een aanbieding van E85 geweest.
  De Saab reed zo goed met de E85 dat ik zojuist een app heb geïnstalleerd om stations te vinden die deze E85 in de aanbieding zou hebben.
  Ik heb veel kilometers gereden met de E85 in de tank. Dat was goed voor het klimaat en voor mijn portemonnee.
  Maar toen hakte Duitsland af, toen Oostenrijk, waardoor op dat moment alleen Frankrijk en Zwitserland overbleven
  bleef.
  Helaas beperkte dit de mogelijkheden om de BioPower te gebruiken.
  Saab heeft opnieuw een prachtig voordeel op de markt gebracht, maar veel items hebben dit opnieuw gebroken.

  7
  1
 • blanco

  Zoals zoveel anderen rouw ik om de BioPower. In Oostenrijk werd de brandstof geproduceerd en verkocht door de eigen productiefaciliteit van de Raiffeisen Coöperatie (Genol-tankstations). Zingend en geluidloos werd deze brandstof uitgezet. Populisten beweren dat er soja uit Brazilië voor is gebruikt en dat dit ecologische waanzin is (CO2-afdruk). Wat eigenlijk helemaal niet zo was. Houtsnipperafval, enz. werden gebruikt. Ik heb zelf bij Genol geklaagd en wilde weten waarom het werd stopgezet? Antwoord: Op benzine kun je sowieso doorrijden! (sic!). Er was niet eens een schouderophalen van de kant van politici (Groenen).
  Je moet hier in Oostenrijk gewoon weten dat de OMV (grootste raffinaderij) staatseigendom is en dat fossiele brandstoffen veel geld in de schatkist van de minister van Financiën storten. En elektrische auto's zijn nu de enige redder ...

  10
  1
 • blanco

  Er gaat veel de verkeerde kant op. De conventionele verbrandingsmotoren die nu in productie zijn, zullen hier 15 jaar blijven rondrijden. Dan waarschijnlijk nog 10 jaar (misschien meer) ergens in Afrika of in het oosten.
  Als men de klimaatverandering serieus zou nemen, zou men nu dienovereenkomstig klimaatneutrale brandstoffen op de markt moeten brengen, die breed geaccepteerd kunnen worden. Wat heb je eraan als hier elektrische auto's rijden, over 10 jaar zullen er heel veel, maar een paar duizend kilometer verder fossiele energie worden verbrand. Of is de aarde toch plat?

  21
  2
 • blanco

  Nou, ik neem aan dat de blog niet alleen oude (wit? De huidskleur gelukkig niet opgenomen) mannen heeft, maar ook (oude?) Vrouwen (zoals ik) als lezers, evenals hopelijk enkele jongere mensen van beide geslachten - zodat deze nieuwe algemene veroordeling past niet. Zijn er gebruikersstatistieken?

  Inhoudelijk past deze algemene degradatie (bij 'oude blanke mannen' kun en hoef je het niet eens te bespreken als een oh-zo-moderne pluralistische samenleving - wat precies het bewijs is voor een gebrek aan pluraliteit) voor zelfverklaarde SUV en "grotere, dikkere, zwaardere" Rejectors "toch niet. En we weten ook dat bijna iedereen hier rouwt om de ingenieuze Saab BioPower, die eenvoudig, ingenieus en efficiënt was. Met andere woorden, een forum dat alternatieven en totaal verschillende standpunten op een gedifferentieerde manier durft te bespreken - als kritiekloos de voortdurend voorgekauwde en gepropageerde “alternatieve, eenvoudige eenrichtingsoplossingen” nastreven. Dit is waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat nu algemeen wordt gepropageerd als de houding van "oude blanke mannen".

  10
  4
 • blanco

  @ Black Zweed: ja, helaas, de discussies worden hier ideologisch gehouden. Voor de ingenieur (per se de incarnatie van een oude blanke man) tellen feiten en cijfers. We veroorloven ons massa's windturbines en zonnepanelen om op piekmomenten de elektriciteit in het buitenland weg te geven, omdat we geen opslagfaciliteiten hebben. We hebben een gaspijpleiding door de Oostzee laten leggen om een ​​energiedrager voor een brug te hebben. Tegelijkertijd worden de gevolgen altijd genegeerd. Zoals het geschil met de VS over de pijpleiding, het gebrek aan gips uit de rookgasontzwaveling nadat de kolencentrales werden stilgelegd, de elektriciteit die we krijgen van de kern- en kolencentrales van onze buren, de overbelasting van de netwerken bij piekbelastingen en en en ....
  Andere brugtechnologieën dan aardgas, zoals E85, LPG, trolleybussen, trams en spoorlijnen op het platteland, worden afgeschaft, zwaarder belast of er wordt geen rekening mee gehouden. Helaas ontbreekt het vaak aan de expertise van de oude witte kuipen (en trouwens ook aan de vrouwen). Wat ik overigens vooral op ereplaatsen zie en minder bij demo's met luid gegil!

  Mijn sportvriend (oude blanke en ingenieur) rekende en controleerde. Eerst werd het zonnestelsel met bufferopslag op het dak van de woning geplaatst (de berging in de woning), daarna zijn er diverse e-cars proef gereden, nu komt de ID-3 met de kleinste accu om naar het werk te rijden (er is kan ook worden opgeladen) en tegelijkertijd het laadstation in de huisgarage met aansluiting op het zonnestelsel. Omdat beide werken, is er een tweede conventionele auto voor vakantie- en werkreizen. Toen ik hem onlangs een kritisch E-Auto-rapport van de WDR stuurde, zei hij dat iemand met de nieuwe dingen moet beginnen, zodat ze verder kunnen. Ik denk dat zijn plan en houding in orde zijn, en als er nieuwe SAAB's met e-drive waren, zouden we er zeker ook zijn.
  Met LPG in de auto van de zaak gebruik ik bijvoorbeeld een ongewenste overbruggingstechniek en kijk ik angstvallig naar wat er op de markt gebeurt. Ik zou geïnteresseerd zijn in hoe ze het bij SAAB zouden hebben gedaan. Onder GM zou SAAB onderdeel zijn geworden van de te volgen koers. Als arme, kleine onafhankelijke fabrikant zou het spannend zijn geweest, want, zoals bekend, maakt noodzaak inventief.

  En zonder oude wijze mannen zouden we waarschijnlijk nog steeds paardrijden, ik ben er trots op een oude blanke man te zijn!

  13
 • blanco

  Duivengat denken

  Het is verschrikkelijk hoe snel en onder welke tekens je in het een of het ander vastloopt ...

  Het is genoeg om de Duitse politiek en haar omissies op het gebied van afvalrecycling en alternatieve brandstoffen te bekritiseren en ZACK trekt een la open en je wordt in en uit gesorteerd.

  Of het nu gaat om een ​​ontkenner van klimaatverandering, als een aluminium hoedendrager, complottheoreticus of een oude blanke man ...

  Mijn oudste (een oude blanke man van 14 jaar) stuurde me gisteren een foto waarop een laadstation voor EV's te zien is dat werd aangedreven door een dieselgenerator en aangedreven door fossiele brandstoffen.

  Hoe leg ik hem nu uit dat het logisch is en dat er geen alternatief is? Hij is niet dom.

  16
  1
 • blanco

  De Zweden doen het erg goed. Van Bosch is er CARE Diesel, die een betere ecologische voetafdruk heeft dan fossiele diesel. Helaas wordt dit alternatief in Duitsland nog steeds niet goedgekeurd. Waarom is dat zo?

  Worden de discussies hier in het land alleen ideologisch gevoerd?

  21
  2
  • blanco

   Gehydrogeneerde plantaardige oliën

   Dank je, oude witte Zweed. Ik kende CARE niet eens. Interessant proces.

   Toelating in Duitsland?
   Ik kan me voorstellen dat alternatieve brandstoffen het bij ons moeilijker hebben, minder ideologisch dan veel meer fiscaal. Het einde voor E85 was in ieder geval zo geforceerd.

   De staat is blijkbaar niet bereid af te zien van belastingen op minerale olie en CO2-heffingen.

   Als ik journalist was in het betreffende resort, zou ik het volgende onderzoek laten goedkeuren door de hoofdredacteur:
   Om het belang van de staat in minerale olie en elektriciteit te toetsen om te zien of het een financiële en fiscale logica volgt waarin alternatieven - hoe verstandig ze ook zijn in termen van milieubeleid - geen plaats hebben voor alleen budgettaire overwegingen.

   Ik kan me goed voorstellen dat het hier hangt. Onder de noemer klimaat- en milieubescherming hebben we een belastingdruk gecreëerd die ongekend is.

   Alternatieven die vrij zijn van minerale olie, CO2-neutraal en geen onderdeel zijn van de elektriciteitsindustrie zijn misschien logisch vanuit het oogpunt van milieubeleid, maar zijn waarschijnlijk de duivel in termen van budgettair beleid.

   7
   1

Reacties zijn gesloten.