Welkom in het Saab Wonderland

Het is dinsdag, net voor 9.00 uur. De 9000 heeft een werkplaatsafspraak bij Saab Service Frankfurt. Geen lange deal, ik kan op mijn auto wachten. Het weer is niet zo aardig voor mij. Steeds weer korte buien, af en toe een gat in de wolken, dan komt de zon door. De werf staat vol met auto's uit Trollhättan. Ik vind dat fantastisch en ik ga op tournee door het Saab Wonderland.

De sterren van de show - twee Saab 9-5 NG
De sterren van de show - twee Saab 9-5 NG

Het kleurrijke Saab-wonderland

Het wonderland is een grote show. De acteurs zijn een kleurrijk gemixte troep, bestaande uit de laatste Saab die in Trollhättan van de band rolde en de hopelozen, voor wie Fechenheim de laatste stop in het autoleven is. Tussendoor parkeren degenen met hoop, die wachten op herstel en die zullen blijven leven van de orgaandonatie van de hopelozen.

De sterren op deze regenachtige ochtend zijn twee Saab 9-5 NG Aero. Het zijn broeders in geest en in verf. Beiden dragen Oak Metallic; de kans om twee van deze voertuigen in deze kleur op één plek in Duitsland te ontmoeten, is klein. Hier, in het wonderland, is alles mogelijk. Zelfs dat plotseling niemand voor de twee 9-5 zal zorgen omdat er iets veel beters de tuin in rolt.

Mijn tocht gaat verder over het plein. Een prachtige Saab 99, een 900 in een diepe slaap die mos hecht. Direct ernaast staat een 96, die met fijne kleine details vertelt met hoeveel aandacht voor detail de trollen hun auto's hebben gebouwd. Af en toe een 900 II, een 9-5 en een paar 9000. De meesten van hen zullen het leven verliezen, de slachting is al begonnen. Veel onderdelen voor de klassiekers zijn niet meer verkrijgbaar in Zweden, het enige dat helpt is het doneren van organen zodat er nog een paar Saab op de weg kunnen blijven.

De vervoerder

In de voormalige carwash staan ​​veel versnellingsbakken en motoren opgeslagen, en wat ik die ochtend met de 9000 heb meegenomen. Reserveonderdelen worden overgebracht van Barcelona naar Frankfurt, in de andere richting dan een paar weken geleden toen we onderdelen met luchtvracht verscheepten gepromoot. Wat heb ik precies naar Frankfurt gebracht ... Ik heb het niet gevraagd. De 9000 is slechts het busje, waar de bestelling vandaan kwam Lizi's garage, en als transporteur laad je, ben je discreet, je vraagt ​​er nooit naar.

Terwijl ik door het wonderland slenter, is er veel verkeer in de voortuin. Klanten rijden naar boven en verdwijnen dan weer, ik denk erover na of ik de volgende keer een ligstoel kan meenemen en gewoon een paar uur kan genieten van de Saab-gebeurtenissen. Misschien zou dat een bedrijfsmodel zijn. Dagkaartjes voor Saab-gekke mensen, die dan een paar uur het Saab-gevoel konden opsnuiven. De dagkaart € 50,00, een halve dag € 30. Een tussendoortje tijdens de lunch en een kopje koffie inbegrepen.

De vervoerder. Deze keer Barcelona - Frankfurt
De vervoerder. Deze keer Barcelona - Frankfurt

De sterren in het Saab-wonderland

Dan is er beweging in het landschap. De twee Saab 9-5 NG Aero zijn bleek, de Oak Metallic lak verliest zijn kleur. Een Saab 9-5 OG rolt de tuin in. Geen kentekenplaten, vers uit het busje. Fris, dat is het woord van het uur. Nieuwstaat auto, het leer zoals in de showroom, een parel uit Zwitserland. Mijn hartslag neemt merkbaar toe en er is een reflex van willen hebben.

Saab 9-3 Aero VS-specificatie.
Saab 9-3 Aero VS-specificatie.

Maar het wordt erger!

Een paar minuten later het volgende grote optreden. Een 9-3-aero in de Amerikaanse trim. Nederlands (?) Douanenummer, rommelend V6-geluid. De autotransporter spuugde hem ook uit. Perkament-zilver en in goede staat. Als ik nu de keuze had tussen de twee auto's, zou het heel dichtbij zijn. Maar ik heb het niet. Gelukkig. Beide Saab behoren toe aan een Frankfurt Saab-verzamelaar die naar verluidt ergens in de stad een parkeergarage vol Saab heeft.

Gelukkig zit mijn afspraak erop. Ik word op het laatste moment uit dit Saab-wonderland gestraald. Voordat ik kan nadenken over wat ik moet doen om tenminste één van deze auto's te krijgen. Einde van de show.

Oh ja. Waarom was ik eigenlijk binnen Fechenheim? Een TÜV-afspraak. Hoe flauw. Rapport volgt.

8 gedachten over 'Welkom in het Saab Wonderland"

 • blanco

  Geweldig artikel Tom, ik hoop dat we ergens zullen ontdekken wie deze prachtige Saab-collectie in Frakfurt heeft en wie weet; kunnen we deze collectie nog eens bezoeken?
  Het is een genoegen om dit bericht te lezen.

 • blanco

  Bedankt voor de gelukkige SAABy Pinksteren. Dit rapport geeft ook hoop: hoop voor enthousiastelingen die SAAB willen en alles in het werk stellen om deze optische "lekkernijen" te gebruiken / zoeken / bewaren. Geweldig!
  Ik kan me de situatie op de werf van de dealer levendig herinneren en begrijpen. Tijdens de keuring kroop ik ook altijd rond de andere mooie, begerenswaardige SÄÄBE in de tuin ... wat een geweldige kleurencombinatie, gek deze velgen voor de SAAB, geweldig, hoe goed verzorgd, mooi totaalbeeld, etc. ging door mijn hoofd. Steeds weer emotionele mentale cinema :-). Geweldig.
  Dankzij de SAAB-redders!

 • blanco

  De 93 met zijn kleur, een droom. Doet me denken aan mijn pepergroene 93 SC.

  • blanco

   Kleurencombinatie

   Leuke vereniging. Ja, dat zou iets hebben, tomaat en paprika, oud en jong, 93 en 9-3 SC naast elkaar in één tuin. Je hebt een prachtige foto en een hoofdbioscoop gemaakt.

   Ik krijg nu honger en ik moet echt weer verse groene paprika kopen. Een zeer fantastische specerij - culinair zo speciaal en uniek als alleen een Saab in een auto zit.

 • blanco

  Ik moet ook naar Frankfurt in het Saab Wonderland. Geweldige auto's! Mooi geschreven rapport! Iets voor de ziel met Pinksteren.
  Iedereen hier, gelukkig Pinksteren!

 • blanco

  Ja, het "willen hebben". Het effect springt door de tekst. Dat is geweldig 🙂

 • blanco

  Effect 🙂

 • blanco

  Gewoon geweldig, in wonderland en ik zal wegsmelten. De 9-3 Aero in de VS Trim zou mijn pols drastisch hebben versneld en de wens was al begonnen tijdens het lezen! Alleen daarvoor bedankt en een fijne Pinksterzondag allemaal

  13

Reacties zijn gesloten.