Koelwatergeur en problemen met de automatische airconditioning

Als een auto 23 jaar oud is, kan hij af en toe een probleem hebben. De geur van koelwater die de Saab 9000 in het interieur verspreidde, was merkbaar. De oorzaak bleef een raadsel, want ruim een ​​jaar geleden waren alle slangen vervangen. Siliconen slangen van hoge kwaliteit moeten een veilige werking garanderen. Was de beslissing uiteindelijk verkeerd?

Saab 9000 bij Saab Service Frankfurt
Saab 9000 bij Saab Service Frankfurt

De geur van koelwater - een mysterie

De geur zelf was te intens om te negeren. Een waterlek was nergens te zien, de eerste orakels verwezen naar de slangen zelf, zouden deze defect kunnen zijn? Het orakel kwam niet uit. De oorzaak van het defect werd uiteindelijk gevonden in de waterkoeler. De plastic connector tussen de koeler en de nieuwe siliconenslang was gecapituleerd, was doorlatend geworden en had vloeistof laten ontsnappen.

Geen verrassing na 23 jaar. Maar een interessante vraag rijst: is dit defect een gevolg van de Ruilhandel van afgelopen jaar? Want al bij de eerste proefrit gaf een antieke connector zich over aan de druk die zich nu opbouwde in de nieuwe slangen. Het zou mogelijk zijn. Maar waar zou het alternatief zijn?

Alles laten zoals het is en wachten tot een slang uit het stenen tijdperk in de motorruimte na bijna een kwart eeuw zijn kalmte verliest?

Permanente automatische airconditioning op de bouwplaats

De automatische airconditioning in de Saab 9000 maakt deel uit van het beste uur van het merk. Toen het werd uitgebracht, was het innovatief, de sensor voor de stand van de zon iets heel bijzonders, en comfortabel en krachtig. In principe is het nog steeds vandaag. Midden in de zomer, in een moderne auto, vraag je waar 30 jaar vooruitgang is gebleven. Omdat wat er momenteel wordt aangeboden, meestal erger is. Omdat geoptimaliseerd voor een laag verbruik - en dus beter voor het wereldklimaat.

Deze veelgeprezen automatische airconditioning zorgt er echter ook voor dat het project Saab nog geen enkel seizoen heeft gelukt zonder een ongepland bezoek aan de werkplaats. Eerst lekte hij, daarna was de compressor defect. Het werd ingeruild voor een gebruikt onderdeel dat niet lang meegaat. Na korte tijd meldde het ook met een lek.

Een nieuw Airco-compressor bracht een bedrieglijke beveiliging. En inderdaad, er was een goed jaar van stilte aan de voorkant, de Saab reed door de zomer, maar toen namen de prestaties van de airconditioning continu af. De diagnose was duidelijk: een lek. Opnieuw.

Het was te wijten aan afdichtingen die na langdurig gebruik gewoon waren uitgehard. Ze werden vervangen, ook het betreffende onderdeel, omdat niemand de lekdichtheid wilde of kon garanderen. Nu is de hoop terug dat het Anna-project de zomer goed en zonder storingen zal doorkomen.

Eindelijk klaar Saab Frankfurt de jaarlijkse inspectie. Zoals altijd zonder klachten, maar met liefde voor het oude blik. Een nadere blik op de mogelijke roest is standaard in Fechenheim. Een mogelijke plek werd gevonden, gewist en bleek een vals alarm te zijn.

De Saab stond klaar om opgehaald te worden op het erf, het werk werd uitvoerig uitgelegd en de oude onderdelen lagen klaar voor inspectie. Dit is voorbeeldig en op het niveau van zogenaamde premium providers.

Dat laat de kwestie van de nieuwe lucht over voor de 9000. Ik leverde de Saab in en zei "doe het". Was ik daar te gemakkelijk heen? Een blik op de nieuwe lucht en op iets dat ik nooit had durven volgen, volgt in het volgende artikel over het Anna-project.

6 gedachten over 'Koelwatergeur en problemen met de automatische airconditioning"

 • blanco

  Ga op de slang staan

  Ik hou van de 9K en vooral de jongere Eros. Geweldige auto's. Nog steeds met een reputatie voor het aanbieden van relatief eenvoudige en onaanvaardbare technologie ...

  Dat klopt ook. Vooral als het wordt afgemeten aan jongere voertuigen met al hun fopspenen. En toch doet het me denken dat zo'n eerbiedwaardig voertuig zo complex en moeilijk te onderhouden was in een betrouwbare staat.

  In feite is ongeveer 90% van alle problemen die ik heb ondervonden en geleden met auto's terug te voeren op slangen, connectoren of het elektrische systeem.

  Soms denk ik dat een duurzame auto een stuk eenvoudiger zou moeten zijn dan een 9K Aero ooit was. Maar ik ben er verre van zeker.
  Daarvoor waren de volledige uitrusting en motoren gewoon veel te goed. Een moeilijk onderwerp….

  Hoe het ook zij, het is gewoon goed als de wereld ook jong en oud houdt die het ons niet altijd zo gemakkelijk maken als we zouden willen. De complexiteit neemt toe. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een huidige auto er een klassieke auto van zou kunnen maken ...

 • blanco

  Ik vind het leuk om het Anna-verhaal te lezen en dat al jaren. Heb ik ooit meer gelezen over een autoleven? Waarschijnlijk niet. 🙂

  Tom, een vraag: op een gegeven moment heb je overwogen om de 9000 te verkopen. Je lijkt er toch van afgedwaald te zijn?

  • blanco

   @Francis Ja, het idee was in de kamer. Ik voel me net als veel andere fans van oude auto's met dit project. Op een gegeven moment heb je een crisis, zie je geen land en wil je uit elkaar gaan. Gelukkig niet, ik denk dat ik spijt zou hebben gehad van de stap.

 • blanco

  Als dat in de praktijk geen duurzaamheid is! Een meer dan twintig jaar oude youngtimer, afgezien van de uniformiteit van het 'moderne', gered van verval met een goed geïnformeerde en liefdevolle hand. Een zeer verstandig alternatief voor door de staat gesubsidieerde elektromobiliteit. Misschien kun je de e-car premie investeren in een gebruikte Saab - ook een bijdrage aan duurzaamheid

  13
  1
 • blanco

  De 9000 ziet er door de jaren heen steeds beter uit, ik vind het ontwerp mooi. Het is fijn als er in Frankfurt ook zo'n goede service is!

  13
 • blanco

  ... wat zijn de reparaties en het lichte meerverbruik ten opzichte van een nieuwe auto met een alledaags design?

  16

Reacties zijn gesloten.