Evergrande Auto meer waard dan GM of Ford

Evergrande Auto was met 2021 modellen vertegenwoordigd op Auto Shanghai 9. Voor de hal konden bezoekers voor het eerst een testrit maken met een Hengchi SUV. En op televisie was er een live-uitzending van 30 minuten alleen over het merk Hengchi. Een grote show voor een fabrikant die nog geen auto op de weg heeft gehad. Maar wie heeft er meer dan een dozijn modellen parallel ontwikkeld en wie heeft een grote gok op elektromobiliteit.

Hengchi-liveshow in Shanghai
Hengchi-liveshow in Shanghai

Evergrande Auto meer waard dan GM of Ford

De waarde van Evergrande Auto is zelfs spectaculair gestegen. Iedereen die 12 maanden geleden investeerde in aandelen van het bedrijf dat 1000 maanden geleden aan de Hongkongse beurs genoteerd is, kon een rendement van meer dan 87% behalen. Evergrande Auto is momenteel XNUMX miljard dollar waard, meldt de Automotive News. Meer dan gevestigde fabrikanten zoals Ford of GM.

De rally op de beurs zou zo door kunnen gaan als in de eerste helft van 2022 de eerste elektrische auto's met de Hengchi-leeuw op straat te zien zijn. E-mobiliteitssubsidies blijven overvloedig stromen in China, en zolang ze dat doen, zal de vraag veilig blijven. Daarnaast is er Duitsland, dat dankzij de drukke overheidssteun ook op weg is om de op een na belangrijkste markt voor e-auto's te worden.

Zelfs op tv. Pilootproductie met de eerdere Saab 9-3.
Zelfs op tv. Pilootproductie met de eerdere Saab 9-3.

Volgens plan start de Hengchi-productie in de tweede helft van het jaar, Evergrande bevindt zich nog binnen het zelfopgelegde tijdvenster. Maar een aantal van de grote doelen zijn inmiddels behaald. De productie van maar liefst 1 miljoen elektrische auto's per jaar is uitgesteld tot 2025, voor 2035 ziet men er al 5 miljoen per jaar. Meer dan de gigantische Volkswagen elk jaar in China verkoopt.

Het is de vraag of Evergrande Auto het door haar gekozen tempo kan bijhouden. 14 series worden parallel ontwikkeld en zouden binnenkort op de markt moeten worden gebracht. Dat is veel meer dan sommige gevestigde fabrikanten zichzelf zouden vertrouwen. Zeker omdat bij een puur elektrische auto niet alleen om de hardware gaat, zoals bij de oude verbrandingsmotor, maar ook om de software en infrastructuur op de achtergrond.

De weddenschap van Evergrande op de beurs is nog steeds speculatief. Maar de fantasie van een Chinees antwoord op Tesla is er. Zolang de miljarden maar blijven stromen.

2 gedachten over 'Evergrande Auto meer waard dan GM of Ford"

 • blanco

  Ongeacht de gok op de beurs, de spannende vraag is hoe de voertuigen presteren in het echte leven, veiligheid, energie-efficiëntie, dagelijks winterleven, ...

 • blanco

  Ik zou graag de terugkeer willen

  Maar nu zou ik 50 tot 90% van mijn aandelen verkopen en de winst nemen. Zeer onwaarschijnlijk dat ze bij uitgifte met meer dan een factor 10 ondergewaardeerd waren. Als dat zo is, zou het tegen Evergrande spreken. IPO's dienen niet om geld naar de mensen te brengen, maar om kapitaal op te halen voor bedrijven.

  Ze bouwen geen smartphones en belanden straks op de harde feiten van de auto-industrie. Er zijn geen factoren tussen de productiekosten en de verkoopprijs, slechts een paar procent winst.
  En alleen als het goed gaat.

  Er zijn ook geen factoren groter dan 1, X in China. Een factor 10, en zeker geen X. Als aandelen toch door het dak schieten, markeert hun huidige hoogtepunt slechts één nieuwe druppel per dag.

  Dit heeft weinig te maken met de werkelijke waarde van een bedrijf in de auto-industrie. Iedereen die nog steeds op Evergrande rekent en nu nog koopt, komt te laat en moet voorbereid zijn op verliezen.

  Een verdere stijging van nog eens 1.000% zal er zeker niet zijn. Het zou betekenen dat de aandelen bij uitgifte met een factor 100 ondergewaardeerd zouden zijn geweest. En dit is waar het echt grotesk wordt. Afblijven. Het is puur gif.

Reacties zijn gesloten.