Volvo online services - EcarX vervangt Google

Een veelbesproken door de lezers Beitrag draaide om het gebruik van Google in steeds meer Volvo-modellen. Het is nu duidelijk dat Google slechts een tussenoplossing is. Op middellange termijn wil Volvo vertrouwen op het Android-besturingssysteem van EcarX en Google buiten gebruik stellen. Mijn provocerende vraag, wat als in plaats van Google een Chinese internetgigant een vaste gast in de auto wordt, is verrassend actueel.

EcarX in plaats van Google - Volvo vertrouwt op Chinese serviceproviders
EcarX in plaats van Google - Volvo vertrouwt op Chinese serviceproviders

de persbericht, hier in fragmenten weergegeven, onschadelijk leest, misschien neigt men ernaar ze over het hoofd te zien. Maar er zit een explosief achter dat niet elke klant leuk zou kunnen vinden. Als het hem zelfs maar iets kan schelen.

Infotainment van de volgende generatie

Met de nieuwe joint venture zullen Volvo Cars en EcarX de ontwikkeling van een infotainmentplatform voortzetten en uitbreiden. Alle merken van de Geely Group en haar dochterondernemingen kunnen gebruik maken van het nieuwe systeem, EcarX stelt het platform ook ter beschikking aan derden.

Ervaring in de auto-industrie

EcarX is een relatief jong, onafhankelijk en snelgroeiend technologiebedrijf dat wereldwijd vertegenwoordigd is sinds de uitbreiding naar Europa in december 2020. Het heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en integreren van hoogwaardige op Android gebaseerde infotainmentsystemen voor automerken zoals Geely Auto, Lynk & Co en Proton.

Gebruikt door Volvo en andere merken

Met zijn eigen gebruikersinterface zal Volvo Cars in eerste instantie het platform gebruiken dat is ontwikkeld als onderdeel van de joint venture in Volvo- en Polestar-modellen. EcarX zal het platform als exclusieve marketingpartner integreren in andere voertuigen wereldwijd. Het systeem zal ook worden ingebed in het bestaande serviceaanbod van het bedrijf op de Chinese markt. Volvo Cars en EcarX onderzoeken ook of deze autodiensten op de Chinese markt kunnen worden ingezet, evenals hardware van EcarX.

Inderdaad EcarX een bedrijf dat mede is opgericht door Geely-eigenaar Li Shufu. Met Volvo zal een Europese leverancier wereldwijd voor het eerst volledig vertrouwen op een Chinese IT-serviceprovider. De servers voor de services bevinden zich dan niet zoals bij Google in de VS, maar met een hoge mate van waarschijnlijkheid in China. Zelfs als datacenters buiten de Volksrepubliek zouden worden gebouwd, zou de staat altijd preferentiële toegang hebben.

Dat EcarX een vestiging heeft in Göteborgs Lindholmen en daar tussen de 70 en 100 mensen in dienst heeft, kan niet geruststellend zijn. De trend stijgt en de joint venture tussen Volvo en EcarX zal ook zijn hoofdkantoor in Zweden hebben.

Wat Volvo introduceert, is niets meer en niets minder dan een verandering van tijd. Meer bedrijven zullen volgen en Chinese serviceproviders zullen in toenemende mate hun serverfarms in Europa onderhouden. Het is onwaarschijnlijk dat Volvo bij een Chinese serviceprovider en zijn Android-software niet meer op het boodschappenlijstje van Europese of Noord-Amerikaanse klanten belandt. Bewustwording of kritische houding ten opzichte van dit soort zaken heeft ook in Europa een laag niveau bereikt.

5 gedachten over 'Volvo online services - EcarX vervangt Google"

 • fatalisme

  Ik vind het goed en terecht dat de blog op een onbezonnen manier informeert over dergelijke ontwikkelingen en wijst op de mogelijke gevolgen ervan.

  Ik vind het jammer als er wordt opgemerkt dat de ontwikkeling onvermijdelijk is, er is geen alternatief en het maakt niet uit of de smartphone of de auto gegevens naar China of de VS stuurt.

  Mijn perceptie is veel “optimistischer”. Ik voel me momenteel nog steeds in staat mijn locatie te wijzigen zonder een datatrail. En ik denk dat het goed zou zijn als dat zo bleef.

  Mijn 3 auto's zijn allemaal offline. En als ik mijn smartphone uitzet voordat ik instap, ben ik ook offline. Telefoons kunnen dat, ze kunnen offline van A naar B. Als auto's dat niet meer kunnen, dan is het een nieuwe kwaliteit die het vermelden waard is, denk ik.

  8
  4
 • futen

  Weet iemand? Duiken & proefrijden was ooit het vaste ritueel wanneer iemand me trots zijn recent aangeschafte auto liet zien. De kofferbak was ooit belangrijk voor sommigen.

  Sinds een paar jaar is het ineens heel anders. De kap blijft gesloten. U kunt snel bij de ‘essentials’ komen. Dus het touchscreen, het menu, misschien de spraakbediening en zeker om de mobiele telefoon aan te sluiten.

  Na een paar kleurrijke foto's en misschien een paar liedjes stap je weer uit zonder de mobiel te hebben verplaatst (of gehoord). De trotse eigenaar kijkt me verwachtingsvol aan, het moment strekt zich beschamend uit en hij vraagt: "Het is toch een geweldige auto?"

  En ik bevestig dit even braaf als snel. "Ja! Ja, dat is iets. "
  En om geloofwaardig te zijn, voeg ik er haastig aan toe dat het fascinerend is hoe goed het werkt tussen smartphone en auto en dat het geluid echt geweldig is. Innerlijk, om eerlijk te zijn, houd ik mijn hoofd vast ...

  8
  4
 • Als ik mijn aluminium hoed opzet en erover nadenk, kan het ook zijn dat het niet uitmaakt welk systeem er in de auto draait, zolang het in feite draadloze toegang tot gegevens toestaat.

  De netwerktechnologie van Huawei zou op de een of andere manier in vrijwel alle netwerken moeten worden geïntegreerd, ook in Europa. En als we onze Amerikaanse vrienden willen geloven, stelt dat in ieder geval 'de Chinezen' in staat om het dataverkeer vast te leggen. Bent u meer gemotiveerd, misschien ook om actief gegevens op te vragen.

  Dan is het kind met de dataverzameling bijna al in de put gevallen en daar komen we niet vanaf, aangezien veel werkplaatsen al in de problemen zitten als er zonder diagnosesysteem naar een storing gezocht moet worden.

  Het enige dat dan overblijft, is het genereren van een heleboel bijbehorende gegevens om de werkelijke bezorgdheid te verhullen. Dus ik ga naar de supermarkt, dan naar de ijzerhandel en dan naar het zwembad als ik eigenlijk maar een kleinigheidje uit de drogisterij nodig heb. Is ook niet in de geest van de uitvinder.

  Je moet het hoofd bieden aan een zeker potentieel voor monitoring-opties, al was het maar omdat bijna niemand het huis verlaat zonder mobiele telefoon. En onze Amerikaanse vrienden zijn bijzonder goed in het afluisteren van de telefoon, als we Edward Snowden mogen geloven.

 • Het maakt niet uit waar de medewerkers zijn, de data vliegt de wereld rond en wordt geëvalueerd door analysebedrijven. Toegegeven, de all-season banden zijn voldoende voor mijn rijprofiel, of ik zou winterbanden in de bergen moeten gebruiken en een aanbieding krijgen is nog steeds het leukste idee ... die niet zo aardig gaan in de richting van Cambridge Analytica, sociaal kredietsysteem of puntenkaart in Flensburg ...

 • Moin
  Het is dus de vraag of de Chinezen, maar ook de Amerikanen, de EU-regelgeving inzake gegevensbescherming implementeren ... Het maakt niet uit waar de server zich bevindt en of Google of EcarX of andere software. Hoogstwaarschijnlijk moeten Volvo-chauffeurs toestemming geven aan Volvo en Co. om de gegevens of delen ervan voor hun doeleinden te gebruiken.
  Groet André

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.