Italiaanse Zweed - Volvo 780 Bertone in 1:18

De Volvo 780 Bertone is nooit officieel verkrijgbaar in Duitsland. De aankoopprijs van rond de 100.000 DM was zo ambitieus dat de strategen in Göteborg het niet eens probeerden. Misschien hadden ze moediger moeten zijn. Want grote coupes van de concurrenten gingen ook niet als speciale aanbieding over de toonbank.

DNA brengt een nieuwe editie van de Volvo 780 Bertone
DNA brengt een nieuwe editie van de Volvo 780 Bertone

Volvo 780 Bertone Parelblauw Metallic

De Volvo 780 Bertone is daarom niet alleen een zeldzaamheid. Het tweedeursmodel, gebaseerd op de 760, ging in 1985 in première op de Autosalon van Genève. Hij werd in opdracht vervaardigd bij Bertone in Italië, onderdelen werden geleverd vanuit Zweden, zodat de 780 geen puur Italiaanse aangelegenheid was.

Bertone was ook verantwoordelijk voor het ontwerp, in Turijn lieten ze op indrukwekkende wijze zien dat klassiek Volvo-design gecombineerd kan worden met een vleugje Italiaanse elegantie. De 780 is het meest succesvolle lid van de 700-familie, maar ook de zeldzaamste. Er werden slechts 8.518 exemplaren gebouwd tot 1991, waarbij de meeste Bertone Coupes naar Noord-Amerika gingen.

Ondanks al zijn elegantie had de Volvo ook een klein probleempje. De PRV-motor, bekend als de Euro V6, bood in combinatie met de automatische transmissie met vier versnellingen noch de soepelheid noch de juiste rijprestaties die in deze prijsklasse konden worden verwacht. In het begin voldeed 147 pk aan een gewicht van 1.5 ton, de Bertone Volvo was gemaakt voor ontspannen reizen, niet voor de snelle achtervolging op de snelweg. Tegenwoordig doet dat er natuurlijk niet meer toe, de coupé scoort bij zijn fans met elegantie en zeldzaamheid.

Pre-order nu mogelijk

DNA Collectibles brengt de Bertone Coupe opnieuw uit in schaal 1:18. De huidige variant, die nu beschikbaar is voor preorder wordt uitgebracht, rollen in een elegante blauwtint met de naam "Pearl Blue Metallic" in de vitrines van de verzamelaars. De kleur werd gekozen door de Volvo FB Community door te stemmen. De definitieve grappenmaker is het schuine interieur, dat ook in het blauw is gehouden en de smaak van de jaren 80 weerspiegelt.

De vrijgegeven beelden komen van het prototype, tot het uiteindelijke product, DNA voegt altijd iets toe. Tot 30 april is dat er één preorder Door de beperkte productie die mogelijk is, rolt de Italiaanse Zweed in kwartaal 4 2021 naar de verzamelaars.

2 gedachten over 'Italiaanse Zweed - Volvo 780 Bertone in 1:18"

  • blanco

    Scherp interieur. In die tijd was er nog de moed om kleuren te gebruiken 😉

  • blanco

    Wat betreft de motor,

    je kunt je ook voorstellen dat het de 2.0 Turbo onder de motorkap was, die er ook was. Het had tot 147 kW in plaats van PS ...

    En als je niet zo goed kijkt, kun je je ook een schakelaar voorstellen. In het model zit echter duidelijk de automatische ...

Reacties zijn gesloten.