Veiligheidspionier Volvo vertrouwt op all-season banden voor elektrische auto's

In Zweden is een interessante discussie uitgebroken die begon met de presentatie van de Volvo C40 Recharge P8. Het is ongebruikelijk voor de omstandigheden daar, omdat het in Zweden meestal vrij gemakkelijk is. Volvo introduceert een nieuwe auto, de natie applaudisseert en is trots, iedereen is tevreden. Dat was ooit. Er zijn dingen aan het veranderen, niet alleen in Zweden.

Volvo levert de C40 Recharge met all-season banden
Volvo levert de C40 Recharge met all-season banden

Maar misschien wordt het tijd dat pictogrammen vallen. Wolfsburg heeft ervaringen opgedaan met de Golf 8, die in tegenstelling tot zijn voorgangers ook niet met enthousiasme werd onthaald. Waarom zou het beter gaan met Göteborg?

De Zweden houden niet van de C40 Recharge P8

Het verhaal begon vanaf het allereerste begin slecht. Er waren mensen die niet wilden applaudisseren. De duim voor de C40 Recharge P8 was slechts voor heel weinig lezers van de AMS omhoog, verlaagde de overgrote meerderheid het. Alsof dat op zichzelf nog niet erg genoeg was, stuitte de elektrische auto op een gesloten falanx van afwijzing van de handel en de pers.

De dealers waren begrijpelijkerwijs niet blij, want Volvo wil de C40 alleen online verkopen. De pers was niet enthousiast omdat de nieuwe Volvo vragen opriep. Exclusief online kopen, uitrusting alleen verkrijgbaar in pakketten, dat is geen premium en zeker geen Volvo. De ene of de andere commentator werd herinnerd aan de uitrustingspakketten voor Aziatische auto's of de verkoop van smartphones.

Aangenomen werd dat het nieuwe beleid van Volvo erin bestond zoveel mogelijk elektrische auto's met een zo kort mogelijke houdbaarheid voor de mensen te brengen. Dat heeft niets te maken met milieubescherming of duurzaamheid, zoals beëdigd.

Banden opladen = all-season banden

Dat was allemaal niet goed, maar toen kwam de band voor alle seizoenen. Volvo levert alle elektrische auto's alleen op speciaal geoptimaliseerde vierseizoenenbanden. De klant heeft (nog) geen keuze bij het online kopen. Volvo was dat gewoon vergeten. Een absurditeit voor Zweden en de fabrikant reageerde onhandig op het eerste persverzoek en verwees naar een goed compromis.

Past dat bij de beveiligingspionier uit Zweden?
Past dat bij de beveiligingspionier uit Zweden?

Waarmee de grote olifant ineens in de kamer stond, met de vraag hoe all-season banden verzoend konden worden met de veiligheidseisen van het Zweedse merk. Eigenlijk een onmogelijkheid, zeker niet met een Volvo. De mediastorm brak uit. Zweedse lezers hebben de afgelopen dagen in de vakpers veel geleerd over het verschil tussen zomer- en winterbanden.

Over het algemeen oogstte het merk er een negatieve persNiemand haastte zich om te helpen, ongebruikelijk voor Zweden, dat anders zo verliefd is op consensus. Want als er in Zweden voor het gemak meer voertuigen op de weg zouden rijden met all-season banden, dan bleek dat dit negatief was voor de veiligheid in het algemeen. Al was het maar om de reden dat niemand in de situatie wil komen waarin een elektrische auto van meer dan 2 ton uit de hand loopt en op je af komt.

Dat je op aanvraag de Volvo C40 Recharge P8 met zomer- en winterbanden kunt krijgen, hiervoor moet je contact opnemen met de hotline, speelde op dit moment geen rol meer. Integendeel, omdat de bijna € 40, - extra maandelijkse leasekosten de elektrische auto duurder zouden maken, zijn de prijzen niet eerlijk.

De vraag rijst: waarom gebruikt Volvo vierseizoenenbanden?

Het antwoord is simpel. Het is de druk van de wet die weegt op de auto-industrie. De industrie reageert en levert al lang nieuwe auto's met een gemiddeld bandenprofiel van 0,7 mm minder dan een paar jaar geleden.

Minder profiel garandeert optimale waarden in de WLTP-cyclus, maar ook een verkorte levensduur en beperkte veiligheid bij aquaplaning. Wat goed is doordacht en de efficiëntie moet dienen, is een last voor de klant. Hij betaalt de rekening voor nieuwe banden die vroegtijdig afgeleverd moeten worden.

Digitale cockpit van de Volvo C40
Volvo C40 Opladen

Geoptimaliseerde banden op elektrische auto's zorgen voor meer actieradius en een betere efficiëntie. Het resultaat ziet er geweldig uit op papier en het bereik wordt groter. De andere kant is dat zelfs een zeer goede vierseizoenenband nooit in de buurt komt van een winterband en altijd een compromis is.

Veiligheid eerst?

Voor Volvo was in ieder geval de media-schermutseling in Zweden verloren gegaan. Maar de fabrikant leerde er snel van. Niet dat je als beveiligingspionier je terugtrekt en focust op kernwaarden. En weer vertrouwt op een halfjaarlijkse bandenwissel.

Nauwelijks was de excitatiecurve in Zweden afgevlakt of de fabrikant gaf er een aan persbericht waarin de beslissing om banden op te laden, zoals de all-season banden in Volvo-jargon worden genoemd, gerechtvaardigd is.

Waarschijnlijk alleen uit voorzorg en voor het geval er ergens in de wereld een soortgelijke discussie zou ontstaan.


Hoe zien de lezers het? Zijn vierseizoenenbanden voldoende of gaat veiligheid boven comfort en laat u de banden verwisselen? Stemmen!

Rijden met vierseizoenenbanden of een traditionele bandenwissel?

 • Beste zomer- en winterbanden (71%, 65 Stemmen)
 • All season banden zijn voldoende (29%, 26 Stemmen)

Totaal stemmen: 91

Laden ... Laden ...

20 gedachten over 'Veiligheidspionier Volvo vertrouwt op all-season banden voor elektrische auto's"

 • blanco

  Tom en Volvaab

  Het "compromis" 180 staat midden in ons geheugen, grappig. Maar, zoals Volvaab terecht schrijft, is dit allerminst gelukt. Ik vond het altijd helemaal te gek (vanuit alle hoeken) om grote, dure, zware, high-performance auto's te bouwen en ze dan kunstmatig weer af te sluiten - in plaats van efficiëntie, technische vooruitgang, enz. om te zetten in zuinigheid en verminderde uitstoot (zoals het geval met de opnieuw verpulverde A2 en VW Lupo werd geprobeerd).

 • blanco

  @ Ebasil,

  Ik denk dat het 200 km / u was (dus de grendel). Maar toch ja, daar heeft het zeker iets mee te maken ...

  De optionele vergrendeling maakt andere banden met een lagere snelheidsindex mogelijk. De Volvo-setup heeft zeker de kortere remweg dan bij de 250 (ongeacht de banden) ...

  Maar dan vergelijk je ook appels met peren of zelfs bananen ...

  Het zou logisch zijn als Volvo de prestaties van zijn voertuigen vanaf het begin zo zou opschalen dat ze niet langer een elektronisch slot nodig hadden om te stoppen met 300 rijden.

  Dan zouden ze ook lichter zijn en met dezelfde band nog kortere remafstanden hebben. Zoals het is, vind ik het een mooie banaan ...

  • blanco

   @Ebasil & Volvaab De sluis grijpt in met 180 km / u.

 • blanco

  Zou het ook iets te maken kunnen hebben met het feit dat nieuwe Volvo's nu afgesloten zijn bij 160 km / u? (Hoewel je niet zo snel rijdt op ijs en sneeuw, en in Zweden sowieso het hele jaar door.)

 • blanco

  Moin
  Het onderwerp banden is natuurlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden ...
  We rijden ook all-season banden. Met een jaarkilometrage van ca. 17.000km….
  Waarom: omdat ik het optionele zou kunnen kiezen.
  Het zijn hoogwaardige vierseizoenenbanden. Volgens ADAC zijn ze beter dan goedkope / gemiddelde zomer- of winterbanden ...
  Groet André

 • blanco

  @ Pitschmann,

  klinkt goed. Voor mijn 51-jarige Gothenburg heb ik ook gekozen voor all-season banden. Ik heb echter al het gevoel dat ik er een beetje suboptimaal mee ben. Aan de andere kant is het verwisselen van banden van een klassieke auto die (klimaatverandering) maar om de 5 jaar alleen maar zout en sneeuw ziet (of niet omdat ik er helemaal geen zin in heb) niet meer aangewezen ...

  De jaarlijkse kilometerstand spreekt ook tegen 2 wielstellen. Ik doe het milieu geen plezier als ze gewoon verhardden voordat ze werden gebruikt ...

  80.000 met één set wielen (die toen waarschijnlijk correct is gebruikt), dat heeft wat te bieden.

  Misschien is het zelfs een goed rolmodel en voorbeeldig? Ik zal me daarop proberen te oriënteren. Bedankt voor de suggestie.

 • blanco

  Ook hier kan klimaatverandering niet meer over het hoofd worden gezien. Als ik denk aan de winters 20-25 jaar geleden, schakelde ik altijd zonder discussie over. Nu wordt mijn laatste set winterbanden niet meer vervangen. Tijdens ons korte en gewelddadige begin van de winter onlangs, werkte de Quatrac 5 ook goed in de sneeuw. Ik reisde heel bewust op besneeuwde binnenwegen om het te testen. Maar de 9K is ook een geweldige winterauto en is echt leuk in de sneeuw.

  Ik wilde alleen maar laten zien dat de oude slogans niet meer van toepassing zijn, all-season banden zijn nu van hoge kwaliteit en zeker niet goedkoop. Zelfs een brede winterband die voor meer dan 200 is goedgekeurd, is uiteindelijk een compromis.

  @Bergsaab Zoals je al schrijft, koopjesjagers met slechte banden. Oude winterbanden zijn ook waardeloos, ze moeten vrij regelmatig worden vervangen om hun veiligheid te achterhalen.
  @Volvaab-stuurprogramma Het gedraagt ​​zich precies zoals je hebt beschreven, veel buiten de stad en af ​​en toe een uitwisseling 😉

 • blanco

  @ Bergsaab,

  volledige punten. Met alle labels en zegels vergeet men volledig of producten nog steeds hun doel dienen.

  Is de algehele en milieubalans van een winterband die minder rijgeluid veroorzaakt, een lage rolweerstand heeft, echt beter, ook al verslijt hij A voortijdig en kan B ook bijdragen aan het ongeval?

  Verdomd goede vraag.

 • blanco

  In de afgelopen winters kon men twijfelen of winterbanden wel kloppen. Maar deze winter kon ik vanuit mijn kantoor naar de koopjesjagers met slechte banden kijken, hoe ze de berg niet konden maken als het begon te sneeuwen, hoe ze een bocht omsloegen bij het draaien of tegen geparkeerde auto's aan schoven. De kroon op het werk was een Quattro die in het rond gleed en nog geen halve minuut later reed een vervallen Toyota probleemloos de berg op. Als ik thuis blijf als het sneeuwt, zijn all-season banden misschien ook oké, maar een goede winteruitrusting is een must in de bruiningsbergen! Vandaag weer 5 cm verse sneeuw en voertuigen op de aangrenzende snelweg A72 liggen al op de berg.

  Ik vertrouw mijn bandenservice, ze snappen de boodschap: Winterrijk moet goed zijn op sneeuw en ijs, alle andere criteria zijn niet relevant. Bij de testen spelen ook rolgeluid, slijtage en natloopeigenschappen een rol. De testwinnaarband hoeft niet per se de beste sneeuw- en ijseigenschappen te hebben. Alleen een ongeval met plaatschade is waarschijnlijk duurder dan rijden met goede banden in de winter.

  5
  2
 • blanco

  80.000

  Als ik er zo over nadenk, kun je ze misschien uit een wielenset plagen.
  Ik neem aan dat u, meneer Pitschmann, voornamelijk de stad uitgaat en met mate, en de voor- en achterwielen minstens één keer verwisselt?

  1
  3
 • blanco

  @ Hans S: het was eigenlijk 80000 km 😉 ongeveer het niveau van Michelin, dat bekend staat om zijn duurzaamheid of ooit was. Ik heb al lange tijd niets meer gekocht.
  De kwaliteit van de kaartweergave in het "dashboard" is ook niet geweldig. Doet me denken aan Navigon 1.0. Met vectorkaarten kun je het hele plaatje schieten met slechts een paar verkeerde parameters.

 • blanco

  @ Hans S.,

  Ik kan er gemakkelijk meer dan 8.000 bevestigen. Voor 80.000 heb ik echter 4 tot 5 nodig in plaats van slechts 3 of 2 sets wielen, of zelfs maar één.
  Dus mijn ervaringen zijn ergens rond een factor 3 beter of slechter dan die van u of meneer Pitschmann. Ik kan het een noch het ander bevestigen ...

  Voor mij waren 8.000 ongeveer de voorbanden van een motorfiets (waarvan bekend is dat deze alleen verkrijgbaar is met achterwielaandrijving). In sommige gevallen gingen hardloopschoenen en fietsbanden echter ook enkele duizenden mee. Voor mij zijn beide details onbegrijpelijk. Kortom, een set wielen op een Saab komt voor mij uit op ongeveer 1.000.

  2
  2
 • blanco

  natuurlijk gat zou 80000km moeten heten ......

 • blanco

  @Gerd Pitschmann, dus je hebt eigenlijk 80000 km afgelegd met één set banden. Alle aandacht!
  Kan iemand anders deze ervaring bevestigen, want ik kan niet geloven dat je 8000 km kunt afleggen met één set banden!

  1
  2
 • blanco

  Eerlijk gezegd begrijp ik niet waar er een veiligheidsprobleem zou moeten zijn met all-season banden. Ook daar is de ontwikkeling doorgegaan. Vroeger was ik nogal kritisch op ze, maar met mijn "Joe" (9K) heb ik in januari! Kreeg in 2013 een nieuwe set Vredestein Quatrac 3's en was na korte tijd onder de indruk. Ze liepen heel stil, heel comfortabel en zagen er in alle weersomstandigheden goed uit. De ultieme test vond plaats bij de ADAC rijveiligheidstraining en ook dat was geweldig. Het verbruik was zelfs iets minder dan bij mijn 9K CSE met Michelin Energy Saver met dezelfde motor. Na 80.000 km (zoveel over duurzaamheid) heb ik hem vervangen door de opvolger Quatrac 5, die ik nu ook op de twee 900 II's rijd. Voor onze winterse omstandigheden in Noord-Duitsland zonder echte bergen, maar met een lang koud en nat seizoen, zijn deze optimaal en wijdverbreid. Het gedrag op nat wegdek is beter dan dat van Michelin zomerbanden. Je hebt ook geen moeite om het koppel van de 2.0 turbo's op de weg te krijgen, noch op de 900 II, noch op de 9K.
  Ik heb het ding met het te lage profiel vandaag ook voor het eerst meegemaakt, dat is echt een slecht getal. De echte vraag is of het van invloed is op iedereen of alleen op de originele uitrusting van bepaalde fabrikanten?

 • blanco

  @ Tom,

  geweldige samenvatting. Nuchter, objectief en informatief geschreven.
  Tot dusverre wist ik bijvoorbeeld niet dat fabrikanten bij hun inspanningen om het assortiment te verbeteren zo ver zouden gaan dat ze de profieldiepte zouden verkleinen om de rolweerstand te verminderen, vroegtijdige bandenslijtage en aquaplaning te accepteren en compromissen te sluiten op het gebied van milieubescherming. en veiligheid. Interessant en goed om te weten. Dank je.

  Geldt dat alleen voor nieuwe registraties, of moet ik ervoor zorgen dat ik de volgende keer dat ik banden koop niet te weinig loopvlak verkoop voor teveel geld met een of andere valse A +++ belofte (bijvoorbeeld voor rolweerstand of geluid) ontwikkeling)?

  Mijn laatste winterbanden waren in ieder geval een mislukking en gingen heel snel kapot. Misschien komt dat ook door de EU-criteria, hun labelbeleid en niet alleen bij Volvo?

  8
  2
 • blanco

  Hi,
  had gisteren een lang gesprek met mijn voormalige lokale Volvo-dealer (voorheen omdat hij naar Can. verhuisde). C40 was ook een onderwerp en de beschrijving van de dealer van de verkoopveranderingen en effecten op het dealerschap van de nieuwe strategieën, inclusief de voorgeschreven prijzen en intervallen voor onderhoud, leidt niet tot iets goeds. Dit geldt zeker niet alleen voor Volvo. De nieuwe autobranche is jarenlang niet iets geweest waar dealers in hun handen konden klappen. Als fietswissels, onderhoudsintervallen en reparaties op deze manier ook worden geminimaliseerd, zal het dealerschap ook aanzienlijk worden verminderd. En dat allemaal in recordtempo.

  Gisteren heb ik besloten om mijn 900 i 16 sedan, die nog steeds in D staat, hierheen te brengen. Ik heb schroevendraaiers gevonden die het aankunnen en ik zal de hierboven beschreven trend voor mij niet zo lang mogelijk volgen. Alle saabige groeten uit Canada

  de Erik900

  15
 • blanco

  Hoe kan zoiets gebeuren met een premiumfabrikant? Bespaar op banden voor zo'n prijs. Het belangrijkste onderdeel tussen de auto en de aarde !!! Vaarwel geloofwaardigheid !!

  13
  3
 • blanco

  Alles is er al.
  Ik onderschrijf gewoon elke kritiek in S en samengevat in het artikel. En de gedachte van Hans.
  Volvo voert een tapdans uit en bestempelt elke stap van dit friemelen als vooruitgang. Het is leuk als oude verkooppartners en klanten beseffen dat we eigenlijk gewoon je aardige vertrappelen

  8
  2
 • blanco

  Als ik naar dit "dashboard" kijk, vraag ik me meteen af ​​hoe ik de afgelopen 50 jaar mijn weg heb gevonden in het autorijden? Misschien door onderweg door de voorruit te kijken? Tegenwoordig lijkt het erop dat er een display nodig is om wat je door het raam ziet digitaal naar je neus te brengen. Kan begrijpen wie wil, ik ben niet een van hen. (Misschien is het gewoon het ontnuchterende besef dat ik gewoon niet langer de doelgroep ben voor bijna alles. Behalve voor beloningsdekens en kruidenthee, misschien)

  19
  1

Reacties zijn gesloten.