Wie rijdt er beter? Saab 9-5 Aero versus Saab 9000

In 1974 begon Saab met de ontwikkeling van de 9000. Pas 20 jaar later werd de opvolger gestart. Het verschil van twee decennia moet tijdens het rijden zeer tastbaar zijn. Oldtimer versus Youngtimer? Overgrootvader versus een late nakomeling? Is deze vergelijking überhaupt mogelijk, of is ze buitengewoon oneerlijk? Gebaseerd op de ...

Lees nu verder ...


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Heb je nog geen Saabblog-abonnement en wil je het hele artikel lezen?

Jij ook abonnee of verslag Neem contact op met uw huidige abonnement om verder te lezen.

13 gedachten over 'Wie rijdt er beter? Saab 9-5 Aero versus Saab 9000"

 • Achterassen en windgeruis

  Ik denk niet dat de AW van Saab zo stom is. Als je kijkt naar de internationale of nationale (D) kilometers die je sneller kunt rijden dan 120 of 130, dan blijft er weinig over.

  Ik vond de A-stijlen en de hoek van de voorruit van de 9-5 NG bijzonder irritant. Het vooruitzicht is de beste tunnelvisie die Saab ooit heeft gemaakt, maar op ten minste 99.5% van alle Europese wegen krijg je 0, niets ...

  Het is prima als je auto's zo bouwt dat ze zijn geoptimaliseerd voor 99,5% van het gebruiksscenario. Een A-stijl die steeds vlakker afloopt en bekleed is met een steeds dikker interieur, levert meer nadelen dan voordelen op.

  Dat is tenminste mijn ervaring. Alles wat het zicht op verkeerslichten, voetgangers en fietsers beperkt, vind ik contraproductief. De 900 I en de 9K bieden het beste zicht. Daarna wordt het erger.

  Uiteraard kunnen inzittendenbescherming (dikke stoffering op de A-stijl) en comfortfuncties (minder geluid vanaf 160+) als argumenten worden gebruikt, maar persoonlijk vond ik de oude aanpak veel slimmer en verantwoordelijker.

  Als u altijd goed zicht heeft, heeft u misschien ook minder bescherming van de inzittenden nodig? En ik offer graag comfortkenmerken van 160+ op aan de bescherming van fietsers en voetgangers - vooral omdat een auto met goed zicht en rondom zicht voor mijzelf (en andere egoïsten) in 99,5% van alle situaties het comfortabeler is. .

  Zo is het, het beste uitzicht is met de steilste windschermen en de smalste A-stijlen. Er is geen reden voor discussie. Tenzij je windgeruis serieus wilt compenseren met de schade die een beperkt zicht kan veroorzaken ...

  Overigens zijn steile voorruiten geen voorrecht van oudere Saab. Zelfs Porsche had ze. Saab is slechts het merk dat, in tegenstelling tot de trend, het langer vasthoudt dan andere merken. Maar uiteindelijk hebben ze plaatsgemaakt voor deze trend. De 9K was zeker niet vastgemaakt. Altijd een schitterende auto ...

 • @ EF-elch Ik denk dat de HA op zijn laatst klaar was toen de pers het landingsgestel boven de groene klaver begon te prijzen. Toen was er geen sprake meer van Rüsselsheim.
  Degene met het windgeruis is een typische Saab-reactie. Dank je!

  4
  1
 • 9-5 vs. 9000 - mmh - wie is beter !? Waarschijnlijk slechts een subjectieve voor ons allemaal
  Evaluatie ...
  We hebben ook beide voertuigen in onze 'vloot' - de 9-5 is naar mijn mening de betere alledaagse auto - werkt op de een of andere manier altijd - betrouwbaar, een echt werkpaard in de meest positieve zin (Komi) - de 9K is iconischer, met een handvat en nu al een echte "Disign-icoon", wat de technologie betreft, heb ik een andere mening - de elasticiteit van de motor in de 9000 is onverslaanbaar - de 9-5 met zijn eco-versnellingsgradatie is niet eens kom dichterbij.
  Oké - met de windgeluiden in het A-stijlgebied heeft de 9K natuurlijk geen kans tegen de 9-5.
  Ik was begin jaren 90 in de Saab-fabriek en had hier ook de eer! in gesprek met de ingenieurs in Saabs eigen windtunnel - toen we vroegen naar het windgeruis op de 9K, kregen we een (waarschijnlijk) typisch Zweeds antwoord - "wij in Zweden hebben geen windgeruis - het is gewoon een Duits probleem"!
  Dat gaf mij / ons iets om over na te denken - oké, - als ik in Zweden maar maximaal 110 km / u rijd, past het natuurlijk weer.
  En er was de "zeer geprezen HA op de 9-5 - ik begrijp de wereld niet meer - afgezien van de slijtage van de bussen, is hij zeker een stuk voor op de 9K starre as -" maar "hier zijn we hebben het over een Saab-ontwikkeling die niet helemaal klopt - vooral omdat we tijdens de technische trainingen vóór de presentatie in 1997 herhaaldelijk te horen kregen dat de Zweden in het begin helemaal niet blij waren met de HA uit Rüsselsheim ...
  Hoe dan ook - ik hou er meer dan van om in beide auto's te rijden en dat zal zo blijven - omdat het gewoon geweldige voertuigen zijn ...
  En ik geniet keer op keer van de positief bange gezichten als je "SAAB" bent! beantwoordt de vraag in wat voor auto rijd je !?

  Lg. Uit Thüringen en iedereen blijft gezond !!

 • Bij mijn tweede poging om over te schakelen naar een 2-9 viel ik ook op mijn gezicht. Deze keer kreeg ik niet de laatste, maar de eerste serie (NG) en de tweede keer was ik behoorlijk teleurgesteld met een 5. Vanaf dat moment heb ik de grote Saab voor mezelf verwijderd. Ik weet dat de serie een stuk beter is geworden, vooral met het chassis. Maar vanaf dat moment had ik er geen zin meer in.

 • Voor mij is de 9000 CSE de maatstaf van alle dingen. Zelfs de elegante hatchback benadrukt de sportiviteit van de auto, afgezien van het grote laadvermogen van de kofferbak. De 185 pk is voldoende, ik heb geen Aero nodig met 230 pk. Ik keek naar de topsnelheid op de Europese wegen samen met de catalogus van straffen. Helaas kan het de staat niet financieren.

  2
  1
 • ... nou ja, in 1998 startte een 9-5 met 150 pk de testrit, de 9kCS werkplaatsvervangwagen met 195 pk was veel wendbaarder, het interieur ruimer en de achterklep praktischer, dus het werd de aero9k met 225 pk ... en het is nog steeds bij ons vandaag!

  11
 • Ik was erg enthousiast over het laatste deel. Zelfs als die-hard 9K-fan had ik dit resultaat verwacht. Ik kwam tot vergelijkbare conclusies met mijn 902 2.0 Turbo. Hoewel hij qua ontwikkeling maar ongeveer tien jaar jonger is dan de 9K, vereist hij ook minder bedieningskracht en gedraagt ​​hij zich met het windgeruis zoals Tom heeft beschreven. De CS was veel stiller dan de CC.

  Ik was daar in 1997 toen de 9-5 in ons SAAB-centrum werd gepresenteerd, opwindend en een geweldige auto werd. De Limo is voor mij uitgesloten, dus ik wachtte op de SC en reed mijn 9000 CC verder. Op een dag lag de CC ter inspectie en toen ik hem 's middags weer ophaalde, kreeg ik een eerste foto te zien van de 9-5 SC. De verkoper zag dat ik de SC niet meteen leuk vond. Maar er was nog steeds de allerlaatste nieuwe 9000 CSE in scarabee groen (230) met zandbeige lederen bekleding - je kon er niet omheen. Hij is nu al 23 jaar bij mij!

  Ik heb toen drie testritten gemaakt met verschillende gemotoriseerde 9-5 SC's. De 2.0t deed het helemaal niet, daarvoor is de auto te zwaar, de 3.0TID met zijn vermogen en geweldig geluid was gaaf en uiteindelijk vond ik het biopower concept interessant. Elke keer dat ik in mijn CSE zat, vroeg ik me af: waar gaat dit over? Hier is alles goed! Vooral omdat de 9K op de een of andere manier meer ruimte biedt voor mijn 1,94. Ik merkte destijds ook het toegenomen verbruik.

  De variabiliteit van de 9K, die meerdere keren in de test werd genoemd, maakt het de werkelijke SUV in letterlijke zin. Deze blokken en de meeste combi's doen dat niet. De enorme achterklep maakt het laden van volumineuze goederen (fietsen, 81 vierkante meter zeiloppervlak tweemaal per jaar, ...) gemakkelijker dan bij veel Combi's en er is ook een vlakke laadvloer!
  Als je dit allemaal niet nodig hebt, reis je misschien met een 9-5 modern.

  Fijn weekend

  10
 • Een geweldige vergelijking Tom. Ik kan het er van harte mee eens zijn dat de 9-5 nog steeds up-to-date is.

  Mijn vrouw rijdt in een Mercedes-Benz CLK waar ze meer van houdt dan wat dan ook. Omdat het nog vele jaren mee moet gaan, hebben we besloten dat het in de winter niet meer wordt verplaatst en vanaf het voorjaar alleen bij mooi en droog weer. Voor slecht weer hebben we een Hyundai i30.

  Mijn vrouw houdt helemaal niet van mijn 9-3 cabriolet. Ze vindt hem onbeschaafd en luidruchtig.

  Natuurlijk had ik het moeilijk toen ik voorstelde om een ​​9-5 uit de eerste serie als winterauto te kopen. Hier in Zwitserland zijn ze al verkrijgbaar vanaf een paar honderd frank.

  Ze was erg sceptisch en wilde eerst niet instappen om er een proefrit mee te maken. Hij was al 21 jaar oud, had meer dan 190,000 km gelopen, had een of twee hobbels en ik hoorde veel meer toen we naar de auto keken. Het enige wat ze leuk vond, was de donkergrijze kleur.

  Ik heb ze kunnen overtuigen om een ​​proefrit te maken. Helemaal alleen zonder mij. En deze proefrit heeft best even geduurd.

  Toen ze terugkwam, was het duidelijk. De 9-5 2.0 LPT SE in Aero-uitrusting wordt uw winterauto. Ze zei kort en bondig dat ze gewoon een beetje verder moest rijden, ze vond het zo leuk om met de Saab te rijden.

  De 9-5 is twee weken bij ons. Ze rijdt ermee naar het werk in het dorp, om boodschappen te doen in de naburige dorpen en heeft 'haar' Saab drie uur lang van boven naar beneden schoongemaakt, inclusief een volledige behandeling van de leren stoelen met zadelwas! Uw Mercedes cabriolet heeft nog nooit een dergelijke behandeling gehad, tenzij ik hem naar de garage breng.

  Ik moet nu zorgen voor nieuwe lichtmetalen velgen voor de zomerbanden die ze wil bestellen. Uw Mercedes rijdt alleen bij mooi weer. De Saab rijdt veel stiller en relaxter dan haar Mercedes of de elektrische Mercedes van onze schoondochter, en als ze wil, kan haar Saab ook behoorlijk snel zijn.

  Oh ja, ik mocht nog niet met de 9-5 rijden. Ik kon de i30 nemen, kreeg ik te horen.

  11
 • Mijn favoriet hier is de 9-5. Toen het op de markt kwam, was ik er meteen enthousiast over. Destijds was ik geen Saab-chauffeur. Dat kwam jaren later. Ik had de chromen bril voor de proefrit. En ik moet eerlijk toegeven dat ik niet enthousiast was over de auto. Ik was behoorlijk teleurgesteld. Ik hield helemaal niet van het rijgedrag. Nu weet ik waarom. Uiteindelijk werd het de kleinere 9-3 SC. En het was zo goed dat ik het 11 jaar heb bewaard en als een servicevoertuig heb gebruikt. Per slot van rekening 357.000 km.

 • Oh ja, ik was het vergeten: Toole foto's Tom!
  Vooral de foto met de kleine bloeiende heidestruiken ..., prachtige herinnering aan warme tijden.

 • De “test” was zeer informatief ... toch interessant.
  Als ik de keuze had tussen beide modellen, zou ik kiezen voor de 9000 CS of CSE ... de achterklep (voor de racefietsen ;-)) en de economie (waarom meer betalen voor dezelfde route / omgeving ...) zou maken het verschil.
  Dank u.
  Goede WIJ alle lezers! (en eventueel de sneeuwschop vervangen ...!)

  10
 • Goed geschreven, absoluut het lezen waard (voor Saab-fans). De 9000 wordt op de een of andere manier jaar na jaar smakelijker. Waarom is dat? Misschien het feit dat er alleen SUV-boxen rondrijden?

  Oh ja. Een ID3 is nu in mijn straat verschenen. Wat een vreselijk blok, heeft VW geen ontwerpers meer en laat de stagiaires aan?

  8
  2
 • Interessante vergelijking! Maar hopelijk kan de Getleman blijven, hoewel niet een heel duidelijke zaak van het hart? Tom en Lizi waren tenslotte helemaal enthousiast (ook vanuit hun onderbuikgevoel). En wanneer wordt de zwarte folie opgehelderd of afgehandeld? Er was nog iets ... 🙂

  Gelukkig weekend voor alle Saab-fans!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.