Een meervoudige Saab deja vu

Ik heb het allemaal al eerder gezien ... In meerdere versies ... Herfst 2013. Ik was helemaal ver van de "Saab-scene". Had mijn Saab-enthousiasme en de "no-go" 902 V6 cabriolet, die ik Gustav noemde. Hoe ik bij Gustav terecht ben gekomen heb ik in de blog al in detail beschreven. En nu kon ik het begin van het verhaal van Red & Hot gewoon kopiëren: terwijl ik 's ochtends koffie dronk, scrolde ik volkomen onbedoeld door de verkoopportalen ...

Saab 9000 CSE
Saab 9000 CSE

En toen zag ik dit: 9000 CSE van 11/91. Donkergroen, beige leer, 2,3 liter vol-turbo automaat, schuifdak, bijna 210.000 verkocht, het verhaal aannemelijk en een prijs die een drukfout suggereert. En natuurlijk dichtbij. Ik belde en een paar dagen later liep ik een privéhal binnen vol auto-curiosa. 'Hier is geen tijd meer voor', zei de verkoper kort en bondig.

In een hoek en stoffig stond de 9k. De hemel hing, de deurpanelen waren er niet meer, het leer schreeuwde letterlijk om een ​​verzorgingsproduct. Tijdens de proefrit bleek echter dat alles werkte. Het vermogen en het koppel van de motor, de wegligging en het totaalpakket, dat al meer dan 20 jaar oud is, waren adembenemend.

2 x Saab 9000 - één is nooit genoeg
2 x Saab 9000 - één is nooit genoeg

Ik heb het gekocht. En een paar reizen later noemde ik het "The Beast". Ik had nog nooit zoveel vermogen in een auto gezien.

Sinds die tijd heb ik geen van beiden Berma, nog steeds Ratzmann, kende de blog nog, de weg om hem in al zijn schoonheid te laten ontwaken was lang en rotsachtig. Een constant uitproberende kleine werkplaats, een zadelmaker en een spuiterij in mijn Spaanse woonplaats en een GM - Saab-werkplaats in de dichtstbijzijnde stad versus een volledig uitgeruste 9k uit 1991 en ja, met het onderdeel op de motor dat niemand nodig heeft.

Ik laat de details over aan de verbeelding van de lezer. Het feit is dat het op een gegeven moment af was en geweldig. En verliet me bijna weer. "Tijdswaarde" is het vreselijke woord ... hij stond naast Gustav toen de noodlottige hagel kwam ...

Maar het bestaat nog steeds. Nu geregistreerd in Duitsland, en na vele duizenden gelukkige kilometers samen, sluimert het, om in de loop van het jaar opnieuw te worden geregistreerd als mogelijk de eerste CSE met een H-kenteken. Dit was alleen mogelijk omdat mijn persoonlijke Saab-wereld in de tussentijd veel is veranderd.

Toen ik op een dag in Frankfurt aankwam, zag ik een 9-5 NG, waarschijnlijk de enige Saab-taxi ter wereld die in de omgeving van Frankfurt in beweging is - en dat is nog steeds vandaag.

Uniek - de Saab 9-5 NG-taxi
Uniek - de Saab 9-5 NG-taxi

We begonnen te praten. De naam Ratzmann werd genoemd. En aangezien Frankfurt een Ratzmann heeft, moet Barcelona er ook een hebben. Ik ging op zoek en vond Berma. Het rommelige leven werd heel gemakkelijk. Er ontstonden grote vriendschappen. Er vonden veel hulpacties voor reserveonderdelen plaats. En de déjà vu-verhalen werden mogelijk.

Eerst met de 900 Coupé in Spanje. Even later met de rode 9k in Duitsland. Met één groot verschil: de ontbering werd betaald. Als er iets is gedaan, is het geweldig.

De ongelooflijke resultaten die zo'n constellatie kan leiden, is niet in de laatste plaats het verhaal van Gentleman getoond. Een geweldige auto werd een geweldige - uniek.

En nu komen we bij de kern van het verhaal. Omdat ik niet kan stoppen met scrollen, weet ik nu van de Red & Hot Aero - en niet alleen maar….

Hij heeft inderdaad een beetje aandacht nodig. Aangezien ik me al meerdere keren heb voorgesteld dat het "af" zou zijn, doe ik de dealer een bod ...

5 gedachten over 'Een meervoudige Saab deja vu"

 • blanco

  @ Lizi - Ik wist dat je de ETS bedoelde - zolang het systeem werkte - was alles in orde - zo niet, dan kon je alleen maar hopen dat alleen de vacuümslang los / defect was - anders zou het slecht zijn voor de spaarrekening ...

  SAAB-groeten, de EF-eland

 • blanco

  Beste Thomas.

  Ik het… “deel”…. Ik bedoel natuurlijk de ETS. Geweldig als het werkt. Hel, als het begint te kibbelen.

  De Lizi

 • blanco

  De 9K inspireert keer op keer. Voor mij nog steeds DE Saab bij uitstek. Ik ben helemaal Ove ...

  Maar ik kijk natuurlijk ook een beetje naar rechts en naar links en vraag me af hoe een Saab er vandaag uit zou kunnen zien?

  Hectische modelveranderingen waren nooit het ding van Saab. Liever de rijping. Sommige modellen waren als Parmezaanse kaas op wielen, zoals een goede Bordeaux. Hoe langer je in het programma zit, hoe beter. Geldt vooral voor de 9K of de 900.

  Ik denk dat we vandaag nog steeds de 9-5 NG (maar ook als SC) zouden krijgen, nog steeds de laatste 9-3 en de 9-4X.

  Elk met optisch marginale veranderingen, maar waarschijnlijk ook als E85-compatibele plug-in hybrides met een groot bereik, lage emissies en fantastische prestaties van een 2.0 TT + kW uit een elektromotor.

  Ik zou niets liever willen dan dat - als de laatste en jongste Saab traditioneel had mogen rijpen.

  4
  1
 • blanco

  @ Lizi - "een deel van de motor dat niemand nodig heeft"
  Bovendien komen er spontaan drie dingen bij me op met je 9k ..
  • als verstandig, duurzaam en milieuvriendelijk mens - de turbo - no nonsense - dat moet een Saab hebben ..
  • Als sportieve, ambitieuze chauffeur - het grote aluminium deel links van de motor - oké - ook een kwestie van mening
  • als een SAAB-schroevendraaier - de ETS (elektronische gasklep) begrijpen de insiders mijn "vooroordelen"

  Dat zouden mijn suggesties zijn - anders een geweldige auto met potentieel om een ​​klassieker te worden - ik weet waar ik het over heb ...

 • blanco

  Het beest!!

  GRRRRRRR !!! Een schitterende naam voor een schitterende auto! Ik kan me echt voorstellen hoe het monster de bestuurder met beestachtig koppel in de (supercomfortabele) stoelen duwt! Gewoon geweldig! 🙂 Het enige verschil in deze actiefilm: het beest luistert gehoorzaam naar de wensen van zijn meester ...

  Geweldig verhaal, heel erg bedankt Lizi! Zijn er ook foto's van het (inmiddels gerestaureerde) interieur? Beige leer tot donkergroene lak - dat klinkt erg stijlvol.

  Is er een manier om contact op te nemen met de Saab-taxi? Ik had er eerder van gehoord. Maar als ik ooit weer naar FfM zou vliegen, zou ik natuurlijk graag willen genieten van de rit in de NG!

  En het vervolg van het verhaal over de rode cabriolet blijft heel spannend! Overgenomen door Berma en dan - ondanks Corona - naar een Saab en kleurenfan naar Duitsland, wie wacht er met verlangen op het sieraad? Zou geweldig zijn! 🙂

  6
  2

Reacties zijn gesloten.