De Saab 9000 Turbo die ik had gewild

Kent u dat ook? Die auto die je nooit hebt gekregen? Omdat de tijd er tegen was, je te jong was of je banksaldo te laag? Er zijn twee manieren om deze jeugdige tekorten aan te pakken. Je zou naar een psycholoog kunnen gaan of gewoon de auto kunnen kopen. Nu. Beide manieren zijn kostbaar.

Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 1992
Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 1992

In 1992 kocht ik mijn eerste Saab. Een 900 S Coupé die net in het budget past. Eigenlijk, om bij de waarheid te blijven, zou de 9000 de geschiktere auto voor mij zijn geweest. Mijn jaarlijkse kilometers waren hoog, de 9000 het modernere ontwerp. Comfortabeler, stiller, met meer luxe. Maar ook zondig duur.

Echte elegantie

Het bleef dus bij de verlangende blik op de nieuwe CS, die toen bij de dealer stond. Desalniettemin was ik blij met de 900 en bleef ik lange tijd trouw aan de serie, gevolgd door nog twee 900 S. Maar als jonge gebruikte, die in Zweden schokkend een modelwijziging had doorgevoerd.

Wat tot op de dag van vandaag overblijft van onvervulde wensen is een 9000 CS in Odoardo-grijs. De verfbeurt was van 1986 tot 98. Het is vernoemd naar de toenmalige Italiaanse Saab-importeur, die de aanzet zou hebben gegeven voor deze kleur. In zijn ogen waren de eerder gebruikte kleuren van de Zweden niet geschikt voor echte elegantie. Waar hij niet helemaal ongelijk over had.

Voor mij stond de kleur Odoardo Grey na middernachtblauw voor de mooiste kleur die een Saab zou kunnen hebben. Toen een paar jaar geleden een zeer vergelijkbare kleur verscheen bij de Volkswagen Group, betrapte ik mezelf er even op bij de gedachte om zo'n auto te kopen.

Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, er moeten opzettelijk onvervulde wensen in het leven zijn. Een zeer coole Saab 1992 CSE uit 9000 is nu verkrijgbaar in Zwitserland. Hij staat klaar Garage Jost in Pieterlen te koop. Jost ondersteunt de blog, maar dit leidt in dit specifieke geval niet tot betaalde content. Deze bijdrage is uitsluitend te danken aan het enthousiasme voor de 9000 CSE.

De familie Jost woont in Saab en brengt steeds historische voertuigen uit Zweden naar de Zwitserse Bondsstaat. De Odoardo grey 9000 CSE is ook rechtstreeks geïmporteerd uit Zweden. Een klassieker in grijs en zwart die bijzonder elegant is omdat het een vroege CS is en geen Aero of Anniversary.

Koop de 9000 Turbo voordat ik dat doe

De Saab is roestvrij en er is nooit aan gelast. Het chequeboek moet volledig worden bijgehouden, de staat wordt beschreven als goed onderhouden. Iets meer dan 110.000 kilometer staan ​​op de snelheidsmeter, de 2,3 liter motor levert 200 turbo pk die, in combinatie met een laag voertuiggewicht, voor volledige rijprestaties zorgt.

De Saab 9000 CSE 2.3 Turbo heeft nog een jaar de H-kentekenplaat, het is al een klassieker van het hart. In deze elegante, zeldzame Saab stappen is niet echt duur. Veel goedkoper dan toen het nieuw was op de boerderij in 1992.

Garage Jost wil graag dat CHF 11.900 op de rekening wordt bijgeschreven. Omgerekend zou het bijna 11.000 € zijn, maar ik denk dat de 9000 een huis zal vinden in Zwitserland en niet verder door Europa zal dwalen.

Het moet serieus worden gekocht.

Voordat ik er zelfs maar over nadenk.

14 gedachten over 'De Saab 9000 Turbo die ik had gewild"

 • Kleuren ... en tanken vanaf E85 in Zwitserland?

  Super leuke Saab, die ik ook niet al te duur vind! Het is zeldzaam en een ander merk zou beslist geen alternatief zijn, zoals hieronder correct werd vermeld.

  Ik zag het tankstationbord op de foto en vroeg onze Zwitserse Saab-vrienden of je daar nog steeds E85 kunt tanken? In mijn onderzoek - gedreven door het streven om mijn zwarte renpaard weer zijn favoriete eten te kunnen aanbieden - kwam ik niet alleen Frankrijk tegen, maar ook "Agrola" benzinestations in CH. Kun je daar nog steeds de nobele drank kopen? Tegen welke prijs? Vanwege de huidige reissituatie is deze vraag niet echt urgent, maar ik zou ZEER DANKBAAR zijn voor alle informatie! Het is tenslotte een genoegen om momenteel te dromen van een uitgebreide cabrio-tour door F en CH ... 🙂 (en helaas heeft mijn zwarte renmerrie in Zweden maar één keer haar lievelingsvoer mogen eten).

  Ja, en er waren zeer interessante groentinten, zoals Dietmar hieronder opmerkte. Hier in mijn buurt zie ik steeds een groene 9000 als lantaarnparker, helaas in niet al te goede staat. Ik ga straks kijken of het van binnen ook groen is.

  Gelukkige Saab voor alle Saab-fans! 🙂

  2
  1
 • Ik feliciteer de nieuwe koper alvast…. Ik kan het alleen maar eens zijn met EF-Elch. De wapenvergunning zou verplicht moeten zijn voor deze auto…. Persoonlijk zou ik de beroemde automaat missen, maar er zijn ook schakelfans. Wat betreft de "sportieve" prijsstelling…. Ondanks de solide basis - of misschien dankzij de solide basis - kostte het me ongeveer 10k euro per stuk om mijn twee 9000 in een persoonlijk acceptabele staat te krijgen. Als het kan, wil ik ook geen andere auto besturen als het gaat om lange reizen. En het is meer dan terecht dat dit voertuig eindelijk de erkenning krijgt die het verdient. Ik ben blij om de mijne voor de "onwetende" te voorzien voor een proefreis.

  De Lizi

 • Koop koop. Zo'n kans doet zich om de paar honderd jaar voor. Ik heb ook mijn droom laten uitkomen. Nu staat er een 9000 CSE in de garage. De vierde 9000 na in totaal 18 bar. Er is nog steeds het echte SAAB-gevoel.
  De nieuwe eigenaar heeft veel plezier en rijplezier.

 • Als deze 9000er een echte Mj.92 is, dan is het een echt "wapen" - prestatie zonder einde, deze hadden geen TRIONIC maar DI-ontsteking in combinatie met LH-systeem en natuurlijk ETS / TCS - dit laatste was onvermijdelijk voor deze brute krachtontwikkeling halverwege om de weg te krijgen. Zelfs eros van MY 93 moest worstelen.

  Trouwens, Tom - het werkt andersom - wilde altijd al een 900I Turbo en toen werd het een 9000CS 170 PS.
  Hoe is dat gebeurt ? - We hadden jarenlang zo'n 900I in Odoardo Grau in Erfurt - onder zorg - 3 deurs Mj.89 en nou ja, gewoon mijn droom.
  Ik heb de eigenaar (een professor) altijd "geïrriteerd" over het verkopen van het onderdeel aan mij - "nee nee nee" was altijd zijn antwoord 🙁
  En toen hij een versnellingsbakschade had - natuurlijk werd ik meteen weer actief - maar zoals altijd "nee" - dus versnellingsbak vervangen voor de professor ...

  Dus koos ik voor de bovengenoemde 9000CS - waar ik nog steeds enthousiast over ben - zelfs als we jaren geleden uit elkaar gingen 🙁

  Maar het echte "slechte ding" was - dat Prof. vier weken nadat ik de CS had gekocht - toen de 900 met ons ruilde! De wereld is gewoon onrechtvaardig ...

  Nu, afgelopen herfst, heb ik een andere SAAB-droom vervuld - nee, een 900 was nooit in mijn garage - het was een 9000 AERO met een zeer goede substantie om te herstellen ... die net is begonnen 🙂

  Maar dat wordt halverwege het jaar een apart bericht hier op de blog

 • Hallo daar! De afgebeelde 9000 CS draagt ​​een lakjurk in de kleur “platana” (228). "Odoardo" was veel donkerder! Groeten Jens M.

 • Ik denk dat dat qua prijs meer dan OK is! Zo'n voertuig wordt tenslotte meer dan 20 jaar of zelfs langer voor sommigen onderhouden en onderhouden. Heeft in de loop der jaren kosten gemaakt voor inpandige parkeerplaatsen, ondergrondse garages etc.

  Waarom heeft de SAAB-gemeenschap altijd het gevoel dat SAAB's voor een "spotprijs" moeten gaan! Als het een Mercedes of een ander merk was, zouden de prijzen stijgen. Zelfs bij SAAB moeten de prijzen continu stijgen. Dit is een must, anders zijn er uiteindelijk geen overgebleven voertuigen meer.

  Een goed onderhouden auto is de beste investering. In plaats van een "versleten" exemplaar waar je flink in moet investeren. En wat is er "bereden" door de vorige eigenaren. Zeker, auto's zoals deze zouden ook steeds meer moeten worden gered. Maar daarom moet de prijs van voertuigen eindelijk omhoog.

  Dus je moet eindelijk wegkomen om SAAB's tegen lage prijzen te krijgen.

 • De kleur …

  ... was bijna profetisch. Ik denk dat de prijs redelijk is. Trefwoord kilometers. Veel ervan veroudert zelfs als het stilstaat, maar omgekeerd veroudert veel gewoon door gebruik.

  Een goed verzorgde en beschermde 9K kan veel geld besparen in vergelijking met een goed verzorgde maar intensief gebruikte. Al in het interieur. Bespaarde vrije tijd en meer tijd onderweg.

  Helaas wordt mijn inkomen beïnvloed door Corona. Als ik kon, zou ik het nemen ...

  Veel plezier voor de koper en altijd een goede reis.

 • Ik weet dat maar al te goed met de auto die je altijd al wilde hebben maar nooit hebt gekregen. Uiteindelijk was het altijd de auto en niet de psycholoog 😉
  Het is leuk om de 9000's te zien die in zo'n goede staat verkeren. Helaas zijn ze zeer zeldzaam geworden op straat, wat echt jammer is.
  Tot vorig jaar had ik zelf een odoardo-grey 9000 CC MY'88, die ik nog steeds enorm mis - maar ik herinner me dat het grijs veel donkerder en meer gedempt was dan het geval is bij deze CS. Is er ooit een verandering in de grijstinten opgetreden?
  Ik hoop dat hij een waardige plek krijgt.
  Bedankt en vriendelijke groeten
  Mario

 • Voor mij rechtvaardigt de "commerciële waarde" van een SAAB geen restauratie. Ik wil gewoon geen andere auto besturen. Dus ik moet geld en tijd in eigen handen nemen. Andere auto's zullen je lichaam bewegen, SAAB beweegt mijn ziel. 😉

  12
 • @Dietmar Erhard Bij de 900 waren er nogal wat tinten groen die maar een jaar of twee in het programma stonden. Dennen, acacia, malachiet - allemaal verkrijgbaar met een bijbehorend interieur. Als het vandaag een sekte was, zou de een een andere hebben 😉 Ik begrijp het verdriet.

 • @Alter Swede Over het algemeen stijgen de prijzen, al was het maar omdat er steeds minder goede exemplaren zijn. De bouillon wordt merkbaar dunner. Er is een prijsdrempel van iets meer dan 10k, waarvoor ook daadwerkelijk wordt betaald. Maar de 9k gaat (nog) niet verder.

  Hogere prijzen zouden restauraties rechtvaardigen en de inventaris behouden, maar dat zie ik op dit moment niet.

 • Ik heb absoluut geen idee van de 900. Wat ik "weet" heb ik hier gelezen of gehoord. Dat laatste is lang geleden. Helaas! Qua gevoel denk ik dat € 11.000 nu verdomd sportief is. Worden 9000's daadwerkelijk tegen dergelijke tarieven verhandeld? Dan zouden ze echt waardevast zijn? Misschien zelfs Saabs meest stabiele auto ?!

  2
  2
 • Hi Tom,
  Ik heb uw opmerkingen over de kleur Odoardo grijs met belangstelling gelezen. Ik gebruik deze sinds 1989
  Kleur een Saab 900 turbo en rouw nog steeds om de kleur van mijn vorige Saab 900 turbo Bj.1980
  daarna kocht ik gebruikt in 1985 in het Engelse donkergroen (kleurnaam helaas niet meer bekend)
  zou hebben. Samen met de groene stoffen bekleding en deurpanelen was dit naar mijn mening het beste
  Kleur voor de Saab 900. Maar in 1989 zat deze kleur niet meer in het assortiment.
  De Odoardo grijs is niet slecht en best mooi met een pas schoongemaakte en glanzende verf,
  maar niet spannend.

Reacties zijn gesloten.