Hoe was dat met Saab en Opel?

Ruzie maken is niet goed en schrijven triggert iets. Net als in het geval van Saab en Opel kunnen de gevolgen verwoestend zijn. Of, zoals deze week gebeurde, het begin van heel veel plezier. Woensdag ging het artikel “La Bella Rossa” online. Een mooie rode cabriolet uit Italië.

Hoe was het met Saab en Opel

Veel verder naar het westen, aan de andere kant van Europa, las vriend Lizi het verhaal. Hij houdt van rode auto's met beige leer, dat moet je weten. Het toeval wil dat een bijbehorende cabriolet in de buurt van Barcelona op zijn nieuwe eigenaar wacht.

Roodgloeiend

Een gek idee verspreidde zich, e-mails vlogen heen en weer tussen Duitsland en Spanje en er waren telefoontjes. Zeker omdat onze tijd heel serieus en grotendeels pleziervrij is, werd het spontaan een project. "Red & Hot" zegt veel. Wat ervan zou kunnen worden, ligt in de toekomst.

Het eerste deel van het dreigende verhaal gaat in de nieuwe week online. Misschien blijft het project langer bij ons, of wordt het maar een heel korte aflevering. We weten het niet, want de beste verhalen zijn geschreven door het leven zelf.

Hoe was het met Saab en Opel?

Terug naar het argument. Saab en Opel hebben nooit een relatie gehad die gekenmerkt werd door harmonie. Toen ik voor het eerst verhalen over Opel hoorde van Saab-mensen, classificeerde ik ze aanvankelijk als tijdelijke antipathie. Opgehaald uit de situatie omdat Saab zich in een moeilijke positie bevond.

Pas veel later besefte ik dat hier een chronische wederzijdse antipathie achter zat. Jammer, want beide bedrijven waren roeiers in hetzelfde schuitje. In plaats van op de maat te roeien, verspilden beide partijen energie aan het verdiepen van de wederzijdse afkeer. Het resultaat is bekend. De ene patiënt is al overleden, de andere bevindt zich in een Frans sanatorium, maar de afdeling palliatieve zorg is maar één kamer verder.

De voormalige ontwikkelaar van Opel-motoren, prof. Dr. Fritz Indra vertelt een deel van het Saab-verhaal vanuit het oogpunt van Opel op het YouTube-kanaal "Alte Schule". Hij doet het op zijn charmante, onderhoudende manier, met een beetje Weense humor. Absoluut de moeite waard om naar te luisteren, en de Saab-aflevering begint.

En zelfs na het Saab-verhaal is het interessant om er nog een beetje bij te blijven. Indra is nog goed geïnformeerd en adviseert in de branche. Wat hij rapporteert over China en de lokale motorontwikkeling, moet ons aan het denken zetten.

Wat gebeurt er op de blog in de nieuwe week?

De volgende opwindende onderwerpen zijn voorbereid voor onze abonnees:

Wat gebeurt er in Zweden? Een kijkje achter de schermen van NEVS en achter de steeds dichter wordende Chinese Muur.

 • NEVS heden en toekomst - meer Chinezen dan ooit

Het tweede deel van de vergelijking tussen Saab 9000 en 9-5 komt eraan!

 • Het betere ontwerp? 9-5 Aero tegen Saab 9000

Cultuur schiet in deze tijd tekort. Daar doen we iets aan. Ponchielli, Bizet, Strauss en Dvorak komen naar de lezers. Met Saab nodigen we je natuurlijk uit om het ballet bij te wonen.

 • Cultuur in drie bedrijven - het autoballet van Saab

Het is zeker een abonnement waard boek, en dus om het blogproject te ondersteunen.

De komende week wordt het warmer, de temperaturen stijgen, de vorst is langzaam aan het verdwijnen.

Het wordt hier heet. Gloeiende Saab-passie suddert.

4 gedachten over 'Hoe was dat met Saab en Opel?"

 • Wie is hier boven? Als een Opel-ingenieur zegt dat Saab "een bruikbare auto" heeft - oh man!

  Prof. Indra spreekt over 1998, maar vergeet dat er sinds 50 1990% samenwerking is geweest, 900 II en 9-5 I. Hij maakt grapjes over de asymmetrisch geladen V6 ...
  Het gepraat over de 2-takt scheepsdiesel is ook gebrekkig. Hij moet weten in welke richting de uitlaatgassen moeten worden uitgeblazen wanneer hij dergelijke lezingen geeft 😉

 • @ AERO-9-3,

  dat gaat mij ook aan - wie droeg welke neus te hoog wanneer waar ...

  Zeer opwindende vraag. Ondanks enkele innovaties en interne ontwikkelingen, profileert Saab zich bij mij niet als een traditionele innovator en driver.

  De automobiel werd pas na WO II ontdekt. Eigen motoren veel later weer. Wat er doorheen loopt, is een bepaalde claim. Nooit ten nadele van de klant. Maar een beetje meer nederigheid en respect voor de concurrenten hadden misschien ook geen pijn gedaan?

  Ik weet het niet. Maar ik heb niet de zekere claim mijn eigen weg te willen gaan. Tegenwoordig belichaamt geen enkele fabrikant dit meer. Er lijkt gewoon een manier te zijn ...

  De wereld zonder Saab lijkt me op de een of andere manier armer, zonder het echt te kunnen begrijpen ...

 • Bedankt voor het Indra-interview. Inzichtelijk ... Toont aan dat een verandering van perspectief gerechtvaardigd is. Het SAAB-verhaal wordt "anders" gepresenteerd. Ik denk dat het duidelijker wordt waarom het aan het einde niet langer genoeg was voor SAAB. Te veel klein, te veel vasthouden aan oude successen.
  Ik had niet gedacht dat SAABians zich tijdens de ontwikkeling niet aan afspraken zouden houden ... Ze zouden dan (als dat zo was, zoals getoond) hun neus behoorlijk hoog hebben!

 • Bedankt, de video met Indra is interessant. Hij praat heel goed over de Saab-tijd, ook al krimp ik ineen bij sommige uitspraken. Was het echt zo erg?

  Fijne zondag iedereen!

Reacties zijn gesloten.