Saab rijdt in het Corona-jaar 2020

Medio 2019 schreef ik een artikel voor de Saab-fans en hun auto's-sectie over hoe het zich zal gedragen met twee Saab 9-3's in 2019, nu gebruik ik de tijd in lockdown nummer 3 om te schrijven hoe het gaat in het Corona-jaar 2020 Saabs en gedroegen zich voor mij.
Mijn 9-3 met turbinevelgen
Mijn 9-3 met turbinevelgen

In januari was de Corona-kwestie in Oostenrijk nog ver weg. Men dacht dat het een probleem was buiten Europa. De Oostenrijkse media berichtten over de nieuwe federale regering en andere onderwerpen stonden op de voorgrond.

Half januari vond de Saab Support Konvoi 2020 plaats. Zoals gemeld was het een erg leuke bijeenkomst waar ze gemeenschappelijke (Saab) plannen maakten, elkaar tips gaven, nadachten over waar ze heen moesten en bespraken Saab-verkoopadvertenties.

Eind januari ontving de Diesel Saab zonder problemen de verplichte jaarlijkse onderhoudsbeurt, een nieuwe flexibele buis en de sticker / TÜV-test.

Tijdens de semestervakantie in februari was ik een paar dagen in Tsjechië en bezocht ik daar ook Saab-vrienden.

Ik heb veel artiesten in mijn omgeving en daarom ontving ik de eerste annuleringen van de tour die relatief vroeg in China hadden moeten plaatsvinden, en toch dachten velen dat de Corona-kwestie ver weg was van Oostenrijk.
Hier werden handen geschud, carnavalsoptochten bijgewoond, afstand bewaren was alleen bekend uit rijschoollessen en ontsmettingsmiddelen waren alleen bekend bij ziekenhuizen in plaats van winkelwagentjes.
Begin maart waren er de eerste coronagevallen in Oostenrijk, maar nog niemand maakte zich zorgen.

Op 12 maart kondigde de federale regering de aanstaande beschermende maatregelen aan op een persconferentie. Ik volgde ze op de laptop en zag hoe mijn medemensen om me heen allemaal betoverd naar hun schermen staarden. Er zijn gebeurtenissen waarvan u zich altijd kunt herinneren waar u zich in deze situatie bevond. Net als vele anderen zal ik deze dag nooit vergeten en zal ik me altijd kunnen herinneren waar ik was.

Na de aankondiging dat het openbare leven volledig zou worden stilgelegd, waren er natuurlijk alle afgelastingen van evenementen, werden concerten en theatervoorstellingen afgelast of voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zoals sommigen hier al hebben geschreven, moesten de talrijke Saab-activiteiten worden uitgesteld of volledig worden geannuleerd. Of het nu de gezamenlijke parkeerplaats is om pizza te eten, Saab-dealerfeesten of onze populaire reizen. Alle evenementen kregen een grote bar.

De meest noodzakelijke dingen werden snel gedaan totdat het leven bijna volledig tot stilstand kwam. Ik woon in de directe omgeving van de luchthaven van Wenen, dus het was voor ons allemaal volkomen normaal dat, afhankelijk van de dag van de week en de windomstandigheden, de vliegtuigen elke minuut over onze daken vlogen. Voor de meeste mensen hier was het vliegtuiggeluid zo normaal dat niemand het echt meer opnam.

Toen naast het omgevingsgeluid ook het vliegtuiggeluid verdween, kon je de stilte voelen, waren er meer vogelsoorten te horen dan ooit tevoren. En toen je een vliegtuig zag en hoorde, keek je omhoog naar de lucht en probeerde je de lijn te zien. Er werd overwogen, is dit een van de weinige overgebleven lijnvliegtuigen, is het een retourvlucht of is het de machine die de nodige voorraden aanvoert.

De eerste lockdown verplaatste alles ook voor mij naar huis, ik deed alles vanuit huis.
Naast thuisleren gebruik ik de tijd ook voor lange wandelingen in mijn woonruimte. Hoewel ik hier sinds mijn geboorte woon, heb ik een aantal nieuwe dingen ontdekt.

Het komt vaak voor dat je door je omgeving beweegt, maar doordat je altijd met een doel rijdt, besteed je niet zo veel aandacht aan de omgeving. Als je auto rijdt, concentreer je je op het verkeer, als je de tram gebruikt, heb je meestal andere dingen aan je hoofd. Maar als u te voet bent en tijd heeft, kunt u de tijd nemen en op veel details letten. Delen van de straat, lees ook de informatieborden, waarom een ​​steegje heet hoe het heet, kijk naar tuinontwerpen en details van de huizen.

Tijdens de vele wandelingen kon ik een interessante Saab-waarneming maken, aangezien hier een Saab 9-5 met Zweedse kentekenplaten geparkeerd stond.

Saab met Zweedse registratie
Saab met Zweedse registratie

Ook de routes die nog nodig waren, die met de auto werden afgelegd, werden met zorg gekozen. Om een ​​zwakke accu of iets dergelijks te vermijden, werden de auto's afwisselend verplaatst, reed je een kleine omweg of nam je de supermarkt, die iets verder weg is dan de dichtstbijzijnde.

Toen de eerste kleine loslating plaatsvond, konden ook excursies in de natuur worden ondernomen, die iets verder weg zijn. Ook hier was er gelegenheid om nieuwe dingen te leren kennen.

In mei werden de zomerbanden op beide auto's gemonteerd, de stationwagen kreeg ook de nieuwe turbinevelgen van de Orio-campagne van vorig jaar. Ze laten de auto er veel frisser uitzien, vullen de stuurhuizen mooi en de zilveren kleur past ook heel goed bij de zilveren dakrails.

Begin juni werden weer enkele grensopeningen aangekondigd. Tegelijkertijd zag ik een paar vrienden van mij die een kleine reis door Bratislava aan het plannen waren. Ik schreef ze dat als ik kan komen, ik dat ook zal doen. De grensbars gingen eindelijk open en de volgende dag ontmoette ik elkaar 's ochtends in Bratislava op een parkeerplaats van een supermarkt. Het was goed om na een lange tijd weer bekende gezichten te ontmoeten. Soms zwaaiden we met een masker en een lange afstand naar elkaar. Nadat de laatste was aangekomen, reden we samen naar het sluitsysteem in Gabčíkovo.

Het was een fijn gevoel om in de zon over landweggetjes langs de Donau te rijden, met het schuifdak open en Saabs voor de voorruit en in de achteruitkijkspiegel. Op de parkeerplaats van de sluis konden we het sluitsysteem aan het werk zien en praten over de afgelopen maanden.

Tijdens de zomermaanden werd het warme weer gebruikt voor vele excursies in de natuur en nieuwe buitenactiviteiten.

In juli kwam ik in contact met Matthias om hem wat tips te geven voor een veilige Corona exit. Dus we konden toen nog een langere reis maken, nieuwe gezichten en nieuwe gebieden leren kennen.

In augustus en september waren er andere geweldige mogelijkheden om samen te komen met gelijkgestemde Saab-chauffeurs. Het was altijd leuk om elkaar te ontmoeten, na veel beperkingen en het vermijden van grote bijeenkomsten, iedereen was blij elkaar in grote gebieden te kunnen zien en hun gedeelde hobby uit te oefenen.

Tussendoor werd de tijd ook gebruikt om enkele cosmetische verbeteringen voor de twee auto's in te halen.

Lockdown nummer 2 was toen relatief eenvoudiger over de etappe, de maatregelen waren al bekend en dus kon alles worden opgezet. Qua tijd en weer bleef ik ook meer thuis, keek uit het raam naar de Saab die voor het huis geparkeerd stond en dacht aan de fotoarchieven en de stickers van eerdere bijeenkomsten, je kon terugdenken aan de tijd dat we nog vrij en zorgeloos konden bewegen .

Er waren geen noemenswaardige incidenten tussen de tweede en derde lockdown en nu in lockdown nummer drie en de daaruit voortvloeiende beperkingen heb ik de tijd gebruikt om mijn Saab Corona-artikel 2020 te schrijven.

Ik wens alle bloglezers het allerbeste, succes, veiligheid in alle opzichten en gezondheid voor het jaar 2021. Ik hoop dat we elkaar dan bij de een of de andere gelegenheid weer persoonlijk zullen zien.

Tekst en foto's door Ken-Daniel Sikuta

4 gedachten over 'Saab rijdt in het Corona-jaar 2020"

 • blanco

  Wauw, de rode Saab met de turbinevelgen ziet er echt geweldig uit.
  Op de foto staat een donkere limousine achter de Saab. Het ziet er ook heel goed uit. Weet iemand wat voor soort voertuig dat is?

 • blanco

  Leuke post, leuke reacties ...

  Helaas kan ik niets positiefs bijdragen, Corona kan niets winnen en mijn Saab zeurt ook. Dus ik zwijg - maar niet zonder dank! ! !

  Je hebt de neiging om mijn humeur te verbeteren. Met dank aan alle auteurs en commentatoren.

 • blanco

  Het rapport laat prachtig zien hoe de wereld is veranderd ten nadele van ons allemaal.

  Ik heb afgelopen voorjaar onvrijwillig de eerste lockdown doorgebracht in Sparta, Griekenland.

  Eigenlijk wilde ik in maart een paar weken mijn vrienden George en Jehny bezoeken. Regel wat zaken voor het bedrijf van mijn zoon ter plaatse en maak dan een ontspannen rit naar huis.

  Maar toen kregen de veerboten ineens de instructie dat er geen personenauto's meer konden worden vervoerd.

  Dus ik verbleef in dit prachtige land en heb veel geweldige dingen meegemaakt en veel lieve mensen leren kennen.

  Met wat er momenteel gaande is in Zwitserland en de paniek die zoveel mensen verlamt in hun acties, hadden mijn auto en ik waarschijnlijk beter in Griekenland kunnen blijven.

  Mijn vertrouwde 9-3 cabriolet werd vandaag kort wakker uit zijn winterslaap in de garage en vroeg me slaperig wanneer we gingen, omdat hij een trotse 9-5 sedan zou hebben ontmoet die toebehoort aan een man genaamd George in Sparta…. .

 • blanco

  Het rapport geeft de huidige situatie goed weer, dank daarvoor.

  En ik wil een lans breken voor een rode Saab. Hij ziet er geweldig uit en de velgen zijn perfect!

  Rood ziet er niet zo goed uit op de Saab. Waarom eigenlijk? Ik blijf kijken naar de twee of drie rode 9-5 stationwagons die momenteel mobiel zijn. Ik vind het elke keer verleidelijker. Maar op dit moment heeft het een heel andere betekenis ...

Reacties zijn gesloten.