Het grote X - Saab 9-5X XWD-sportpak modeljaar 2014

In vertrouwelijke Saab-documenten uit de winter en lente 2011 wordt de grote X altijd opgemerkt. Het vult het 9-5-assortiment aan met een sportpak en sedan. Dit model is nooit op de markt gekomen. Het zoeken naar aanwijzingen is moeilijk, en het spoor leidt door interne documenten en presentaties. De grote offroad ...

Lees nu verder ...


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Heb je nog geen Saabblog-abonnement en wil je het hele artikel lezen?

Jij ook abonnee of verslag Neem contact op met uw huidige abonnement om verder te lezen.

7 gedachten over 'Het grote X - Saab 9-5X XWD-sportpak modeljaar 2014"

 • Antwoord op legitieme opmerkingen

  Saab was financieel te klein om alleen in werkelijkheid goede toekomstige projecten te realiseren, enerzijds jammer maar anderzijds absoluut begrijpelijk. Bovendien was het eigenaardige Zweedse beleid ook gedeeltelijk verantwoordelijk door de industrie niet op een winstgerichte manier te animeren, vanwege winstbelasting, dus de handen van Saab waren gebonden. Daarom zochten ze een samenwerking met ervaren sterke partners voor de toekomst, aangezien dit uiteindelijk "helaas" tot stand is gekomen met GM; Hoewel er ook met andere bedrijven werd onderhandeld, bleef deze beslissing. Saab-Intern was er vanaf het begin niet enthousiast over, maar op dat moment zag het management een toekomstige kans en wilde het management overtuigen met gepaste “headwashes”, wat helaas maar ten dele is gelukt, waardoor goede medewerkers er af sprongen en naar de wedstrijd gingen. Oudere Saab-dealers uitten ook hun bezorgdheid, aangezien het Saab-fabrieksbeleid zijn importeurs en dealers logischerwijs dwong zich aan te passen aan de geplande kostenbesparende maatregelen. Interne discussies waren hot als nooit tevoren. Er is veel gespeculeerd met weinig of geen eerlijke antwoorden; Veel blabla met grote beloften in de Amerikaanse stijl was voelbaar, maar in feite hebben de innovaties die werden doorgevoerd nooit meer de concurrentie gedomineerd, zoals in de jaren 70 en 80, hoewel het ook moeilijke tijden waren; waarschijnlijk gemerkt dat alles nog steeds een kleine individuele autofabrikant was die zonder samenwerking met 'andere' grote fabrikanten nooit had kunnen bijhouden.

  Betrokkene 4 × 4, XWD of X, zoals Saab het aan het eind noemde, was aanvankelijk niet bijzonder geïnteresseerd in Scandinavië, omdat tijdens de toen strenge wintermaanden pieken al generaties lang vanzelfsprekend waren en weinig problemen hadden met voortbewegen. Het ging erom de concurrentie bij te houden om op voet van gelijkheid op andere markten aanwezig te zijn. De ingenieurs hadden dus al een hele tijd intern onderzoek gedaan naar de 4-wielaandrijving, maar van hogerop, namelijk GM, werden vanaf het begin stenen in de weg gezet, zodat de voortgang met deze technologie maar langzaam ging. Dit al aan het begin van de jaren 90 met de 9000's; Voorlopig hoefde je alleen maar tevreden te zijn met tractiecontrole, hoewel sommige vierwielaangedreven 9k-CS al in testfasen waren. De TCS was een ingenieus systeem, maar de eerste generatie bracht een aantal problemen met zich mee die niet altijd even gemakkelijk waren om te gaan, omdat ze veelal tijdrovend waren en intern hoge arbeidskosten genereerden.

  Voor het commerciële GM-leiderschap in het buitenland was de Saab-filosofie gewoon een goed ontwikkeld, interessant onderzoekslaboratorium voor zichzelf, waarvan de traditie nooit werd aanvaard, maar helaas te lang voor zijn eigen doeleinden werd gebruikt totdat er geen technische interesse meer was en toen was het bewust gestuurd op het financiële samenvallen van de “crash”; deze stap was vooraf door GM gepland, maar ging uiteindelijk mis. De weinige Saab-concepten die GM beloofde, werden min of meer ondersteund om hun echte interesse in goedkope massaproductie van voertuigen buiten Saab te realiseren. Andere Saab-projecten bleven in een hoek in Trollhättan vergeten, of moesten eigenlijk door GM worden vernietigd vanwege "beroepsgeheim".

  SAAB zelf had zoveel goede toekomstgerichte prototypeprojecten die veel superieur waren aan de concurrentie dat een toekomstgerichte financiële partner zeker beter en eerder op de been zou zijn geweest dan GM had gedaan met hun Amerikaanse manier van denken. De SAAB-stands met ingenieus gepresenteerde prototypes op de verschillende internationale autotentoonstellingen werden door GM doelbewust meestal alleen gebruikt als een mentale publieksattractie om met het bestaande aanbod nieuwe verkoopcijfers te behalen zonder grote technische inspanningen in het modellengamma te steken. Gerichte nieuwe producten hadden veel eerder kunnen worden geïntroduceerd als het niet altijd financiële cijfers op korte termijn waren. In feite ging het allemaal om nummers die intern goed waren versierd, terwijl de originele, goed bewaarde tradities van het merk Saab op de achtergrond bleven en jaar na jaar steeds meer omkwamen.

  SAAB zou er zeker meer van hebben gemaakt als in plaats van het nietsvermoedende GM-beleid een langetermijnbewuste Europese investeerder op zijn plaats was gepositioneerd, die in de eerste plaats zijn traditionele filosofie op prijs stelt en op basis hiervan zijn ware toekomstige berekeningen heeft samengesteld, anders ga naar veel Saab-genen verloren. Maar de verantwoordelijken aan het einde van de jaren 80, "te zelfverzekerd of nietsvermoedend", vertrouwden te veel op Saabs grootste Noord-Amerikaanse afzetmarkt, wat duidelijk fataal was. Het is jammer als je bedenkt dat het toekomstige 9-5 NG-project op dat moment in 2007 had moeten worden gepresenteerd als de samenwerking tussen de twee partijen eindelijk in evenwicht was geharmoniseerd, maar nee, de bestaande 9-5 werd al snel een ander "Chromen glazen" gecompenseerd als een noodoplossing voor de voortzetting ervan. Dus 4 jaar zijn hier al verloren gegaan, en wie weet hoeveel jaren er al verloren zijn gegaan?

 • Dat zou een leuk idee zijn voor een modelautofabrikant, als het mogelijk zou zijn om zo'n model te realiseren zonder een echt prototype. In ieder geval zou men deze droomauto in miniatuur kunnen kopen. Al zou je persoonlijke droom een ​​9-5 hatchback als offroad-variant zijn geweest. Het is jammer dat SAAB nooit echt het potentieel van de 9-5 NG kon gebruiken….

 • Moeilijk te lezen ...: de laatste Opel van Saab
  Maar de wereld is meedogenloos, we merken het in andere dingen, b.v. Momenteel ...
  Een heel spannend en informatief artikel. Bedankt. Maar laat ook zien wat er in Trollhättan werd verpest ... en kansen die voorbij zijn gegaan, zijn nu verdwenen, vaak voor altijd. In dit geval jammer.
  Voor mij was het 9-5-sportpak waarschijnlijk toch te lang geweest ..., vanaf een bepaalde maat (lengte) vind ik de lengte in auto's alleen mollig.
  Maar kijk maar, het sportpak heeft al charmes ...

 • Een zeer aantrekkelijke auto, ook na de foto! Ik denk dat ik dat leuk had gevonden. Ik had er waarschijnlijk zelfs een besteld. Daardoor bloeden oude wonden weer, maar wat maakt het uit. Op de een of andere manier mis je Saab nog steeds en bedenk je wat als?

  Zouden we de huidige auto's willen? Of zou de splitsing met E-Saab en Turbo Saab een nieuwe zijn? Dus met echte Saab en GM Saab en de rotzooi? Waarschijnlijk het laatste, omdat de gemeenschap altijd verdeeld is geweest en de neiging had om kleine groepen te vormen. Ze doet het nog steeds consequent vandaag. Dat kun je zien aan het feit dat ze jarenlang niet in staat was om de blog op vrijwillige basis te steunen en voor iedereen open te houden.

 • En nog een verhaal vol "zou" en "zou hebben" ...... En dat over auto's die vandaag enthousiasme zouden hebben veroorzaakt als nieuwe releases (daar is het weer !!!!!!)

  Veel merken zijn in de loop van de tijd ten onder gegaan. Als het op Saab aankomt, is mijn verdriet in de loop der jaren niet afgenomen. Ik hoop dat we nog vele jaren van de schatten kunnen genieten. Elk ervan is het bewaren waard. Zelfs degenen zonder "Aero", "Verjaardag" of andere letters….

  De Lizi

  11
 • Ja, de 9-5X zou geweldig zijn geworden en had nieuwe klanten voor SAAB kunnen inspireren. Jammer! Daar zat echt potentieel - dat niet werd benut. 15 jaar tot een lifestyle-stationwagen is gewoon te veel. De markt vergeeft zoiets niet.

 • Als grote fan van het merk Saab hoef je maar twee of drie dingen keer op keer uit te zoeken en er met een beetje frustratie op te letten; Saab kwam vaak te laat of helemaal niet op de markt met belangrijke modellen.

  Geen beginnende Saab 9-1, echte stationwagen pas vanaf 1994 en de modellen met vierwielaandrijving voelden zich 20 jaar na de Quattros, hoewel in Zweden de voordelen van vierwielaandrijving al vroeg hadden moeten worden opgemerkt. Ik denk dat ze gewoon niet meerdere 10000 voertuigen hebben verkocht omdat ze die gewoon niet hadden! Als je met een zekere ergernis moet zien hoe Audi en BMW in de jaren 90 uitgingen en honderdduizenden auto's verkochten, kun je je afvragen; wat werd er gemist?

  Natuurlijk ben ik erg blij dat je de Saab niet op elke hoek ziet of ziet, maar het had geen totaal verlies van het merk mogen zijn!

  24

Reacties zijn gesloten.