Groot-Brittannië - het spijt me dat u vertrekt!

Vandaag is een trieste datum. De laatste dag dat Groot-Brittannië lid is van de Europese Unie. Morgen, op de eerste dag van 2021, zal alles anders zijn. En ik zal het eiland en mijn Britse vrienden zeker missen. De juiste gelegenheid voor een paar regels.

Saab 9-3 Turbo Edition alleen voor Groot-Brittannië
Saab 9-3 Turbo Edition alleen voor Groot-Brittannië

Ja, ik ben een kind van de oude Bondsrepubliek. Opgegroeid in het westen. Londen was dichter bij mij dan Dresden, Birmingham bekender dan Halle an der Saale. Ik hou van Britse auto's vanaf het begin. Jaguar-brochures verzamelen toen het rijbewijs lichtjaren verwijderd was. En, zoals zo velen van mijn generatie, hield ik van de muziek die ze in het VK maakten.

Beatles in plaats van ABBA

Mijn zakgeld stond, waar mogelijk, in records (een analoge geluidsdrager) de Beatles investeerden. Een voorkeur die niet noodzakelijk op de goedkeuring van oudere leden van mijn familie viel. Zou ik niet liever een plaat kopen van deze leuke Zweedse band met de 4 letters in plaats van Engelse muziek? Ja, ABBA, natuurlijk. Nee, de ABBA-sentimentaliteiten zijn alleen met Saab in mijn auto gesneeuwd. Net zoals het enige tijd kostte om de afkeer van wat er van de Britten kwam te begrijpen.

De vijand, verschillende oorlogen die tegen elkaar waren uitgevochten, die toen stevig verankerd was in de hoofden van de Ouden. Dit had geen invloed op mijn verbinding met het eiland. Een van mijn beste vrienden op school kwam uit Londen, mijn eerste auto was een MINI. Een avontuurlijke, hete ervaring die letterlijk tot een vurig einde kwam.

Maar de afdruk bleef. Er kwam een ​​open machinegeweer en het feit dat ik zo veel van Saab hou, heeft weer iets met het koninkrijk te maken. Echte Saab-motoren kunnen hun Britse wortels nauwelijks ontkennen, net zo min als het interieur en hun ontwerp. Het VK was niet voor niets een van de meest succesvolle markten van Saab. In Groot-Brittannië bevond het merk zich in een wereld op zich en verrukte het de Britten met speciale edities alleen voor hun markt tot het einde.

Een beetje een thuiswedstrijd waarvoor alleen een productie in het koninkrijk zou ontbreken.

Saab Owners Club - Ik was hier lid
Saab Owners Club - Ik was hier ooit lid

Ik zal Groot-Brittannië missen

De Britten Saab Club, waar ik een paar jaar lid van was, was soms de best georganiseerde en meest actieve buiten Zweden. In het heden vecht de club. De Saab-gemeenschap krimpt merkbaar, Covid-19 berooft wat een club maakt. Geen evenementen, geen samenzijn en dus ook geen samenhang.

En omdat we niet alleen in tijden van pandemie leven, maar ook van domheid, egoïsme en bijziendheid, vallen het VK en het Europese continent vanavond uit elkaar. We gaan weg in plaats van samen te gaan staan, we hebben paspoorten nodig om het land weer binnen te komen, en mijn verdriet heeft niets met politiek te maken.

Ja, ik houd ook niet van alles wat uit Brussel komt te lijden. Maar zolang niemand een beter idee heeft van een vreedzaam, open Europa, is deze bureaucratische, restrictieve, moeilijk te vergelijken Unie misschien wel ons beste thuis.

Ik zal Groot-Brittannië missen. Misschien heeft het het politiek nooit gehaald in Europa? Anderen moeten dat beslissen, en er zullen de komende dagen genoeg slimme columns over dit onderwerp zijn. Maar het eiland en zijn cultuur zijn altijd in mijn hart aanwezig geweest en hebben mijn kindertijd, jeugd en leven gevormd.

Vrienden, ik vind het jammer dat u vertrekt. Ik mis je vandaag al!

13 gedachten over 'Groot-Brittannië - het spijt me dat u vertrekt!"

 • @ Ebasil,

  we verlaten het automobielterrein. Jij vaart ook. Dus ik draai. Dit is de enige manier waarop we tegen de wind in kunnen oversteken.

  Laten we in Duitsland blijven, met transport en aanverwante onderwerpen zoals energie- en klimaatbeleid.

  De nucleaire eliminatie geniet al jaren een meerderheid. De Beierse geïnitieerde en mislukte ‘buitenlandertol’ was niet eens CSU-intern - het werd niettemin (trefwoord: politieke meerderheid) en het vertrek uit de nucleaire uitfasering ondertussen tot federale politieke toewijding gebracht.

  De Groenen hebben expliciet een algemene snelheidslimiet (BAB) uit hun nieuwste partijprogramma geschrapt, hoewel deze in aanmerking zou komen voor een meerderheid binnen de bevolking. Er is nu geen parlementaire macht die zoiets zou eisen en de belangen van de meerderheid zou vertegenwoordigen.

  Nee, het vinden van een politieke meerderheid domineert duidelijk de wil van de meerderheid - het begint bij de afgevaardigden en intern bij de partijen.
  In het extreme geval (tol) leidt een vaststaand idee van individuen vervolgens tot overheidsbeleid via coalitieonderhandelingen en contracten, die ons in heel Europa in verlegenheid brengen en met rechtbanken te maken krijgen.
  Als de eerste nucleaire uitfasering was voorafgegaan door een referendum, hadden we geen tweede nodig gehad, omdat het bindend zou zijn geweest, ongeacht de politieke meerderheden. Enzovoorts ...

  Voor mij gaat het er helemaal niet om het parlementaire principe af te wegen tegen referenda en het ene tegen het andere uit te spelen. Waarvoor?

  Het is duidelijk dat beide methoden elk hun eigen sterke en zwakke punten en risico's hebben. De vraag welke methode beter is, komt mij niet eens op. Het is het ontwerp van een zinvolle en veilige wederzijdse aanvulling die mij interesseert en die ik ten eerste haalbaar en ten tweede (indien succesvol) voordelig acht.

 • Volvaab - referenda

  Helaas heb ik nu alleen de opmerking gezien, dus ik zal nu gewoon mijn mosterd toevoegen. Zeker, de kwestie van de voor- en nadelen bij referenda is een tweesnijdend zwaard en moet op een gedifferentieerde manier worden bekeken. Er zijn natuurlijk positieve voorbeelden van referenda die een goed doel dienen. Ik zou bijvoorbeeld heel blij zijn als de Schotten erin zouden slagen onafhankelijk te worden van het VK en de EU (opnieuw) binnen te komen.

  Voor Duitsland (en alleen hiervoor heb ik de nodige juridische competentie om hierover te kunnen beoordelen), maar op basis van onze ervaring blijf ik volhouden dat het een zegen is dat er geen referenda op federaal niveau zijn en dat er daarom nooit een beslissing is over waar te blijven in de EU zal zo komen. Als je er echt uit wilt, kun je de juiste partij kiezen…. 🙁

  De veelal zeer politieke en complexe, vooral internationale en bilaterale kwesties zijn naar mijn mening absoluut niet geschikt voor simpele ja / nee-beslissingen. Daarnaast zijn er ook grondwettelijke of zelfs hogere rechten, bijvoorbeeld uit het Handvest van de grondrechten. Denk maar aan het feit dat in sommige kantons in Zwitserland in het zeer recente verleden (jaren tachtig?) Mannen het stemrecht van vrouwen konden onthouden - gelukkig was dat hier ook niet mogelijk geweest.

  De problemen met de verkiezingsresultaten in de VS en het VK hebben naar mijn mening niets met deze vraag te maken. Het hele systeem lijdt daar vooral onder de meerderheid van stemmen. Zoals u terecht schrijft, kan een kandidaat die in totaal minder stemmen heeft dan zijn / haar tegenstander (Trump / H. Clinton, GW Bush / Gore) tweemaal president worden. Ook om die reden zijn coalities daar vrijwel onbekend - die naar mijn mening een hoeksteen vormen van een evenwichtig politiek optreden op basis van politieke compromissen.

  Ook in dit opzicht mogen we blij zijn dat de grondwet ons een evenredige vertegenwoordiging gaf, zodat de vaders van de grondwet gebaseerd waren op ons eigen (zeer korte) democratische verleden en niet op het voorbeeld van de VS. De negatieve ervaringen met splinterpartijen en oncontroleerbare coalities en de ontstellende gevolgen daarvan maakten de drempel van vijf procent op federaal niveau noodzakelijk.

  1
  1
 • @ StF,

  heel aardig. Er zijn ook goede redenen om Brexit in perspectief te plaatsen. Het mag de intra-Europese vriendschap en samenwerking niet in de weg staan.

  De scheiding is voltooid. Beide partijen moeten nu constructief met elkaar omgaan.

  Misschien is GB ooit weer een kandidaat?
  En misschien zijn ze dan echt klaar voor de EU?

  Met alle liefde voor dit land, zijn tegenstrijdigheden, tradities en eigenaardigheden, zou het Verenigd Koninkrijk destijds hebben gefaald vanwege de toetredingscriteria die later werden toegepast op jongere kandidaten en leden ...

  Bijna niemand hier weet het, maar vóór zijn huwelijk had Tony Blair overwogen zijn kerkgenootschap te veranderen om katholiek te worden uit liefde voor zijn toekomstige vrouw. Als zodanig zou hem echter het ambt van premier zijn ontzegd.

  Als zodanig (premier) heeft hij in ten minste één interview met deze romantische omstandigheid - die bijna uit liefde was voorkomen - geflirt. Hoe dan ook (een romantische anekdote?), Een land waar zoiets in de grondwet staat, voldoet niet echt aan de EU-normen ...

 • Nou, ik heb mezelf nog niet gecontroleerd, maar ik vermoed sterk dat de Britten nog steeds zijn waar ze vorig jaar waren. Zelfs als sommigen van hen met hun eiland willen zeilen en verdwijnen, ben ik ervan overtuigd dat dat niet zal gebeuren. Alleen al om geologische redenen zullen ze tot Europa blijven behoren.

  Ook in de toekomst zult u uw geld moeten inwisselen voor ponden als u daarheen gaat en het nog steeds met contant geld hebben, zoals in het verleden. U blijft aan de verkeerde kant van de weg rijden, wat historisch gezien natuurlijk de juiste is. En gelooft iemand echt dat de Britten hun vakantie niet meer in Spanje willen doorbrengen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

  Dat wil niet zeggen dat er niets zal veranderen, het zal bijna zeker gebeuren. Vermoedelijk zullen ze doorgaan met het dereguleren van hun economie en als ze een beetje geluk hebben en hun werk goed doen, kunnen ze zelfs sneller herstellen van Corona dan de EU. Maar zoiets heeft altijd andere effecten, het is niet alsof er geen sociale problemen waren op het eiland. Maar ook in de EU.

  Met de bestaande handelsstromen zullen we niet zo snel uit elkaar kunnen breken als de langetermijneffecten zichtbaar zullen zijn. Men zou hen ook dankbaar kunnen zijn dat ze de coronavaccins voor ons hebben uitgeprobeerd, al is dat waarschijnlijk niet hun motivatie.

  Terwijl we wachten om te zien hoe het afloopt, wens ik iedereen een gelukkig nieuwjaar. Dit omvat natuurlijk ook heel het Verenigd Koninkrijk, niet alleen het kleine plekje waar je aan de rechterkant van de weg rijdt en in het Schengengebied blijft :-).

 • Het nieuwe jaar begint zonder Brit. Dat is triest, Europa verzwakt en dat speelt zeker een rol in de kaarten voor China, dat Europa graag verdeeld zou zien.
  Misschien, en dit is mijn kleine hoop, zal de vriendschap tussen het eiland en het continent zich nu verdiepen en zullen mensen nadenken over gemeenschappelijke wortels en waarden. Omdat het alleen al moeilijk zal worden voor de 60 miljoen (?) Eilandbewoners in de wereld.

  Afgezien van de politiek, een goed jaar 2021 voor alle SAAB-rijders en fans!

  Ik hoop dat @Tom blijft schrijven, hij heeft nog niet gereageerd. Dat maakt me een beetje zenuwachtig.

  11
 • @ Ebasil (referendum),

  Je hebt mijn duimen omhoog voor veel geldige gedachten. Maar ik zou niets hebben gezegd tegen het referendumbeginsel.

  Vooral Trump, of uw verwijzing naar lessen uit de Duitse geschiedenis, laten zien dat verkiezingen en de uitverkorenen niet per se minder risicovol zijn dan referenda.

  Puur wiskundig gezien maakt het Amerikaanse kiesstelsel het mogelijk dat presidenten die slechts een goede derde van alle stemmen hebben, maar met deze genoeg staten en kiezers nipt hebben gewonnen.
  Het is algemeen bekend dat Hillary meer stemmen had dan Donald.

  Brexit is natuurlijk geen goede reclame voor referenda, maar er zijn veel positieve voorbeelden en referenda over de hele wereld die absoluut ontbreken. Hong Kong, Tibet, Taiwan enzovoort ...

 • Tom en Aero-93 komen ter zake!

  Naar mijn mening mogen we ons gelukkig prijzen dat er in Duitsland niet zal worden gestemd zoals Hans spreekt, omdat volgens onze grondwet op dit niveau en over dergelijke kwesties geen referenda mogelijk zijn. De zogenaamde 'directe democratie' klinkt in theorie altijd erg goed en eenvoudig, maar de vaders (en één moeder) van de basiswet hadden die van hen uit ons gruwelijke verleden en het feit hoe gemakkelijk de rattenvanger de mensen kon vangen Les geleerd. Het probleem met alle referenda is dat de doorgaans hardnekkige, maar in ieder geval toegewijde aanhangers van hetgeen waarover wordt gestemd, natuurlijk allemaal stemmen en dat de anderen het niet kunnen schelen, zoals Volvaab terecht schrijft. Daarom zijn referenda erg problematisch. Onze basiswet is toegewijd aan het beginsel van democratie en ondersteunt en behoudt het via haar democratische instellingen en procedures. Hopelijk blijft dat zo.

  Overigens denk (en hoop ik) dat er in Duitsland sowieso (op dit moment) geen meerderheid zou zijn om de EU te verlaten. Ik blijf optimistisch en hoop dat iedereen heeft geleerd van het verschrikkelijke jaar 2016 en de opinievorming van toen. En zoals de onlangs overleden John le Carré opmerkte, is de huidige Bondsrepubliek zeker altijd veel pro-Europees geweest dan Groot-Brittannië ooit was. Het begon allemaal met de al even populistische en volkomen ongegronde extra worsten die de ongelukkige Thatcher al had doorgedrukt voor het VK (“ik wil mijn geld terug”). Zelfs toen liet de EU zich chanteren, ook al had het VK er zoveel profijt van.

  Brexit is een heel triest hoofdstuk - ik heb er altijd van genoten om daar te zijn en ik herinner me nog steeds de toegangsformaliteiten als kind in 1977 en hoeveel gemakkelijker het was toen ik daar voor een langere periode was in 2003 (met mijn eerste Saab-cabriolet :-)) was. De volgende, lang geplande reis met een cabriolet door het prachtige zuiden van Engeland zal nog steeds worden gemaakt, zij het over een paar jaar.

  Het allerbeste voor alle Saab-fans voor een gezond en gelukkig 2021! En 1.000 dank aan Tom voor zijn inzet en zijn zeer informatieve en onderhoudende journalistieke werk!

  14
  1
 • Toen ik de kop las, had ik aanvankelijk gedacht dat het ging om de Britse Saabs die het land verlaten als donateurs van reserveonderdelen. Maar dit gaat over iets veel diepers. Ik heb dit heel aandachtig gelezen, maar heb over sommige dingen een iets andere mening dan de opmerkingen hierboven. De uitwisseling is hier leuk.
  Hoe dan ook, ik wens iedereen het allerbeste voor 2021.

 • Het beste. Wees voorzichtig.

  Ik ben ook verdrietig. Ik heb daar gestudeerd. Ik zie Brexit als een bezoek. De meerderheid van de Britten wilde het niet, dachten dat het niet eens mogelijk was.

  Na het referendum huilden mensen die niet eens stemden. Brexit en Trump hebben iets gemeen. Beiden leken zo onmogelijk, zo absurd dat het moeilijk was om de respectievelijke tegenstanders te mobiliseren.

  De komende jaren produceren sociologen, politicologen en mediawetenschappers hun afstudeerscripties en proefschriften aan de lopende band, gevolgd door verdere publicaties over dit onderwerp na hun opleiding en doctoraat.

  Acteurs, muzikanten, beroemdheden, enquêtes en zogenaamde sociale en andere media hadden aan weerszijden van de Atlantische Oceaan een zogenaamd duidelijk beeld geschetst en maakten daarmee in de eerste plaats Trump en Brexit mogelijk.

  De tegenstanders dachten dat ze veilig waren. De supporters of supporters (Trump / Brexit) waren maar op een missie en bijna 100% gemobiliseerd.

  Als iemand verplicht stemmen zou willen bepleiten, zou men in de Brexit en de verkiezing van Trump goede argumenten vinden voor hoe en waarom een ​​dergelijke plicht gunstig zou kunnen zijn, zelfs als het een zekere inbreuk op de vrijheid betekende.

  Vrijheid moet ook worden beschermd. Deelnemen aan een stemming vraagt ​​niet teveel. Vermoedelijk heersende stemmingen zijn geen stem en worden bij het tellen niet meegerekend.

  En als je Trump of Hillary niet wilde hebben en geen mening had over Brexit, had je een ongeldige notitie kunnen indienen ...

  Ik was ooit een fervent tegenstander van stemplicht. Vandaag, en gezien het feit dat het waarschijnlijk zowel Trump als Brexit zou hebben voorkomen, ben ik er niet meer zo zeker van. De vrijheid om lui te zijn heeft al een zeer bittere nasmaak.

  12
  1
 • Bedankt Tom voor de jaarlijkse achteruitkijkspiegel over Brexit. Geen van mijn ex-Britten kan de verhuizing begrijpen. Maar de scheiding is aangevraagd en zal vanavond wet worden. doei
  Ik denk ook dat Groot-Brittannië de komende decennia zal leren, leren, leren en weer zal kloppen. Soms moet zo'n pad (blijkbaar) worden bewandeld. De wereldproblemen zijn divers en enorm. En zal (MOET) worden aangesproken. Dan zullen de GB'ers merken hoe alleen ze zijn ... Gemeenschap maakt je sterk, ook al zet de EU soms maar kleine stapjes. Maar de zaken vorderen!

  @ Hans S.
  Citaat: Soms vraag ik me af hoe zou een stemming in Duitsland verlopen? We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen.

  Waarom zouden we ook stemmen? Na 1945 begonnen de geallieerden vreedzaam te worden opgenomen in het "probleemland" in het EU-idee. Nooit meer oorlog, nooit meer nationalisme, was het motto. Deze principes zijn nog steeds van toepassing. De algemene versterking van nationalistische aspiraties toont ons eerder democratische burgers: kijk uit! Deze regeringsvorm is niet echt een succes! Ik laat het bij deze politieke verklaring. Economisch gezien heeft de Bondsrepubliek als wereldkampioen export alle reden om eraan vast te houden ...
  Ik ben er meer voor om de mensen in de EU de voordelen van samenleven te laten zien.
  Betekent: praat erover. Niets is tegenwoordig vanzelfsprekend. "Bedankt" FB, twitter, instagram

  Alle lezers een goede oudejaarsavond, een goed begin van het nieuwe jaar en gezond blijven!

 • Oh, dat is echt een zware politieke kost, waar moet ik beginnen? Ik ben nog steeds boos over de manier waarop Brexit tot stand is gekomen. Dit wordt een mooie casestudy over politieke wetenschappen over slecht bestuur en het belang van houding, eerlijkheid en op feiten gebaseerde politiek voor toekomstige generaties. Aan de andere kant heeft de EU geen leden nodig die hun lidmaatschap puur in geld zien en die altijd op de handrem staan. Net als de EU met Polen en Hongarije en met de staten die bijzonder door de vluchtelingenproblematiek worden getroffen, zoals Italië en Griekenland. Nu moet langzaamaan de kwestie van waarden en solidariteit worden besproken. Het probleem met de EU is eigenlijk dat een administratie die net zo groot is als die in Berlijn niet veel kan bereiken, om nog maar te zwijgen van dominantie; de ​​natiestaten, die nog steeds geen echte bevoegdheden hebben, laten dat over aan de EU willen opgeven, niet echt. En dat is precies waarom er soms zo weinig vooruitgang is. Dat verzwakt de EU op alle niveaus en vooral internationaal. Toch is er veel gebeurd en met de EU is er veel beter dan voorheen. Ze moet altijd als een zweepjongen dienen, en vooral het VK kampt met veel zelfgemaakte problemen, terwijl de EU veel heeft geïnvesteerd in de structureel zwakke gebieden in het VK. Nu kunnen de Britten laten zien hoe ze het allemaal alleen kunnen. Het plan om de wereldhandel op te rollen als belastingparadijs zal maar zo ver gaan, omdat de EU zal weten hoe ze zichzelf moet verdedigen en het huidige akkoord zal dan snel achterhaald zijn.

  Zelf heb ik veel in Engeland en Schotland gewoond en heb ook een universitair diploma in beide landen. Terwijl ik Schotland leerde kennen als zeer pro-EU, kwam ik in Engeland altijd deze ene zin tegen: "Jullie in Europa…". En deze zin zegt echt alles. En werken in Londen was aan het eind van de dag gewoon vreselijk, ondanks de pubs. Een vreselijke werksfeer Ik ken geen enkel ander land waar het klassenbewustzijn zo verankerd is als daar. Ook in Duitsland hangt het onderwijssucces af van waar je vandaan komt, wat jammer is, maar daar zijn arrogantie, selectie, oude adel en het verlangen naar het oude rijk zo aanwezig dat men in feite tot de conclusie kan komen, laten we dat doen Bewijs hoe ver u zelf kunt komen. Schotland wil deze weg niet bewandelen, en zelfs als we in de toekomst alleen ontvangende landen in de EU kunnen verwelkomen, zou ik in dit geval heel blij zijn als Schotland bij wijze van spreken in de EU zou willen blijven. Dat past.

  Ik denk dat Engeland na ongeveer 20 jaar van beproevingen en beproevingen geleidelijk weer dichter bij de EU zal komen. Misschien krijgen we dingen zoals we deden met Noorwegen of Zwitserland, zodat we daarmee kunnen leven. Maar dat moet kosten, en de voordelen van lidmaatschap blijven onbereikbaar, het kan niet anders. Reizen naar het VK is altijd tijdrovender geweest, we zullen naar popmuziek blijven luisteren. Anders worden nostalgie en sentimentaliteit bij mij binnen de perken gehouden, zoals het zou moeten zijn voor een onvrijwillig maar pas gescheiden echtgenoot, om zo te zeggen. Feit is dat ik in Engeland altijd veel last heb gehad, ondanks alle anglofiele gedachten.

  Als ik sinds de Brexit in Schotland ben geweest, is het alleen. Ik heb mijn tweede geliefde automerk, Jaguar, opgegeven en geef alleen om Saab. Ik geef Engeland geen bevelen meer. In mijn cirkel van invloed heb ik ervoor gezorgd dat Brexit zoveel mogelijk gevolgen heeft. Ook privé. Veel van mijn vrienden en kennissen daar hebben alle uiterst twijfelachtige en zwakke argumenten van de Brexiteers overgenomen. Als je graaft, komt het vaak aan het licht, het verlangen naar Brittannia heerst over de golven. Dus de verf is eraf en ik tolereer die manier van denken niet, vooral niet als het altijd neerkomt op de vermeende schuld van de EU die het VK heeft geruïneerd. Oh ja! Met de Brexit werden ook xenofobie en racisme duidelijk; dit is geen toeval.

  Het praten over een "deal" irriteerde me altijd het meest. Het gaat om een ​​contract, een overeenkomst, en gezien de feiten is er alleen verlies-verlies en niets te winnen voor beide partijen. "Deal", aan de andere kant, zou moeten klinken alsof er hier iets te winnen valt; dit is echter niet het geval. De EU had deze term nooit mogen gebruiken. Naar mijn mening had het een harde Brexit moeten worden, dat zou veel consistenter zijn geweest, ook van de kant van de EU. De economie zou 5 minuten hebben gekweld en daarna zijn doorgegaan. De feitelijke handelspartners zijn echter wij - klanten en contractpartners en particuliere consumenten - en ik ben zeker niet de enige die het VK heeft uitgefaseerd. Vorig jaar dachten de Brexiteers dat het maar door zou gaan en de cijfers zouden zelfs stijgen; Ja, natuurlijk, want veel bedrijven hebben hun magazijnen weer gevuld en hebben de supply chain allang overgeschakeld naar niet-VK. Uiteindelijk gaat het niet om wat de EU denkt, maar om de miljoenen handelspartners. En iedereen die maar half in de EU gelooft, weet wat hij moet doen. Je kunt de Beatles nog steeds leuk vinden ... Dat is het verschil met Trump en de VS - de VS is nog steeds de VS, maar het VK voerde een Brexit uit en wilde scheiden, en dat heeft gevolgen. Vooral Engeland heeft nu alle tijd om zijn rol in Europa te heroverwegen. Misschien wordt het weer, misschien nooit, en dan past het. Mijn kinderen gaan in ieder geval niet meer op schoolreisje naar Engeland, daar hebben wij voor gezorgd. Is dat kinderachtig? Raakt dit de verkeerde mensen? Het mag van alles zijn, maar de collectieve actie van individuen zal veel meer doen voor de gevolgen van de Brexit dan 1250 snel onderhandelde pagina's van een 'deal'. Dat zal snel duidelijk worden. Het moet veel erger zijn voordat het beter wordt; Mensen veranderen pas als de pijn groot genoeg is. Je merkt het nog niet eens, maar dat komt op een gegeven moment wel.

  Ja, het was echt stom om de Jag te verkopen, maar het past niet meer in mijn gedachten. En het verbreken van alle verbindingen in Linked-in en Facebook voelde altijd goed. De tijd voor vriendschap is kort; je moet het investeren waar de waarden kloppen. Als consument heb ik het volste recht om te bepalen waar mijn geld naartoe gaat. Wie betaalt, bestellingen. Ook de geplande mini-cabriolet in de familie is geannuleerd. Ja, het raakt BMW en dus naar huis, maar het is een kwestie van principe. Geen cent meer voor de Brexit UK. Ik ben me ervan bewust dat veel tegenstanders van de EU de Brexit met grote vreugde volgen en deze als blauwdruk willen gebruiken. Ze kunnen al hun geld meenemen naar het VK en daar investeren. Tegenwoordig heeft alleen het netwerknetwerk enige kans op succes - sommige landen moeten leren hoe klein ze werkelijk zijn. En als Schotland onafhankelijk zou worden, is dat niet meer dan logisch, en nog steeds slechts een deel van de werkelijke kosten van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk hoeft dat niet langer op de moeilijke manier te leren. Ik zou Schotland een eerlijke prijs vinden voor de Brexit, en het is eigenlijk heel logisch en consistent als je het nauwkeuriger analyseert.

  Automerken drukken meer uit dan alleen een logo. Jag behoort voor mij tot het verleden - en zelfs als de EU allesbehalve perfect is, verdient ze al deze Brexit-leugens niet. Misschien kan het velen niet schelen; Ik heb elke gelegenheid aangegrepen om een ​​statement te maken door te handelen, acties zijn nooit eenzijdig, en als iemand denkt dat de EU dom is, zullen de individuele vertegenwoordigers van deze EU, namelijk ieder van ons, weten hoe ze dit dienovereenkomstig kunnen waarderen binnen hun werkterrein . Wat meer, wat minder. "Geen Britse auto's meer" is er slechts een aspect van. Ja, het is alsof je met een hamer op je voet slaat omdat je kiespijn hebt, maar in principe is wat pijn de moeite waard.

  20
  9
 • Beste Tom.

  Bedankt voor het opnieuw lezen met een heerlijke espresso ...
  En bedankt voor je onvermoeibare onderzoek, ideeën, projecten en al het andere dat je ons zo rijkelijk geeft. Ik wens je een goed 2021, dat zeker anders zal zijn dan alle voorgaande. Maar beter dan degene die we afscheid gaan nemen.

  Deze wensen gelden ook voor alle medelezers.

  De Lizi

  16
  1
 • Oh Tom, zo mooi geschreven! Ik weet dat bij de oude geluidsdragers maar al te goed de meeste uit Britania kwamen en mijn stagiair salaris bijna volledig aan deze platen werd besteed. Vandaag geniet ik nog steeds van deze zwarte schijven, een beetje krabben, een beetje zeuren, maar ze zijn zo mooi analoog en zelfgemaakt.

  In 1969 en 1970 liftte ik als tiener twee keer naar Londen, liftend! Het waren de dagen van Hyde Park (en ja, ik zag het gratis concert van de Stones in 1969) Carnaby Street, Trafalgar Square en alle andere hotspots. En dan de Marquee Club ... ..., wist iemand van ons Saab-vrienden dat? Het was gewoon geweldig. En de Britten zijn zo chagrijnig.

  En vandaag? Groot-Brittannië is niet meer zo groot, leeft voornamelijk van zijn geschiedenis. We hebben ook de achteruitgang van de auto-industrie in het VK gezien. Na Austin Maxi kocht mijn vader nog een Austin Princess, een briljant rampzalige auto, in de ware zin van het woord. Dat was het met de auto's uit Engeland.

  De EU is al een ambivalente kolos. Als Zwitser ben je veel meer beïnvloed dan anderen. Ik was altijd verscheurd als het om stemmen ging. We hebben verschillende stemmen voor of tegen de EU gehad, met het bekende resultaat. Soms vraag ik me af hoe zou een stemming in Duitsland verlopen? We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen.

  Fijne oudejaarsavond en een gelukkig nieuwjaar 2021!

  20
  3

Reacties zijn gesloten.