Saab en Mahindra - de nachtmerrie die nooit echt werd

Nachtmerries weerspiegelen onverwerkte gebeurtenissen en kunnen keer op keer terugkomen. Saab affiene mensen kennen de kerstnachtmerrie. Het achtervolgde Trollhättan in 2009 en 2011. Ten eerste toen GM het merk wilde liquideren. Twee jaar later, toen Saab zichzelf in de richting van Valhalla schoot.

Saab Mahindra nachtmerrie

Saab en Mahindra

Temidden van de dramatische gebeurtenissen was altijd één bedrijf: Mahindra. Het gezelschap uit India speelde altijd mee, maar bleef altijd discreet in de schaduw. De eerste poging om Saab over te nemen, begon in 2009. Het mislukte, het aanbod was niet goedkoop genoeg. De volgende pogingen volgden in 2011 en 2012.

Terwijl Saab nog op het boodschappenlijstje stond, was Mahindra & Mahindra in 2010 goedkoop met 75% van de failliete Koreaanse fabrikant Ssangyong. Hadden de Indianen plannen om een ​​internationaal automobielbedrijf op te richten? De speculatie was aanwezig, het leek gerechtvaardigd. Maar noch in 2011, noch een jaar later kreeg Mahindra toegang tot Zweden.

En er was vervaging die ruimte liet voor giswerk. In de zomer van 2012, kort voordat het pand in Stallbacka naar NEVS ging, verlieten enkele containers de oude Saab-fabriek naar India. De partijen zijn overeengekomen de inhoud niet openbaar te maken. Mogelijk zijn de laatste ontwikkelingen verkocht aan het Indiase bedrijf. Omdat NEVS slechts een fractie van het intellectuele eigendom van Saab heeft overgenomen.

Vier pogingen

Na 2009, 11 en 12 volgde de laatste poging om Saab en de fabriek over te nemen in de zomer van 2014. NEVS zat in de problemen en leek klaar om het voor weinig geld over te nemen. Ondertussen waren ook de rechten op de merknaam Saab, de eigenlijke kern van het bedrijf, verloren gegaan. De basisvoorwaarde voor deelname was de hernieuwde goedkeuring voor verder gebruik door Saab AB.

De pers gaf het op optimistisch, het verzoek is gericht aan Saab AB. En weer gebeurde er niets. Het onderwerp verdween uit de media en Mahindra uit de stallbacka.

Ssangyong nachtmerrie

In de jaren die volgden, bleef Mahindra werken aan het idee van een autobedrijf. In december 2015 werd Pininfarina bevrijd uit de klauwen van de schuldeisers, en je kunt je afvragen wat er van Saab zou zijn geworden als de Indianen het hadden gekocht?

Het antwoord? Zeker een nachtmerrie. De ontwikkeling van Ssangyong sinds 2010 doet opvallend denken aan Saab onder GM. De bevrijdende sprong voorwaarts en er werden geen grote investeringen gedaan. Volgens een beproefde manier, uit het Lexicon of Failure, leverden de Koreanen in Indiase eigendom continu alleen technologie op het voorlaatste niveau.

Producten als de Tivoli en Korando waren visueel aantrekkelijk, maar bleven in een prijsgevoelig segment met lage inkomens. Er was geen poging tot hogere positionering. Het feit dat de Saab-slogan "Alles behalve gewoon" werd geleend voor marketing in Duitsland, bracht evenmin enige exclusiviteit met zich mee. De situatie werd steeds giftiger en die zomer maakte Mahindra het idee van scheiding openbaar.

In juni 2020 gingen de Indianen op zoek naar een koper die nog niet was gevonden.

Het voorlopige einde van Ssangyong volgde ook het beproefde GM-model. Op 14 december mislukte de terugbetaling van een lening van 54.44 miljoen dollar. Een bedrag dat in de auto-industrie niet van belang is en geschikt is om het portofonds aan te vullen. Mahindra weigerde te helpen en op 21 december ging Ssangyong failliet. Een kerstnachtmerrie voor de medewerkers. De herstructurering het bedrijf aantrekkelijk moet maken voor potentiële geïnteresseerden, staat de verdere ontwikkeling open.

Pininfarina

De zaken lijken veel glamoureuzer te zijn voor Mahindra bij Pininfarina. Het bedrijf is wellicht beheersbaar genoeg voor de ambities en investeringsbereidheid van de eigenaren. De Pininfarina Battista, momenteel het enige product, is een elektrische hypercar ontwikkeld in samenwerking met Rimac was ontwikkeld. Er mogen maximaal 150 stuks worden gebouwd.

De Battista past helemaal in de traditie van die Italiaanse meesterwerken die maar in beperkte mate een auto te noemen zijn. Het sluit aan bij de tijd dat het bedrijf Pininfarina autolegendes ontwierp voor Alfa Romeo, Ferrari en andere fabrikanten. Hier, en alleen hier, lijkt Mahindra een gelukkige hand te bewijzen.

Pininfarina bouwt en ontwerpt als dienstverlener voertuigen voor Chinese fabrikanten en doet het daar uiteraard goed. Evergrande Auto, eigenaar van de Saab-fragmenten in Trollhättan, staat ook op de klantenlijst. De CEO van Pininfarina is Per Svantesson, een voormalig manager bij Volvo Cars en hoofd inkoop bij NEVS.

Het is goed als je elkaar kent.

Met beelden van Pininfarina

6 gedachten over 'Saab en Mahindra - de nachtmerrie die nooit echt werd"

 • @ Aero-93,

  dat zal zo zijn. Ik zou graag willen weten hoe deze markt (hypercars) zich over 10, 20 of 30 jaar zal hebben ontwikkeld.

  De ontbinding van slechts een van de grotere collecties (bijvoorbeeld door erfgenamen) kan bijna een kleine overvloed veroorzaken. Sommige bevatten maximaal 50 hyper- en sportauto's - alleen al maximaal 6 Bugatti.

  Ik weet helemaal niet zeker of elke hypercar van de afgelopen en de komende 20 jaar een ingebouwde waardegroei heeft die altijd boven de inflatie ligt.

  Rolls Royce had ooit een aanhanger. Er waren goed onderhouden gebruikte auto's voor 'n Appel und' n Ei, omdat ze het comfort en de prestaties van nieuwe auto's niet konden bijhouden zonder als klassieker te worden beschouwd.

  Als je kijkt naar de rijprestaties van sommige auto's vandaag (+/- 3,0 van 0 tot 100 zijn in serieproductie en geen hypercar ter wereld kan dat beter), dan lijkt het hele genre hypercar me in een situatie te bevinden die vergelijkbaar is met die van de Britten Luxe auto's ...

  Misschien is het nog erger? Wie wil er voor een 7-cijferige prijs in een hypercar zitten als tieners van de pick-up naast de deur drie schijnbaar lange (of zelfs 8 tot 10) seconden vrolijk zwaaien van 0 tot 100 of 200, gezichten trekken en blote konten tegen het raam drukken en het hele spektakel live streamen met je iPhones?

  Afgemeten aan dit scenario vond Rolls Royce het relatief eenvoudig om zichzelf en zijn eigen bestaansrecht opnieuw uit te vinden.

  3
  1
 • Nogmaals bedankt voor alle achtergrondinformatie die je alleen hier kunt krijgen. Ik zie hier zelden een Ssangyong. Ik ken een Saab-dealer in Tsjechië die ook al enige tijd Ssangyong verkoopt, en hij heeft gemeld dat ze heel goed bij hem verkopen. Dus het faillissement verbaast me nu een beetje, maar alleen omdat een dealer goed verkoopt, zegt het niets.

 • Pininfarina was jarenlang de eigen ontwerper van Peugeot en er werden prachtige voertuigen zoals de 404 en 504 coupés / cabrio's gebouwd. Voor mij is de 504 Coupé een van de meest perfecte auto's die voor redelijk geld kunnen worden gekocht, resp. nog steeds.

 • 150 voertuigen die wereldwijd worden aangeboden ... ze zullen te koop zijn (!). En opgeborgen worden of zoiets.
  Anderen moeten beslissen of de wereld zo'n voertuig nodig heeft. In de kringen waarin dit voertuig thuis hoort te zijn, denken (en handelen) mensen misschien toch anders over dit onderwerp.
  Anders ben ik blij dat SAAB nog een drama werd bespaard.

 • Helaas kan de realiteit deze nachtmerrie in de schijnwerpers zetten.

  Met al het nodige respect voor VM & NEVS. Met alle dank voor de Saab, die het licht zag, maar veel minder dan wat er gebeurde na GM
  Het was ook nauwelijks mogelijk.

  Ik heb niet de verbeeldingskracht om me een nachtmerrie voor te stellen die de realiteit relatief rooskleurig zou doen lijken.

  Ik kan nog veel meer dingen bedenken die beter hadden kunnen en moeten werken onder VM en NEVS. Maar daarna ben je altijd wijzer en velen van ons zijn wishful thinking, althans dat ben ik, al vele jaren bij Saab.

  Misschien had het eigenlijk erger kunnen worden? Als je over de nodige verbeeldingskracht beschikt, vind je misschien wat troost in het artikel. Niet ik.

 • Mahindra was zo lang geleden - bijna vergeten. Elke € die in Ssangyong werd geïnvesteerd, zou beter bij Saab zijn uitgegeven. Aan de andere kant zouden mijn zenuwen niet meegaan in een tweede drama.

  Het is dus beter dat er niets van is gekomen. Vooral na wat ik hier lees.

Reacties zijn gesloten.