Nauwelijks een kilometer, uit de eerste hand, zelden - de charme van garagegoud

De jacht op oude auto's is spannend. Het garagegoud waar iedereen van droomt komt uit de eerste hand, is zeldzaam en heeft een paar kilometer op de teller. Natuurlijk schuilt er altijd een zeker risico op de achtergrond. Maar is dat niet precies wat de zaak zo aantrekkelijk maakt?

Garage goud

Ik vermoed dat bijna iedereen dit eerder heeft meegemaakt. U bent al maanden op zoek naar een auto. Een bepaald merk, een bepaalde kleur en motor. Precies wat u zoekt, wordt natuurlijk niet vaak weergegeven. Als je gefrustreerd op het punt staat het op te geven, zul je precies die ene auto vinden.

De prijs klopt, de conditie ook en de verkoper is al gebeld. En dan, als u vrij zeker bent van uw doel, komt er iets onverwachts naar boven. De auto is weg. Ik heb dit ooit met een Alfa gedaan. Een uiterst zeldzame kleur, een moeilijke zoektocht, en ik moest op weg naar de auto omdraaien en annuleren.

De kwestie volgt mij tot op de dag van vandaag.

De Saab 9000 CC Turbo is vrij zeldzaam geworden. De eerste generatie is zeldzaam. Na jarenlang genegeerd te zijn door fans, neemt de belangstelling voor de voertuigen nu merkbaar toe. In principe nauwelijks een wonder, want het was alleen de vraag wanneer het eindelijk zo ver zou zijn dat er in de kamer was. Het was altijd duidelijk dat de belangstelling zou groeien.

Zweeds garagegoud in België

In België wil een Saab 9000 CC Turbo zijn garage verlaten. Het wordt aangeboden op een bekend platform en heeft het potentieel om garagegoud te worden en is een typische particuliere verkoop.

Mogelijk.

De foto's van de auto zijn van slechte kwaliteit en de verkoper is erg voorzichtig met het aantal foto's. Wat je ontdekt, is ten minste één Saab 9000 CC Turbo, die in goede of zeer goede staat kan verkeren. Het woord 'zou kunnen' heeft enige betekenis omdat het Garagengold-avontuur voldoende ruimte laat voor interpretatie.

Anders zou het geen avontuur zijn.

De kilometerstand is verleidelijk laag, zelfs als het beeld van de snelheidsmeter een of twee gedachten in de kamer projecteert. Het moet in elk geval verifieerbaar zijn, wat moet worden gecontroleerd. Om het verhaal compleet te maken, heeft deze Saab natuurlijk maar één eigenaar gehad sinds hij de fabriek in Zweden in 1987 verliet.

De uitrusting is erg goed, voor zover de weinige foto's en de spaarzame beschrijving een beoordeling toelaten. Leer, automaat, schuifdak maar geen automatische airconditioning. Misschien airconditioning, wat niet duidelijk zichtbaar is. Het prijsidee zou in orde zijn als de beschrijving en wat het suggereert correct is.

De 9000 CC Turbo blijft natuurlijk een garagegoudavontuur. Een schat die je kunt verzamelen als je de moed hebt om dat te doen.

Maar juist dat, de onoverwinnelijkheid, maakt dit verhaal zo aantrekkelijk.

Met afbeeldingen van Autoscout24

3 gedachten over 'Nauwelijks een kilometer, uit de eerste hand, zelden - de charme van garagegoud"

  • Snelle auto, snelle koper

    Met de kilometerstand (<40.000) en deze prijs (<9.000) zou ik zelfs hebben nagedacht. Ik hou niet zo van de CC. De opvolger belichaamt de innerlijke waarden van de CC zo wonderbaarlijk en mooi dat het duidelijk mijn favoriet is.

    Maar blijkbaar moet men met zo'n aanbod niet lang aarzelen. En als je ermee rijdt, jeuken het uiterlijk en de waarden niet bijzonder. Alles klopt van binnen. Stoelen, fittingen, motorrijders kunnen niet veel klagen over deze Saab ...

  • @Harro Wow - hij was iets meer dan 48 uur online - dat is snel.

  • Het is al weg ... Een van hen was heel snel!

Reacties zijn gesloten.