Saab 9-5 Aero - al teleurstellend, toch?

Het wordt tijd dat ik de Saab 9-5 Aero uit de hangar haalt. Na twee lange dagen is het dan eindelijk zo ver. Na het werk ruil ik de 9000 in voor de 9-5. Een generatiewisseling, de timing hiervoor is buitengewoon slecht gekozen. Omdat onweersbuien en zware regen zich over het zuiden van Hessen verspreidden.

Saab 9 5 Aero 2000
Saab 9 5 Aero 2000

Teleurstellend, is het niet?

Het is eeuwen geleden dat ik op een Generation 9 5-1 Aero reed. Tussendoor waren er zoveel andere Saab dat de herinnering niet langer aanwezig is. Dat is nooit een goed teken voor mij. De eerste meters met de nieuwe, oude Saab zullen dienovereenkomstig zijn. Hij rijdt, nou ja, als een moderne auto. Teleurstellend, is het niet?

Op dit punt moet je een beetje teruggaan. Er zijn drie varianten van de eerste Saab 9-5-serie. Bij elke variant, en soms daar tussenin, had Saab de afstemming van het chassis veranderd. De 9-5 was de eerste Saab met een gedeelde achteras en het chassis was een grote hit in Zweden. Er waren autobladen die schreven over een wonderbaarlijk loopwerk.

De eerste 9-5 variant is erg comfortabel en erg veilig. Het is het chassis dat de makers in Trollhättan wilden voor deze serie en dat het beste recht doet aan de 9-5. Met de facelift in 2001 werd alles sportiever, met de revisie van chromen glazen werd deze weer geslepen. Maar dat is een ander, langer verhaal.

In ieder geval rijdt de 20-jarige Saab als een nieuwe auto. Zeer stil en goed geïsoleerd. De bedieningskrachten zijn laag, de cockpit spreekt sowieso voor zich. De 17 ″ banden blijken de gouden standaard te zijn, de kwestie van grotere velgen is van tafel. De afstelling van het chassis is echt geslaagd, mijn auto van de zaak, die 18 jaar jonger is, kan alleen iets vergelijkbaars doen met het gebruik van elektronica.

Ik vecht me een weg door onweersbuien en hevige regen, de oprit van de snelweg is ingekort, de rechterbaan in de hand van zware vrachtwagens. Ik knijp de 9-5 in een kleine opening in het midden van zware regen en spray. Even denk ik aan het feit dat deze auto geen ESP of andere assistenten heeft. Heeft het ook niet nodig.

De Saab is gewoon goed gemaakt!

Zoals de eerste rit was, zo gaat het maar door. Zomerse hitte, constante files op de snelweg. De Saab doet alles zonder te klagen. De Aero is snel, hij is handig. Het comfort is hoog, zelfs bij hogere snelheden. De afwerking is verrassend goed. Niets rammelt ergens. En dat na 20 jaar. Het verlangen naar iets nieuws en moderns komt nooit op.

Tussendoor ga ik naar Frankfurt, om de nieuwe aanwinst te introduceren. Gerard Ratzmann van Saab Service Frankfurt neemt de tijd voor een uitgebreidere testrit. Een nieuwe auto, of er dichtbij. We komen snel tot een akkoord. In de werkplaats, op het hefplatform, toont de Spanjaard zijn kwaliteiten. Twee kleine dingen moeten nog worden gedaan, binnenkort, als er tijd is. Verder is het in zeer goede staat, technisch en optisch.

Het lakwerk, gedeeltelijk opnieuw gemaakt in Barcelona, ​​is eersteklas. Ik had bepaalde zorgen, maar die waren ongegrond. We hebben wat tijd nodig voordat we zelfs maar sporen van het werk kunnen ontdekken. En ook werken bij Berma werden met nauwgezetheid uitgevoerd.

Alles goed? Op de een of andere manier houdt de Saab zich aan wat hij belooft. Maar raakt het ook in mijn hart? Een vergelijking van Saab 9-5 Aero en Saab 9000 is in behandeling.

28 gedachten over 'Saab 9-5 Aero - al teleurstellend, toch?"

 • De allerlaatste 😉 over het randonderwerp -

  ja, Volvaab heeft gelijk, de "schoenen" moeten absoluut overeenkomen met het "lichaam" hierboven!

  En Saab heeft vaak "klassieke" ontwerpen opgepikt, gewijzigd en opnieuw geïnterpreteerd, zoals de dubbele brug, spaken of de vierkante 3-spaaks, zodat het (meestal) op de een of andere manier iets heel anders was en zeer uitstekend voor elk passend nieuw model.

  Erg leuk om te vergelijken met bijvoorbeeld enkele foto's uit ons favoriete archief 🙂:

  https://saabblog.net/tag/alu-87/

 • @ Ebasil,

  Een laatste lepel mosterd van mij over de rand.

  Saab heeft een reeks extravagante "schoenen" gecreëerd. Allemaal kinderen van hun tijd en altijd voor bepaalde diva's. En alleen op deze modellen passen de schoenen 100% - zoals Assepoester. Het zou jammer zijn als de auto's die ze kunnen vervoeren ons deze creaties niet ook zouden laten zien.

  De Alu 28 ziet er bijvoorbeeld niet goed uit op een chromen bril. De afmetingen zijn identiek. Bloed zit niet in de schoen van de drager, maar van de toeschouwer wiens teennagels oprollen. Ik denk dat velgen niet geïsoleerd kunnen en mogen worden gezien.

  Veel ontwerpen werken alleen in een merk, model en soms zelfs alleen modelvariant specifiek.

 • @ebasli

  is het natuurlijk eens met de 32025559 .. ..bedankt voor de correctie (en de andere opmerkingen over de velgen)!

 • Maar nu het laatste addendum bij het rim-onderwerp!

  Aaaahhh, als je kunt lezen, heb je een duidelijk voordeel: de originele Alu28 van de heer zou weer moeten zijn, Tom heeft ze gewoon laten herwerken. Het klopt dus! Hoe meer ik naar de foto's van de meneer met de Alu28 kijk, hoe geiler ik ze vind…. 🙂

 • PS: Nogmaals naar de Alu28 velgen

  Ik keek nog een keer naar de foto's uit Spanje toen de heer nog de Alu28 droeg. JanV heeft gelijk: ze zien er erg goed uit op de Saab en zijn heel, heel bijzonder. Mogelijk. Ik zou het zelfs hebben laten zitten, hoewel ik de Double Bridge alleen leuker vind. Moeilijke vraag, Tom zal redenen hebben gehad voor de verhuizing.

  Gelukkig weekend voor alle Saab-fans! 🙂

 • JanV, ja, dat klopt, het archief had altijd geweldige foto's "op de levende Saab" voor elke velg. Dat is nog niet zo lang geleden, anno 2019 was ik nog op zoek naar passende velgen voor mijn SC. Maar er zijn nog steeds de foto's voor het kleurregister - ook erg interessant met veel geweldige inspiratiefoto's! Super dat je hebt gedoneerd!

  Het is ook goed dat smaken zo verschillend zijn en dat je er niet over kunt twisten: dat klopt, de Alu28 zijn heel ongebruikelijk, op de een of andere manier hoekig architectonisch, iets heel bijzonders, daarom zijn het ook geweldige, misschien wel echt avant-gardistische velgen, die Ik kijk er met belangstelling naar als ik naar ze kijk die ze ziet. Maar ik vind dit hoekige ontwerp niet 'mooi' in de klassieke zin van het woord. Ik vind de harmonieus symmetrische, "ronde" modellen op het ronde (sic!) wiel veel leuker, vooral in beweging een "rond" ding. 🙂 Maar ook daar ben ik het met je eens: de Double Bridge is een meer klassieke velg, die Saab in veel variaties had. Ik hou vooral van de klassieke, eenvoudige look.

  Maar op één punt moet ik het oneens zijn: de velgen van de Gentleman zijn niet Alu87 (= 16 inch), ze zien er op de een of andere manier anders uit, maar 17 inch, OE 32025559, toch? 🙂

 • Ebasli, bedankt dat je op saabarchive.net hebt gewezen!

  (Tot 2-3 jaar geleden was deze website veel beter: er waren afbeeldingen met verschillende Saab voor bijna elke velg; waarschijnlijk leidden sommige copyrightwaarschuwingen tot het weglaten van deze functie, op dat moment had ik slechts 4 sets velgen op basis van saabarchive.net-afbeeldingen Samen gekocht in heel Europa, in ieder geval visueel geweldig elke keer; ik nam contact op met de gastheer en doneerde geld)

  Maar ik zou willen tegenspreken: de ALU87 zijn "aardig conservatief", de ALU28 nogal avant-garde in hun ronde hoekige eigenaardigheid, alleen Saab, vervlogen tijden, 3-spaaks velgen ...
  groeten

 • Volvaab - velgproblemen

  Ja, absoluut, het draait allemaal om diversiteit! Ik denk ook dat praktisch alle originele Saab-velgen speciaal waren qua ontwerp en gerechtvaardigd waren en zijn. Ook al voldoen ze niet allemaal aan mijn smaak, ze zijn altijd echt goed gemaakt, opmerkelijk in de letterlijke zin van het woord en lijken waardevol - wat niet gezegd kan worden van veel velgen van andere automerken. Deze zien er vaak opzichtig en omvangrijk uit of gewoon goedkoop en dom. Ik kijk altijd graag naar de verscheidenheid aan Saab-velgen. Alleen spaakvelgen en maximaal 17 inch komen naar mijn Saabs! 🙂

  Dat sommige anderen er zo over denken blijkt wel uit het feit dat ik lang heb moeten zoeken naar mijn "droomvelgen" voor de cabriolet, ALU66 met 15 fantastisch filigraan 🙂 spaken, want deze zijn niet meer leverbaar en alleen zeer zelden gebruikt aangeboden. Ik betaalde toen een hoge prijs aan een vriend voor een nieuwe set die ergens was opgeborgen. En later kocht ik ook een gebruikte set in uitstekende staat met uitstekende winterbanden erop... al rijd ik in de winter bijna nooit met de cabrio... ahem 🙂

  Vrijwel alle velgen (en lakwerk) van Saab zijn hier te vinden http://www.saabarchive.net kijk naar! 🙂 Zelfs als de site (van een privéfan) een beetje onhandig is, is dit echt een geweldig archief dat erg leuk is om door te spitten. Feit blijft: de 5-spaaks dubbele brug staat de heer geweldig!

 • @ Ken-Daniel S.
  @Saab_Ouden

  Deurslotafdekking, welke deurslotafdekking of op welke foto kun je deze zien?
  Ik keek gewoon rond naar Skandix en keek door alle herenfoto's ...

  Bij voorbaat bedankt! (Ik sta op de slang)

 • @ Ebasil (spaken & folies)

  goed waargenomen. De folies waren duidelijk alleen te vinden in D in de Gentleman. Dit blijkt uit de foto op de trailer.
  Ik ben ook benieuwd waar het allemaal om draait ...

  Met de velgen is de traditie van de spaak zoiets. De eerste wielen van de mensheid waren beslist schijfwielen. In de autotechniek hebben ingenieurs en ontwerpers het principe om verschillende redenen heel, heel vroeg nieuw leven ingeblazen.

  Soms wilde je je visueel onderscheiden van stoomlocomotieven en wagenwielen. Soms ging het om gewicht, aerodynamica of fabricagekosten. De vroege spaakwielen waren vaak gemaakt van gietijzer en dienovereenkomstig zwaar, duur en ook kwetsbaar (omdat ze broos waren). Een steen of kuil leidde tot een of andere breuk. Het was toen onherstelbaar. Met het hoge gewicht en de rotatie-energie of inertie hadden remmen en motoren onnodige inspanning.

  Enkele van de mooiste, snelste en meest luxueuze auto's uit de jaren 1920 en 1930 hadden schijfwielen (zoals de Bugatti). Tegelijkertijd kwamen de eerste goedkope miniautjes (meestal open tweezitter), want het plaatmetalen wiel (voorloper van de huidige geperforeerde stalen velgen) was simpelweg in alle opzichten goedkoper.

  Zou dat in detail en voor altijd kunnen uitrollen, maar het punt is uiteindelijk dat ik denk dat de avant-garde interpretatie van de saab-ontwerpers van dit onderwerp met nieuwe vormen en materialen best gaaf is. Opvallend zijn de Alus, die dicht bij het schijfwiel zitten met slechts drie brede spaken.

  In de eentonigheid van andere Alu's zou ik ze niet willen missen. De nu traditionele tot klassieke aluminiumlegeringen van Alfa zijn ook cool en uniek, met hun "gebogen" spaken en het kenmerkende cirkelthema rond de naaf.

  U hoeft ook niet te houden van. Men kan de spaak dogmatiseren (zo veel en zo filigraan mogelijk). Maar dan zou je nog steeds blij moeten zijn met elk alternatief uit overtuiging en egoïsme. Hoe en wat zou iemand anders kunnen onderscheiden zonder hen?

  Veel externe fabrikanten gebruiken ook het onderwerp spaken. Een Aluette van ATU kan er angstaanjagend veel op het origineel lijken. Ik wil geen extravagante en onmiskenbare originelen van Saab, Alfa en anderen missen in het straatbeeld.

 • Vergelijkingen, puzzels, etc.

  Geweldig dat we op het spoor zijn van een raadsel met de zwarte folie! Dat belooft weer een interessant verhaal.

  De 9-5 is een echte schoonheid met zeer elegante lijnen! En het samenspel van nachtblauwe verf aan de buitenkant en licht leer aan de binnenkant is voor mij een van de mooiste eigenschappen van allemaal. Ik hoop dat er meer foto's van het interieur te bewonderen zijn? !!

  De velgen zijn perfect en ook schoonheden. Naar mijn (puur persoonlijke) smaak is 17 inch sowieso het einde en ik heb zo'n ouderwetse eigenaardigheid dat velgen me op de een of andere manier altijd aan klassieke spaken doen denken en filigraan moeten zijn. Met deze "dubbele spaken" had Saab iets extravagants, maar tegelijkertijd eenvoudigs te bieden - geweldig!

  En dat hij rijdt als een nieuwe auto, is een compliment voor Saab en zijn ingenieurs! Over welke andere auto van 20 jaar oud kun je dat zeggen?

  Vanuit technisch en visueel oogpunt (en vanwege het contactslot, hé ;-)) zou ik zeker de voorkeur geven aan de 9-5 - maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik helaas nog nooit in een 9000 heb gezeten, dus ik kan niet spreek daar überhaupt over. 🙁 Een ernstige omissie die dringend moet worden verholpen! Hoe dan ook spreekt de briljante hatchback in het voordeel van de 9000 - sportwagen, sedan en praktische stationwagen in één, niet “zomaar” sportwagen en sedan!

 • Dit zijn echt mooie foto's van deze behoorlijk tijdloze auto. Ik hou ook erg van de niet zo SAAB-typische velgen. Hierdoor oogt de auto voor mij veel moderner dan met de soms eigenzinnige SAAB-velgen. Het "ongetrainde oog" moet twee keer kijken om de heer te identificeren.

 • @ EF-Elch, helemaal met je eens. Bij het bijzondere merk uit Beieren denk ik vooral aan de 3 en 5 fracties met 10 en meer jaren onder hun riem, dus donkere achterruiten zijn een must.

  Bij aanschaf van een nieuwe auto ziet deze er precies zo uit als u heeft beschreven. De beknopte informatie van de verkoper; de markt vraagt ​​dat !! Maar ik weiger mezelf als markt te zien. (Ik slaag min of meer, meestal minder ...) 😉

 • @ Ken-Daniel S.
  Dus mijn 9-5 Aero uit 2002 had deze plastic dop in het dashboardkastje, mijn SE uit 1998 had er geen. Ik denk dat het maar een tijdje was opgelost. Maar je kunt het nog steeds bestellen.

 • Zwarte folie - zonder twijfel!

  Want op de foto's van de heer, toen hij nog in Spanje was, had hij deze - verschrikkelijke - folie nog niet. En je kunt ook zien dat naar mijn (zeer onbeduidende persoonlijke) mening zo'n "maffia" -verduistering helemaal niet bij een Saab past!

  Saab zou dat natuurlijk beter kunnen doen, veel beter dan anderen. Toen ik vorig jaar op zoek was naar een 9-3 SportCombi, keek ik naar een zwarte waar achteraf ook folies op waren geplakt. De armen zagen er vreselijk uit, de Saab zag eruit als een lijkwagen!

  Daarom was het mij duidelijk dat verduistering vanuit de B-stijl voor mij een no-go is. Gelukkig sneed de beperkte tweedehandsmarkt (van echt goede SportCombi's) de rekening: mijn huidige nachtelijke blauwe sieraad heeft de tint van de fabriek - uiterst elegant in een donkere, maar tegelijkertijd zeer transparante tint groen. En (zoals alle 9-3 SC, behalve de 9-3X) de zeer filigrane zilveren strip boven de raamlijn alleen als deze donkerder getint is vanaf de B-stijl. Als ik nog nooit zo had besteld, geef ik het nu zeker niet terug. Een prachtig samenspel tussen de tint en de plint.

  • @Ebasli zwarte folie, laten we eens kijken hoe dat oplost. 😉

   De oplossing komt in de op één na volgende. Voordat Saab 9-5 vs. 9000!

 • @ JanV,

  is het folie? Dat kan worden veranderd.

  Goedkeuring voor de “Spaanse” velgen. Ze zijn bijzonder en bijzonder authentiek op deze Saab.

 • @ EF eland,

  Gefeliciteerd met de 9K Aero. Ik reed het toen naar de test. Toen ik begin twintig was, dacht ik dat ik me in de hemel van automobilisten bevond. Dat laat je nooit meer gaan ...

  @ Hans S.,

  kun je nog individuele merken toeschrijven aan donkere ruiten uit de B-stijl? Ik zie bijna nooit auto's met luxe uitrusting of motoren zonder. Geldt ook voor jongere Zweden en Italianen. Helaas …
  Ik vind het leuker zonder. Al was het maar omdat de lijn wordt onderbroken - min of meer brutaal afhankelijk van de vorm en kleur van de auto.
  Maar wat moeten kopers vandaag doen? Dat valt ook in de categorie die we hier laatst hadden.
  Afhankelijk van de motor of uitrustingslijn / pakket van een nieuwe auto zijn de donkere ruiten onvermijdelijk.

  Overigens kostte het mij 2 volle dagen om thermisch, chemisch en mechanisch de lijmresten en folies te verwijderen die de vorige eigenaar in mijn klassieke auto had geplakt. In een auto van 50 jaar oud. Een heiligschennis.

  Een goede Saab, met zo'n tijdgeest, helaas gekleurd maar ook trouw aan de oorspronkelijke fout, ik kon het niet laten.

 • Naar mijn mening mist de heer alleen de eerste klas, omdat hij hoekig dynamisch is en nooit velgen van Daniel heeft nagebootst (degenen met de eigenaardigheden vóór de voorbereiding).

  De Aero zou er heel anders uitzien (ik keek net naar de foto's uit Spanje met de twee 9-5's) ...

  Misschien ligt het aan mij: er zijn nog steeds vroege 9-5's met deze velgen in mijn stad, ik ben altijd gefascineerd. Helaas sluit deze velg naar mijn mening niet graag aan bij de "ronde" Saab 902/931 in vergelijking, anders zou ik er heel veel in de achtertuin hebben staan.

  Ik kijk uit naar de vergelijking met de 9k: ruimte, aandacht voor detail en verwerkingskwaliteit tegen een (zelfs in de huidige) vergelijking, eenvoudig, aangenaam uiterlijk.

  PS en ik zijn het onvoorwaardelijk met Hans S. eens: een vroege 9-5 rijdt geen raamfolie voor een wandeling.

 • Hallo mij nog een keer – vanwege de “vergelijking” 9-5 VS. 9000 – Ik denk dat veel mensen hier op de blog iets kunnen zeggen!? Mijn vrouw en ik reden jarenlang elk in een 9000 CS met 170 pk – voor mij was het altijd een droomauto.
  Daarna zijn we allebei op 9-5 - ik stationwagen 185 pk en mijn vrouw AERO stationwagen - beide echt geweldige auto's - maar een kleine MAAR bleef altijd !?

  Nou - mijn vrouw rijdt sinds afgelopen voorjaar in een 9-3 II SAABrio en hoe zit het met mij!?
  Twee weken geleden vervulde ik ook mijn auto-Saab-droom - ons nieuwe SAAB-familielid is nu een 9000 AERO ..

  2020 was dus niet zomaar een “slecht” jaar!!!

  PS: Info voor Tom - onze "donatie" is onderweg sinds vandaag

  Lg. Thomas

 • Zonder twijfel een geweldige auto! Ik denk dat velen de eerste generatie 9-5 sedan voor zichzelf ontdekken. Ik kan alles bevestigen wat Tom en anderen hebben geschreven in de bijdragen van de lezer. Mijn droom 9-5 is gebouwd in 1999 en de V6 werkt onder de motorkap. Een geweldig voertuig. Stil, krachtig, comfortabel.

  Ik leun nu een beetje uit het raam (en riskeer veel neerwaartse stemmen), maar ik hou helemaal niet van de verduisterde ramen. Ik denk dat dat gewoon niet bij een Saab past. Er is een automerk, de achterruiten MOETEN donker tot zwart zijn en meestal zitten er jongens in, nou, laten we dat maar laten. En ik ben gewoon blij als er geen overeenkomst is tussen een Saab en genoemd product uit Beieren . Zoals ik al zei, dit is mijn zeer persoonlijke mening en ik wil er niemand de smaaksensatie mee beledigen.

 • Ik ben overgestapt van de 9,5 chromen bril, gebouwd in 2007, naar de 9000 CSE, gebouwd in 1996. Geen vergelijking!

 • met de velgen erg elegant en fris. Ik heb weer zin om in een 9-5I uit de eerste serie te rijden, maar het aanbod is erg mager.
  Was het deurslotafdekking op het bestuurdersportier eigenlijk een accessoire-optie of was het in het begin een serie en ging het bij de meeste verloren? Ik wist daarvoor ook niet dat het bestond, het was alleen een bodybuilder die me er bewust van maakte.

 • Ik kijk uit naar de vergelijking van 9000 en 9-5.
  Ik heb het al voor mezelf gedaan en ben tot een duidelijk resultaat gekomen ...

 • De 9-5 is een schoonheid! Bedankt voor de sfeervolle foto's, ze brengen de aero goed naar voren!

 • Gewoon tijdloze sportieve elegantie - meer woorden zijn niet nodig ...

 • Eindelijk de 1e reis

  Ik ben blij dat het aankooprisico op lange afstand en het lange wachten de moeite waard waren, en dat het vertrouwen in externe werkplaatsen en expediteurs niet werd teleurgesteld.

  De vraag is van tafel, maar hier is een anekdote over de velgmaat. Ik reed verschillende varianten van fietsen op Saab 9-3 en 9-5. Velgmaten van 15, 16 & 17 ″ en ook verschillende breedtes.
  De bandhoogte is afhankelijk van de velg 65, 55 of 45 (17 ″). Hoe groter de velg, hoe minder rubber.

  En hoe vaker ik ook de luchtdruk controleer. Het is natuurlijk onzin. En het is altijd gratis. Maar de visuele indruk leidt me ernaartoe.
  18 ″ + 35 mm bandenhoogte en ik zou op dit punt volkomen paranoïde zijn.

 • Ik kijk uit naar de vergelijking! Voor mij liep het uit tegen de 1998-9 in 5, oké, de 9-5 testauto had slechte kaarten, 2.0 soft turbo limosine tegen 9k cs met 195PS die altijd als eerste auto verkrijgbaar was bij dealers. De koopoptie was toen een aero9k die ik toen ook kocht. Doorslaggevend was niet eens de PS maar de beschikbare ruimte.
  Later heb ik vrede gesloten met de 9-5, .... er was een 9-5aero stationwagen bij betrokken ;-).

  Leuk artikel, bedankt!

Reacties zijn gesloten.