Een nieuwe Finse auto - Saab 900c Sedan

Het was eind jaren 90. Ik was op bezoek in Finland en een van mijn zakenvrienden had een nieuwe Saab 900 Sedan gekocht. Een turbo uitgerust met een indrukwekkende stortvloed aan antennes voor telefoons en mobiele communicatie. We reisden in een konvooi door de Finse taiga. Dus ergens in het niets.

Saab 900c 1989
Saab 900c 1989

Hij met de Saab vooraan, ik met mijn Wolfsburg-merk, dat ik later moest kopen. De VW had moeite om bij te blijven, wat slechts gedeeltelijk te danken was aan het motorvermogen van de Saab. Maar veel meer op het miserabele chassis van de Golf, die geen kans had op onverharde wegen, niet het minste, tegen de 900.

Mijn scepsis over producten van het Mittelland-kanaal, dat tot op de dag van vandaag voortduurt, heeft zijn wortels in Finland, maar niet mijn enthousiasme voor Saab. Omdat ik vond dat de 900 Sedan een indrukwekkend snelle, maar ook een erg lelijke auto was.

Die lelijkheid is in de loop der jaren in zijn tegendeel veranderd. Wat ik in mijn vroege jeugd niet zo aantrekkelijk vond, is nu in ieder geval interessant. Of, meer precies ter zake, opvallend.

Saab 900c Sedan

In Finland, wat alleen maar toeval kan zijn, wacht een Saab 900 Sedan op een nieuwe eigenaar. Niet echt een ding - als het niet om een ​​sedan of een speciaal voertuig ging. De klassieke 900 sedan is zeldzaam geworden en het voertuig is een nieuwe auto. Ja, nogmaals, en verrassend genoeg blijft wat er in sommige garages geparkeerd staat over. Het is opwindend dat het slechts 20 kilometer verwijderd is van Tampere, dat meer dan 30 jaar geleden het startpunt was van mijn activiteiten.

Maar het heeft op dat moment niets met de 900 te maken. Ten eerste is hij in de staat van een nieuwe auto en heeft hij zelfs de fabrieksfolie op de deurpanelen. En ten tweede is hij een 900c. Het absolute basismodel met 110 pk, voor het eerst goedgekeurd voor het wegverkeer in 1989.

Hij heeft in 31 jaar niet veel van de paden en wegen in Finland gezien. De meter in de cockpit geeft slechts 9.600 kilometer aan. Het spreekt voor zich dat er in de loop der jaren maar één eigenaar is geweest, de conditie lijkt fantastisch, de Inca velgen stralen een vleugje luxe uit en de spoiler aan de achterzijde is een beetje turbo-opgeladen.

Natuurlijk heeft de Saab 900c Sedan twee antennes, één voor mobiele communicatie en één voor de radio. De minimale uitrusting van de jaren 90. De 900 werd natuurlijk in het land gebouwd, bij Saab Valmet, wat spreekt voor kwaliteit en een lange levensverwachting.

Weinig uitrusting, geweldige staat, een zeldzame sedan? Wat mag en mag een auto kosten die in deze staat niet meer bestaat? Een goede vraag! Natuurlijk ben je dat meestal verkoper voor speculatie. € 29.000 is veel geld voor een Saab 900c Sedan. Dat geeft pijn, ook al vind je de sedan interessant of onderscheidend.

Met afbeeldingen van mobile.de

8 gedachten over 'Een nieuwe Finse auto - Saab 900c Sedan"

 • Een paar jaar geleden keken we in Norrköping naar een Saab 96 V4 uit 1979 in 167 chamotte brun. De beschermende films waren er ook. Sindsdien geen goede meer gezien.

 • @ Ebasil (folies en andere wonderen)

  Een auto van 31 jaar oud met de originele beschermfolie is echt bizar. Maar wat is er min of meer verrassend? Ik kan niet beslissen.
  Waarom bestelt u een brood & boterversie, een commodity (vooral bij AHK) om deze te beschermen?

  Ik kan dit alleen speculatief uitleggen en alleen op zo'n manier dat iemand voor het eerst aan de kostbare wens voor een nieuwe auto heeft voldaan en niet het hart heeft gehad om deze te vervuilen en te verslijten ...

  Misschien heb ik het helemaal mis? Maar er moet een waarschijnlijk ontroerend verhaal achter zo'n auto zitten. Een fascinerend aanbod & vind ...

 • Interessant wat er na verloop van tijd nog meer aan het licht komt.

  Deze 213 rodonietrode carrosseriekleur was niet erg in trek, hoewel hij 5 jaar in het assortiment bleef en beschikbaar was van modeljaar tot modeljaar, afhankelijk van de markt; Op dat moment bood de Scandinavische markt ongebruikelijke lakkleuren aan, waarvan sommige slechts korte tijd beschikbaar waren en waar we in Centraal-Europa weinig of geen kennis van hadden of alleen op aanvraag verkrijgbaar waren, bijvoorbeeld 185-goudgeel, 155-ivoorbeige (wit), 116- Azuurblauw, 157-zirkoonblauw, 162-dolomietbeige, 188-florentijnbeige, 217-ascotgrijs.

  Stel dat de motor geen 110 pk heeft zoals beschreven, maar slechts 100 pk; omdat de foto met het motorcompartiment duidt op een carburateur, zoals oorspronkelijk de 900c (c = carburateur) was uitgerust.
  Dit model was tot begin jaren 90 exclusief voor de Scandinavische markt als goedkoop basismodel zonder katalysator in diverse uitvoeringen; de 2-deurs sedan was zelfs nog een steile schnauzer, totdat de Kat verplicht werd in Finland, het laatste Scandinavische land. Als luxer model in Scandinavië was ook het 900i (i = injectie) model met een H-motor als 8 kleppen zonder cat. Met 118PS leverbaar. Wij in Centraal EU boden deze motor al aan of gedeeltelijk alleen met cat. En slechts 110pk, en afhankelijk van de markt werd hij vroeg of laat vervangen door de toen nieuwe 900i-16v.

  Vanuit dit oogpunt is dit exemplaar een absolute zeldzaamheid in Finland en dankzij zijn lage kilometerstand en goed bewaarde originele staat is het zijn prijs waard. Merk op dat de gevraagde prijs een stuk hoger is dan de nieuwe autoprijs op dat moment. Dit zou kunnen betekenen dat de marktwaarde van goed bewaarde SAAB-klassiekers in de basisversie in de loop van de tijd kan toenemen, misschien zelfs voor een korte tijd, en dus populairder kan worden bij andere verzamelaarsgroepen omdat er steeds minder goed bewaarde exemplaren worden aangeboden. Ik ben ervan overtuigd dat een conventionele zuigmotor de interesse van sommige verzamelaars wekt en tot heropleving leidt. Het hoeft niet altijd een luxere turboversie te zijn om onze interesse te wekken.

  Houd er rekening mee dat tegenwoordig steeds meer mensen die geen Saab-enthousiastelingen zijn, geïnteresseerd zijn in oudere Saab, aangezien veel van de technische actieve en passieve veiligheidsvoordelen van dit voertuig in die tijd veel geavanceerder waren in vergelijking met andere klassieke auto's van vergelijkbare generaties. Veel verzamelaars zijn pas "vandaag" op de hoogte van wat er werkelijk achter een echte Saab schuilgaat. Daardoor zal de 99 + 901 ook in andere verzamelaarskringen steeds meer belangstelling trekken.

  11
 • Zweedse auto's en onverharde wegen. Jarenlang die als een vuist passen.

  De jongere Saab en Volvo zijn, net als andere auto's, geoptimaliseerd voor glad asfalt. Mijn 9-5 zou deze 900 alleen op veel hellingen volgen, ondanks tweemaal de prestaties.

  Het is bijna jammer dat deze 900 te goed is voor plezier op de piste.

 • Iets heel speciaals en absoluut uniek tegenwoordig - zoals mijn vorige commentator al schreef, ik geloof / hoop ook dat er iemand zal zijn die dit prachtige stuk zal vinden. Daarom is de ambitieuze prijs oké.

  Er blijven echter twee vragen:
  1. Vervolgens rijden of wegzetten? - Altijd dezelfde crux!
  2. Waarom rijd je bijna 10.000 kilometer met plastic verpakkingen op de deuren ??? Heel grappig!

 • Menig € wordt gewenst ..., moedig voor deze sedan.
  Maar: er zijn wereldwijd genoeg mensen met veel geld. Autoverzamelaars toch. Het heeft "alleen" die ene nodig ...
  Dus: ik kan mijn hart ophalen!
  De nieuwe eigenaar heeft veel plezier met de zeldzame ouwe.

 • ja precies, dat was een van die Saabs die de broekspijpen vuilvrij hielden omdat de deurafdichting onder de deurdrempel reikte - is te zien op de foto. Mijn broer had zo'n Saab (van meerdere), maar dan met een turbo.

 • Veel geld, maar waarschijnlijk is er maar één zoiets. Dan wordt de € 29 weer in perspectief geplaatst.

Reacties zijn gesloten.