De veiligheidsgordel - wie heeft deze uitgevonden?

U denkt nu waarschijnlijk aan een zekere Zweedse autofabrikant. Maar nee, het was niet Volvo. De geschiedenis van de veiligheidsgordel gaat veel verder terug. Het begint in een auto en speelt in vliegtuigen. Veel pioniers zijn erbij betrokken totdat het zijn triomftocht over de wereld begint. En ja, Zweden speelt hierin een sleutelrol.

Systeem Vattenfall veiligheidsgordel
Systeem Vattenfall veiligheidsgordel

Er zijn veel pioniers

De eerste veiligheidsgordel in een auto werd in 1902 gemeld in een Baker-torpedo. De eerste patenten werden een jaar later in Frankrijk aangevraagd voor Louis Renault en Gustave-Désiré Leveau. De Franse vlieger Célestin Adolphe Pégoud was een pionier in de luchtvaart. In 1913 was hij de tweede persoon die een continue lus vloog. Dat maakte hem tot een legende, hij werd beroemd in heel Europa en werd voortaan een vliegende aas genoemd.

Pégoud was een ster, en omdat er destijds geen Instagram of Facebook was, werden er ansichtkaarten gedrukt die zijn loops vereeuwigden. Ze bestonden ook in Duitsland, aan de andere kant van de Rijn. 100 jaar geleden kenden idolen geen grenzen.

Pégoud droeg een veiligheidsgordel in zijn vliegtuig. Hij hield hem tijdens de lus op de open preekstoel. Het eerste gedocumenteerde gebruik van een veiligheidsgordel vond plaats in een vliegtuig door Célestin Pégoud.

Helaas duurde zijn leven niet lang. De Eerste Wereldoorlog naderde en Pégoud werd op 1 augustus 31 op 1915-jarige leeftijd met zijn vliegtuig neergeschoten door een Duitse vlieger, die op zijn beurt 26 dagen later uit de lucht werd gehaald door een Franse piloot als wraak.

En het werd erom gevierd. Een trieste en zinloze spiraal van geweld en dood - die we hopelijk nooit meer zullen zien tussen Duitsland en Frankrijk.

Vattenfall testfaciliteit om veiligheidsgordels te onderzoeken
Vattenfall testfaciliteit om veiligheidsgordels te onderzoeken

De veiligheidsgordel is uitgevonden, gepatenteerd. Maar het wordt zelden gebruikt en er komen nog steeds veel mensen om in het verkeer. Het zal nog vele decennia en meer pioniers kosten om tot een doorbraak te komen.

Vattenfall-pionier

Verandering van tijden. Een paar decennia later in Zweden. Inmiddels is ook de 2e wereldoorlog overwonnen. De economie draait weer soepel en de Vattenfall Group breidt uit. Overal worden nieuwe energiecentrales gebouwd, maar de hausse brengt ook problemen met zich mee.

Vattenfall houdt statistieken bij over de gezondheid van haar medewerkers. Dat baart zorgen. In 1953 en 54 laat het een sterke toename van verkeersongevallen zien.

Vattenfall veiligheidsgordel
Vattenfall veiligheidsgordel

Op dat moment beschikte het bedrijf over 1.500 bedrijfswagens en de medewerkers over ongeveer 15.000 personenwagens. De werkgever voelt zich verplicht tegenover de werknemers en hun gezondheid. Men wil het toenemend aantal ongevallen niet accepteren. U wilt iets doen. Vattenfall neemt contact op met autofabrikanten en vertelt over de ontwikkeling van een veiligheidsgordel.

De fabrikanten weigeren. Dat is te riskant, chauffeurs zouden kunnen schrikken van de veiligheidsgordel. U kunt autorijden gevaarlijk vinden. Volvo is een van de bedrijven die weigeren.

Maar in Zweden zijn ze niet tevreden met de afwijzing. Vanaf nu neem je het heft in eigen handen. Vattenfall neemt Bengt Odelgard en Per Olof-Weman in dienst. De twee ingenieurs moeten de ontwikkeling van een veiligheidsgordel voor de energieleverancier bevorderen. Ze controleren de systemen die op de markt beschikbaar zijn en beoordelen deze als onvoldoende.

Reclame voor het veiligheidsgordelsysteem van Vattenfall
Reclame voor het veiligheidsgordelsysteem van Vattenfall

Ook in Noord-Amerika wordt nagedacht over veiligheidsgordels, de ingenieurs leggen contacten in de Verenigde Staten en wisselen met collega's van gedachten over lopende ontwikkelingen daar.

Vattenfall zet eigen testfaciliteiten op in Zweden. Je laat auto's - voorzien van poppen - van grote hoogte op de grond vallen en botsen. Hierdoor komt er een 2-punts veiligheidsgordel op de markt, die vanaf 1956 geleidelijk in alle bedrijfswagens van de groep wordt ingebouwd als het "Vattenfall-systeem".

Als een veiligheidsspeld - een veiligheidsgordel van MHF
Als een veiligheidsspeld - een veiligheidsgordel van MHF

MHF-pionier

Een andere pionier in Zweden is MHF. Een non-profitorganisatie opgericht in 1926 die vandaag de dag nog steeds bestaat met ongeveer 15.000 leden. Ze heeft de veiligheid van de Zweedse wegen tot een prioriteit gemaakt en streeft het doel met kracht na.

MHF heeft ook nagedacht en verkoopt in de jaren vijftig retrofit-kits voor alle typen auto's die het zelf heeft ontwikkeld. Met succes en de veiligheidsgordel wint langzaamaan een meerderheid.

Volvo PV 544 met veiligheidsgordel
Volvo PV 544 met veiligheidsgordel

Volvo-pioniers

Ook in Göteborg veranderen de zaken. In 1956 nam Gunnar Engellau de post bij Volvo over. Hij kent de dokter Stig Lindgren uit Falun. Hij is de medisch adviseur van de autoveiligheidsgroep bij Vattenfall. Lindgren demonstreert de veiligheidsgordel aan Engellau, blijkbaar met succes.

De houding in Göteborg begint te veranderen.

Vanaf nu gaat alles heel snel. Al in 1958 werden sommige Volvo-modellen standaard uitgerust met "System Vattenfall"-veiligheidsgordels. Vanaf 1959 hebben alle Volvo's standaard een driepuntsgordel aan boord, gebaseerd op het ontwikkelingswerk van Vattenfall.

De veiligheidsgordel baant zich een weg over de hele wereld en redt vele levens. Met dank aan veel pioniers.

Afbeeldingen: Volvo Cars (2) MHF (1) Vattenfall (4)

7 gedachten over 'De veiligheidsgordel - wie heeft deze uitgevonden?"

 • "Je krijgt misschien het idee om een ​​auto als gevaarlijk te classificeren" Ja, rijden met snelheden van 1-2t hoger dan waarvoor een persoon eigenlijk bedoeld is, is volkomen veilig, vooral met remtechnologie uit die tijd ^^ Autorijden is op zichzelf gevaarlijk ( zoals bijna alles op de een of andere manier) en je moet jezelf dienovereenkomstig beschermen. Over 50 jaar zullen mijn nakomelingen lachen om degenen die vandaag weigeren een masker te dragen of om ons als tegenstanders van autonoom rijden ... Maar ik moest glimlachen om de reden. De gordel kan delen van de bevolking van streek maken of zoals ^^

 • Tom, bedankt voor dit geweldige artikel. En de foto's ……. Super goed !!
  In mijn Saab 96 uit 1961 zijn deze veiligheidsgordels geïnstalleerd voor beide voorstoelen. Maar wist niet dat deze door Vattenfall zijn gemaakt.

 • Een geweldig artikel, dat me doet denken aan de kindertijd in de jaren 60. Mijn vader was altijd erg veiligheidsbewust en liet achteraf gordels monteren op alle vier de stoelen in onze VW 1600 Variant (destijds een geweldige gezinsauto). Dat maakte ons destijds exotisch 😉 Ik denk dat hij het bedacht heeft tijdens het vliegen.

 • Overigens zijn de foto's prachtige documenten van die tijd. In een tijd dat slechts een marginaal percentage van de vrouwen een rijbewijs had, en alleen de man toch voor twee reed - maar de foto's laten natuurlijk vooral vrouwen zien. Dat zou mannen moeten aanspreken (en is op veel gebieden niet anders).

 • Ja, ik voel me net als Ken-Daniel, ik voel me zonder veiligheidsgordel in de auto, alsof ik vergeten ben een broek aan te doen. Maakte er vanaf het begin deel van uit. Ik rijd niet eens drie meter zonder veiligheidsgordel. Maar er zijn nog steeds mensen die eerst wegrijden en dan op een gegeven moment tijdens de reis de gordel vastgrijpen. Ik vind dat gevaarlijk. Soms moet je de mensen die achterin zitten ook vragen om zich vast te maken, echt vervelende discussies.

  Een geweldig artikel, bedankt daarvoor! En wat deed Saab wanneer in termen van riemen?

  En wanneer is de volgende "hap" van de heer beschikbaar? En foto's?? 😉 Ik ben erg enthousiast!

 • Voor mij als jongere is rijden zonder veiligheidsgordels ondenkbaar, daarom vind ik de talrijke archiefartikelen over de introductie van autogordels en de uitleg over autogordels erg grappig.

 • Briljant artikel. Dank u.

  11

Reacties zijn gesloten.