Evergrande Auto bouwt auto-onderdelenfabriek in Shanghai

Omdat Evergrande Auto de eigenaar is van NEVS en dus de oude Saab-fabriek, is het nieuws uit China interessant. Deze zijn in tegenspraak met zichzelf. Evergrande Auto publiceert prijzen voor voertuigen die nog niet eens bestaan ​​en bouwt fabrieken om auto-onderdelen te vervaardigen. Aan de andere kant wordt er een onderzoek uitgevoerd door de NDRC.

Evergrande-productie in de fabriek in Nansha
Evergrande-productie in de fabriek in Nansha

Onderzoeken door de NDRC

De machtige National Development and Reform Commission (NDRC) verklaarde vorige week Evergrande Auto en Baoneng tot onderwerp onderzoek. In beide gevallen wordt de elektrische auto-industrie onderzocht; Baoneng had Qoros, Evergrande NEVS en een aantal Europese startups overgenomen.

De aandelen van Evergrande gingen toen met 7% omlaag. Waarnemers zien het onderzoek als het streven van de Commissie om de handel met elektrische auto's te reguleren. Chinese fabrikanten bouwen enorme overcapaciteit op.

Maar de situatie lijkt niet zo eenvoudig te zijn. Omdat verscheen in meerdere tegelijk online media Insider-rapporten over de moeilijkheid van Evergrande Auto om de productie en het assortiment op te bouwen. Ze plaatsten Evergrande en de intrede in de elektrische auto-industrie in een zeer ongunstig daglicht. De overname van NEVS en Protean wordt ook in twijfel getrokken

De waarheid van de weergave kan niet worden gecontroleerd, maar dat is niet echt belangrijk. Onderzoeken en insider-verhalen zijn een verontrustend teken en, volgens speciale Chinese regels, een echt laatste waarschuwingsschot.

Alleen in China kun je weten waar het werkelijk om gaat. Is het een regulering van de markt, een waarschuwing om van koers te veranderen of een naderend einde aan de ambities van Evergrande Auto?

Auto-onderdelenfabriek in Shanghai

Niet onder de indruk van enige tegenwind, kondigde Evergrande Auto afgelopen vrijdag de bouw van een nieuwe aan Auto-onderdelen fabriek in het Songjiang-district van Shanghai. In de nieuwe fabriek worden onderdelen voor 100.000 voertuigen per jaar gebouwd. De regio Shanghai wordt steeds meer de focus van de Evergrande-activiteiten.

Ook de start van de serieproductie voor de tweede helft van 2021 gaat door. De verdere ontwikkeling in Zweden blijft onduidelijk. De stilte sinds het einde van de zomer was merkbaar luid, zelfs voor NEVS.

2 gedachten over 'Evergrande Auto bouwt auto-onderdelenfabriek in Shanghai"

  • blanco

    ... en het laat zien wanneer de ploeg erin glijdt, het kan veel schokken. De partij, niet de economie, trekt aan de touwtjes. Leuk vinden (de partij) of niet, dat is de vraag die moet worden beslist.
    De staats- / bedrijfscriminaliteit gaat door.

  • blanco

    Helaas is het zo dat SAAB-NEVS-EVERGRANDE goede thrillers levert en geen auto's, het zou andersom leuk zijn!
    Bedankt voor de informatie…

Reacties zijn gesloten.