De pandemie, de blogger en de espressocrisis

U kunt een pandemie overleven. Met geduld, discipline en een beetje gevoeligheid. Maar het wordt moeilijk als de juiste espresso ontbreekt. Dan wordt alles een probleem en lopen de prestaties en het welzijn in gevaar. De minuten van een crisis. Bijna autovrij.

Zeer archaïsch - koffiezetapparaat van Bialetti
Zeer archaïsch - koffiezetapparaat van Bialetti

Het begon met de eerste lockdown. Restaurants en bars gesloten. Het ontbijt bij de Italiaanse en de traditionele espresso waren vanaf nu buiten bereik. Pandemie is één ding. Om ermee om te gaan zonder een goede espresso is heel anders. Het was mij duidelijk dat alle volautomatische koffiemachines binnen mijn bereik de espresso bij Italianen niet zouden kunnen vervangen.

Er was een oplossing nodig. Snel, want het onttrekken van espresso vertoonde al de eerste effecten in de vorm van een slecht humeur.

Het drama neemt zijn beloop

Mijn baan is digitaal. Al meer dan 30 jaar - voordat het woord digitalisering zelfs maar populair werd. Dit is waarschijnlijk de reden dat ik in mijn privéleven de voorkeur geef aan analoge dingen. Bijvoorbeeld analoge auto's, waardoor dit artikel niet weer autovrij is. Natuurlijk ben ik op zoek naar een analoge filterdrager. Een zonder AI die mijn espresso optimaliseert.

Ik vind er een die bij mij past. Analoog, ontworpen door architect Luca Trazzi. De FrancisFrancis! X1 wordt goedkoop aangeboden op een groot platform. Het is rood, opvallend, brengt kleur tot leven. Ik kan geen nee zeggen en op de bestelknop drukken.

Wat ik op dit moment niet vermoedde en waarschijnlijk alleen ergens in de blockchain is gedocumenteerd: de machine is niet nieuw. Het is al gerepareerd, opnieuw verpakt en als nieuw verkocht. Maar ik merk het pas veel later.

Perfecte espresso

Alles gaat in het begin goed. De X1 tovert een espresso in het kopje die niet beter kan en een glimlach op mijn gezicht. Dit is hoe een crisis werkt, en wat kan er gebeuren als de aanvoer van cafeïne veilig is? Ik hou van mijn kleine analoge machine die niet eens een schoonmaakprogramma heeft. Ja, het kost tijd om op te warmen, maar de bewuste bereiding van espresso is van nature een archaïsche, vertraagde aangelegenheid.

FrancisFrancis! in rood en het begin van de espressocrisis
FrancisFrancis! in rood en het begin van de espressocrisis

De crisis begint na een paar weken. Het zal de annalen van mijn leven ingaan als een espressocrisis. De X1 veroorzaakt problemen, kortsluiting en doet de zekering doorslaan. Dan doodt ze haar manometer, maar blijft ze perfecte espresso toveren.

In de hoop op een uitwisseling neem ik contact op met het platform waar ik de machine heb gekocht. Daar hebben ze geen X1 meer in hun assortiment, maar bieden ze de teruggave en volledige terugbetaling van de aankoopprijs. Dat is eerlijk, want ik zet tenslotte al een half jaar mijn espresso met haar. Aan de andere kant ben ik gehecht aan de machine. En merk op dat er nergens meer rode FrancisFrancis X1's te koop zijn.

Onlogische actie

Ik ben meestal erg gestructureerd en pragmatisch. Als iets belangrijk voor me is, heb ik helaas de neiging om onlogisch te handelen. Ik wil de X1 niet opgeven en overweeg om hem te repareren. Dus ik bel Illy Kaffee, het huis van FrancisFrancis! Ik vind een telefoonnummer in München en ontdek uit de eerste hand hoe een groot bedrijf werkt.

Het is geen verrassing dat niemand de telefoon opneemt in München. Illy besteedt ook uit en optimaliseert. Processen en winsten natuurlijk. Ik land, een positieve verrassing, in Italië. Het Italiaanse contact is warm en positief. Illy zal het repareren als ik het wil. Zonder kosten. Ik ontvang een e-mailadres voor mijn reparatieverzoek en, net als beveiliging, een ander telefoonnummer in München.

In afwachting van feedback van Illy, bereid ik mijn vervangingsplan voor. Omdat zelfs in de espressocrisis de voorraden veilig moeten zijn.

De Longhi - kan de espresso? Niet echt!
De Longhi - kan de espresso? Niet echt!

Een fout

Het plan is simpel. Een kleine, goedkope machine zou de tijd zonder X1 moeten overbruggen. Dan heb ik er een ander gebruik voor. EEN De'Longhi Dedica Style EC 685.BK is besteld, en al bij het uitpakken vermoed ik de fout. Plastic waar je ook gaat. Hoe moet dit ding espresso maken?

de De'Longhi is programmeerbaar, maar ook hoe je het aanpast - het doet gewoon een vreselijk mengsel in de beker. Ze overleeft de eerste 24 uur niet bij mij. Daarna wordt het ingepakt en als retour onderweg.

Analoge koffie

Wat doet u in geval van nood? Er is nog steeds het beproefde koffiezetapparaat van Bialetti. Italiaanse traditie, en nu wordt de voorbereiding volledig archaïsch. Maar het werkt, vertraagt ​​je en is een plezier. Het resultaat is natuurlijk geen espresso in de echte zin van het woord.

Inmiddels heeft de reparatiedienst van Illy gebeld. Natuurlijk wordt hij ook uitbesteed, niet in München en niet in Italië, maar bij mij om de hoek. In feite is de rede nu bij mij teruggekeerd. Ik zie af van de reparatie en stuur de X1 terug voor krediet. Op de een of andere manier heb ik geen vertrouwen in het repareren van een machine die al is gerepareerd.

Het Spaanse idee

Het lijkt erop dat 2020 mijn Spaanse jaar is. Op zoek naar een vervanger voor de X1, ik ben al weer terug in Barcelona. Na een Saab uit Catalonië ook een espressomachine? Ascaso vervaardigt portafiltermachines waarvan ik het concept leuk vind. Roestvrij staal in plaats van messing, een aparte zetgroep in plaats van een boiler.

Er is er een niet ver van mij Ascaso partner. Winkelen in tijden van pandemie werkt - althans in theorie. Dat het in de praktijk zal mislukken heeft andere redenen. Ascaso Partner Hommel heeft een uitgekiend hygiëneconcept, advies wordt op afspraak gegeven.

Het team is gemotiveerd en georiënteerd en houdt van Ascaso. De espresso smaakt heerlijk, het advies is intensief en ik vind snel mijn favoriete machine. De prijzen zijn goed, net als op internet. Ik neem de machine wel mee, zeg ik.

Maar faalt onmiddellijk.

Corona treft sommige industrieën hard. Anderen profiteren. Campers verkopen bijvoorbeeld buitengewoon goed. Keukens ook. En ook apparaten zoals espressomachines. Een nieuwe Ascaso 2020? Geen kans. De magazijnen bij Hommel staan ​​leeg, evenals die bij de Duitse importeur. Opleverdatum ergens in 2021. Ik vertrek teleurgesteld.

De tweede poging - in het zwart en met een fantastische espresso
De tweede poging - in het zwart en met een fantastische espresso

Omdat het nu eind oktober is en ik in mijn espressobehoeften kan voorzien met mijn Bialetti-koffiezetapparaat. Het zal niet eeuwig duren. Mijn vrouw heeft mijn espressocrisis gevolgd en kan op een gegeven moment de crisis niet meer zien. Ze adviseert me om nog een X1 te bestellen. Een andere kleur, zegt ze.

Vrouwen kunnen zo pragmatisch zijn

Jaaa Jaaa Waarom niet? Dan gewoon zwart, het belangrijkste is analoge en perfecte espresso. Ik heb nog een Illy-tegoedbon, de automaat wordt iets goedkoper. Een paar dagen later landt hier een zwarte FrancisFrancis! X1. Een heel ander serienummer dan de oude machine, en gedraagt ​​zich vanaf het begin anders.

Ja, het heeft een lange voorverwarmtijd. En ze kan alleen espresso maken, de rest moet je zelf maken. Maar de espresso is perfect.

Espresso-crisis overwonnen. En we zullen de pandemie ook beheren.

16 gedachten over 'De pandemie, de blogger en de espressocrisis"

 • @ Ebasil,

  moeilijk onderwerp. Er is ook veel cultuur. 70 jaar voor de ene generatie is 100 jaar voor de volgende, enzovoort. Loriot is nog steeds onvervangbaar en ongeëvenaard. Oudere semesters rouwen nog steeds om Karl Valentin, die een grote invloed had op Loriot, onvervangbaar is en nog steeds ongeëvenaard ...

  Welke status zou Astrid Lindgren vandaag hebben als een zekere Wilhelm Busch alles voor altijd had gezegd?

  Het is ook goed en terecht dat elke generatie haar recht op hedendaagse onderwerpen en culturele hoofdrolspelers keer op keer uitoefent en zo nieuwe klassiekers voor morgen creëert.

  De interessante vraag is hoe een constant groeiend, cultureel erfgoed met beperkte (opvang) capaciteit overgebracht moet worden of tenminste beschikbaar en tastbaar moet blijven?
  En welke rol zou de ÖR kunnen spelen en misschien al lang geleden moeten hebben?

  Leraren zijn tenslotte ook maar mensen. Het feit dat ze het creatieve werk van de kinderen vaak niet meer kunnen belonen of zelfs maar erkennen, zegt waarschijnlijk veel meer over onze samenleving als geheel dan over welke beroepsgroep dan ook in het bijzonder.

  En het is des te droeviger ...

 • Volvaab - taurisch carnaval

  Ja dat is triest! Op twee manieren: 1. Dat helaas allemaal plastic kostuums weggooien die gebaseerd zijn op dezelfde Hollywood-personages en dergelijke. buy (wat zeggen de Fridays for Future Kids daar eigenlijk over?) is echt heel erg te betreuren. Ook het pedagogisch falen van de docenten.

  We vieren hier geen carnaval, maar natuurlijk ook als kinderen. Als heel klein meisje ging ik er ooit heen als een roodkapje in een zelfgemaakte dirndljurk en rode muts met een klein rieten mandje, zelfgemaakt sap en zelfgemaakte cake. Het was een aardige zaak. Zoals mijn latere verschijning onder een zelfgenaaid laken met spinnenfiguren erop enz. En ratelende kettingen. Behalve dat een kleine jongen vreselijk huilde van angst, was het ook een geweldig kostuum. Destijds kocht niemand kant-en-klare kostuums - en in elk geval was er in het vlakke Noord-Duitse land niets te koop.

  Maar ik vind het ook 2. heel triest dat de jongere generatie, inclusief de docenten, Kuifje niet kent. Haar ouders hebben haar kennelijk niet voorgesteld. Wat erger is, is dat hetzelfde geldt voor Loriot. Generatie 30 en hoger weten het nauwelijks. Wat een gemis!

  Als ik bijvoorbeeld denk aan het feit dat ik als kind natuurlijk alle albums van Wilhelm Busch verslond - hoewel hij 70 jaar dood was en uit een heel andere tijd en samenleving kwam.

  We verliezen veel! Maar misschien moet het zo zijn? Nee, het kan tenminste niet bij Loriot zijn!

 • @ Tom en Ebasil,

  Een paar jaar geleden ging Kuifje naar Carnaval in de Saab.
  Ik heb een goede foto van Tim & Struppi die ik graag naar de blog mail.
  Toms artikelen zijn altijd verrassend en misschien past het bij toeval?

  PS
  Geen enkele leraar herkende het kostuum en mijn zoon - creatief tussen cowboys, super en batmen, stormtroepen en Darth Vadern - moest zichzelf herhaaldelijk uitleggen ...

  ... met een puntje Tolle op je hoofd, onderbroek aan je benen en een originele Struppi onder je arm.

  Het vond ik jammer dat niemand zijn eigen werk, zijn idee en zijn wens erkende en eerde. Het jaar daarop werd Haddock overwogen, maar weggegooid voor een lichtzwaard en een plastic masker. Allebei en een cape in de prullenbak lang geleden. Is het niet triest?

  Natuurlijk heeft hij nog steeds Struppi.

 • Er is een heel interessante kant: http://www.glenmarch.com
  Daar worden voor veel automerken en door de jaren heen de veilingprijzen vermeld. Je kunt er bijna uren blijven hangen en versteld staan ​​van de prijzen die in sommige gevallen zijn behaald. Opgemerkt moet worden dat dit werkelijke prijzen zijn en niet zomaar een fantasie. Ook kunt u zien welke kavels niet verkocht zijn, deze worden dan gemarkeerd met “onverkocht”.

  De duurste Lancia werd op 21.8.2016 augustus 2.007.500,00 geveild in Pebble Beach. Een Aurelia Spider Amercia haalde de recordprijs van $ XNUMX!

  Helaas wordt Saab niet vermeld 🙁

  Maar Koenigsegg wel. Op 29.9.2019 september 4.600.000,00 behaalde de Koenigsegg een prijs van CHF XNUMX! (of u een dergelijk voertuig überhaupt kunt of wilt verplaatsen?)

  Een fijne adventtijd voor iedereen en blijf gezond!

 • Hans S., Volvaab, Lancias, Tim, Struppi, Haddock etc.

  Voordat de prachtige Lancia Appia Lusso Vignale (wat een prachtige kleurencombinatie!) Moet vertrekken, moet de belofte aan Tom worden nagekomen, toch? 😉 En wij, de nieuwsgierige Saab-blogfanbase, zouden er graag een paar foto's van willen ... 🙂

  Toen ik op zoek was naar de bovengenoemde Lancia van Hans, kwam ik de snelle Hergé-auto (met de ratelende “Haddock-kleppen” :-)) uit de koffer Bienlein tegen, het snelle, wijnrode model dat door Volvaab geïdentificeerd werd als de Lancia Aurelia B 20 GT . Een zilvergrijs broertje (of zusje) kost nu het kleintje van rond de 160.000 euro. Zoals ik met verbazing moest (of mocht) ontdekken, zijn er nog enkele veel duurdere Lancia Aurelia uit de jaren 50, tot wel een kwart miljoen euro! Nou, dat is de Italiaanse manier van leven en schoonheid ...

  PS aan Tom: zal het werken met de Saab Kuifje-bijdrage? Ik ben opgewonden als een snelle boog! 🙂

 • @ Hans S.,

  echt een fijne auto. Ik ben daar bij jou. Kortom een ​​prima merk. Ik hou vooral van de klassieke fronten. Of dat en hoe innovatief oudere Lancia's technisch waren.
  De lijst met wereldpremières op het gebied van chassis en motorconstructie is zeer indrukwekkend. Echt leuke auto's.

  Goed weekend.

  PS
  Geschikt: ik maak lasagne. En terwijl ik dat doe, denk ik na of en wanneer ik mijn P164E moet ombouwen en upgraden naar drie 45 mm Weber-carburateurs ...

 • @ebasil, de Lancia wordt geadverteerd op mobile.de, dus hij is te koop.

  Lichtblauw metallic en een wit / beige dak, binnenkant rood in stof en kunstleer, white wall banden ronden de mooie look af.

 • Hans S. - Lancia

  Het voertuig was mij niet eerder bekend (het was ook voor mijn geboorte), dus ik dacht dat het was… wat een schoonheid !! Krankzinnigheid! 🙂

  Welke kleur heeft het sieraad? En ook met een ander gekleurd dak? Het was destijds erg modieus en ik vind het erg leuk - ook al of juist omdat het een cabriolet- of hardtop-look imiteerde.

  PS: Volgens de gegeven foto's zou ik hier duidelijk op "Coupé" tikken. 😉 😉

  Met vriendelijke groeten en een fijn Zweeds-Italiaans weekend! 🙂

 • @Volvaab Driver, Lancia Appia Lusso Vignale gebouwd in 1960, is noch een coupé, noch een sedan, iets daartussenin. Zeer zelden, met slechts ongeveer 470 gebouwde voertuigen, zijn ze tegenwoordig bijna verdwenen. Ze hebben de fijne Lancia-technologie van de jaren 50/60 aan boord. Zo is er de kleine V4-motor van lichtmetaal en er is Lancia's eigen voorwielophanging, zoals die gebruikt wordt in de prachtige Aurelia Coupes. En natuurlijk uitgerust met een Weber dubbele carburateur!

 • Espresso - een wild onderwerp! Zeker in deze tijden, die wat bescheiden zijn. Dat verwarmt het hart en is wat ik nooit zou verwachten op een autoblog! Bedankt en ga verder met de verrassende onderwerpen - alsjeblieft!

 • @Hans S. Ja, ik wil Hans. Hoe kan ik daar ook nee tegen zeggen? In de betere tijden waarvan ik hoop dat die zullen komen. Ik heb een bekende zwakte voor Italiaanse auto's en ik kan sommige ervan niet uit mijn hoofd krijgen. Mogelijk komt er in 2021 groei in deze richting. 😉

  Spoiler alert: Italië komt morgen weer op het scherm. In de late namiddag - het is de moeite waard om het te lezen!

 • @ Hans S.,

  je meent het niet, of wel? Mooi …
  Kunnen we misschien onze wagenparken ruilen? Ik bied momenteel 2 auto's en 9 fietsen aan ...

 • Verhalen die het leven schrijft, zijn gewoon de beste! Quasi analoog!

  En Tom, als je naar de Italiaan wilt rijden in een prachtige oude Lania, zou ik er een hebben, geen Italiaanse, maar een Lancia, genaamd Appia Lusso Vignale!

 • Saab en espresso gaan gewoon samen!
  Ik ben blij dat andere mensen het ook zo lijken te zien! 😉

  Ik heb jarenlang een intieme relatie gehad met twee "hete" vrouwen:
  - mijn SAABine (zo noemen een paar vrienden mijn lulschip uit 2011)
  - mijn Rancilio Silvia (mijn kleine espressomachine, altijd vergezeld van haar vriend Rocky, de Rancilio-molen)

  PS:
  Trouwens, mijn favoriete espresso is al jaren de “Paradiso” (als boon; bevat Kona) van Fausto Kaffee (fausto-kaffee.de).
  En ik overweeg momenteel om "Geliefde Silvia" binnenkort te vervangen door een jongere, nieuwere.
  Je kunt kiezen tussen haar “grote zus” Rancilio “Silvia Pro” of een Xenia uit Brandenburg (https://xenia.coffee​ ​

 • Ik heb vele jaren goede ervaring met elk één Isomac-molen en één machine ...
  Beide zeer pragmatische Italiaanse machinebouw. De behuizing is afgeschuind en geboord voor schakelaars, manometers, schroeven etc. roestvrij staal. Andere bochten en hoeken dan rechte hoeken zijn ook te vinden, maar alleen daar waar een weglating zou hebben geleid tot een esthetische onbeschaamdheid.

  Dit zijn geen designobjecten. Maar goed, analoog en ogenschijnlijk handgemaakt gereedschap voor een goede espresso ...

  Ciao

  Een PS voor theedrinkers
  Mijn waterkoker is ook een Italiaan met een vergelijkbaar karakter. Ik ken het merk niet. 14 jaar geleden bij Manufactum gekocht, lijkt onverwoestbaar. Geen van zijn talrijke voorgangers was bijna zo duurzaam, hoewel de laatste al hetzelfde geld hadden gekost. Bij hen overtrof de vorm waarschijnlijk de functie, de functie overtrof de garantie slechts in geringe mate. Bella Italia. Er zijn nog steeds analoge merken en producten. Het valt me ​​op dat mijn kachel ook een Italiaan is met een vergelijkbaar karakter. Er gaat niets boven goed gereedschap en niets helpt beter tegen de wegwerpmaatschappij ...

 • Een onverwacht artikel dat me deed glimlachen en naar de volgende koffie ging ...

Reacties zijn gesloten.