Geen fondsenwerving op de blog - de achtergrond

Sinds enkele jaren start de oproep tot donaties half november op de blog. Een beetje traditie - ik verzamel dan het budget voor het komende jaar. De campagne gaat soms meer, soms minder goed. In de regel is er een kleine, loyale kern van lezers die gewillig en onmiddellijk in de portemonnee grijpen en hun steentje bijdragen aan het budget.

Geen inzamelingsactie op de blog

Maar dan wordt het moeilijk, en is er veel overreding nodig. Eind januari heeft de campagne een positieve conclusie. Dit jaar is alles anders. In 2020 is er geen beroep. De beslissing is genomen en er zijn veel redenen voor.

Alles terug naar nul

Alles heeft natuurlijk met Corona te maken. Enerzijds beperkt de pandemie de bewegingsvrijheid. Aan de andere kant creëert het ruimte. U kunt het gebruiken voor zelfreflectie en over wat u doet en hoe u in de toekomst wilt doen.

Er zijn een aantal dingen die ik in de toekomst zou willen vermijden. Om het misschien beter te maken, in ieder geval anders. Dit omvat ook een deel van egoïsme of zelfbescherming. Bovenaan de lijst staat de inzamelingsactie. In principe is het zo: iemand schrijft, treedt op, creëert entertainment. Velen lezen, hebben plezier, afleiding, misschien dromen. En als ik de lezers tenminste met mijn teksten heb laten lachen, dan is er veel gewonnen.

Dit werkt totdat de receptionist om geld vraagt. Dan wordt de stemming ijskoud en zeer slimme mensen vragen waarom dit allemaal iets zou moeten kosten. Aan de stamtafel wordt beweerd dat ze ook een blog hebben. Alles is gratis. Als je het vraagt, was het laatste blogbericht in 2016. Er waren 4 of 5 lezers, zo is het.

Dat snap ik al. Niemand wil betalen voor redactionele inhoud en journalistiek. Zelfs ik niet. Alleen, zonder geld, is alles niets. Licenties kosten geld, evenals goede technische oplossingen. En schrijven werkt ook niet met lucht en liefde.

Een ding is zeker, ik zal mezelf er niet meer aan blootstellen. Ik wil geen e-mails in mijn mailbox vinden waarin mij wordt gevraagd mijn kosten bekend te maken. Dan zou je kunnen bespreken of het allemaal één of twee euro waard zou zijn. Ik ben ook niet in de stemming voor de wijsheid van de stamgasten en het 'helemaal gratis' gebabbel.

Vrijheden zoals die gecreëerd door een pandemie behoren ook tot de mogelijkheden. Alles weer op nul zetten, bijvoorbeeld. Sommige dingen in principe in twijfel trekken, hoort erbij.

Corrigeer ongewenste ontwikkelingen

Dit omvat ook de Hoge kilometerstand Club. Ik heb de start ervan uitgesteld totdat de toekomst van de blog was opgehelderd. Of dat COC-archief. Het heeft bijvoorbeeld drie soorten klanten. Degenen die echt een COC kopen. Ze maken 10 tot 15% van de vragen uit. De tweede groep vraagt, meldt zich nooit meer omdat het COC totaal verrassend niet gratis is. Groep drie is genereus. Ze stuurt een lijst van haar Saab-collectie, wil gratis 10 COC-exemplaren, maar biedt uitzicht op portvergoeding.

Zoals de lezers vermoeden, is het natuurlijk erg leuk om op zondagmiddag door een gegarandeerd niet-gedigitaliseerd archief te zoeken naar documenten. E-mails schrijven is tijdinvestering, waarvan 85% gratis is. Op een gegeven moment, na een paar jaar, heb je er genoeg van, trek je de rem aan en stop je het onderhoud tot nader order.

Laat het niet alleen

Afgezien van mijn zeker harde woorden, is er een kleine groep lezers die het Saabblog-project maandelijks ondersteunen. Met min of meer grote bedragen, iedereen zoals ze willen en kunnen. Ik waardeer dat zeer en wil u er dankbaar voor zijn.

Deze kleine menigte niet met rust laten is een zaak die mij na aan het hart ligt. Ze zal in 2021 een dagelijkse dosis Saab Entertainment blijven ontvangen. Hoe is nog niet duidelijk, maar er zullen manieren worden gevonden.

Hoe het project verder gaat, is open. Het denkproces is aan de gang, er zijn een aantal opties. Het goede nieuws is dat Saab-inhoud zal blijven bestaan. Ik geniet nog steeds van schrijven en branding. Misschien wel meer dan ooit. Ook al zijn de motivatie en de missie totaal anders dan 10 jaar geleden.

Een plan met de toekomst zal hier in december beschikbaar zijn.

24 gedachten over 'Geen fondsenwerving op de blog - de achtergrond"

 • blanco

  Hallo Tom - hallo Saab-vrienden,

  Ik heb het artikel over de niet-bloggende donatie "op en neer" al een paar keer gelezen - en mijn hartslag blijft stijgen tot wat voelt als 200 🙁

  Wat voor frustratie en berusting moet er in Tom zijn opgekropt om deze duidelijke en vooral noodzakelijke woorden te schrijven !?
  Ik denk dat ik de (SAAB) wereld niet meer begrijp - hebben we het echt zo comfortabel gemaakt in onze comfortzone dat we mogelijke kosten voor COC-certificaten moeten bespreken en en en tegen Tom - wat een beschuldiging zou sommigen zogenaamd " SAAB-fans ”!?!?

  Hier offert iemand veel vrije tijd, inzet, persoonlijke middelen, hart en ziel op en natuurlijk de ene of de andere EURO - een mengeling van eigenaardigheid - liefde en misschien ook een soort ‘erebureau’ en daarvoor krijgen ze leuke motiverende e-mails als ‘dankjewel’ - geweldig Ding !!!
  Ik dacht altijd dat de mensen die de blog van Tom lazen echte fans zijn van ons kleine Zweedse merk en geen bonentellers of gewoon mensen die een Saab besturen omdat ze hem zojuist goedkoop hebben gekregen als bedrijfswagen !?

  Het maakt niet uit - wij (ik spreek ook namens de SAAB Vrienden van Thüringen) betuigen al ons respect aan Tom en bovenal dank voor zijn geweldige werk.

  In onze WhatsApp-groep, nadat de bijdrage van Tom is verschenen, accepteren verschillende van de actieve deelnemers spontaan donaties en verschillende vragen over hoe we je eventueel kunnen ondersteunen Tom? - Sommige ideeën kwamen meteen 🙂 (misschien kunnen we persoonlijk contact maken)

  Uiteindelijk zou ik alle echte SAAB-vrienden / -fans willen vragen - als Tom dit jaar geen oproep doet voor donaties om de blog te onderhouden, laten we dit dan officieel maken!

  OPROEP VOOR DONATIES VOOR onze SAAB-BLOG - ELKE EURO TELT !!!

  * wij SAAB-vrienden Thüringen zijn terug….

  PS: zonder onze blog zou de CORONA-pandemie nog bescheidener zijn, toch?

 • blanco

  Ik zal er zeker weer zijn. Je zult nog steeds van ons horen Saab-vrienden uit Thüringen.
  Ik lees het nieuws elke dag met grote interesse en kan je alleen maar dankbaar zijn, Tom, voor de jaren van geweldig werk.
  Het moet in ieder geval doorgaan, mogelijk met kosten.Elke echte Saab-fan zou iets missen.

 • blanco

  Eindejaarsspanning

  Wat komt er daarna?

  Meest recentelijk sprak Tom (in "My Saab Moments This Week") ook over het onderwerp adverteren en klonk hij niet gelukkig.
  Aan de positieve kant waren er toenemende hits en lezers. Aan de andere kant een gebrek aan ondersteuning en dus Google Ads, wat soms irritant kan zijn.

  Mijn persoonlijke browsergeschiedenis ziet er niet veel uit en de Google AI is duidelijk overweldigd door mij. Afgezien van de Saabblog, Wikipedia, Google Maps en Vertalingen, vindt Google zelden iets op smartphones.

  Voor mij domineert reclame voor auto's, magazijnen en industriële oplossingen. Ik ben niet geïnteresseerd in een van deze advertenties (geen klik, niets nieuws in de browsergeschiedenis, geen kenniswinst voor Google). Dus zo nu en dan krijg ik testballonnen en zet ik wie of wat ik werkelijk ben op de Google-testbank. Ik ben zelfs nog minder geïnteresseerd in deze advertenties.

  Soms ben ik een man, dan een vrouw, jong, oud, arm, rijk. Het is ook leuk en bevredigend om de AI-friemel te zien. Maar er zijn ook proefballonnen die gewoon vervelend zijn. Het risico dat de pagina van iemand anders onbedoeld opent bij het scrollen over een display is altijd aanwezig en bederft het leesplezier. Wie weet wat de AI ermee gaat doen?

  En wie weet wat Tom in december gaat aankondigen?

  De manier waarop ik het hier ervaar en ervaar (kritisch, reflectief, feitelijk, onafhankelijk, vrijwillig zowel als onafhankelijk en inventief), heb ik - om eerlijk te zijn - een soort basisvertrouwen. Wat er ook komt na zorgvuldige overweging, het zal goed zijn.

 • blanco

  Hi Tom,
  ja, ik kan je goed begrijpen ...
  Het maakt niet uit hoe de blog verder gaat, en ik hoop van harte dat het doorgaat,
  U kunt op mijn financiële steun rekenen.
  Saab is niet zomaar een auto, het maakt deel uit van een levensfilosofie….
  Daarom kom ik al 40 jaar terug naar dit merk.
  In afwachting van uw beslissing
  met Saab-groeten
  Robert

 • blanco

  Goede morgen,

  Hoe kom ik nu van mijn geld af? Services moeten altijd worden betaald ... Ik laat mijn Saab's niet gratis repareren!

  Ga zo door… ..

 • blanco

  Hi Tom,

  ga alsjeblieft verder, er zijn trouwe lezers die bereid zijn hun steentje bij te dragen.
  Bedankt voor alles wat tot nu toe is bereikt en voor wat de toekomst kan brengen.

  Florian

 • blanco

  Wat vreselijk, deze aankondiging dat je af wilt zien van "donaties" ...
  Donkere wolken pakken zich samen in de huidige bloghemel ... 🙁
  ... maar het gaat verder achter de horizon! Een kans doet zich voor! Tom zonder SAAB, wees eerlijk, dat is niet mogelijk! 😉 Met een "heer" in de hangar (misschien bereikt (ik beweer) daar… ;-)) wordt een duidelijke SAAB-verklaring afgelegd.
  Nu is het tijd om de spanning weer te verdragen, wat krijgen we lezers in december te bieden ???
  Ik zie het als een echte kans om de (universeel) geliefde SAAB in een nieuwe vorm nieuw leven in te blazen. Bijv. Als betalingsblog.
  Ik doe mee! 🙂
  Een dag zonder een SAAB-blog is mogelijk ... maar veel minder mooi. Daarom: het positieve medicijn SAAB moet blijven! 🙂

 • blanco

  Tom, ik heb een idee. U hoeft en mag niet bedelen, God weet het. Maar anders moet u ook niet helemaal werken.
  Open gewoon de "pot" (bewust geen donatiepot genoemd) en geef degenen die bereid zijn de kans om het te doen. En op een gegeven moment sluit je hem gewoon weer. Zonder berichtgeving en zonder te bedelen. na de opmerkingen hier, kan ik me voorstellen dat er nog veel zal komen. En dat mag je niet missen.

  10
  • blanco

   @ Old Zweed Bedankt voor het idee! Maar: om eerlijk te zijn wil ik eerst mijn ideeën voor de toekomst schetsen en ter discussie stellen. Naast de commentaren waren er een aantal e-mails met de mening van de lezers over het onderwerp. Veel leesmateriaal, veel ruimte om na te denken.

 • blanco

  Ik lees ook graag de Saab-blog, geef de ene of de andere Saab-chauffeur de tip om hier een kijkje te nemen, schrijf graag gastposts en doneer altijd een bedrag dat ik kan. Het is echt jammer dat het er zo weinig zijn en ik hoop dat er door zulke verhelderende bijdragen in ieder geval nog een paar zullen worden toegevoegd. Ik sprak met sommigen die hier ook graag lezen en die niet wisten dat er zoveel moeite achter deze blog zat, zij waren van mening dat dit door ons lezers gepromoot moest worden.

 • blanco

  Ik wil ter zake komen - en ik ben het met Hans de Zwitser eens - in DE, hebzucht is zo heet dat sommige goede dingen gewoon breken of worden gemaakt omdat iemand denkt dat ze alles gratis moeten krijgen. Er wordt op hoog niveau geklaagd over hoe duur de onderdelen en de werkplaatsen zijn, maar de exclusiviteit, kwaliteit en het ijverige werk aan modellen, waarover bijna niemand (behalve Tom) een woord of hun prijs heeft, volledig vergeten. Net als de inspanning van individuen om iets heel lang gaande te houden ... zoals deze blog.

  Stel je voor dat dit als tijdschrift verkrijgbaar zou zijn bij de kiosk, aangezien je gemakkelijk elke maand minstens een tientje zou doorbladeren om erachter te komen hoeveel belangrijke en onbelangrijke gebeurtenissen met betrekking tot Saab de afgelopen maand hebben plaatsgevonden. En laten we eerlijk zijn, alleen omdat het medium anders is, moet je het gratis krijgen? Hoe schuin, hoe afgemeten is dat?

  Ik kan alleen maar hopen dat de bonentellers onder de bloglezers zullen nadenken over wat voor soort goed onderzocht, goed geformuleerd en gevarieerd infotainment hen hier wordt aangeboden. In geval van twijfel, als de "knickers" onder de "bloglezers" niet bij zinnen komen, neem ik graag een betaald abonnement af. Wat je helaas een beetje van de buitenwereld afsnijdt, en toegang tot voorkennis zou alleen een illustere groep ten goede komen. Maar dit zou dan zelf toegebrachte ellende zijn, die mij niet aangaat.

  Op de een of andere manier ... GA DOOR IN ELK GEVAL!

  11
 • blanco

  Hi Tom,

  Ik heb per ongeluk mijn Saab gekregen. Ik lees je blog regelmatig en met veel plezier.
  Omdat ik dit jaar pas een Saab-fanaat werd, wist ik niet dat deze "kleine donatie of lidmaatschapsbijdrage" zo moeilijk is.
  Ik steun je graag, want ik waardeer en hou van je werk.

  LG
  Marie-Sophie

  23
 • blanco

  Tom, ga alsjeblieft verder, we zijn de laatste gekke soort in een wereld die steeds meer in de war raakt, ik hou van deze blog, hij mag niet doodgaan.

  12
 • blanco

  Beste Tom, ik wachtte eigenlijk op de oproep voor donaties. Ik zal hem nu des te meer missen. De blog is een groot stuk cultuur en een eerbetoon aan een groot, verloren merk - voor iedereen die van Saab houdt en geeft om het behoud en de zorg voor deze autoschatten. Er zou dus niet alleen iets ontbreken, het zou ook een groot gat scheuren. Een betalingsbarrière als alternatief? Ik ben blij om.

  16
 • blanco

  De ideeën en mindsets van sommige commentaren zijn interessant en behoorlijk diepgaand. In principe zie ik de situatie als een halfvol glas, niet als een halfleeg glas. Saabblog is de laatst overgebleven Saab-site die echte inhoud biedt. Ik denk niet dat je lezers je willen zien sterven.

  Dus ik denk dat een abonnement in de toekomst de beste oplossing zou zijn. De vraag voor mij zou zijn of de volledige inhoud verborgen kan worden achter een betalingsbarrière, of slechts een deel ervan? Ik zou nu graag de ideeën voor december willen lezen ...

  11
 • blanco

  Deze blog moet doorgaan. Tom, ik kan je heel goed begrijpen. Maar ik hoop dat het een goede manier vindt die het mogelijk maakt dat we kunnen blijven genieten van deze blog. En het kan iets kosten. Binn was zeker geïnteresseerd en zou meedoen. Mijn dagelijkse Saab-eten mag niet verdwijnen.

  11
 • blanco

  @Hans S. Ik ben het absoluut met je eens. Maar ik ben er net zo van overtuigd dat de door u geschetste Saab-stuurprogramma's van toen niet veel gemeen hebben met de meeste moderne Saab-stuurprogramma's. En daarom vindt of heeft zo'n discussie plaats. Iedereen die niet weet welke service hier wordt verricht, of bereid is een passende bijdrage te leveren (elk op basis van hun prestaties), moet zich afvragen of ze in de juiste auto zitten of hebben begrepen wat het hebben van of het besturen van Saab betekent.

  16
 • blanco

  Hi Tom,

  Ik ben dol op je blog sinds ik hem voor het eerst runde. Het behoeft geen betoog dat uw blog ook kosten met zich meebrengt, en dat elke lezer bereid moet zijn om op te nemen.

  Zoals de vorige lezer het zo mooi verwoordde: "Zonder blog zou morgen maar half zo goed zijn."

  25
 • blanco

  Schaamteloos!

  Het jaarlijkse budget en de donatiedoelstelling stonden altijd buiten kijf. En toch waren er aan het eind van het jaar altijd opmerkingen die dit kader in twijfel trokken.
  Er was maandelijks Domeinkosten van 0,29 € en al het andere mogelijk en onmogelijk.

  Een beetje resterende schaamte?

  Niemand heeft het echt publiekelijk uitgesproken (of Tom heeft de bijbehorende opmerkingen verwijderd, ons gespaard), maar er is meer dan alleen een domme, lasterlijke en kwetsende opmerking tussen de regels of de onderste regel die twijfel doet rijzen over het krappe budget met suggestieve hints Heeft. Blijkbaar waren er ook bijbehorende e-mails.

  Een echte oplegging ...

  PS
  Sommige mensen mogen niet eens goed doen. Dat is helaas het geval. Kleine anekdote uit je eigen waas: een designobject (lamp voor een viercijferige NP) moet worden weggegeven. AW van de begunstigde: "Als je de defecte lampen nog vervangt, dan neem ik ze mee."

  15
  2
 • blanco

  Ik betaal dus wekelijks voor een autoblad dat het geld niet meer waard is. Ik zou het geld in plaats daarvan willen investeren in een blogabonnement.

  Vandaar mijn suggestie: blog alleen als abonnementsmodel. Minder lezers, een veilig budget en één gelukkige auteur. Waarschijnlijk minder technische inspanning op de achtergrond. Het verhaal dat Tom ook miljonair kan zijn, werd dit jaar zeer indrukwekkend getoond.

  De gevolgen? Sommige mensen zouden het verlies voelen van het podium dat Tom hen 10 jaar lang gaf. Daarmee bedoel ik workshops die nog steeds uitstekende winsten maken met Saab in Duitsland. Als onderpandslachtoffer zouden de laatste Mohikanen in Eschborn de sleutel in het slot omdraaien en uiteindelijk hun kantoor verlaten. Slecht? Ik denk het niet.

  In ruil daarvoor zouden de Saabs (eindelijk) net zo goedkoop zijn in Duitsland als hier in Zweden. Bij ons is geen varken (sorry) meer geïnteresseerd in het merk. De auto's worden verkocht. Er is hier geen Saab-blog, alleen een beheersbare scène. En de verkoop van de werkplaatsen die Saab nog steeds maken, loopt dit jaar extreem terug.

  19
  3
 • blanco

  Tom is heel gemakkelijk te begrijpen!

  Wat is het volgende Met een betaalde blog? Ik ben er zeker van.

  Ik ben Zwitser, maar ik woon in Duitsland. Wat mij vaak opvalt, is deze kleingeestige winkelier hier in D. Ik heb al een paar keer gesproken over de blogdonaties en uitte mijn ontzetting toen ik las dat er eigenlijk lezers waren die het gewelddadige bedrag van 5 euro schonken hebben. Een absolute wang, richting Tom, richting blog en ook tegen Saab. Ik heb altijd gedacht dat degene die een Saab bestuurt, een beetje anders denkt, een beetje groter, genereuzer, alles behalve gewoon, weet je. Als het een jaarlijks bedrag van 100 of 200 euro blijkt te zijn, komt er waarschijnlijk een einde aan dit vrijgevochten individualisme.

  Zielig heel zielig.

  Het is net als in het echte leven, heel veel goeds, heel anders dan deze ongelukkige mainstream die de afvoer in gaat, verdwijnt in de mist en niet meer verschijnt. Helaas is snel veranderende zaken bijna het enige dat telt, en de oppervlakkigheid neemt snel toe.

  Soms ben ik heel blij dat ik in de herfst van mijn leven ben!

  37
 • blanco

  Beste Tom,

  Ik kan uw frustratie heel goed begrijpen. Ruim 20 jaar werkzaam als administrateur bij verenigingen. Als het om geld gaat, was het voor mij de stijging van de lidmaatschapsbijdragen als gevolg van de inflatie, er waren discussies die ik niet wil herhalen.

  Toch vraag ik je om door te gaan met de blog! Ik kijk altijd uit naar een nieuw verhaal, verslag, etc. Ik waardeer je neutrale kijk op de dingen enorm! Kwaliteitsjournalistiek die je zelden meer aantreft! Hartelijk dank daarvoor!

  29
 • blanco

  Ik begrijp je maar al te goed. De dag komt dat je alleen maar naar jezelf moet kijken.
  Ik heb de incasso van de afgelopen jaren opgemerkt en was altijd verdrietig als je moest bedelen voor 5 euro. Aan de andere kant kon ik in FB en andere media lezen dat er een veelvoud van was voor polijsten, schilderen, nieuwe velgen of iets dergelijks. werd uitgegeven.
  Als niet-Saab-coureur en nog steeds geïnteresseerd, zou ik graag zien dat de blog verdergaat ...
  Dus ik ga koffie halen en wacht geduldig op de informatie in december 🙂

  29
 • blanco

  Heel spontaan: mijn volledige goedkeuring! Ik zou mezelf dat ook niet willen aandoen. Ik kan me de situatie een jaar geleden en de daaruit voortvloeiende discussie nog goed herinneren.

  Dat lukt alleen met goede zenuwen (tenslotte bijna 10 jaar). En natuurlijk is de vraag voor wie en wat? Niettemin bouw ik aan een toekomst uit puur egoïsme. Morgen zou maar half zo goed zijn zonder blog.

  31

Reacties zijn gesloten.