Nog een laatste dans - Saab 9-3-productie bij Evergrande Auto

Evergrande Auto is begonnen met de testproductie in Shanghai en Guangzhou. De Saab 9-3 sedan rolt in beide fabrieken van de lopende band. Of beter gezegd, wat een Saab was. Omdat het Saab-logo niet meer op de carrosserie te vinden is en het voertuig puur elektrisch is. Wat Saab nooit in serie heeft bestaan.

Saab 9-3-productie bij Evergrande Auto
Saab 9-3-productie bij Evergrande Auto

Industriestandaard 4.0

Wat Evergrande Auto heeft gedaan met een investering van een miljard dollar in Shanghai en Guangzhou is indrukwekkend. Twee ultramoderne fabrieken volgens industriestandaard 4.0, bijna verlaten. 2.545 robots kunnen een auto per minuut produceren volgens de hoogste kwaliteitsnormen, die consequent worden nageleefd.

Het verschil met de oude fabriek in Trollhättan kan niet groter zijn. Ramen en stoelen worden volautomatisch in de carrosserie gestoken, terwijl de computer aan het einde van de verflijn de kwaliteit controleert en de kleinste fout meldt. De intelligente, geavanceerde technologie werd geleverd door Fanuc en Kuka. Duitse kwaliteit, dat merkt u bij Evergrande met trots.

Het testen en debuggen duurt enkele maanden. Beide fabrieken zouden uiterlijk in de tweede helft van 2021 foutloos moeten werken, wanneer Evergrande Auto met de massaproductie begint. Maar het zal niet langer de oude Saab 9-3 zijn die van de productielijn rolt. De productie ervan is in feite een laatste dans en eindigt dan met een verhaal dat ongeveer 20 jaar geleden begon in Zweedse ontwerpbureaus.

Record productietijd

Als je wilt, dan is de Saab 9-3 in al zijn varianten een van de voertuigen met een recordbrekende productietijd. Van september 2002 tot het vermoedelijke einde van de eerste helft van 2021 zou dat 19 jaar zijn. Bijna geen enkel ander modern model heeft zo lang geduurd. En bijna niemand heeft zo'n dramatisch verhaal.

U kunt geen voertuigen kopen die in China zijn gemaakt. Oorspronkelijk werd gecommuniceerd dat ze zouden worden gebruikt voor interne testdoeleinden en voor gebruik binnen de Evergrande Group. Autoriteiten en het leger zouden ook kopieën moeten ontvangen. Op dit moment is niet duidelijk of het plan wordt uitgevoerd. Misschien komt het zover, de geproduceerde exemplaren van de testreeks kunnen ook bij de recycler terechtkomen.

Dat zou echt een onwaardig einde zijn aan een lange carrière.

4 gedachten over 'Nog een laatste dans - Saab 9-3-productie bij Evergrande Auto"

 • blanco

  Hi,

  ongelooflijk wat dit model doormaakt. Onpopulair als de nieuwe Saab in 2002, omdat er geen hatchbacks, cabrio's en combi's populair zijn, maar uiterlijk in 2010 had een nieuw model geproduceerd moeten zijn. In plaats daarvan, de gebruikelijke extensie van SAAB bij gebrek aan verdere mogelijkheden. Hier in Nova Scotia ontmoette ik tegenwoordig een zilver-gouden TX met 25.000 mijlen in een nieuwe auto. De eigenaar, de Engelsman, is vol trots en deze variant met vierwielaandrijving behoort ook tot dit SAAB-model dat zich nu uitstrekt tot het laatste SAAB-rietje in het derde decennium van deze eeuw. Wie had dat gedacht. En hoewel ik dacht dat dit model het minst SAABig was, zou ik, als ik het vandaag met een kus zou nemen, een fatsoenlijke Combi krijgen, goed onderhouden en met weinig kilometers. Maar zoals het eruit ziet, zal ik nauwelijks iets vinden. Groeten aan D en bedankt voor het dagelijkse SAAB-rantsoen!

  Erik900

 • blanco

  Zegt dat iets over de ontwikkelingsstatus van uw eigen modellen?

  Niets tegen de 9-3, maar zo'n proefrit met een auto die je niet eens op de markt wilt brengen lijkt mij erg tijdrovend.

  Het kan zijn dat robotarmen goedkoop roteren en makkelijk te voeden zijn met nieuwe data, maar alle onderdelen van de ene of de andere auto moeten nog specifiek worden geproduceerd zodat de robots ze kunnen aanraken.

  Ik lees de testrit daarom als een omweg en een tekening van een hachelijke situatie. U wilt en moet het bericht sturen dat u klaar bent voor productie. Zonder 9-3 krijg je dit bericht niet omdat je zo ver nog niet bent ...

  Doet me denken aan NEVS. Ze produceerden ook een kleine batch Saabs 9-3 als autofabrikant.

  • blanco

   @Volvaab Driver Het zegt iets. De proefrit is één ding. Een andere is dat prijzen, uitrustingsniveaus en modelnamen nu vastliggen. Kom hier de komende dagen.

 • blanco

  Tom, bestel een serie, we zullen het dan omdoen als SAAB Blog Edition 2021 😉

  17

Reacties zijn gesloten.