Ontspannend - Saab 900 II Showroom-video

In de jaren 90 produceerde Saab Duitsland een hele reeks korte showroomvideo's. Soms waren ze behoorlijk creatief en sneden ze Zweedse films in een compact formaat. Soms, en dit is de verrassing, waren er eigen producties van het Duitse bedrijf. Zoals bij deze korte film.

Saab 900 II showroomvideo

Saab 900 II uit Zweden in de showroom

Een Saab 900 II, met de beeldbeladen kentekenplaat van Bad Homburg, die bericht over welvaart en de Taunus, is onderweg in Zweden. Hij rijdt gewoon door het landschap, de muziek op de achtergrond spettert in de comfortzone.

Geen speciale actie, pure ontspanning.

Misschien was het gewoon de vreugde van het nieuwste model van Trollhättan en het enthousiasme voor Zweden dat zich zou verspreiden naar klanten in Duitse showrooms. De tijden waren toen anders dan nu. Op het mobiele plaatwerk waren elanden en Zweedse vlaggen geplakt, Zweden was in sommige kringen een sekte.

Iedereen die van Zweden hield, reed in de juiste auto. Een Saab of een Volvo. Hij bracht iets zomervakantie en Zweeds gevoel in het dagelijks leven. Dat is in de loop der jaren veranderd. Op Duitse auto's zijn nauwelijks Zweedse nationale vlaggen te vinden. Een elandsilhouet is hoogstens een geval voor camperbestuurders die niet meer tot de jongste generatie behoren.

Op de een of andere manier lijkt dit Zweden-ding verloren te zijn gegaan.

Waarom wat is er gebeurd? Ongeacht. In de bijna 30 jaar oude video rijdt de Saab 900 II door de regio Småland van Astrid Lindgren. Als Lönneberga zou komen opdagen, zou niemand verrast zijn. De film verspreidt nog steeds harmonie en ontspanning.

In vreemde tijden als deze, misschien wel het beste wat er kan gebeuren.

6 gedachten over 'Ontspannend - Saab 900 II Showroom-video"

 • blanco

  Dat was echt een ontspannen minuut tijdens de lunchpauze

 • blanco

  zou graag de film willen zien, maar het werkt gewoon niet:
  "De reactie van videopress.com duurde te lang"

  Maar de foto is prachtig, bedankt Tom voor je ongelooflijke inzet!

  • blanco

   Videopress draait op alle huidige besturingssystemen van Microsoft, Apple, Linux en Android. Alleen niet op "oude" systemen.

 • blanco

  Het Zweedse ding - vroeger was er meer klatergoud

  Ik ben daar nostalgisch over. We vieren diversiteit als een eigen waarde en de wereld wordt steeds kleurrijker en aan de andere kant steeds uniformer.
  De Zweedse vakanties van mijn kindertijd en jeugd waren duidelijk meer Zweeds dan mijn vorige.
  Voorbeeldhandel:
  Of het nu in de supermarkt, in de ijzerhandel, in de outdoorwinkel, een kleine winkel voor ijzerwaren of waar dan ook was, in het verleden twijfelde je er nooit aan dat je misschien niet in D De producten en hun presentatie verschilden aanzienlijk van land tot land. Het is voorbij. Vandaag moet ik naar Loppis als ik Made in Sweden wil kopen.

  En omgekeerd zijn D en de wereld een beetje Zweedser geworden en ben ik er medeplichtig aan. Daar zijn mijn auto's, een houten huis enzovoort. Maar wat me zo'n 10 jaar geleden echt raakte, was een pittige dame die samen met mij een groene cake in een meubelwinkel pakte.
  Voordat er enig contact was, trok ik mijn hand terug en gaf toe met een onvergankelijke opmerking. Het antwoord kwam:

  “Ik geef niets om Zweden. Ik ben er nog nooit geweest en ik hoef er niet heen. "

  Toen realiseerde ik me plotseling en pijnlijk dat het 'Zweedse ding' over mijn ouders en mijn jeugd geschiedenis is.
  Het Zweedse ding van vandaag is niet meer hetzelfde, het is geglobaliseerd. Fans van Zweden krijgen al decennia lang merken (Saab is geen op zichzelf staand geval) en producten, en omgekeerd kopen mensen Zweedse producten en merken die absoluut niets met Zweden te maken hebben. Als de Kånken op de rug uit de VS kwam en de Nike op de voet uit Zweden, zou dat er niet toe doen op het schoolplein of tijdens de vakantie op Mallorca.

 • blanco

  Ik zie het "Zweedse ding" als iets heel anders. Ik denk dat er nog steeds veel mensen zijn - in ieder geval hier in het noorden - die duidelijk hun affiniteit met Zweden laten zien en de Scandinavische levenshouding overbrengen naar de buitenwereld. Er zijn ook enkele tijdschriften, podcasts, etc. Op onze 88 900i valt de "S" trots op tegen een witte achtergrond. We lieten het achter op het voertuig.

 • blanco

  Klasse
  Ik denk dat de 900II en 9000 tot op de dag van vandaag deze ontspannen levenshouding uitstralen als je onderweg bent.
  De slotscène met de oude Stena-veerboot en de scheepswerf van Kiel op de achtergrond is ook erg mooi - ook allemaal geschiedenis.

Reacties zijn gesloten.