Een Saab Turbo-zeldzaamheid met een paar kilometer

Sterke turbo, zelden een paar kilometer. Dat klinkt als individualiteit en exclusiviteit. Dat klopt tot nu toe. Bovendien is deze fantastische auto een Saab en hoeft hij niet duur te zijn. Dit is mogelijk omdat de fans nog steeds vreemden zijn voor de Saab 900 II. Een omstandigheid die zou kunnen veranderen wanneer het topmodel van de serie opdrijft.

Saab 900 2.0 Turbo 1997
Saab 900 2.0 Turbo 1997

Saab 900 2.0 Turbo

Ik vond hem vanaf het begin leuk. De Saab 900 2.0 Turbo is een van die auto's die ik meteen ter harte nam. In directe vergelijking met mijn 900 destijds, was hij stil, sterk en behoorlijk snel. De 185 turbo pk stuurt de auto met gemak, er is zelden behoefte aan meer vermogen.

Ik gaf niet om de slechte pers of de slechte prestaties in de crashtest. De 900 reed goed, was een echte Saab en ik vond het ontwerp leuk. De 900 II heeft zich echter nooit volledig kunnen ontdoen van de geur van het Opel-platform. Zo is het tot op de dag van vandaag.

Turbo zeldzaamheid en een paar kilometer

Omdat dat het geval is, is de 900 II in de loop der jaren een zeldzaamheid geworden. Slechts enkelen namen hem echt in hun hart en waren bereid om op lange termijn voor hem te zorgen. De voertuigen waren in de loop der jaren opgebruikt en op een gegeven moment was er alleen de weg naar de schrootpers of export.

Een 900 II, die goed behandeld lijkt te zijn, staat op een Zweedse Veiling aangeboden. De geschiedenis is duidelijk, de staat is goed. De eerste eigenaar van de 900 2.0 Turbo was een oudere dame, geboren in 1935. Ze trakteerde zichzelf in 900 op de 1997 II als een nieuwe auto en reed ermee tot aan haar dood in 2009. Haar zoon nam het over en verkocht de zilveren oplegger, net als de hatchback in Zweden. roept de huidige eigenaar op.

Hij wil afscheid nemen van zijn Saab, die slechts 72.160 kilometer op de teller heeft staan. De Veilingshuis beschrijft de staat als goed tot nieuw en merkt een heerlijke leergeur op in het interieur. Alleen de status van de automatische airconditioning en zijn functie blijft open.

Natuurlijk, en niet verrassend, volgde de 900 II ook hier zijn Opel-familieleden en hun troebele imago. Het Opel-platform krijgt in de omschrijving meer ruimte dan de auto zelf, aan sommige zaken kun je nooit ontsnappen.

Kopen of vertrekken?

De vraag moet gesteld worden. Een 9-3 I zou bijvoorbeeld een veel betere auto zijn, met bijna dezelfde carrosserie. En een klassieke 900 veel klassieker voor de ziel. Men moet zich niet door dergelijke overwegingen laten leiden. De 900 II rijdt veel beter dan iedereen denkt en de krachtige turbomotor is gewoon leuk.

De minimumprijs, omgerekend naar euro's, is minder dan € 6.000, maar je krijgt wel veel auto, een goede staat en het topmodel van de serie tegen de kortingsprijs.

Met afbeeldingen van Bilweb (6/6)

10 gedachten over 'Een Saab Turbo-zeldzaamheid met een paar kilometer"

 • blanco

  Het kan zijn dat de allereersten gebreid zijn met een hete naald, maar de 97 900 II zijn van TOP kwaliteit! - net als de late 9000.
  Ik zat toen vaak op de autotransporteurs van een Hamburgse importeur. Het management van het schip meldde dat zelfs in het havengebied, als alles niet was zoals het zou moeten zijn met een Saab. De blik in de autodekken en de geur ... dat was een droom.
  Ik heb de 19 cabriolet 97i van Uusikaupunki (Valmet) bijna 2,3 jaar gehad en de 97 coupé 2,0T vier jaar. Ze rijden goed en veilig en zijn gedurende bijna 24 jaar heel onderhoudsvriendelijk. Ik kan de 9 liter ThomaSaab bij dagelijks gebruik van de B204L bevestigen. Op de regel kan echter gemakkelijk een 7 voor de komma worden geplaatst.
  De 900 II die hier wordt aangeboden, is een geweldige kans om de buitenstaander onder de Saab te beveiligen.

 • blanco

  @Hans S…. In 902 kocht ik precies zo'n 1998, dit was mijn 2e SAAB na de 901 Turbo uit 1983.
  Hij was altijd betrouwbaar, storingsvrij en mooi ... Helaas moest hij ons in 2004 verlaten omdat ik een auto van de zaak kreeg.
  Vandaag genieten we van een 96 Turbo Cabrio in het prachtige scarabe groen, deze zal ons nooit meer verlaten 😉
  Voor mij de laatste typische SAAB ...

  Proost
  G.

 • blanco

  Zelfs als ik mezelf op dit punt herhaal…. Ik hou erg van mijn ruige Saab - cabriolet met V6 - heel erg. Het duidelijke ontwerp, de bediening en niet in de laatste plaats de typische Saab-kwaliteit. Als hij de nodige aandacht krijgt, zal hij in dit opzicht niet beter of slechter zijn dan iemand anders die ik het geluk heb te hebben.

  Groeten aan de gemeenschap.

  De Lizi

 • blanco

  Na een chromen bril 2,3t en een 900 OG turbo, zat ik vast aan een 95er 900 NG turbo. De auto is niet perfect, maar vrij gemakkelijk te repareren en een kleine ruimtebesparing met 3 deuren. Reserveonderdelen zijn ook redelijk ontspannen. De 204L-motor is OBD2-compatibel en rijdt elke dag met bijna 9 liter / 100 km.
  De remmen kunnen echter beter zijn voor de prestaties.

  6000 € voor deze 900 zijn naar mijn mening het overwegen waard. Dergelijke voertuigen zullen waarschijnlijk niet goedkoper worden.

 • blanco

  Zeer (kersen) hartig

  Voor mij zijn 900 II & 9-3 nog steeds of al een uitdrukking van onvervalste, Saab-typische deugden en kwaliteiten. Al was het maar omdat het de jongste hatchbacks zijn ...

  Het voertuig is relatief slank (daarom is het elegant).
  5 volwassen passagiers, volledig gebruik van de achterbank is niet aan te raden. Maar ik heb het en zijn koffer altijd gezien als een relatieve ruimtebesparing. Ik vind hem leuk, ik vind hem erg leuk.

  De GM-discussies of niet, maar ik kan geen Saab bedenken die jonger zou zijn en, in termen van het Saab-DNA, traditioneler dan een 900 II / 9-3I ...

 • blanco

  De vorm van de 900NG of 9-3I is tijdloos mooi! Ik herinner me de cresht-test anders. Er was zelfs een speciale afdruk van AMS-uitgave 23/1993 bij SAAB, "The crash in numbers: the best in class Saab900 en Mercedes C180). Qua remgedrag kan ik in ieder geval bevestigen dat de afstand tussen de C-Klasse en mijn 900-serie niet kleiner werd toen we allebei hard remden om niet te parkeren op de vrachtwagen die van rijbaan wisselde zonder te knipperen.

  • blanco

   In het begin waren er tegenstrijdige tests, we hadden het onderwerp bij de Film had erover. Saab reageerde zelfs vrij snel en corrigeerde enkele zwakke punten.

 • blanco

  Juist omdat de Saab 900II niet te redden zou zijn, heb ik hem net uitgevonden, zou ik nog een stap zetten en er dan een zoeken met een V6-motor. Al zou ik deze ook wel willen, vanwege de lage kilometerstand

 • blanco

  Interessant - maar wat maakt de (bijna identieke) 9-3 I een "veel betere auto"?

Reacties zijn gesloten.