Stijgende eindigt - Peking legt Evergrande aan de leiband

Het is niet verrassend dat de coronapandemie de Chinese economie niet ongedeerd laat. Het maakt een einde aan fantasievluchten en ook de Evergrande Group voelt de gevolgen. De administratie in Peking legt het bedrijf aan de leiband. Dit lijkt nogal kort te zijn.

Evergrande Auto's nieuwbouw in China
Evergrande Auto's nieuwbouw in China

Probleem onroerendgoedsector

Hoge schulden, speculatie en constant stijgende vastgoedprijzen. Tegen de achtergrond van dalende reële inkomens en noodlijdende grote projecten, een mengsel dat Peking zorgen baart. Daarnaast is er de onderlinge afhankelijkheid van de vastgoedondernemers. Een ondoorgrondelijk netwerk van afhankelijkheden, kruisfinanciering en miljarden gunsten.

Zelfs in China is de onroerendgoedsector een achterkamertje, zij het een luxe aangelegenheid.De regering van Peking ziet een bedreiging voor het economische systeem en trekt zonder pardon de 12 grootste vastgoedontwikkelaars aan de lijn. Net zo Bloomberg gemeld, moet vanaf nu Evergrande, SUNAC, China Vanke en nog eens 9 bedrijven rapporteren op de 15e van elke maand aan de centrale bank over hun financiering, verplichtingen en zakelijke gegevens.

Een ongemakkelijke situatie voor Evergrande en de andere bedrijven. Vooral Evergrande, de vastgoedgroep met de grootste schuldenlast van het land, staat van vele kanten onder druk. De Exchange plannen de autodivisie, onderdeel van een geplande bevrijding, heeft kennelijk weinig kans van slagen. De Shanghai Stock Exchange riep vorige week op tot bekendmaking van de financiering van het bedrijf. Dit lijkt nogal bizar.

Negatieve kredietwaardigheid

Achtergrond hiervan is de toenemende financiering van Evergrande Schaduwbanken. Dit is met een rentepercentage van maximaal 15% extreem duur en voorkomt de aangekondigde vermindering van verplichtingen. Ondertussen houden ook particuliere investeerders zich in en worden ze steeds kritischer ten aanzien van de totale schuldenlast. Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de China Evergrande Group verlaagd naar “negatief”.

Desondanks wordt de groep niet met liquidatie bedreigd. Het bedrijf beschikt over enorme reserves in de vorm van bouwgrond. Het gesprek beslaat 240 miljoen vierkante meter, Evergrande zou de grootste particuliere landeigenaar in de Volksrepubliek zijn.

Maar, dat wordt ook steeds duidelijker, de groep zal nauwelijks kunnen blijven opereren zoals voorheen.

Evergrande auto

De centrale bank zal met name de elektrische autodivisie en haar gigantische investeringen van zeer nabij bekijken. Er zijn opties voor hun toekomst. Inhuur is onwaarschijnlijk. Er zijn al te veel miljarden naar ultramoderne fabrieken en platforms gestroomd. Wat er tot stand is gekomen, is echter nog maar fragmentarisch.

Evergrande Auto kon op de rem trappen. Lagere kosten, langere ontwikkeltijden en later op de markt komen. Dat kan, maar met de enorm toenemende concurrentiedruk is het niet logisch en ook niet aan te raden. Puur technologisch gezien is de e-auto van vandaag het museumobject van morgen. De druk om te innoveren is extreem hoog, de sprongen in ontwikkeling zijn vergelijkbaar met die van de computerindustrie in de jaren 80.

Wie te laat op de markt komt, de ontwikkelingen voorbij loopt en de trend niet kan volgen, komt aan bod.

Een mogelijk gevolg is een vroege verkoop in delen of volledig. Een gevestigde Chinese concurrent die platforms, voertuigen en moderne fabrieken koopt, is een optie. Met de Zweedse locatie in het pakket zou het aanbod aantrekkelijk zijn. De regering van Peking zou op een vriendelijke manier een dienovereenkomstig voorstel kunnen formuleren en de zaken in de juiste richting kunnen sturen. Het behoeft geen betoog dat u zich niet verzet tegen dergelijke voorstellen, maar deze snel implementeert.

Een procedure die naar Chinese begrippen niet ongebruikelijk zou zijn.

Voor Evergrande dreigt het einde van vele hoogtepunten en het mislukken van ambitieuze autoplannen. Tegelijkertijd zou loslaten echter een bevrijdingsslag kunnen zijn die moeilijk te voldoen verplichtingen zou wegnemen en miljarden aan liquiditeit in de krappe schatkist zou spoelen.

Misschien zou het genoeg zijn om aan de beheerders van de centrale bank te ontsnappen en daarom een ​​interessante optie.

6 gedachten over 'Stijgende eindigt - Peking legt Evergrande aan de leiband"

 • Zelfs Polestar is momenteel bezig zijn marktintroductie als e-autofabrikant grondig te verknoeien, alleen Lynk en Co lijken op schema en zeer succesvol te zijn. Hoe wil Evergrande überhaupt een been op de grond krijgen ?! Misschien moet Koenigegg de locatie van Trollhaettan eens nader bekijken ;-)

 • @ Bergsaab,

  leuke associatie (de Saab-grill in de gevel).
  Ik vind de foto ook banaler dan de architectuur.
  Vogelperspectief, plat dak, kale aarde, onafgemaakte buitenvoorzieningen en (bij) gebouwen?

  Maar als ik er zo over nadenk, zegt de foto me iets. Een opkomend automerk zou zijn vastgoed anders presenteren en zijn gevels als boegbeeld begrijpen en in scène zetten.

  Een makelaar met een drone had deze foto zelf kunnen maken. Misschien is dat precies de boodschap? Misschien staat de productiefaciliteit al te koop en mag het ontwerp niet langer worden geassocieerd met een bepaald automerk op een manier die de waarde vermindert?

  Zou in het artikel passen. Wat betreft de externe presentatie van Evergrande (autodivisie), zo'n foto is heel, heel ongebruikelijk ...

 • De presentatie van kleurrijke autofoto's zonder hardware suggereerde niets goeds. ... het blijft een spannende thriller!

  @volvaab Chauffeur: Industrie kan ook banaler zijn, dat is opwindend, ... ik zie een gestileerd SAAB-radiatorrooster in de gevel ?? ... of is dat een optische illusie?

 • Positief dat dit slechte bedrijfsbeheer ook in China wordt gecontroleerd en niet eeuwig kan duren.

 • Helemaal gekke situatie. Ik heb het onderwerp een paar dagen geleden gegoogeld ... Evergrande is de koning van de schulden in China. Het is goed dat het Evergrande of Hengchi is en niet Saab. Anders kon ik niet meer goed slapen.

  (Dat kan in deze tijden toch niet)

  Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

 • Wauw! ! !

  Uitstekend herhaaldelijk geschreven. Wat een thriller.
  De economische en politieke situatie is weer dynamischer dan ik me een mening zou kunnen vormen.

  Mijn enige gedachte: wat een waanzin! ! !

  1.000 bedankt voor feitelijk neutrale informatie.
  Ik blijf opgewonden, welkom en blijf
  met dank en groeten

  PS
  De foto van de fabriek ziet eruit alsof er een vliegdekschip uit de lucht het landschap in is gevallen. Evergrande PR en management moeten weten wie ze wat zeggen door de nadruk te leggen op zo'n plat dak. Dat zegt me niets ...

  6
  3

Reacties zijn gesloten.