Saab voor 40 jaar - van de 99 tot de 9-3 cabriolet

Eens Saab, altijd Saab! Van de 99 tot de 9-3 cabriolet - een volledig tevreden Saab-verhaal. Toen ik in 1979 voor de beslissing stond om een ​​iets grotere en snellere auto te kopen, stond ik aanvankelijk met verlies. De premiummerken uit Duitsland hadden geen invloed op mij, want tot dan toe had ik mijn auto's van de 58 Beetle tot een Bulli T1, Bulli T2 en Golf altijd gebruikt en goedkoop gekocht (wat overeenkwam met mijn financiële mogelijkheden op dat moment).

Saab 9-3 Cabriolet - mijn beste Saab
Saab 9-3 Cabriolet - mijn beste Saab

Een kennis maakte mij destijds attent op het feit dat er in de FAZ een vragenlijst was geprint die analyseerde welke auto er bij zou passen. Mijn resultaat was: Saab. Ik dacht toen nog dat het van een Tsjechisch merk was, daarna deed ik wat onderzoek en vroeg ik een Saab-dealer in Freiburg naar gebruikte auto's.

Ik ging naar buiten met een Saab 99, vijfdeurs met dubbele carburateurs in "nesquick brown". De auto was een knaller. Ruim, stil, sportief om in te rijden en heerlijk voor lange afstanden. Dat de dubbele carburateur steeds naar de werkplaats moest, was te overzien - de prettige aspecten wogen ruimschoots op.

Maar dit sieraad begon in jaren te groeien en was gevoeliger voor reparatie, dus ik nam afscheid met een bezwaard hart en kocht eind jaren 80 een gebruikte "Ikea" Saab 900 ("Ikea drives Saab") in het wit.

In de jaren 90 volgde een Saab 9000i CC in blauw, daarna een metallic groene 9000 CS, beide voertuigen waar ik zeer tevreden over was en die mijn band met het merk versterkten. Een ongebruikt leaseauto in mijn bedrijf dwong me toen om voor een jaar een Mercedes C-Klasse over te nemen - geen vergelijking.

Niet alleen maakte de automatische startonderbreker elke start tot een geweldig spel, de ruimte, het comfort en de wegligging bleven ver achter bij mijn door Saab verwende eisen.

Bij de eerste gelegenheid in 1997 weer opgelucht naar mijn merk en een nieuwe 9-5 in het blauw. Een nieuwe limousine-rijervaring, nog stiller en krachtiger gemotoriseerd, hij lag bij elke snelheid standvastig veilig op de weg. In de kinderschoenen van mobiele communicatie uitgerust met een handsfreesysteem, dat waarschijnlijk verantwoordelijk was voor een aantal onderbrekingen in het contact op volle snelheid, bleef ik een tevreden Saab-klant en kreeg ik tot 2009 nog vier Saab 9-5-opvolgers, waaronder een Sportcombi 3.0 TiD.

Afgezien van problemen met de ontstekingskast, waardoor ik twee keer in het buitenland struikelde - maar dankzij de vriendelijkste Saab-werkplaatsen relatief snel kon worden opgelost, was ik volledig overtuigd van alle kenmerken van het merk en het rijcomfort. In de tussentijd hadden twee van mijn beste vrienden het merk van Trollhättan leuk gevonden.

Toen ik met een cabriolet wilde rijden, zei mijn dealer destijds: Een keer 9-5 - altijd 9-5! Desalniettemin gaf hij me ter gelegenheid van een werkplaatsbezoek een dag een 9-3 cabriolet - ik had meteen veel plezier met deze auto.

Vanwege de wat beperkte geschiktheid voor gezinnen, heb ik dit verzoek moeten uitstellen tot 2008 en in april 2009 ontving ik mijn 9-3 cabriolet in ijsblauw-metallic.

Midden in de beslissing van GM om de kraan op Saab te draaien, was ik nog steeds blij met de vervulling van mijn langverwachte wens en kan ik nu ruim 10 jaar later zeggen dat de cabriolet de beste Saab is die ik ooit heb gehad. Een nieuwe accu en verder storingsvrij 190.000 km (ik weet dat dit eigenlijk als een jaarauto telt) en heel veel leuke ritten, waarbij de Saab cabrio-rijders elkaar weer meer lijken te begroeten.

De voormalige Saab-werkplaats bestaat niet meer, maar een gratis werkplaats waarin Saab-ervaring en mankracht beschikbaar is, maar die niet meer hoeft te doen dan de inspecties en reparaties. Ik rijd zo lang als ik kan met deze auto - het wagenpark is nu uitgebreid met een omgebouwde Bulli T6, dus het volgende is van toepassing:

Vakantie in de Bulli, alle andere reizen in de onvergelijkbare Saab-cabriolet!

Tekst en afbeelding: Michael Broda

11 gedachten over 'Saab voor 40 jaar - van de 99 tot de 9-3 cabriolet"

 • blanco

  Elvira en Michael B.

  Dat is grappig! De Saab-fans met dezelfde zeldzame achternaam uit het hoge noorden en het diepe zuiden zijn niet verwant, zelfs niet bekend bij elkaar, maar rijden in dezelfde mooie cabriolet? 🙂 Geweldig ding! Er zijn veel grappige verbindende verhalen onder Saab-fans!

  PS: Misschien rijden alle Broda's alleen Saab ??! 😉

 • blanco

  Eigenlijk ben ik slechts de stille lezer van deze blog, maar dezelfde, zeer zeldzame naam en ook de vervulde langetermijndroom van het besturen van een 9-3 Aero BP cabriolet zorgen ervoor dat ik dit geweldige verhaal vanuit het hoge noorden beantwoord. Ik ben een SAAB-chauffeur sinds november 1976 en ik hoop dat ik deze auto kan besturen totdat ik mijn rijbewijs inlever.
  Elvira Broda

  10
 • blanco

  Heel mooi verhaal - voor mij is het 30 jaar geleden dat ik viel voor onze oude Zweden ... gewoon geweldige auto's die worden gekoesterd en verzorgd, maar die dagelijks worden gebruikt ...

 • blanco

  Volvaab - Jürgen (?) - Saab-virus zonder antidota wegens gebrek aan interesse van de farmaceutische industrie 😉

  Ja, dat klopt, dat was een heel grappige opmerking die ik ook mis en waarvan ik de auteur niet meer weet. Maar aangezien andreas61k er gelukkig ook naar verwees, moet het Jürgen (?) Zijn geweest. Ik kreeg gewoon "mijn nek niet vol" 😉 en begon een andere - niet succesvolle - poging om te zien of de auteur misschien niet meer foto's van deze prachtige cabriolet had voor deze prachtig gekleurde achtergrond, niet alleen vanaf de achterkant, maar ook vanaf de voorkant of de zijkant. Maar "wat niet is, is niet" 🙂 😉

 • blanco

  @ Ebasil (ontbrekende opmerkingen),

  Ik mis vooral die van de “andere lezer” en ben helaas ook zijn naam kwijt.

  Ik herinner me dat deze opmerking, met een knipoog, verwees naar de verwoestende effecten van het Saab-virus en een mogelijk economisch gerechtvaardigd gebrek aan interesse in de farmaceutische industrie om er voor een kleine groep een vaccin tegen te ontwikkelen. Dat was de beste opmerking ...

  De mijne had evenzeer betrekking op die van jou en de prachtige auto en succesvolle foto. Het is gewoon geweldig hoe de hemelse kleur linksboven en rechtsonder wordt weerspiegeld, hoe de lucht en de auto worden gereflecteerd op de natuurlijke diagonaal op de foto. Ik kan er geen genoeg van krijgen….

  Nogmaals bedankt aan de auteur voor uw deelname en gefeliciteerd met deze prachtige Saab, die nog mooier is dan een andere mooie Saab.
  Het is onmogelijk om dit de hemelse te ontzeggen.

 • blanco

  Oh, dank u, dan ben ik gerustgesteld! 🙂

 • blanco

  Waar zijn de - echt ongevaarlijke - opmerkingen van Volvaab, een andere lezer en mij? 🙁 Je stond hier gisteren.

  • blanco

   @Ebasli We moesten gisteren een back-up importeren, er ontbrak ongeveer 6 uur aan conversatie.

 • blanco

  We hebben ook zo'n cabriolet (dezelfde kleurencombinaties en motoren - maar met een hert), en die is absoluut betrouwbaar. Mijn vrouw krijgt regelmatig complimenten voor dit prachtige voertuig - van niet-Saab-chauffeurs.
  Fijne reis, Michael!

 • blanco

  Veel dank aan Michael, hij spreekt vanuit mijn ziel!

  En wat de opmerking van Jürgen betreft - ik raakte op een gegeven moment ook besmet en toen de ziekte echt uitbrak (ongeveer 10 jaar later), kon deze alleen worden genezen met de aankoop van een Saab.
  Wat betekent genezen hier? Ik heb nog steeds last van de 'ziekte', het wordt ook wel passie genoemd! Omdat het rijden met zo'n Zweeds kwaliteitsproduct op straat een plezier is en blijft ...

 • blanco

  En nogmaals een herinnering aan mij om mijn SAAB-verhaal hier te posten. Dit rapport wekt ook de motivatie om het eindelijk te doen. 🙂

  De loyaliteit op lange termijn aan SAAB in de modelserie is goed beschreven en toont het feit aan dat ik destijds een nieuwe SAAB kon bestellen. Helaas heb ik deze kans gemist of had ik niet de financiële middelen om een ​​gloednieuwe SAAB te kopen.

  Eens kijken of ik ten minste 40 jaar merkentrouw kan hebben. Niets staat mij in de weg 🙂

Reacties zijn gesloten.