Evergrande waarschuwt voor liquiditeitscrisis - prijzen dalen

Is het voorbij voordat het begon Evergrande waarschuwt voor een liquiditeitscrisis die beleggers bang maakt. De voorraad is onderweg naar beneden, maar wat zit erachter? De situatie is verwarrend. Gisteren maakte de waarschuwing mogelijk via Bloomberg Liquiditeitsbeperkingen de Ronde. Er werd ook gespeculeerd over een aanstaande herstructurering van het bedrijf.

Evergrande waarschuwt voor liquiditeitsknelpunten

Heeft het bedrijf zijn doelen te hoog gesteld?

Zeker is dat er de afgelopen maanden veel is gedaan om de schulden te verminderen en de liquiditeit te verbeteren. Investeringen die niet tot de corebusiness behoren en vastgoed zijn verkocht. Miljarden aan verplichtingen die vóór de vervaldatum zijn afgelost. Niet geheel zonder bijbedoelingen, maar ingegeven door nieuwe wetgeving.

De Chinese regering trekt star Schuldenlimieten voor de vastgoedsector, die de neiging heeft om overmatige schulden te maken. Vanaf 1 januari 2021 gelden er bovengrenzen waaraan moet worden voldaan. Als een vastgoedontwikkelaar niet aan de eisen voldoet, is hij niet langer kredietwaardig en is hij afgesneden van de kapitaalmarkt.

Om zijn strategische positionering te verbeteren, lanceerde Evergrande Auto midden september 176.6 miljoen nieuwe aandelen. Ze vertegenwoordigen 2% van het totale aandelenvolume en werden verkocht aan grote investeerders. Onder hen zijn de internationale cloudprovider Tencent, de mobiliteitsdienstverlener Didi en Alibaba-oprichter Jack Ma. De korting van 20% op de toenmalige prijzen was ongebruikelijk hoog.

De actie bracht $ 516 miljoen op in de schatkist.

Een klein bedrag als je bedenkt dat in januari 2021 $ 19 miljard aan schulden moet worden afbetaald. Volgens de huidige status zou de terugbetaling 92% van de kasreserves van de Groep beslaan.

Evergrande in het vizier van de schuldlimiet enerzijds en het aanhoudend hoge investeringsniveau in de auto-industrie anderzijds.

Om het probleem op te lossen en toegang te krijgen tot een bredere kring van investeerders, streeft de groep naar een notering op de beurs van Hongkong. De opname op Star Market Volgens Chinese media zou de beurs van Shanghai zijn aangevraagd. Geely Holding, eigenaar van Volvo, heeft deze route maanden geleden ingeslagen. Door notering in het binnenland kunnen extra aandelen worden uitgegeven en is het gemakkelijker om investeerders te vinden.

Campagne met vervalste documenten?

Bloomberg meldt dat het een notering heeft aangevraagd in Shenzhen, de tweede beurs op het vasteland van China na Shanghai. Het probleem voor Evergrande: de in afwachting van goedkeuring om op een binnenlandse beurs genoteerd te worden, geeft strategische investeerders het recht om uiterlijk op 31 januari uit te stappen als de situatie aanhoudt.

Een realistische inschatting van de situatie is moeilijk. Evergrande vocht gisteren terug met een persbericht. Schreef van laster en vervalste documenten over mogelijke herstructurering van het bedrijf die op het net circuleren. De aankondiging van Bloomberg zou gebaseerd kunnen zijn op een van deze documenten.

De Evergrande-groep heeft een zware schuldenlast tot het equivalent van bijna € 105 miljard. Na aftrek van de huidige en kortlopende liquiditeit blijft € 79 miljard aan nettoschuld over. Een bedrag dat ook relevant zou zijn voor Chinese begrippen.

5 gedachten over 'Evergrande waarschuwt voor liquiditeitscrisis - prijzen dalen"

 • Ja, spannend zoals altijd, bedankt! Het voordeel van de blog is dat het rapporteert over andere spelers die anders geen rol spelen in de berichtgeving (Evergrande en Polstar). Wat me in de war brengt aan de rapporten is dat ze uit een land komen waar veel is gereguleerd en er niets groots gebeurt zonder een zegen van bovenaf. Als het in de westerse wereld was gebeurd, had ik gedacht: nou ja, gewone gokkers op de beurs die de prijs beïnvloeden, zie Tesla-aandelen of Nikola.

  Ik blijf kijken, ik heb zojuist de kilometerreserve van mijn SAABe gecontroleerd, ... het is genoeg voor een paar jaar! 😉

 • Is Evergrande Auto een luchtmachtbasis of is het serieus?

 • Financial Times

  Alle aandacht, wederom zeer feitelijk en informatief geschreven. Soms vraag ik me af waar ik hier eigenlijk terecht ben gekomen ...

  Saab - meer dan een auto

  Saabblog - Meer dan een carblog

  Op de een of andere manier past het. Maar het is nog steeds een verrassend positieve ervaring, zelfs na jarenlang regelmatig lezen.

  Wat me verbaast is hoe goed de Chinese regering de kapitalistische financiële valkuilen begrijpt en dat Evergrande blijkbaar "niet te groot om te falen" is, zelfs volgens nationale normen.

  Ik zou het anders hebben beoordeeld en weet niet zeker hoe ik het nu moet classificeren? Is Evergrande naar Chinese maatstaven niet groot genoeg om in het nationale belang te zijn?

  Maar wie loopt er nog meer voor bij de start?
  Of heeft de administratie totaal andere visies op de nationale en mondiale mobiliteit van de toekomst dan Tesla en Evergrande?

  Ik dacht ooit dat Evergrande me helemaal niet zou interesseren. Nu vind ik het onderwerp echt spannend.

  Bedankt Tom.

  6
  1
 • Spannend en opnieuw dramatisch. De vraag zou zijn of iemand teveel en allemaal tegelijk wilde? De markt voor elektrische auto's zal natuurlijk groeien, maar Evergrande Auto neemt zeker een stukje van de taart van iedereen met zulke hoge ambities.

  Kan intriges of correctie zijn. Hoe dan ook, ik hoop het beste voor Trollhättan!

 • Wordt het niet een beetje vermoeiend om over Evergrande te schrijven?
  Aan de andere kant is Tesla ook ontelbare keren begraven en ziet het er vandaag geweldig uit. Ik weet niet of je dat precies kunt vergelijken, maar misschien is er nog een kans voor Evergrande. Alleen Trollhaettan zal er waarschijnlijk niets van hebben?!

  10
  1

Reacties zijn gesloten.