De jonge, sportieve wilde - Saab 9-5 in de geheime test

Het is augustus 1996. De ontwikkeling van de 9-5 nadert zijn einde. Ergens in Zweden is een lid van het prestatieteam op weg naar de geheime basis in zijn Saab 96. De laatste tests zijn in behandeling. Zo begint een film die Saab lanceerde als teaser voor de nieuwe 9-5. Het is typerend voor de jaren 90. En het onthult wat we hebben gemist.

De jonge sportieve wilde - Saab 9-5 in de geheime test
De jonge sportieve wilde - Saab 9-5 in de geheime test

De jaren 90. Het ijzeren gordijn is weg, de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Een man die saxofoon speelt en van jazz houdt, heerst in het Witte Huis. De wereld lijkt op weg om een ​​betere plek te worden. Donald Trump worstelt met schulden, en de optie om de 45e president van de Verenigde Staten te worden lijkt grotesk. Evenzo de Chinese fantasieën van almacht, die slechts drie decennia later werkelijkheid worden.

En in Zweden bouwen ze een wilde auto

De nieuwe 9-5 wordt door Saab als een wild ontwerp beschouwd. Moedig en sportief. Hij zou het merk naar een nieuw tijdperk moeten leiden. Wat ze in Trollhättan op de wielen zetten, is inderdaad opmerkelijk. Het verlangen naar de 9-5 en de ambitie om een ​​uitstekende auto te bouwen voel je nog steeds als je praat met de inmiddels zeer oude teamleden van toen.

Daarom maken ze een film die er vandaag uitziet als iets uit de kledingdoos. 007 en Golden Eye inspireren, staan ​​veel computers voor innovatie, het Saab Performance Team voor sportiviteit. Het team stelt mysterieuze, matgrijs geverfde voertuigen op de proef. De video belicht het uitstekende chassis, dat door de Zweedse vakpers wordt geprezen als een wonderchassis, en de sportieve eisen.

De Saab 9-5 en echt sportief

Zet uw merkbril af! Bij de première was er de 9-5 met 150, 170 en 200 pk. Sportief? De oude Saab 9000 leverde meer. De 9-5 Aero werd met een kleine vertraging toegevoegd. Eindelijk 230 pk, maar slechts 5 meer voor de 9000 Aero. Maar meer gewicht. Was dat alles wat je toen in Trollhättan kon doen?

Ten eerste mag de eerste 9-5 Aero (Series 1) geen sportmodel zijn. Saab zag daarin een op comfort benadrukte toevoeging aan het aanbod, met een ietwat sportieve houding. Het alternatief voor de V6, gericht aan het traditionele Saab-publiek, voor wie de 6-cilinder misschien te bourgeois was.

De Saab was sportief en heeft nooit bestaan

Een snelle blik over zijn schouder. Destijds rolde de Volvo V70 R de hallen in Göteborg uit. 250 pk, vierwielaandrijving. In de nasleep van de eeuwige rivaliteit tussen Saab en Volvo was de Stallbacka op zoek naar een passend antwoord. De supersportieve Saab 9-5, die na de Aero als topmodel zou worden aangeboden.

Het was duidelijk dat je meer moest leveren dan je collega's bij Volvo. Vierwielaandrijving werd als set beschouwd en minimaal 280 pk. Andere bronnen vertellen van 300 dat men uit de opgeladen 2.3 liter motor wilde stappen. Na de Saab 9-3 Viggen was het de bedoeling om de 9-5 Viggen de landingsbaan op te duwen. Om duidelijk te maken hoe de trollen hun auto's bouwen.

Maar ze hadden de wiskunde niet gedaan met GM

Het was de eerste keer dat de liaison met GM wraak nam. Het gemodificeerde GM9-platform werd gebruikt voor de 5-2902. In principe kon ze alles doen. Voor- en achterwielaandrijving, en natuurlijk 4 aangedreven wielen. Om de Saab 9-5 Viggen te realiseren, had je de toestemming van de Amerikanen nodig. Ze weigerden het ermee eens te zijn. Ze sloten de familie 2900 over het algemeen af ​​voor allerlei fantasieën over vierwielaandrijving Het verhaal van Viggen belandde in de container.

Van de droom - dat zou wraak moeten nemen

De supersportieve Saab 9-5 is nooit van de grond gekomen. Vanaf dat moment bleef de sportieve Zweedse kroon voor altijd in Göteborg. Zelfs als ze altijd de actievere auto's in Trollhättan bouwden, leed het imago enorm. In Göteborg leidde de volgende generatie echter tot de volgende uitbreidingsfase. 300 pk en vierwielaandrijving, er was geen tegengif. Zelfs de sterke Hirsch-versies vielen niet op, het ontbreken van de 4 aangedreven wielen bleef een eeuwig nadeel.

Dat nam wraak. Het sportieve imago vervaagde een paar jaar later, in Zweedse peilingen, Saab werd beschouwd als een ontspannen merk voor het oudere publiek.

Alles had zoveel leuker en sportiever kunnen zijn.

11 gedachten over 'De jonge, sportieve wilde - Saab 9-5 in de geheime test"

 • @ Ebasil (brochures),

  Bedankt voor het leuke aanbod. Maar ik heb al zoveel archieven professioneel en privé ...

  Ik probeer gewoon meer te weten te komen over de volgende dienst. Mijn vriend is bijna nors als het gaat om het maken van afspraken en het bezorgen ervan (heeft veel te doen), maar is altijd spraakzamer als je ze ophaalt.

  Ik vind de vraag wanneer welk hert (of ooit) al als zodanig van de banden in Troll City liep?

  Met de Aero (chromen bril 9-5) was software niet genoeg. Een grotere turbocompressor en grotere remmen werden geïnstalleerd, waarvoor op hun beurt grotere velgen nodig waren. Het zou dus logisch zijn om dit af fabriek te doen, in plaats van splinternieuwe voertuigen om te bouwen na verzending maar voordat ze worden afgeleverd bij lokale servicebedrijven - meteen een aantal nieuwe onderdelen weggooien (!) ...

  Spannend onderwerp met veel vraagtekens. Nogmaals bedankt voor het aanbod.

 • Volvaab - Herten in het prospectus

  Ik heb ook brochures en prijslijsten uit die tijd waarin Hirsch wordt vermeld, maar dan voor de 9-3-serie. Interesseren?

 • @ Capri73 (officieel hert),

  dat is interessant. Dank u. Ik zou graag meer willen weten over het onderwerp. Dus wanneer en waarom welk hert het in de prospectus heeft gehaald en waarom zoveel anderen niet?

  Voor mij is de Saab-Hirsch-GM-relatie een opwindende driehoeksverhouding die ik gewoon niet kan achterhalen. Ik heb meer vragen dan ik zou kunnen of zou willen reageren ...

  Ik ben dankbaar voor elk stukje van de puzzel dat een beetje licht werpt op de duisternis.

 • @ Capri73 Er was een tijd dat ze in principe werden geblokkeerd. De Zweedse AMS schreef er een paar jaar te laat over. Vectra en Calibra werden eerder gelanceerd.

 • @ Volvaab Driver: in het modeljaar 2003 was de hertenversie van de Saab 9-5 ook heel normaal
  Met 305 PS en 420 Nm in de officiële Saab-prijslijst met de technische gegevens!

  @ Tom: er was het 2900-platform met vierwielaandrijving in de Opel Vectra 4 * 4 en Opel Calibra 4 * 4.
  Misschien was alleen de vierwielaandrijving geblokkeerd voor Saab?!

 • Zo'n beelddrager zou Saab en de 9-5 zeker goed hebben gedaan.

  Een aero van een hert heeft niet dezelfde uitstraling als een productieauto, staat in geen enkele brochure en wordt door motorjournalisten in vergelijkende tests achtergelaten.
  Zoiets vliegt als merkambassadeur volledig onder de radar en dat zonder XWD eindelijk met 300 PS (chromen bril) en beïnvloedt de stuurkrachten bij het accelereren.

  Een beelddrager in serie zou een positieve invloed hebben gehad op de perceptie van het merk en de verkoop hebben gestimuleerd. Dat was het geval bij Volvo. 850 en V70 gingen als gesneden brood. Zeker met voorwielaandrijving en 140 of 170 pk ...

  Saab had de 9-5 als 2.0t en 2.3t met voorwielaandrijving en respectievelijk 150 en 185 pk, en was theoretisch goed vertegenwoordigd in het segment. Helaas heeft het geen zin om gelijke of betere volumemodellen te hebben als je niet het juiste imago hebt om ze naar vrouwen en mannen te brengen.

  Bij Saab hadden ze dat blijkbaar erkend. Was GM te dom of kwaadaardig? Ik heb voor deze vraag nog steeds geen sluitende AW gevonden.

  2
  1
 • Het is jammer dat je niet veel meer hebt gedaan met de Saab. XWD en TID zaten mogelijk in de 9-5I

 • Hi Tom,

  helaas kan ik deze film ook niet kijken, ik krijg altijd het antwoord
  "De reactie van videopress.com duurde te lang"

  Stefan

 • Eerst dit artikel, dan de video ...

  Mijn ogen zijn nu latent vochtig. Het is geweldig wat je in huis hebt. En jammer dat je zoveel meer in je la had dan je op straat zou kunnen brengen ...

  Heel erg emotioneel, zelfs jaren na het faillissement. Ik ben ontroerd en geraakt. Bedankt Tom.

 • Zoals altijd, een opwindend stukje SAAB-geschiedenis, bedankt!

  Ja, het ontbreken van vierwielaandrijving dreef me ertoe om de 9-7x te kopen, ik had het waarschijnlijk nooit gedaan als er de 9-5 met vierwielaandrijving was geweest, maar vierwielaandrijving is een voordeel in de bergen in de winter. 300PS was ook beschikbaar in de 9-7x, alleen de sportiviteit is er niet. Nou met de 9-5NG was er bijna alles ... helaas geen CS zoals met de 9000er.

Reacties zijn gesloten.