Volvo, Saab of Volvo - copywriters bij Volvo

Dus als een overtuigd Saab-chauffeur was ik ineens een advertentie-copywriter voor Volvo en probeerde ik bij het meest creatieve reclamebureau in Zwitserland de lokale verkoopcijfers van minder dan 5000 stuks per jaar naar de beoogde 7500 te brengen. Maar hoe doe je dat? In Zweden was het zo dat de conservatieven vaker in Saab reden (een man genaamd Ove doet zijn groeten) en dat de progressieven eerder in een Volvo reden.

Als copywriter voor Saab-chauffeurs bij Volvo
Als copywriter voor Saab-chauffeurs bij Volvo

In Zwitserland was het precies het tegenovergestelde. Er is nauwelijks een Volvo-chauffeur zonder baard, hoed en hond. En dit lang voordat baarden, hoeden en honden als hip werden beschouwd.

Het meest opwindende aan werken voor automerken is waarom mensen de voorkeur geven aan bepaalde automerken, er meer van houden dan wat dan ook en ze een leven lang trouw blijven, en niet voor veel geld met andere automerken rondrijden. U kunt veel leren over psychologie en uw kennis van de menselijke natuur uitbreiden.

Ik beweer nog steeds dat ik na vijf minuten praten met een volslagen vreemde vrijwel zeker kan zeggen dat hij voor een automerk rijdt. Met een mul-kapsel, een gebruinde teint en witte schoenen van tevoren!

Een van de belangrijkste argumenten tegen het kopen van een Volvo in die tijd was het lelijke woord Zweedse tank. Jarenlang werd er veel reclame gemaakt voor Volvo met de kwaliteit en dikte van het Zweedse staal dat voor de carrosserie werd gebruikt. De gemiddelde leeftijd van de in Zwitserland ingeschreven Volvo's was begin jaren negentig maar liefst 20,7 jaar.

Maar gewoon, de meesten van hen wilden langer dan twee of drie jaar geen auto besturen en dergelijke argumenten telden niet veel. En keer op keer Zweedse tanks. Interessant is dat deze mensen ondertussen allemaal rondreden met gigantische SUV's die veel meer het scheldwoord 'tanks' verdienen.

De foto's tonen enkele advertenties voor Volvo uit begin jaren negentig. Geen imagocampagne, maar hoewel er daadwerkelijke verkoopadvertenties waren, was de Volvo-filosofie altijd merkbaar. Helaas heb ik geen foto's meer van twee van de mooiste advertenties.

Een van de krantenkoppen bij het leasen van Volvo was: Als u geen Volvo kunt kopen, kunt u er wel een leasen! En naar de foto van een bultrug Volvo: uw nieuwe Volvo ziet er over 20 jaar zo mooi uit! Ik denk nog steeds dat het niet zo erg is. Of?

Nog een opmerking over de Volvo 240 Classic-advertentie. De advertenties voor de laatste 240's die als Classic Edition waren gebouwd, betekenden dat de serie anderhalf jaar langer van de band rolde dan gepland. Zo talrijk waren de bestellingen voor deze onverwoestbare klassieker, waarvan er vele nog steeds in gebruik zijn.

Tekst en afbeeldingen: Gigi

Vorige onderdelen:

Volvo of Saab of openbaar vervoer?

Volvo of Saab of Alfa Romeo?

8 gedachten over 'Volvo, Saab of Volvo - copywriters bij Volvo"

 • blanco

  Leuke flashback vanuit een heel ander perspectief! Bedankt daarvoor, was leuk om te lezen.

 • blanco

  Huh. Ik haal hier graag herinneringen op. Ik ben niet alleen een Saab-chauffeur, ik ben ook een Volvo-chauffeur. En had op dat moment drie stukken van de "mooie". Achtereenvolgens. En vandaag heb ik een Saab en een Volvo. Helaas mocht ik nooit teksten voor auto's schrijven - ik zou enorm opgewonden zijn geweest. Maar wie weet wat de schrijfervaring mij zal brengen.
  Bedankt voor de geweldige bijdrage en voor het diep in de doos graven met het historische materiaal!

 • blanco

  Zeer interessante post, bedankt

 • blanco

  @James Elsner,

  dat is heerlijk. Maar het is meteen logisch. Het is fascinerend hoe wij chauffeurs en kopers aankruisen.

  @Gigi,

  ja, ik denk wel dat we gelijk hebben als we uitgaan van de 20,7 jaar als gemiddelde levensduur in Zwitserland.

  In D was er vergelijkbare informatie / reclame. Het gesprek ging over de 19, X jaar dat elke Volvo die ooit met pensioen is (!) Wereldwijd gemiddeld in bedrijf is geweest. En er werd gezegd dat je het record zou hebben ...

  Dat past best goed, nietwaar?

  4
  1
 • blanco

  Beste James
  Ja, dat was een probleem. Het zou anders zijn geweest als een stijlvolle Carabinieri in zijn strakke uniform in een al even strakke Alfa het feilbare stuur had gestopt,)

 • blanco

  Beste Volvaab-chauffeur
  Uw argument klinkt heel logisch, maar ik ben bang dat het eigenlijk zo was dat in 1990 de gemiddelde leeftijd van alle Volvo's in Zwitserland meer dan 20 jaar was. Met alle bultruggen, Amazones, 1800 die in die tijd elke dag rondreden. En met de lage verkoop van nieuwe auto's. Hoewel ik het ook niet helemaal kan geloven. Helaas kan ik de bewoording niet meer vinden. Maar de gemiddelde levensduur van een Volvo zal natuurlijk nog steeds rond de 20 jaar zijn, als je dat wilt.

 • blanco

  Grote bijdrage Gigi! Je liet me herinneringen ophalen Heel erg bedankt hiervoor.

  We werkten rond dezelfde tijd in de auto-industrie. Jij voor Volvo en ik voor Mercedes-Benz.

  Volvo had een enorm imagoprobleem in Zwitserland, zoals we dachten te kennen van veel marktonderzoeken.

  Decennialang was het de favoriete mobiele auto van het Zwitserse racemanagement, ook wel bekend als de politie. In die tijd was Volvo de favoriet in vrijwel alle politiekorpsen in Zwitserland.

  Voor veel niet-Volvo-chauffeurs was de verbinding tussen Volvo en politie een zwaar argument om geen Volvo te kopen, zoals uit het onderzoek bleek.

  Destijds hebben we er altijd alles aan gedaan om te voorkomen dat we voertuigen bij de politie moesten afleveren.

  Onze klanten zouden het absoluut niet op prijs hebben gesteld om te worden tegengehouden en beboet door een patrouille in een Mercedes-Benz.

  5
  1
 • blanco

  Bedankt Gigi.

  Artikelen en foto's zijn leuk. Ik vermoed slechts een beetje vervaging.
  20,7 jaar is waarschijnlijk de gemiddelde leeftijd van alle Volvo's die tot dan toe (!) In Zwitserland zijn uitgeschreven (!) (Gemiddelde periode van toelating en werking van degenen die zijn uitgeschreven)?

  Anders zou het aantal betekenen dat elke nieuwe registratie / inschrijving te maken zou krijgen met een gemiddeld 41,4 jaar oude Volvo. Met verkoopcijfers die in de loop van de jaren en decennia stijgen, zou zelfs zo'n trotse leeftijd lang niet genoeg zijn ...

  Hoe het ook zij, ik neem mijn hoed af voor de succesvolle campagne. En nogmaals bedankt voor je deelname hier vandaag. Naast de krantenkoppen vind ik de foto's ook erg leuk.

  Vanuit mijn eigen praktijk weet ik hoe veeleisend reclame in zwart-wit op krantenpapier is. Hoogglans is een eitje. Krantenpapier is de uitdaging en de freestyle. Iedereen die dat kan, kan echt alles doen ...

  7
  2

Reacties zijn gesloten.