Spyker komt terug en produceert in Duitsland

Eigenlijk dacht ik dat het onderwerp voorbij was. Spyker is geschiedenis en Victor Muller is op weg naar nieuwe ondernemingen. Men kan zich vergissen, en sommige automerken lijken ontelbare levens te hebben gehad. Spyker komt terug en hervat de productie in 2021. Dat is het plan. En Spyker wordt dan een Duits automerk.

Spyker comeback met de C8 Preliator
Spyker comeback met de C8 Preliator

Sinds het einde van Saab is Spyker ook bergafwaarts gegaan. Om de route als hobbelig te omschrijven, raakt het niet echt. Het was allemaal veel erger. Toen leek het er in april 2020 echt op verleden zijn. Het tragische einde van een verhaal. Maar zo is het niet. Met Russisch geld, hier boort Victor Muller oude relaties aan, het merk komt terug.

Boris Rotenberg staat als financier achter de comeback. De oprichter van SMP Bank, president van FK Dynamo Moskou, de SGM Group en vriend Vladimir Putin heeft een zwak voor elegante, exotische auto's. Er staan ​​een heleboel illustere bedrijven klaar voor de herstart van Spyker, die allemaal iets te maken hebben met erg dure auto's en levensstijl. Ze kunnen allemaal worden toegewezen aan de omgeving van Boris Rotenberg of rechtstreeks aan hem toebehoren.

De productie neemt het over R Company in Trier zorgt het raceteam van SMP-Racing en BR-Engineering voor de techniek en motorsport. Een eerste Spyker-showroom wordt gebouwd in Monaco. Het begint in 2021, de Spyker C8 Preliator wordt opnieuw gelanceerd. Het volgt later B6 Venator, die in 2013 in Genève in première ging, maar nooit in productie ging, en de Spyker D8 SUV. De conceptie is geworteld in oude Saab-dagen, het idee is ongeveer 10 jaar oud.

De voertuigen worden met de hand gemaakt voor een selecte groep klanten en de groep levert ook reserveonderdelen voor de 265 Spyker-sportwagens die tot nu toe zijn gebouwd. Muller blijft de frontman als CEO van Spyker Ltd.

Veel dingen blijven natuurlijk voorlopig onduidelijk. Wie levert de motoren die ooit van Audi zouden komen en later uit Zweden van Koenigsegg? Zal de beroemde Koenigsegg V8 het nog redden onder de Spyker-carrosserie, of komt er een revolutionaire FreeValve-motor? Alleen al het idee dat het zo zou kunnen zijn, is leuk.

Er zijn genoeg vragen, maar weinig antwoorden.

Niemand heeft natuurlijk Spyker nodig en bijna niemand heeft gewacht of gewed op de comeback. Maar de wereld met zijn elektrische auto's en galopperende digitalisering kan het doen met een paar met de hand gebouwde exoten. Misschien heeft ze het zelfs nodig. Mogelijk urgenter dan ooit.

11 gedachten over 'Spyker komt terug en produceert in Duitsland"

 • blanco

  @ Ebasil,

  Ik hou erg van haar standpunt. Men kan en mag onrecht tegenover elkaar niet compenseren - niet met het oog op relativering ...

  Ik wilde het niet zo bedoeld hebben, maar het kon echt zo gelezen worden en niet anders. Ik moet dat zien ...

 • blanco

  Volvaab

  Ja, alles klopt ook, MAAR: Met de argumentatie kun je echt alles rechtvaardigen, elke follow-up en meer dan dat. Erg handig als u naar verluidt geen andere keus heeft omdat de overgrote meerderheid zaken doet met criminelen. Ik ben het meestal eens met Wolfgang Borchert: zeg nee! En als iedereen, of in ieder geval velen, dit deden, zouden de meerderheden en machtsverhoudingen compleet anders zijn. Dat is misschien idealistisch, maar iedereen heeft altijd een keuze: geld of moraal. Het begint met de kleine dingen en eindigt met de zeer grote afmetingen. Om het voetbalvoorbeeld te nemen: hoe sympathiek de heer Kl van Liverpool FC en de heer Tu van PSG voor mij ook zijn, u had nooit bij deze financiers mogen tekenen. Maar Bayern doet ook zaken met Qatar en we hoeven het niet eens over FIFA te hebben.

  Hoe dan ook, ik zie in het geval van de heer Muller geenszins een gerechtvaardigde humanitaire, politieke of economische noodzaak om met dergelijke cijfers in zee te gaan.

 • blanco

  @ Ebasil,

  (helaas) alles klopt tot nu toe, wat je schrijft en VM is zeker een soldaat van fortuin op zich, geen Robin Hood ...

  Maar het is ook zo'n kleine vis dat het de opwinding niet waard is, denk ik. Je zou net zo gemakkelijk de grieven van deze wereld kunnen dumpen op de smalle schouders van een speler uit de grote ploeg van Dynamo Moskou.

  Ik weet niet wat en hoe ik het moet doen, maar als ik dat zou doen, zou mijn ongenoegen gericht zijn op de mensen en instellingen die feitelijk verantwoordelijk zijn voor het kader waarbinnen een VM of een voetballer opereert. Of een familieman die in de rug werd geschoten, een Amazon-klant - wat dan ook en wie dan ook.

  Dit is de wereld waarin Spyker weer een handvol auto's bouwt. Het maakt geen verschil of u VM dat toestaat of het de schuld geeft.

  Het is veel belangrijker dat de grote vissen in Oost en West schaken - terwijl je daartussenin in Europa alleen maar "Niet boos worden!" speelt.

  De teerling is geworpen. Dat is het dan. We hebben lange tijd niet meer kunnen doen. De uitstraling van democratie en een intacte civiele samenleving neemt merkbaar af. Met fatale gevolgen voor alle naties en samenlevingen die in een staat van onrust of verandering verkeren.

  Allemaal triest, heel triest. Maar wie is er nog verrast? Men mag niet vergeten dat een Duitse oud-bondskanselier op de loonlijst van Poetin staat. Maar Poetin speelt schaak. Wat doet de voormalige kanselier? Ook gewoon een fortuinlijke soldaat op zoek naar persoonlijk voordeel ...

  Moet VM doen wat hij kan en wil temidden van deze waanzin. Ik kan het hem niet kwalijk nemen. Niet in deze wereld ...

  Op de schaal van mogelijk wangedrag, met zijn nicheproducten, beperkte verkoop, winst en fiscale trucs, is hij sowieso geen opwinding ...

  2
  3
 • blanco

  Hij geeft niet op !! En ik vind dat leuk.

 • blanco

  PS: Hoe zit het met de insolventieclaims tegen Spyker Services BV en de andere Spyker-bedrijven van het "ondoorzichtige bedrijfsnetwerk" (zie het blogverslag van het voorjaar)? Betaalt de aardige oligarch ze tegelijkertijd? Nauwelijks - men heeft zeker met succes arm of naakt geteld en de schuldeisers zitten erop. Maar dat maakt niet uit, de belangrijkste schuldeisers zijn immers alleen de belastingdienst en dus de domme gewone burgers van de betrokken staten. Poeh duivel weer!

  1
  1
 • blanco

  Interessant artikel, voor wiens informatie ik u uitdrukkelijk wil bedanken - en op de een of andere manier ook een charmante "tegentrend". Maar met een zeer bittere nasmaak! Ik kom er gewoon niet uit! ;- /

  - wat of wie zou ik walgelijker en weerzinwekkender vinden, de Chinese staat-Manchester-kapitalisme-machine (à la NEVS, Hengchi, Volvo etc.) of de Russische oligarchen met een directe lijn met hun net zo totalitaire, door de macht geobsedeerde en corrupte regime. Ze zijn antidemocratisch, minachten de mensenrechten en zijn in dezelfde mate crimineel. En Europa doet het goed, om het contact met deze aardige heersers en systemen niet te bederven; ja, men bouwt er zelfs graag op en bouwt er alles van op. Ugh duivel! En dan raak je echt van streek over slechts één belachelijke vergiftiging van een regime-criticus ... De Hugenbergs en hypocrieten sterven gewoon niet uit!

  3
  2
 • blanco

  @ Griffioen

  Nou - GM, Zweedse deelstaatregering: 10 jaar geleden kon er eigenlijk niets misgaan …….

 • blanco

  Muller - die nooit opgeeft. Ik houd mijn vingers gekruist, hij heeft mijn beste wensen.

  3
  3
 • blanco

  Nou - laten we afwachten.
  Muller, Russische oligarchen: er kan niets meer misgaan ......

 • blanco

  Straat legaal Fabergé-ei

  Ik kan het niet uitleggen, ik begrijp het zelf niet, maar ik ben er best tevreden over. Ik wens VM en Spyker veel succes.

  4
  1
 • blanco

  Het blijkt maar weer: Vitamine B ... (meestal) helpt altijd. 😉
  Het is ongelooflijk waar VM zijn fondsen organiseert ...
  Er zijn zeker (nog) enkele oligarchen over de hele wereld ..., voor de producten, voor eventuele "herfinanciering".
  Maar: de vraag van de rit blijft spannend ...

Reacties zijn gesloten.