De gemiste kansen en hun gevolgen

Herinnert iemand zich 2015 en het Ida-project nog? Het begon allemaal met een ramp. Een oude en weliswaar nogal verwaarloosde Saab 9-5 veroorzaakte problemen. Niet dat dit Saab-specifiek is. Als je niet om auto's geeft, moet je de gevolgen onder ogen zien. Vroeger of later.

Oud wordt nieuw. Het Ida-project startte in 2015 in Zweden
Oud wordt nieuw. Het Ida-project startte in 2015 in Zweden

De eigenaar van de vervallen 9-5 wilde gewoon van hem af. Hij plaatste een humoristische advertentie die media-aandacht kreeg. Als gevolg hiervan hebben Orio en Maptun voor de auto gezorgd en deze bijna nieuw gemaakt. Het verhaal trok de aandacht en zorgde voor positieve pers. Op de achtergrond was het idee om in de toekomst oude Saab-modellen op te knappen en met originele reserveonderdelen geschikt te maken voor de komende decennia.

Een boeiend idee dat past bij de tijdgeest

Omdat langer gebruik duurzaam is, is het vermijden van consumptie goed voor het milieu. Zelfs als Saab niet langer auto's bouwt, wat zou er zijn gebeurd als een keurmerk bijna nieuwe auto's aan het publiek had gebracht? Het idee was geboren, het werd slechts halfslachtig nagestreefd en al snel besloot Zweden een andere weg in te slaan.

In plaats van in de niche te blijven en de kerncompetentie van Saab verder te versterken, gingen ze naar een avontuur met auto-onderdelen voor andere merken. Niemand wachtte natuurlijk op een andere leverancier op de markt. De reserveonderdelen voor Opel en VW bleven vaak op de planken liggen en verzamelden stof. Tragisch genoeg waren oude Saab-onderdelen eerder weggegooid om ruimte te maken. Vandaag worden ze vermist.

Mislukkingen nemen op een gegeven moment wraak

En op dit moment kunt u het voorbeeld van de Saab 9-5 gebruiken om te zien wat er gebeurt met een product dat niemand meer lijkt te raken. De markt is onzeker. Twee uitersten komen met elkaar in botsing. Enerzijds is er het grote aantal voertuigen dat is achtergelaten. Het gaat alleen om restgebruik of export.

De lijst met onderhoudsachterstanden reikt tot in het oneindige. Vooral in Zweden is het tragisch. De 9-5 is in de Top 10 de goedkoopste gebruikte auto in Zweden. Het werd in juli 2020 verhandeld op het Blocket-platform tegen een gemiddelde prijs van ongeveer € 1.500 (Saab 9-5, 2006). Een prijs waarbij alleen consumptie de moeite waard is. In deze marktsituatie zal niemand investeren en onderhouden.

Het idee was simpel. Om van een oude Saab een bijna nieuwe auto te maken
Het idee was simpel. Om van een oude Saab een bijna nieuwe auto te maken

Aan de andere kant zijn er de weinige enthousiaste voertuigen. Ze worden zorgvuldig verzorgd en ondanks de hoge kilometerstand hebben ze het potentieel om hun diensten nog lang aan te bieden.

Wat er over een paar jaar zal gebeuren, is voorspelbaar

De oude 9-5, die vandaag de dag nog steeds een vaste waarde is in de werkplaatsverkoop, zal grotendeels verdwijnen. De prognose is slecht. Omdat de 9-5 geen coupé, hatchback of cabriolet is. Gewoon een limousine of een stationwagen. En bij alle merken worden ze eerst geraakt en daarna met volle kracht. Opgemerkt moet worden dat de Duitse markt nog relatief gematigd is in termen van Saab 9-5.

In andere landen, zie het voorbeeld van Zweden, liggen de prijzen in de diepste kelder. Het verhaal is voorbij, klaar.

Het Ida-project 2015 op het Saab-festival
Het Ida-project 2015 op het Saab-festival

Men had tegenmaatregelen kunnen nemen. Slechts 5 of 6 gerestaureerde 9-5's uit Zweden per jaar zouden veel wind in de rug hebben gehad. Altijd goede pers, een interessant niche-onderwerp, een speciale portie positieve psychologie. Het is verwaarloosd en het zal wraak nemen. Sommige fouten kunnen worden gecorrigeerd, andere niet. Je had een paar jaar geleden moeten beginnen om goede, maar goedkope basisvoertuigen op te bergen. Daar zou je vandaag uit kunnen putten.

Koop snel een andere Saab 9-5

Eigenlijk ben je al te laat. Maar niet te laat. Zo nu en dan worden er interessante voertuigen aangeboden. Toch, want het einde is in zicht. Soms zijn de prijzen verontrustend laag, soms speculatief hoog. Als het op aerodynamica aankomt, is het aantal kilometers laag. Er bestaat niet zoiets als één markt en één algemene prijsontwikkeling. Alles is mogelijk.

De grote variëteit spreekt in het voordeel van de eerste 9-5-serie. Drie series met verschillende karakters. Van het originele model tot de facelift tot chromen glazen. Elke smaak wordt geserveerd, de technologie is eenvoudig tot robuust, reserveonderdelen, afgezien van speciale componenten, zijn gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar bij bekende bronnen.

Het wordt spannend als u speciale verzoeken heeft.

Ik ging naar buiten en deed het. Ik heb een oude Saab 9-5 gekocht. Een odyssee waar alles samenkwam. Het vormt de basis voor een reeks artikelen die aanstaande woensdag begint en vanaf dan wekelijks verschijnt. Er is genoeg materiaal.

Omdat het lang duurde van het idee tot het moment dat de auto op mijn erf geparkeerd stond.

13 gedachten over 'De gemiste kansen en hun gevolgen"

 • @ Zwarte Zweed,

  ja, echt triest. Als dat zo is en onvermijdelijk, dan hoop ik dat elke 9-5 die niet wordt ontvangen er het maximale uit zal halen en dat andere 9-5 er baat bij zal hebben.

  Bijvoorbeeld lederen stoelen, NSW, AHK (verwijderbaar), het betere geluidssysteem of wat dan ook ontbreekt en wordt begrepen als een upgrade.

  Dit zou sommige 9-5-eigenaren blij kunnen maken en misschien zullen nog meer 9-5'ers overschakelen van consumptiegoederen naar enthousiastelingen?

  Dit is de enige manier waarop ik er een zeker voordeel in kon zien, om mezelf een beetje te verzoenen met de trieste status quo. Het zou zonde zijn als goede onderdelen ongebruikt blijven. Het zou ook noch duurzaam, noch ecologisch zijn.

  Waarom zou je bijvoorbeeld een goede AHK moeten smelten?

  Ik hoop dat Orio en de markt voor gebruikte onderdelen in het reine zullen komen met een zinvolle en naadloze divisie.
  Maar dat is waarschijnlijk gewoon wishful thinking ...

 • @Volvaab: Ik vermoed dat de 9-5 wordt afgeslacht om andere 9-5 goedkoop in leven te houden. Of om het iets uit te breiden over de rest van de TÜV. De toekomst is pikdonker. U hoeft alleen maar de relevante forums te lezen om erachter te komen wat er NIET in deze auto's wordt gerepareerd.

  Ze gaan snel weg, dat is zeker. Triest triest. 🙁

 • Een paar dagen geleden meldde ik op een 9-5 I dat ik had gepimpt. Nu ik een paar km heb gereden, moet ik zeggen dat een 95 limousine uit de eerste serie een zeer zelfverzekerde zweefvliegtuig is met een unieke uitstraling. Ook al loont mijn project niet in CHF of euro, ik geniet elke dag van deze mooie, tijdloze auto. Ik denk dat dat precies is hoe duurzaamheid werkt, maar dat willen politici noch de meerderheid van de bevolking. Iedereen springt achter het nieuwste, de hipste aan, zonder te beseffen dat ze eigenlijk alleen als geldkoeien worden gebruikt.

  En gisteravond de show plus / min op tv met het verslag over de Golf 8. Ik vraag me gewoon af hoe dom zijn mensen die zo'n product in drommen kopen?

 • Zweeds slachtvee?

  Weet je iets over of de Zweden de 9-5 graag kannibaliseren voor andere Saabs?
  Voor de 900 II en 9-3 I coupés en cabrio's?

  Talloze Volvo's uit de 140- en 240-serie hebben deze route afgelegd. In Zweden werden hun motoren en transmissies in rijen uitgetrokken.

  Deze organen werden getransplanteerd in bultruggen en amazones. Klinkt een beetje als de verkeerde wereld wanneer goede en aandrijfrelevante onderdelen uit een jongere auto worden verwijderd ten gunste van een oudere, maar zo werkte het. En op grote schaal. Talloze bulten en amazones hadden ineens grotere motoren uit de 140 en sommigen daarachter hadden ook een 5-versnellingsbak uit de 240.

  De compatibiliteit werd gegeven en wat op zichzelf niet paste, werd op maat gemaakt. De 140-serie werd zelfs in S. En tegelijkertijd zorgden de installaties en conversies ervoor dat er meer gemodificeerde bulten en amazones zijn dan ongerepte originelen. Sommigen van hen zijn verbazingwekkend actief en sommige zien er nog volkomen authentiek uit.

  Wordt dit (enigszins trieste) verhaal herhaald met het voorbeeld van Saab en de 9-5? En welke andere modellen kunnen profiteren van de nobele schenker?

 • Ik deed het ook: een laserrode 9-5 Aero SC uit 2004, volledig uitgerust, goed voorbereid door het Saab-centrum in Paderborn - de ideale aanvulling op mijn 9-3 cabriolet. En ondanks zijn leeftijd is de 9-5 zo goed op 180 tkm dat ik erover nadenk of mijn V90 bedrijfswagen überhaupt aan vervanging toe is aan het einde van de leaseperiode. Het is echt gaaf wat deze "oude" auto te bieden heeft: zeer goede kwaliteit over lange afstanden, de geventileerde stoelen, geweldige airconditioning - en zelfs de kofferbak met zijn binnenbreedte verslaat modernere voertuigen. En in vergelijking daarmee heb je een geweldig uitzicht rondom.

  Ik ben in ieder geval enthousiast en voel me een pionier op het gebied van duurzaamheid.

  11
 • Ik zou graag een 9-5I hebben, maar een goede vinden wordt steeds moeilijker. De fans geven het niet op

 • Waarschijnlijk waar. Orio had een sleutelrol kunnen / moeten spelen op het gebied van het behoud van voertuigen en het onderhoud van de traditie - vanwege het ontbreken van een fabrikant. In samenwerking met de lokale Orio-partners zouden ze hiervoor een geweldig netwerk hebben gehad. Helaas ontwikkelen volgens mij maar heel weinig fabrikanten een noemenswaardige toewijding aan dit onderwerp. Ook bij Volvo lijkt de belangstelling hier sinds Geely te zijn afgenomen. Te betreuren!

 • Nou, als een erkende 9k-fan, natuurlijk, zelfs in de tijd dat de 9-5 op de markt werd gebracht, met motoren die zo vreemd waren als de 3,0 L-motor, die veel slechtere verbruiks- en behendigheidswaarden heeft dan de 2,3, 9 L TU van onze 9k's die toonden, absorbeerde de berichten van kennissen die naar buiten kwamen over de meer dan slechte betrouwbaarheid van de 5-9. Iemand die altijd in SAAB's voor zijn bedrijf had gereden, zei dat zijn nieuwe 5-XNUMX meer tijd in de werkplaats had doorgebracht dan op de weg. Zeker, alleen Amerikaanse kwaliteit, opgelegd aan de Tröllhättern.
  Ik merkte pas een half jaar geleden, toen ik een cv uit 1997 902 kocht, dat de werkelijkheid niet zo eenvoudig een wereldbeeld is als toen. Lens uitgerust met een veel betere motor (B204L) dan mijn 901 CV uit 1992.
  Aan de andere kant is mijn 1992k 9 TU uit 2,3 nog steeds de ultieme auto waarmee ik ooit heb gereden. Het is goed dat ik het nooit heb verkocht. Maar het is nog steeds jammer dat de 9-5 het vandaag zo slecht doet.

 • Het IDA-project zou geweldig zijn geweest. Oude Saabs gereviseerd en gerestaureerd - verfijnd met de nieuwste gadgets. Een droom! Orio was zijn tijd ver vooruit, bijna visionair. Ze moest het gewoon doen.

 • Geen nieuws. Werktijdverkorting in Zweden en kwartaal- of halfjaarcijfers zoals verwacht in COVID-19 tijden.

 • Ik kijk uit naar de serie.
  Ik hou van de 9-5 en de 9K.

  In die tijd scholden sommigen van hen veel uit. Er viel niets meer toe te voegen aan de 9K, en niet alleen voor Ove. Zo gaat het met clichés. Ze vormen zich alleen als een aanzienlijk deel van een groep hen bedient ...

  Toen ik het boek (Duitse versie) in mijn handen hield, moest ik glimlachen, want er zit een SC chromen bril op de kaft ...

  Hoe het ook zij, het waren gedeeltelijk de grootste fans van het merk Saab (vooral de 9K) die het hardst gingen met de 9-5. Als hooligans met de nieuwe coach van “hun” voetbalteam na 2 nederlagen op rij ...

  Ik vergezelde zo'n ove / hooligan op een testrit van een volledig uitgeruste 9-5 Aero SC en mocht zelf het roer overnemen. Het was verschrikkelijk. Vreselijk onrechtvaardig. Ik vond de auto leuk. “Ove” heeft hier geen enkel goed haar achtergelaten. Dat is niet langer een Saab ...

  Nu hebben we de moeite. Nu zijn er echt geen Saabs meer. En de Ove die ik ken, is volledig gefascineerd door mijn 9-5.

  4
  1
 • Triest triest! 🙁 Tom en Jan hebben helemaal gelijk!

  Wat is het huidige beleid bij Orio? Is er een heroverweging in zicht? Heb je geleerd dat je met reserveonderdelen van andere merken niet ver kunt komen? Is er niet recentelijk iets veranderd in het management van Orio Duitsland? (Maar degene die vertrok, was, voor zover ik me kan herinneren, een grote Saab-liefhebber. Dus waarschijnlijk meer negatieve effecten.)

 • In principe ging het Ida-project helemaal over de Saab-geest. Een idee dat werd opgepikt voordat je zelfs maar kon raden welke rol de kwesties van duurzaamheid en levensduur ooit zouden spelen.

  Het zou niet alleen absoluut positieve publiciteit hebben gekregen, het zou ook de markt voor de toekomst hebben veiliggesteld, omdat gerestaureerde auto's nog steeds onderhoud nodig hadden. 20 auto's per jaar, eenmaal in het hele assortiment. 9-5 sedans, 9-3 coupés of de steeds zeldzamere 9000's. Een win-winsituatie + men zou nog steeds auto's hebben die op de weg konden worden geadverteerd, die voldoende aandacht en overtuiging zouden hebben vergaard. Want welke uitspraken hoor je het vaakst als Saab-chauffeur? 1. Het draait nog steeds? 2. Je krijgt zeker geen onderdelen meer, toch? Auto's als Ida gaan hier vakkundig tegen in.

  Het Ida-project heeft op een slimme manier laten zien hoe het kan. En in 2020, wanneer autofabrikanten worden afgeremd door lange discussies over schadelijke stoffen, zul je ineens de oude voorraad herontdekken. Porsche of BMW Classics als beste voorbeeld. Gerestaureerde bedrijfsgeschiedenis, originele onderdelen en merkzegels. Ofwel op eigen initiatief of op vraag van de klant. Zo wordt het onder meer in Zuffenhausen opgelost. Een model dat had kunnen worden overgedragen aan de Saab-werkplaatsen, omdat de knowhow voor goed restaurantwerk (niet alleen) beschikbaar is in Duitsland. Zo had elk jaar een exclusief portfolio kunnen samenkomen.

  Uiteindelijk toont en bevestigt het Ida-project maar één ding: er was opnieuw een idee in de Saab-scene dat pas jaren later goed zou worden begrepen. Maar je gaf het op - om wat voor reden dan ook en uiteindelijk zoals zo vaak. Hoeveel goede ideeën zouden tot uitvoering zijn gekomen als het volledige potentieel was aangeboord?! Er zouden er een paar zijn geweest!

  Er blijft dus (weer) alleen de trieste bevestiging over. Het Ida-project en de 9-5 waren een soort voorlopers voor de huidige discussie. De auto's in Duitsland houden hun eigenaren steeds langer, zelfs met overheidsprogramma's kun je burgers niet zover krijgen dat ze nieuwe kopen. Hogere, duurzame middenklasse voor een puur ecologisch geweten zou de sleutel zijn geweest tot het eigen nichesucces.

  25

Reacties zijn gesloten.