200 milliseconden van je leven - onderzoek naar ongevallen bij Saab

Wat is tijd eigenlijk? Wat zijn 200 milliseconden en hoe belangrijk zijn ze voor uw leven? Om te overleven? De ongevalsonderzoekers van Saab stelden zichzelf deze vraag in 1996. 200 milliseconden kunnen doorslaggevend zijn. Over leven en dood. En of je een ongeval in goede gezondheid kunt overleven of dat de schade de rest van je leven blijft bestaan.

200 milliseconden van je leven. Ongevallenonderzoek bij Saab.
200 milliseconden van je leven. Ongevallenonderzoek bij Saab.

Saab en ongevallenonderzoek

De autofabrikanten in Trollhättan hadden beveiliging in hun DNA geschreven. Ze zijn in een vroeg stadium begonnen met het analyseren van ongevallen en het beoordelen van de werkelijke verkeerssituaties. De Saab 9000 beschikte al over een veiligheidskooi op een moment dat er - behalve Mercedes en Volvo - nog bijna niemand aan dacht.

Dat had gevolgen. Jarenlang was de 9000-serie de veiligste auto in Zweden, misschien zelfs ter wereld. In Trollhättan werkten ze continu aan het verbeteren van de concepten en namen ze op in de serie. In 1996 is er een film over gemaakt.

200 milliseconden in 9 minuten

Vanaf de cruciale periode waarin een ongeval plaatsvindt, deze belangrijke 200 milliseconden, maakten ze bij Saab eigenlijk ongeveer 9 minuten. Ze vervelen echter niet, want de spreker op de achtergrond legt milliseconden voor milliseconden uit wat er aan de hand is. Een Saab 9000 CC, op dat moment al vervangen door de CS, valt spectaculair neer vanaf de hoogte van een 4e verdieping - meer dan één voertuig wordt in de loop van de film gesloopt. De Saab 9000 CS en 900 II nemen het hele productgamma over en kunnen ook tegen de muur rijden.

Opvallend is dat er in 1996 een uitgebreide film is gemaakt met de 9000. Het is al verouderd, zijn carrière loopt ten einde. Achter de schermen doet de Saab 9-5 al zijn rondjes, wat beter en veiliger zal zijn. De veiligheidskooi van de 9000 CS wordt in de 9-5 uitgebreid tot een kooi, wat een aanzienlijke verbetering is.

Blijkbaar is de oude 9000 genoeg voor de makers van de film, het is nog steeds de veiligste auto van het land.

Wat blijft er aan het einde van de post over? Men is onder de indruk van het ongevallenonderzoek bij Saab. Het is natuurlijk een beetje triest dat dit geweldige bedrijf niet meer bestaat. Maar is stiekem blij dat je in een Saab rijdt en heeft er een goed gevoel bij. Omdat de producten een goed DNA hadden, en veiligheid ook bij oude auto's geen onbelangrijk probleem is.

3 gedachten over '200 milliseconden van je leven - onderzoek naar ongevallen bij Saab"

 • Zweeds staal

  De Zweden waren verdomd goed in staal, ijzer en gieten. Het lijkt erop dat u het in uw bloed of in uw moedermelk heeft gehad ...

  En vandaag? Statistieken zouden interessant zijn. Ik durf te wedden dat in S het percentage mensen in de bevolking dat kan gieten, smeden, buigen, strijken en lassen nog steeds aanzienlijk hoger is dan in D.

  Geen wonder dat ze de eersten waren die de stabiliteit van de passagierscel en intelligente vervorming van impactzones op technisch niveau bereikten.

  De stabiliteit is er altijd geweest. Ze konden er niets aan doen. Na gordels en hoofdsteunen was er alleen nog een gecontroleerde vervorming om de bescherming van de inzittenden naar een hoger niveau te tillen.

  Gecontroleerd betekende destijds ook dat de auto's niet zouden worden afgeschreven, zo niet nodig voor de bescherming van de inzittenden.

  Voor zover ik weet, zijn de bumpers van de 9000 nog steeds de recordhouders voor de hoogste botssnelheid die een voertuig ooit volledig onbeschadigd heeft doorstaan.

  Tegenwoordig krijgen alle mogelijke en onmogelijke auto's gemakkelijk 4 tot 5 sterren in crashtests, waar je alleen maar naar hoeft te kijken om een ​​totaal economisch verlies te veroorzaken, zelfs voor een nieuwe auto. Dit heeft niets gemeen met de holistische benadering van de Saab-ingenieurs in die tijd.

  8
  1
 • Het is nog steeds onduidelijk waarom Zweedse politici de fabrikant bijna 10 jaar geleden in de regen verlieten - in Frankrijk zou een dergelijke mislukking bijvoorbeeld hoogst onwaarschijnlijk zijn.

  Op het gebied van veiligheid kunt u, naast vele andere positieve eigenschappen, zien dat SAAB-auto's tot de juwelen in de automobieltechniek behoren.

  We rijden zo lang mogelijk met onze twee favorieten (9-3 Cabrio, bouwjaar 2001 en 9-3 Bio Power, bouwjaar 2011)!

  11
 • Erg indrukwekkend. 200 ms tot bijna 10 minuten - dat is iets. De inspanning die SAAB destijds heeft geleverd, is helemaal gek. Het is al Mercedes-stijl. Het was duidelijk dat deze auto's extreem veilig moesten zijn.

Reacties zijn gesloten.