Touchscreen in de auto. Ongevalrisico en modetrend.

Een paar dagen geleden vond een interessant vonnis zijn weg via de media. Een Tesla-chauffeur kwam van de weg terwijl hij op zijn touchscreen tikte en botste tegen verschillende bomen. Van de spiegel gerapporteerd. De rechtbank zag het gebruik van het touchscreen als een administratieve overtreding en bestrafte dit met een boete van € 200, -. Bovendien legde het een rijverbod van een maand op.

Touchscreen in de auto. EV-prototype van Human Horizons, serie gepland voor 2021
Touchscreen in de auto. EV-prototype van Human Horizons, serie gepland voor 2021

De rechters voerden aan dat de chauffeur illegaal een elektronisch apparaat heeft gebruikt. Net als een smartphone heeft hij ook een touchscreen. (Rechtbank Karlsruhe Az. 1 Rb 36 Ss 832/19) De uitspraak werpt een slecht licht op Tesla's vooruitstrevende interieurconcept van de grote displays. Omdat niets werkt zonder blik en druk op het scherm. Maar dat niet alleen, want alle fabrikanten volgen deze trend al lang.

Proberen de snelheid van de ruitenwisser aan te passen.

Blijkbaar regende het op de dag van het ongeval en reed de bestuurder in een Model 3. Model S en X hebben een stuurkolomhendel (van Mercedes) voor de ruitenwisser, model 3 niet. De snelheid van de ruitenwisser is te regelen via het touchscreen, het duurt 3 klikken. Terwijl de chauffeur door de menu-items klikte, kwam hij van de weg af. Een storing van de chauffeur? Ook. U kunt eventueel enkele regels toevoegen over aangepaste snelheden in bepaalde verkeerssituaties.

Maar het probleem is dieper.

Auto's zijn allang gemuteerd in omgevingen zonder knoppen. De tegengestelde trend van de heerlijk rommelige dashboards van de jaren 90 manifesteert zich in steeds grotere en talrijkere displays. De golf rolt en zal slechts geleidelijk op de markt komen. Het gaat niet alleen om Tesla. Ook Volkswagen en de nieuwe elektrische auto's van de Groep worden getroffen. Testers van de ID3 bekritiseren voorzichtig de slechte bruikbaarheid van basisfuncties.

Als het aanpassen van de binnentemperatuur een probleem wordt en het afstellen van de ruitenwissers een avontuur is, gaat er iets ernstig mis. Het gaat al lang niet alleen om esthetiek of comfort. Het gaat om verkeersveiligheid. Alle hulpsystemen ter wereld hebben geen zin als je midden in de nacht een huurauto overneemt waarvan de bruikbaarheid verandert in een avontuur.

De wetgever zou dit kunnen verhelpen.

Touchscreens en digitalisering in de auto gaan hand in hand. Er is geen weg meer terug. Het idee dat fabrikanten altijd een variant met analoge advertenties in hun portfolio moeten houden, zal ook niet werken. De kostenbewakers in de corporaties zouden iedereen die ze aanbiedt onmiddellijke beëindiging voorstellen.

Het oplossingswoord: redundantie.

Bij de vliegtuigbouw worden alle essentiële systemen gedupliceerd. Voor het geval er iets zou mislukken. Bij Saab hebben ze met passie dit basisidee uitgelaten. De Zweden hebben in veel modellen dubbele lampen ingebouwd, zodat een remlicht nog steeds correct zou werken als een van de lampen het begeeft.

Dit is hoe het hoort in de auto van de toekomst. Analoge schakelaars voor alle lichtfuncties, ruitenwissers, alarmknipperlichten en wellicht de airconditioning moeten beschikbaar zijn - parallel aan de bediening en configuratie via het touchpad. De wetgever zou dit kunnen voorschrijven en overtolligheid kunnen eisen. Dat zou wat extra hardware vereisen, maar de kosten zouden beheersbaar zijn.

Redundantie als toekomstig probleem.

Hoe meer voertuigen er alleen met touchscreens op de weg zullen rijden, hoe meer de gebruiker (bestuurder) in de toekomst geconfronteerd zal worden met displays die zwart blijven. Dan wanneer het touchpad tijdens het rijden stopt met werken of een complete storing heeft in de opstartfase. Of wanneer het systeem een ​​ongeplande herstart start.

De belangrijkste functies kon je immers nog analoog bedienen en de auto veilig langs de kant van de weg tot stilstand brengen.

Er is geen enkele? Gebeurt nooit Sommige bestuurders van oudere Tesla-modellen hebben deze ervaring al gehad. Uitval van het display, belangrijke informatie ontbreekt. Gelukkig levert de fabrikant, wat niet vanzelfsprekend is, vervangingen tegen eerlijke voorwaarden.

Zwarte schermen zijn ook niet iets van een bepaald merk of leeftijd. Gebruikers die met huidige voertuigen van een Zuid-Duits premiummerk op pad zijn, melden dit probleem steeds vaker.

Enige overtolligheid zou onder deze omstandigheden geruststellend zijn.

17 gedachten over 'Touchscreen in de auto. Ongevalrisico en modetrend."

 • Bij het lezen moest ik aan mijn Jaguar denken, waarbij de stoelverwarming alleen mogelijk was via touchscreen. Omslachtig en dom. Aan het eind van de dag is een knop sneller en haptischer dan een glad en onhygiënisch glazen oppervlak - waarop je niets in het licht kunt zien, en met cabriolets is dit een eeuwig kwaad. Tegenwoordig zou ik een mix van over-head display, bedieningshendels en schakelaars en audio / navigatie via touchscreen als ideaal beschouwen. Tijdwinst is sowieso niet mogelijk door geneste menu's. Stembesturing heeft alleen zin als alle fabrikanten dezelfde standaard in het Duits en Engels gebruiken. Fabrikantspecifieke woordenschat is nutteloos.

  Alleen omdat het digitaal is, wil nog niet zeggen dat digitaal de veiligere, snellere of verstandiger oplossing is. Ook hier heeft digitalisering in de meeste gevallen geen zin.

 • Ruitenwissers - Wetgeving - Laatbloeiers

  Is het mogelijk dat de wetgever al die jaren te maken heeft gehad met nieuwe emissienormen, tolfantasieën en sloopbonussen en de ruitenwisser helemaal vergeten is?

  Hoe kan een auto anders worden goedgekeurd als de bediening en het gebruik van de wisser een administratieve overtreding vormen?

  Mogelijk zelfs een strafbaar feit als operatie en gebruik leiden tot moord door nalatigheid?

  Ook vandaag de dag zijn er auto's die zonder (!) Ruitenwissers geregistreerd kunnen worden. De ramen moeten gewoon klein genoeg zijn en de auto moet open staan. Dan, zoals 100 jaar geleden, kun je met een beslagen vliegeniersbril op het gas trappen terwijl je blind vliegt ...

  De intervalschakelaar kwam eigenlijk pas in 1969. Ford bedroog de uitvinder (patent 1964) en was de eerste autofabrikant die het realiseerde. Het lot van de uitvinder wordt gefilmd (Flash of Genius).

  Ruitenwissers werden jarenlang alleen met de hand bediend. Voordat hun elektrische aandrijving standaard werd, waren er mechanische koppelingen met verschillende roterende componenten. De wissersnelheid was dus afhankelijk van het motortoerental of de rijsnelheid. Als je meer ruitenwisserkracht wilde, moest je sneller rijden - in de regen van alles.

  De ruitenwisser die we vandaag kennen en waarvan de functie, het gebruik en de bediening zo natuurlijk voor ons zijn geworden, is eigenlijk een laatbloeier in de geschiedenis van de auto.

  Maar 1969 was al ruim een ​​halve eeuw geleden. Het is fascinerend hoe lang autoriteiten en (veranderende) regeringen een behoefte aan regulering wereldwijd kunnen missen ...

  Dat is een achterstand in de regelgeving van 51 jaar. Wat wil iemand mij vertellen over de toekomst die 51 jaar moet en moet doorwerken zodat je in de 21e eeuw een ruitenwisser kunt gebruiken zonder een strafbaar feit te plegen? De hele zaak is nogal absurd, nietwaar?

 • De wetgever is verplicht!
  Mobiele telefoon bij het oor, programmeren van het navigatiesysteem tijdens het rijden, gebruik van het touchscreen tijdens het rijden: alle activiteiten die afleiden van veilig rijden = gevaar voor lijf en leden van meereizende passagiers. Helemaal niet.
  De observatie van vandaag laat zien dat iedereen die op gezond verstand vertrouwt bij het besturen van een auto op heel dun ijs loopt ...
  Citaat:… een auto moet een auto blijven en geen "gameconsole" of "mobiele bioscoop".
  Volledige goedkeuring.

 • Ik vraag me af wie dergelijke voertuigen eigenlijk goedkeurt?! En volgens welke criteria wordt het gecontroleerd? De fabrikanten zijn hier zeker verantwoordelijk, maar de wetgever draagt ​​ze.
  De basis- en veiligheidsfuncties moeten op elk moment intuïtief door de bestuurder kunnen worden bediend, ook met een zwart display.
  Het is waanzinnig dat allerlei soorten helpers in een auto worden verpakt om de veiligheid te vergroten en dan zoiets.

 • Welk Kenwood-apparaat is het? Bij de mijne uit 2012 zijn de knopjes door het grote touchscreen zo klein dat ze tijdens het rijden in het donker nauwelijks te bedienen zijn.

 • Spraakbesturing (@ StF),

  goed punt in alle opzichten ...

  Als je een goede stem hebt, kun je je handen aan het stuur houden, maar niet iedereen vindt het prettig om tegen dode voorwerpen te praten. Oke.

  Om het nog erger te maken, kan het dode object om verschillende redenen moeilijk of dubbelzinnig zijn.

  Je bent verkouden, je bent aan de telefoon, de radio staat aan of (God verhoede) je praat zelfs met passagiers van vlees en bloed - bijvoorbeeld over regen en ruitenwissers ...

  Een gesprek voeren met een dood voorwerp is één ding. Om met een dood object te bespreken of het nu iets verkeerd heeft begrepen, wat precies heeft gedaan, waarom en waarom is een andere.

  En deze discussie zou zelfs juridisch relevant zijn. Het zou moeten worden geregistreerd, zodat de fabrikant of de gebruiker aan de andere kant zou kunnen bewijzen wie verantwoordelijk is voor een ongewenst incident / ongeval.

  Alleluia. Ik weet niet eens wie van de twee (touchscreen of spraakbesturing) Satan is en wie de duivel is. Maar ik weet dat er eigenlijk een analoge Saab was met een (prestatiebevorderende heilig) waterinjectie. Dit is technologie die me vandaag de dag nog steeds fascineert.

  5
  1
 • Maar dit is vaak alleen ondergebracht op het scherm in de diepste submenu's

 • Het standaard alternatief voor blind vliegen door afleiding op het display is spraakbesturing voor de telefoon en het infotainment. U moet van geval tot geval nagaan of deze beschikbaar zijn in de respectieve modellen en hoe betrouwbaar ze werken. In ieder geval zou er een in de Tesla Model 3 moeten zitten, hoorde ik.

  De fabrikant zou bijvoorbeeld de bediening van het touchscreen tijdens het rijden kunnen blokkeren als er spraakbesturing is. Iets soortgelijks ken ik bijvoorbeeld van Toyota-navigatiesystemen, die alleen kunnen worden bediend als de auto stilstaat, ook als er geen spraakbesturing is.

  De Bluetooth-verbinding en bediening van de mobiele telefoon in de Mitsubishi ASX van mijn vader is ook in dit opzicht uiterst consistent. Het werkt alleen via een spraakbesturingsmodule. Niets werkt met knoppen, displays, aanrakingen of gebaren.

  Je moet gewoon meedoen met het praten tegen je auto (willen praten), iemand wil dat waarschijnlijk niet doen, of je hebt de gebruiksaanwijzing nog niet gelezen.

  4
  2
 • Bedankt voor het aannemen van dit onderwerp. Een paar weken geleden las ik een artikel in "WELT", volgens welke de auteur de waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook van een Golf VIII alleen kon uitschakelen in diepe vertakkingen van het menu. Hij moest hard remmen, anders dreigde er een ongeval op een ongemarkeerde smalle straat omdat de assistent naar het midden van de baan stuurde.
  Zelfs in onze Saab 9.3 I en ook in de 9.5 I leidt de bediening van de radio alleen soms af van het verkeer. Hoe leuk was het in de oude MB 190 (ik kwam pas in 2001 naar Saab) en alle auto's die ervoor reden toen een rood lampje ging branden toen aan de afstemknop werd gedraaid dat er een verkeersradiozender was ingesteld.
  ME, de wetgever wordt minder uitgedaagd dan het gezonde verstand van de bestuurder. Het is belangrijk om voertuigen te gebruiken waarvan de essentiële functies in analoge modus kunnen worden bediend.
  De volgende functies moeten worden bediend met een knop of schakelaar om de veiligheid te garanderen: verlichting, ruitenwissers, wis-wasinrichting, radio, ventilatie en airconditioning, raamopeners, deursloten, richtingaanwijzers, versnellingsbak (automatisch), ESP-uitschakeling, ontsteking - deze lijst is zeker nog niet compleet.
  Hoeveel hou ik van mijn twee Saabs vanwege de op zijn minst gedeeltelijk analoge werking ...

  12
 • Ik hou echt van de technische vooruitgang. Veel maakt het leven gemakkelijker, informatie toegankelijker, werk en communicatie gemakkelijker. Mits zorgvuldig gebruikt. Persoonlijk hou ik ook van het analoge leven. Mensen ontmoeten, zo niet mogelijk, bel je, ontdek een onbekende stad zonder G-Maps, of probeer een restaurant zonder te kijken hoeveel likes het heeft. En als het op autorijden aankomt, ben ik erg conservatief. Stap in en rijd. Niet meer en niet minder. Elke dag vraag ik me af waarom ik uitgebreide geluidssystemen in mijn Sääben had geïnstalleerd - we zouden de meervoudsvraag echt in de blog moeten verduidelijken. Want na het aanvankelijke enthousiasme gebruik ik ze ook bijna nooit. Het turbogesis van de 9k, het sonore gezoem van de V6 in de 902 cabriolet, of de pure mechanica van de 901 zijn voor mij persoonlijk de leukste achtergrondgeluiden tijdens het rijden. Lijkt erfelijk te zijn. Toen ik mijn moeder - een stoere, auto-savvy dame op hoge leeftijd - vergezelde door autodealers van verschillende voedzame fabrikanten op zoek naar een kleine SUV, kon ik haar wanhoop live meemaken. Behoud bijna haar oude auto. Als ik haar aan het eind van de dag niet naar een Dacia-dealer had gebracht….

  Groeten aan de gemeenschap.

  De Lizi

  10
 • Goed oordeel

  En toch heb ik medelijden met de chauffeurs, kopers en fabrikanten. Niet bij Tesla, maar bij degenen die een trend volgen die nooit gezet had mogen worden.

  Hier zie ik een grote mislukking door wetgevers en autoriteiten. Iedereen kent de storing van touchscreens. Ze zijn alledaags en natuurlijk.

  Zo natuurlijk dat jongere semesters en mensen die jong van hart zijn hun gedrag hebben aangepast om alleen de handsfree functie van smartphones te gebruiken. Zelfs in het openbaar.

  Deze onbeschaamde, luide telefoontjes irriteren me twee keer, omdat ik onvrijwillig zonder pauze naar 2 mensen moet luisteren. Vreselijk ...

  Maar het is - om eerlijk te zijn - het logische gevolg van de disfunctionaliteit en foutgevoeligheid van touchscreens, smartphones & Co.

  Een smartphone is te dom om tegen het oor te worden gehouden en kan geen betrouwbaar onderscheid maken tussen oor en vingertop. Telefoongesprekken worden afgebroken, de microfoon wordt gedempt, enzovoort.

  Je zou dus kunnen zeggen dat een touchscreen altijd goed en betrouwbaar is als het NIET wordt aangeraakt.

  Dit is tegenwoordig lang algemeen bekend. En dus ook volkomen natuurlijk voor jongeren (digital natives). Vanuit hun standpunt is hun telefoongedrag niet stout, maar verstandig - een puur pragmatische oplossing.

  In ieder geval. Niemand kan zeggen dat problemen met en via touchscreens niet te voorzien waren. U bent bekend. En het verbergen van belangrijke functies (zoals ruitenwissers) in een menu met klikdiepte X achter onbetrouwbare hardware en software is niet mogelijk.

  Zeer goed artikel. Fabrikanten en politici ver vooruit. Leuk om te lezen. Moge hij zoveel mogelijk relevante en open oren ontmoeten.

  PS
  Trouwens, ik kom net uit mijn 9-5. Onbekende route. GPS heen en terug. Stop gewoon de telefoon in de bekerhouder en het was goed ...

  Als ik in de toekomst iets zou kunnen wensen, zouden het auto's zijn die een ergonomisch gunstige plek hebben voor een mobiele telefoon - ongeacht de grootte van de mobiele telefoon.
  Bovendien uniforme en langdurige industrienormen voor de stroomvoorziening en koppeling met het geluidssysteem. Wat heb je nog meer nodig?

  12
 • Autorijden is ontzettend leuk, bepaalt met wie je veilig rijdt en je hebt alle functies onder controle.
  Zo'n scherm ziet er erg modern uit, maar is om kostenredenen eerst ingebouwd.
  Ik rij liever zonder scherm.

 • Combinatie van touchscreen en knoppen op het navigatiesysteem in de 9-3 II vanaf modeljaar 2007

  Hoe waar! Het artikel spreekt vanuit mijn ziel!

  Ik wist ook niet eens dat zulke essentiële en veiligheidsrelevante functies zoals ruitenwissers en dergelijke. in moderne auto's (alleen) te bedienen via touchscreen. Echte waanzin! De wetgever wordt daartoe inderdaad opgeroepen. Ruitenwissers, lichten, claxons, richtingaanwijzers, alarmknipperlichten en, naar mijn mening, ook de meest elementaire functies van airconditioning / verwarmingssystemen, geluidssystemen en navigatiesystemen moeten intuïtief en “blind” te gebruiken zijn. Stembesturing helpt vaak bij het navigatiesysteem.

  Het probleem is al duidelijk bij de meeste "eenvoudige" nieuwere auto's: ze hebben allemaal hun dagrijverlichting op automatisch ingesteld - met het fatale gevolg dat ze vooraan branden, maar niet aan de achterkant. In diffuse lichtomstandigheden zijn ze van achteren nauwelijks te zien, wat de meeste mensen niet eens kennen. Dat heeft me vaak gestoord, vooral op de snelweg, en kan ook gevaarlijk zijn.

  De combinatie van touchscreen, knoppen en stembesturing op het laatste in de fabriek geïnstalleerde navigatiesysteem in de 9-3 (vanaf MY 07) was echt briljant en naar mijn mening ongeëvenaard. Volledig intuïtief in gebruik: als je een snelle rust nodig hebt (en bediening via het stuur moeilijk was, bijvoorbeeld omdat het volledig gedraaid was), draai dan gewoon aan de knop of klap erop en het was voorbij - je hoefde niet eens te kijken. Met de Bluetooth-telefoon werd het telefoonboek direct in de eSID onder de snelheidsmeter geladen en was het heel gemakkelijk te bedienen met de stuurwieltoetsen (overigens kan Lafrentz dit achteraf inbouwen voor mijn Combi :-)). Het hele ding was leuk om naar te kijken - natuurlijk bij Saab - natuurlijk.

  Toen ik in 07 mijn vorige cabriolet (MY 2018, destijds zelf geconfigureerd) inruilde voor de gebruikte MY 12, had deze helaas geen navigatiesysteem. Ik heb in 2018 in Kiel een navigatiesysteem achteraf laten inbouwen met DAB + radio, wat belangrijk voor me was. Zeer chique, elegante oplossing, de originele antenne in de cabriolet is vervangen door een iets kortere DAB-antenne. Het navigatiesysteem / radio etc. was een Android-systeem met een puur touchscreen. Maar de serveerster irriteerde me echt en ik vond haar erg onveilig. Je moest er altijd naar kijken, ik kon het volume niet zomaar snel laag zetten, dat kon alleen via de stuurwielknoppen zonder submenu's (wat soms niet intuïtief is als je hard slaat, zie hierboven).

  Dus ik koos er een van Kenwood, die naast het touchscreen in ieder geval een paar knoppen (aan / uit, volume, etc.) heeft. De mensen van Kiel hebben dit vriendelijk voor mij geruild. Optisch helemaal chique, met een speciaal gemaakt frame. Het lijkt erop dat het er altijd is geweest. Ik ben zeer tevreden - ook al komt de Kenwood qua gebruiksgemak, zijn interne logica, zijn structuur etc. (natuurlijk!) Niet in de buurt van het eerdere originele Saab-navigatiesysteem. Maar hij ziet er geweldig uit, wordt deels met knoppen bediend en ik heb DAB +. De beste oplossing voor mij. Het Bluetooth handsfreesysteem dat via de stuurwielknoppen kan worden bediend, wordt binnenkort ook hier achteraf ingebouwd. Dan is dat vrijwel perfect - en niets leidt af van het verkeer wanneer u het bedient.

  5
  1
 • Helemaal overbelast en ja, naar mijn mening een duidelijk risico op een ongeluk! Behoort tot de uitstervende soort die bewust rijdt terwijl hij in de auto zit en geen duizend andere dingen doet.

  13
 • Ik vind dat een auto een auto moet blijven en geen "gameconsole" of "mobiele bioscoop".

  Alle belangrijke functies moeten nog steeds INTUÏTIEF (en quasi "blind") zijn via schakelaars en knoppen.
  Een touchscreen kan gebruikt worden voor “kleine zaken”, camera's of alle “media” dingen die tegenwoordig nodig lijken (is dat echt altijd nodig?).

  Ik vind ook al deze “bioscoopschermen” of schermen à la minstens 12.9 ″ iPad Pro & Co overbodig en nogal storend.
  Een "normaal" touchscreen is voldoende (en 's avonds waardeer ik zelfs het Saab-typische NightPanel, dat bijna alles UITZET of VERBERGT).

  Niet elke technische innovatie hoeft per se beter / verstandiger te zijn. 😉

  Het is duidelijk dat de fabrikanten geïnteresseerd zijn in enorme touchscreens en volledige bediening via deze.
  Dit verlaagt hun kosten enorm, ze hoeven minder te installeren, software-onderhoud is gemakkelijker dan hardware-onderhoud (en je kunt pronken met "modern" en "innovatief"), enz.

  Als ik op een gegeven moment zou stoppen met rijden met mijn huidige Drömbil, zal het voor mij zeker heel moeilijk worden om een ​​nieuwe "geschikte" auto voor mij te vinden, aangezien er nauwelijks nieuwe auto's zijn zonder deze enorme "schakelschermen". 🙁

  Ik "hou" van mijn klassieke bedieningspaneel zoals het is.
  Alles gemakkelijk toegankelijk en logisch, touchscreen voor een paar dingen ... en ook "klassiek" groen. 😉
  https://www.bilder-upload.eu/bild-81786c-1597057961.jpg.html

 • Eerst dacht ik dat er Tesla-bashing zou zijn, zoals gebruikelijk is in Duitse media. Hit Tesla ... Maar nee - eerlijk geschreven. Tesla is misschien iets te ver gegaan met de M3, maar dat kon snel worden gecorrigeerd.

  Ik ben het over het algemeen eens met de auteur. Sommige knoppen als een soort noodfunctie zouden ook in de toekomst moeten blijven.

  9
  1
 • Het zou een beetje helpen als de cockpits een beetje chauffeursgericht zijn, de zeer rechte schermen maken het nog moeilijker

Reacties zijn gesloten.