Evergrande Auto is de meest waardevolle fabrikant van China

Het loont de moeite om aan het eind van de week even naar China te kijken. Er zijn de afgelopen dagen belangrijke, misschien historische dingen gebeurd. Evergrande Auto presenteerde 6 prototypes en de beurs van Hongkong barstte in gejuich uit. De verwachtingen zijn in ieder geval enorm, wat ook terug te zien is in de prijs van het aandeel.

Hengchi 2 prototype van Evergrande Auto
Hengchi 2 prototype van Evergrande Auto

6 prototypes die nu worden getest en een beloofde start van de productie van Hengchi 1 in de tweede helft van 2021. Er zitten nog 8 modellen in de pijplijn, dat zijn er 14. Dus dat zijn er meer series dan Tesla bij de start heeft.

Evergrande Auto is nummer 1 in China.

De aandelenkoers steeg tot 34,80 Hongkongse dollar (HKD) en schommelt sindsdien rond dat bereik. De prijs, rond HKD 7 in februari, is sindsdien vermenigvuldigd. Met een marktwaarde van ongeveer € 32 miljard laat Evergrande Auto bedrijven als SAIC en BYD achter zich, zonder ook maar één auto te hebben verkocht. Volgens nationale media is Evergrande de meest waardevol Autofabrikant in het land, ongeveer gelijk aan BMW. München verkoopt echter veel auto's.

De weddenschap op de verdere ontwikkeling is natuurlijk speculatief. Van nature. Net zoals het Tesla-aandeel en zijn opkomst in steeds nieuwe sferen ook speculatief is. Of Evergrande Auto aan de verwachtingen zal voldoen, valt nog te bezien. Nooit eerder was een Chinees bedrijf echter zo agressief actief in de auto-industrie als we nu meemaken.

Aandelen kopen, ze met rust laten en binnen 5 of 10 jaar droomrendementen oogsten? Kan zijn. Als je speelgeld en goede zenuwen hebt, zou je het als een uitdaging kunnen beschouwen.

Maar dit gaat over auto's.

Niet voor aandelen. Een blik op de hardware is altijd interessant, ook in het tijdperk van digitalisering. Evergrande Auto heeft een officiële film over de 6 prototypes v.pp.com vrijgelaten. De clip is natuurlijk niet bedoeld voor de internationale omgeving, maar voor de Chinese markt. Maar het geeft wel een eerste indruk van het ontwerp van Hengchi 1 en de andere modellen. Het doet dit beter dan de eerder gepubliceerde computerfoto's.

Vanaf de tweede helft van 2021 zou de pre-serieproductie ook in Trollhättan kunnen starten. Misschien maar 22, we zullen zien. Veel staat nog in de kinderschoenen en blijft ondanks alle ambities speculatief. Zoals de aandelenkoers.

13 gedachten over 'Evergrande Auto is de meest waardevolle fabrikant van China"

 • blanco

  In verband met Trollhättan zou het interessant moeten zijn hoe de relatie tussen Evergrande en NEVS in de toekomst zal worden vormgegeven. Zal de NEVS-letters worden vervangen door een EVERGRANDE-letters en wat NEVS was, zal Evergrande Europe?

  Of wordt NEVS een submerk van Evergrande met een eigen, meer Europees profiel? In het laatste geval kunnen er dan 'geëuropeaniseerde' versies van de Evergrande-voertuigen van NEVS zijn. Het is afwachten of dit alleen gevolgen heeft voor de kleuren en apparatuur, of dat er aanpassingen in design en techniek komen.
  De vraag rijst nog steeds of alle NEVS-ontwikkelingen van Evergrande al zijn afgestoten of dat ze onder het NEVS-logo op de markt zullen komen.
  Ook in China zijn er waarschijnlijk klanten die om wat voor reden dan ook de neiging hebben om Chinees te kopen en klanten die de voorkeur geven aan een buitenlands product. Daarom kan NEVS logisch zijn als een submerk.

  Aan de andere kant suggereert de aard van de Evergrande-voorstelling dat men niet lijdt aan een gebrek aan zelfvertrouwen en dat men zijn naam graag genoemd zou zien in een rij met de groten van de wereld.
  Als dat echt de strategie zou moeten zijn voor wereldwijde aanwezigheid en de modellen moeten worden verkocht als wereldauto's, dan zullen ze waarschijnlijk niet op elke markt even goed werken. Of, als alternatief, een differentiatie via het NEVS-submerk.

  Het type Evergrande-NEVS-relatie kan ook afhangen van hoe het handelsconflict tussen China en de VS zich ontwikkelt en hoe het geschil over Hong Kong eindigt.
  Uiteindelijk, zoals zo vaak het geval is, zit er niets anders op dan af te wachten hoe het zal komen.

 • blanco

  @ Tom (die oude Saabs bestuurt),

  dit is nu (denk ik) de 4e teaser / de 4e vermelding van de “nieuwe auto” / nieuwe inzending ...

  Ik ben al lang zo gespannen als de veren op een kapotte as op een buckelpiste. Is het een 900 cabriolet of zelfs een van de charmante “Streamliner” met 2-takt of V4? Of, of toch?

  Het is net als advent in de kindertijd.
  Wanneer de 5e brandt ...

  Kerstgevoel bij 36 graden in de schaduw. Alleen Saab en Tom kunnen dat doen.

  3
  1
 • blanco

  Tom - Perspectieven van de blog

  Precies deze mix van rapporten over de zorg of het herstel van onze Saabs, nieuwe geweldige promoties, rapporten over de achtergrond van Saab en uit de geschiedenis enerzijds - en neutrale rapporten over innovaties in de automobielsector, alternatieve aandrijvingen, startups, enz. Met een verwijzing naar Trollcity anderzijds: dat is wat de blog zo de moeite waard maakt om te lezen! Geweldige, objectieve journalistiek die niet kritiekloos deelneemt aan de algemene verheerlijking van e-auto's - ongeacht hun kruisfinanciering, verspilling van energie bij de productie, de oorsprong van de elektriciteit en tal van andere problemen - maar op een gedifferentieerde manier rapporteert, de achtergrond belicht en ook verschillende benaderingen overbrengt. En dit alles op “vrijwillige” basis! Hartelijk bedankt!

  Geweldig en ga zo door! (Zelfs als ik me afvraag hoe je dat naast de baan kunt doen.)

 • blanco

  Tom - het Saab-verhaal is echt geschiedenis ...

  Ja, dat is waarschijnlijk waar, helaas helaas. Interessant als je dat vergelijkt met artikelen op de blog van voorgaande jaren. Omdat het werd genoemd, zelfs toen het lang geleden NEVS was, wanneer de productie van onze Saabs opnieuw begint, enz. ... Niemand durfde na te denken over het echt definitieve einde en zeker niet te zeggen.

  Maar toen werden er steeds meer jaren en steeds meer (negatieve) feiten gecreëerd en gaat de auto-ontwikkeling een heel andere richting in. Ja, dan moet je ooit een realist worden. 🙁 Aan de andere kant: Saab was zijn tijd ver vooruit, vooral als het ging om projecten met alternatieve schijven. Met de juiste mensen zou je er vandaag nog iets van kunnen maken.

  MAAR: Deze mensen zijn niet bij NEVS (waar een deel van de rechten en patenten slapend is, toch? En het andere deel is verrot bij GM). Dus wat zijn wij als Saab-fans die geïnteresseerd zijn in Evergrande? Meerderheidseigenaar van NEVS - dat is de enige verbinding met Saab, nietwaar? En dus houders van tienjarige (of oudere) rechten op 9-3? Geeft dit de hoop dat er iets heel kleins zal worden gevonden in de Hengchi-modellen?

  Hand op hart: zou een van ons die-hard Saab-fans een Hengchi kopen? Omdat je hoopt een regel te ontdekken, een schakelaar die aan Saab doet denken? Wat mij betreft, zeker niet.

  Ik geef er de voorkeur aan om voor mijn echte Saabs te zorgen en heel laat in de nacht droom ik van de prachtige tekening van het laatste Saab-concept voor de Canrio, heel futuristisch en mooi, natuurlijk met BioPower Hybrid, of het Phoenix-model, en vlieg er mee doorheen Coronavrije wereld naar Zweden ...

  • blanco

   In principe correct. De missie van de blog is allang vervuld, Saab-geschiedenis. Er was geen wedergeboorte en 2011 was veel te lang geleden.

   Wat overblijft? Hoop? Nee. Interesseren? Ja.

   Kijk maar eens wat er van Trollhättan en de plant zal worden. Blijf in ieder geval een tijdje op de hoogte. De overname van NEVS door Evergrande wordt in september afgerond. De vooruitzichten voor de Zweden? Eens kijken, geen voorspelling.

   Oude Saabs besturen en onderhouden? In elk geval. Binnenkort komt er een meerdelig onderdeel over het kopen van zo'n voertuig - met alle risico's en bijwerkingen van dien. Zal spannend zijn.

   Maar je moet zeggen: ik kan niet zomaar over oude auto's schrijven. Ik heb altijd benadrukt en is voor mij op middellange termijn te weinig perspectief.

   9
   1
 • blanco

  Ik wil ook zeker geen Chinese Saabs (zoals bekend zijn ze allesbehalve democratisch en met twijfelachtige arbeidsomstandigheden, milieukwesties enz., Maar ook om vele andere redenen) - dan zou ik meteen een Volvo kunnen kopen ... 😉

  Ik kan verschillende voorbeelden bedenken waar gruwelijke "heruitgaven" werden gemaakt onder een voorheen glorieuze naam van een dood automerk. In ieder geval heb ik dat niet nodig - en het zou postuum de grote erfenis van Saab verpesten.

  Nog steeds een interessant verslag, heel erg bedankt!

  4
  1
 • blanco

  Het aandeel "gaat door het dak" (zoals bij Tesla), alleen nog geen auto gebouwd (zoals bij Tesla, toen ...), China leert snel, dat is bekend. Of dit de 'juiste' (economische) route is, valt voorlopig nog te bezien.
  Graan wordt bijvoorbeeld ook speculatief verhandeld: met een weddenschap / speculatie op het volgende jaar of de volgende oogst. De "systeemvraag" rijst voor mij ... Het gaat niet om "speelgeld", maar wie en onder welke voorwaarden creëert "waarden" ...
  Ondanks alles: het rapport was (weer) objectief spannend. Bedankt Tom.

  4
  1
 • blanco

  @ Black Zweed (amateurs op het werk),

  dat is precies de spannende vraag wie er aan het werk is en hoe en welke belangen nastreven ...

  Het zijn zeker geen idioten. We weten zoveel. Maar welke rol spelen de Chinese staat, zijn staatsgetrouwe en staatsondersteunende media en persoonlijke relaties van Evergrande in de politiek en zelfs in de verduistering?

  Ik vond het spannend dat het zogenaamde 'debuut' van 6 nieuwe voertuigen zonder technische gegevens, zonder interieur en soms met twijfelachtige exterieurontwerpen (een Hengchi 1 met velgen die op MacGeiz wieldoppen leken) blijkbaar een puur nationale gebeurtenis was. tegenover geneigde, uitsluitend nationale en systeemcompatibele mediavertegenwoordigers die Evergrande en de Chinese Volksrepubliek in koor vierden.

  Wil ik een nieuwe Saab van dit systeem en van deze natie? Zeker niet! ! !

  Het artikel van vandaag, met zijn objectieve soberheid, geeft ons lezers de grootst mogelijke ruimte voor onze eigen interpretaties. Maar zelfs met veel verbeeldingskracht kan ik geen Saab van Evergrande in dit bereik zien ...

  Saab is Saab. Ze zijn allemaal al gebouwd. En als er meer nieuwe waren, dan niet van Evergrande.

  8
  2
 • blanco

  Het is cool ... De studies (concepten) zien er interessant uit in de film. De vraag is wat is een show en wat wordt een serie? En voordat iemand vraagt: ik rijd (nog) niet in een Saab. Maar het is momenteel mijn favoriete autoblog hier.

 • blanco

  Objectief, nuchter en kritisch geschreven, objectief ter zake komen ...

  Ik kan niets bedenken om dat te doen. Behalve dat het verdomd goede journalistiek is - hier op een Saab- en fanblog en dan op vrijwillige basis! ! !

  Chapeau en bedankt. Dit is een geweldige bioscoop. Het is altijd een plezier om hier te lezen en meer te ontdekken.

  Hoe lukt het jou (Tom) om zo vaak en keer op deze frequentie te leveren? Echt een goede vraag, toch?

  16
  2
 • blanco

  Het wordt duidelijk: geen amateurs aan het werk. Evergrande wil veel meer dan NEVS. Duitse fabrikanten moeten dit serieus nemen. Omdat dat een uitdaging kan zijn. Spannend verhaal.

  Oh ja: Evergrande - breng Saab meteen terug.

  • blanco

   De Chinese neiging om submerken te vormen is uitgesproken. Een indicatie is dat Evergrande Auto "Hengchi" heeft gelanceerd. Het kan niet het enige merk zijn. Er zijn de afgelopen jaren een paar pogingen geweest, Borgward is een prominent voorbeeld.

   Maar Saab? Natuurlijk kun je dromen. Maar dit verhaal is echt geschiedenis.

   2
   1
 • blanco

  …gek! geen product op de markt maar een favoriet. Nou, misschien komt er iets leuks op de markt, laten we afwachten, ... misschien koop je de merknaam SAAB voor Europa ... en later de overblijfselen van GM ...

  Het is goed dat mijn SAABe nog steeds vrije kilometers heeft en ik kan in alle rust wachten! 🙂

Reacties zijn gesloten.