Saab Independence Cabriolet nr. 14. Er wordt een nieuwe auto verkocht.

Er zijn auto's waarvan je de geschiedenis kent. Ze vergezellen je al jaren, verschijnen onverwachts keer op keer. De Saab Independence Cabriolet nummer 14 is er een van. Het eerste contact werd gemaakt op 5,6 km. De Saab was nog erg jong en stond in de tentoonstellingsruimte van het filiaal in Frankfurt.

In 2011 stond de cabriolet in Frankfurt
In 2011 stond de cabriolet in Frankfurt

Het was waarschijnlijk een van de laatste nieuwe auto's, een zeldzaamheid. Slechts 6 stuks kwamen naar Duitsland en ik maakte van de gelegenheid gebruik om wat foto's te maken. Met het faillissement van Saab in Zweden en het filiaal in Frankfurt verdween ook de cabriolet van het toneel. Ik wist niet waar het werd verkocht. Tot een paar weken geleden ...

Independence Cabriolet nummer 14 verschijnt.

Auf dem Marktplaats Een Independence Cabriolet van de 1e Duitse Saab Club werd geïntroduceerd. Ironisch genoeg was nummer 14 terug. Met slechts een paar kilometer een beetje sensatie. Zou dat echt kunnen zijn? Ik was geïnteresseerd in het verhaal achter de Saab, die nog steeds een nieuwe auto is.

Het is een verhaal dat typerend is voor Saab. Het getuigt van loyaliteit waar automerken alleen in het heden van kunnen dromen. De eigenaar had tijdens zijn leven 7 voertuigen van Trollhättan. Te beginnen met een 900 Turbo, daarna een 9000 CSE, een 9000 CD en vervolgens een 9000 CSE 2.3 Turbo. Dit werd gevolgd door een 9-5 Aero-stationwagen en een 9-5 Aero-hert. Eindelijk kwam de Independence Cabriolet op het erf.

Alles was geweldig, zegt de eigenaar. Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen persoonlijke verhaal te vertellen. Net als bij het allereerste begin met de Saab 900 Turbo. Zijn vrouw was zwanger en onderweg in Noorwegen gebeurde er een ernstig ongeluk. Alles ging goed omdat je gewoon met Saab reed. Dat verbindt.

Nu de band ophoudt, eindigt een verhaal. Saab heeft hem zijn hele leven vergezeld, maar niet in de toekomst. De 9-5 Aero Hirsch is al verkocht, de Independence Cabriolet is nu de laatste Saab in huis. De snelheidsmeter is eigenlijk maar 1.257 kilometer. Helemaal gek! Maar ze zijn gemakkelijk uit te leggen en te begrijpen.

Twee keer onderhoud in Frankfurt, twee privéexcursies met de cabriolet. In de regel is het overdekt en droog in een garage, de eigenaar heeft geen tijd. Hij is 3 jaar nauwelijks verplaatst, hij zou in goede handen moeten zijn.

Wat kan Independence Cabriolet nummer 14 kosten?

Nu wordt het moeilijk. Er waren 6 exemplaren voor Duitsland. Er zijn er 38 gebouwd in plaats van 366. Ik zal u binnenkort de exacte lijst geven. De Independence Edition is daarom erg zeldzaam. In tegenstelling tot de zeldzame sportpakken van de pre-serie, die eveneens zeldzaam zijn, maar mobiel en probleemloos.

Op de achtergrond staat het verhaal met Independence Day, het geweldige idee om het jaarlijks te vieren. Het ding met de mythische kleine fabrikant die vecht voor zijn onafhankelijkheid. Hij weegt zwaar en het is moeilijk te negeren als je over deze auto praat.

Voeg daarbij de lage kilometerstand, de nieuwe autostatus. Aangezien er nauwelijks nog een vergelijkbaar exemplaar zal zijn en slechts een nummer 14, is de prijsstelling moeilijk. De eigenaar noemt € 55.000 als onderhandelingsbasis. Ik vind dat eerlijk, niet te duur. Zeker niet voor een voertuig met een historische achtergrond. En welke nieuwe auto zou vandaag iets vergelijkbaars kunnen bieden?

14 thoughts on "Saab Independence Cabriolet nr. 14. Er wordt een nieuwe auto verkocht."

 • Ebasil

  Vind de foto helaas alleen op een beker (vul hier in op de blog "Saab Cups"). Ten slotte. Ik zou er een grote poster van willen hebben ...
  De auto (Ursaab) en de foto zijn twee iconen in Union.

  De naamswijziging mag niet worden opgevat als een ranglijst. Saabolvo klinkt niet zo mooi als het heerlijk zachte en lange einde op aab.

  Hoe komt het? Een symbolische daad en uitdrukking van mijn verlangen naar vreedzaam samenleven - geen camouflage. Ik wist dat ik qua inhoud en stijl herkenbaar zou blijven. Alles wordt op het juiste adres gezegd.

  2
  1
 • Volvaab-stuurprogramma

  Oh, de foto klinkt interessant, maar ik weet het niet. Mijn Goo ... -zoekopdracht is mislukt. Misschien is er een link? Bij voorbaat bedankt! 🙂

  PS: Volvaab Driver = Herbert Hürsch, toch? Waarom verandert de naam? Waarom dan niet "Saabolvo"? Je moet immers prioriteiten stellen! 😉

 • In principe niet. Ik denk dat het niet nodig was om te veranderen. Nieuwe gereedschappen zijn duur, de BLS sprak zich uit voor sedans en stationwagens. Niet bij de Cabriolet.

 • @ Ebasil,

  misschien is het wel zo profaan dat het rode potlood niet zo gemakkelijk op de cabriolet aan te brengen is?

  Elke wijziging kost geld. Deurkrukken van GM en het weglaten van beschermstrips zijn pas zinvol vanaf een hoeveelheid X.

  Het is fijn dat de spijlen van de cabriolet met zijn lange deuren niet bewaard zijn gebleven.

  Denk aan de iconische zwart-witfoto (Saab, open deur, gebogen lantaarn) ...

  3
  1
 • Hi Tom,

  weer veel geleerd (aan de deurklinken) - BEDANKT! 🙂

  Is er ook een specificatie. Reden waarom de beschermstrips op de deuren in de cabriolet zijn behouden?

 • De auto is een droom.

  Verf & deurkrukken:

  Het grappige is dat je nu tegen een toeslag modellen kunt krijgen met alle mogelijke merken die plastic onderdelen zonder verf vervoeren.

  Ze heten Allroad, Xross Country, Scout of wat dan ook. En zelden hebben ze vierwielaandrijving. De 9-3X was de eerste en laatste bijdrage van Saab in deze richting en ook (afhankelijk van de motor) niet noodzakelijk met XWD ...

  Ik ben daar ambivalent.

  Ik vind de 9-5 een goed voorbeeld. De zwart-wit chromen glazen met hun allround lak zien er moderner uit, zijn chiquer, maar ook veel kwetsbaarder dan het origineel ...

  Bij de mijne zijn de deurgrepen en hun holten tenminste bekrast. Zelfs de bovenrand van de achterbumper enzovoort, enzovoort. In principe werden alle onderdelen die voorheen (opzettelijk) niet geverfd waren, in meer of mindere mate aangetast.

  Van tijd tot tijd rijst de vraag of de nieuwste tijdgeest wel vooruitstrevend is. Vooral omdat tegelijkertijd ook alomvattende geschilderde auto's werden gemaakt die ongeverfd plastic definieerden als een luxe waarvoor een toeslag gold. Het was heel slim uit de industrie.

  Hoe dan ook, de cabriolet is best verdomd mooi zoals hij is ...

  3
  1
 • Alles op zijn tijd. Wat er in de jaren negentig goed uitzag, was tien jaar later niet meer populair. Ik denk dat de ongeverfde deurgrepen ok zijn, vooral als het voertuig donker is geverfd. Met lichte verf zie je de aankomende klassieker en het denken van de tijd.

 • De ongeverfde deurgrepen voelen gewoon aan als een goedkope miniauto.

  2
  2
 • Dat klopt, de GM-deurgrepen op de 9-3 II voelen goed aan. Tussen de constructie van beide componenten zit meer dan een decennium. Het feit dat ze alleen zijn geschilderd vanuit de facelift (chromen bril) op de 9-5 I is typerend voor Saab. Wat heeft het voor zin om deze dingen te schilderen - had je je misschien afgevraagd? Functie komt voor schoonheid 😉

 • Dus het onderwerp deurkruk was onlangs ook een kort onderwerp tijdens de Saab-vergadering, waarbij we van mening waren dat de deurkrukken van de facelift, namelijk 9-3III, hoger en steviger aanvoelen dan de gedeeltelijk ongeverfde deurkrukken in de 9-3II.
  Ik merkte pas onlangs dat de cabrio's de plastic strips op de deuren hielden, altijd gedacht dat ze overal verdwenen waren.

 • Hallo,

  Ik kocht mijn SAAB-auto de een na de ander en verving hem toen het tijd was. Meest recentelijk verkocht ik de SAAB 9-5 Combi Areo Hirsch (300 HP) omdat het een beetje vervelend was om altijd het onderhoud in FFM te laten doen. Ik had ook niet zo snel een auto nodig ... maar het was erg leuk. Ik verkoop de cabriolet om de beschreven redenen. ..en nu rij ik een polo of gebruik ik de trein / het vliegtuig.

  PS aan TOM: Bedankt voor het leuke verhaal.

  NSK

  13
  1
 • De handgrepen waren al bij de 902 geleverd. Ze waren vrij duur om te vervaardigen en, typisch Saab, geoptimaliseerd voor hulpdiensten. Heel mooi qua design en techniek. Het is niet voor niets dat Porsche voor sommige modellen een vergelijkbare layout heeft gebruikt.
  Met de 9-3 II kwam de omschakeling naar de betekenisloze en eenvoudigere deurklinken met Cadillac BLS en facelift. Er zijn geen wijzigingen aangebracht aan de cabriolet, een andere productielocatie. Net als de 9-5 ik die het tot het einde had.

 • Tom,
  bedankt voor deze hint, interessant verhaal! Je zou zwak kunnen worden !! 🙂

  Het maakt me echter een beetje verdrietig dat deze loyaliteit van de eigenaar nu volledig eindigt. 🙁 Waarom verkoopt hij alle Saabs? Hopelijk zet hij geen domme bling-bling-auto op? !!!

  Jan HH,
  ja, zelfs na de facelift, d.w.z. als 9-3 III van MY 2008, hadden alle cabrio's de oude grepen en de zijbumperstrips, maar in ieder geval (in tegenstelling tot MY 2007). Zoals ik al zei, dit was het geval bij alle cabrio's van MY 2008 tot MY 2012 (Griffin) (inclusief de Independence-versie), er was nooit iets anders. Dienovereenkomstig kan er geen tekort zijn aan materialen en dergelijke. hebben gelogen. Het is heel grappig dat dit bijvoorbeeld in de SportCombi is veranderd, maar niet in de Cabriolets. Ik heb dit pas onlangs opgemerkt (als eigenaar van een SportCombi 2011 en Griffin Cabriolet 2012) - beschamend! 🙂

 • Het verhaal van de Independence Cabrio is minstens zo spannend als dat van de overgebleven SportCombi's.
  Maar ik heb mezelf al heel lang een vraag gesteld. Waarom heeft de gelimiteerde cabriolet nog de oude deurklinken van de pre-facelift 9-3? Heb je er om kostenredenen gebruik van gemaakt? Heb je oude voorraden gebruikt? Omdat alle andere 9-3 destijds met de herziene, “nieuwe” handvatten werden geleverd. De enige uitzondering is blijkbaar bij de cabriolet.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.