Volvo of Saab of Alfa Romeo?

Ja, in het verleden was de wereld nog prima. In de meeste gevallen hoefde u maar tussen twee opties te kiezen. Bij het skiën tussen Alpine of Nordic, op vakantie tussen de zee of de Alpen, bij het shoppen tussen Coop of Migros. De geneigde lezer zal het merken, ik kom uit Zwitserland - en, lang voor de eerste 4 × 4-aandrijvingen, was er ook de keuze tussen achterwiel- of voorwielaandrijving.


Of meer specifiek tussen Volvo of Saab. Of een Alfa?

Hoe dan ook, deze drie automerken vormen en vormen nog steeds mijn autoleven.

Eind jaren zeventig, net toen ik het me kon veroorloven om mijn eerste auto te kopen, stond ik voor een moeilijke beslissing. Een Volvo met achterwielaandrijving of een Saab met voorwielaandrijving? Of misschien iets dat meer bij mijn muzikale smaak past, namelijk iets pittigs uit Italië. Een sneeuwwitte Alfa Romeo Giulia of een bloedrode Alfa Sprint Veloce?

Deze laatste heeft zich toen min of meer beantwoord door nader te kijken naar de staat van de aangeboden gebruikte auto's. Het was niet de sneeuw die stil viel, maar eerder de roodbruine plaag, op de dorpels, op de onderkant, eigenlijk overal. En aangezien de Alfa Sud op sneeuw van mijn vriend het gedrag van een rodelbaan op zwart ijs had, werd het probleem voorlopig opgelost in mijn woonplaats in Graubünden.

Maar ik ben het eens met Jeremy Clarkson van Top Gear, op een bepaald moment in het leven moet een echte man in een Alfa rijden. Maar dat was al rond de eeuwwisseling en de Alfa Romeo 156 in Blu Tazio Nuvolari ging ook de weg van veel Italianen, het veranderde de kleur in bruinrood en op een gegeven moment had ik de toestand van het wegdek van dichtbij tussen mijn benen kunnen bestuderen.

Maar terug naar 1978 en de grote vraag Volvo of Saab?

Wel, ik hield van een gebruikte, hemelsblauwe Volvo 1800ES, maar de prijs? Destijds was het veel te duur voor mij. Zo'n gloednieuwe Sneeuwwitje-kist kostte begin jaren 70 meer dan een Porsche. En 20 frank voor een gebruikte was mij absoluut te veel. Maar ik had me ook een Volvo Amazon of een Volvo 000 of 144 kunnen voorstellen als een mobiel voetstuk, maar dan gewoon met achterwielaandrijving. En wie wil er de hele winter rondrijden met twee betonnen elementen in de kofferbak en een zak zand, zodat hij niet vast komt te zitten op elke tweede helling?

Dus voor mij als Scandinavisch georiënteerde jongeman was alleen een Saab eigenlijk een optie. Saabs waren echter niet erg gebruikelijk in Zwitserland en zeker niet in Graubünden. Het zou me niet verbazen als ik zelfs de eerste Saab in Graubünden bezat.

Het toeval wil dat ik de Okavasion Volvo's heb uitgecheckt bij een grote Volvo-dealer in de hoofdstad van het kanton en dat er een heel andere auto was. Een Saab 99 GL in oranje, Pardon Indian Yellow. Het was niet alleen de kleur die de auto onderscheidde van de massa.

Niet alleen was het anders, het was meer bijzonder, ook de hatchback van deze combi-coupé viel meteen op. Een stationwagen die nog steeds chic was en meer dan prettig om in te rijden. Destijds was CHF 7000 veel geld voor mij, maar ik heb er nooit echt spijt van gehad.

Ook al had het voertuig zijn eigenaardigheden.

Ik had bijvoorbeeld bijna meer verse geluiddempers en pijpen nodig dan sommige mensen verse onderbroeken nodig hadden, maar de funfactor op sneeuw was ongeëvenaard. Ik ben bang dat er nog steeds inwoners zijn in Arosa, Davos of St. Moritz die zich met afschuw een oranje Saab herinneren met een Graubünden-nummerplaat, die hen zogenaamd op een halsbrekende manier zou hebben ingehaald op besneeuwde straten. In ieder geval is er nooit iets gebeurd. Het geheim was simpel: de allerbeste winterbanden, dan Fulda Kristall, goed afgestelde remmen en op het juiste moment weer gas geven, of dan met de handrem aan de staart trekken.

Nou, dat was de eerste Saab, er volgden er nog drie, en naast de Alfa 156 was er ook een Snow White-kist.

Tekst en afbeelding: Gigi

8 gedachten over 'Volvo of Saab of Alfa Romeo?"

 • blanco

  Op de een of andere manier werkte het. Ik geloof dat het hielp met het allerbeste?

  2
  1
 • blanco

  Puur leesplezier!
  Grote dank aan Gigi! 🙂
  Citaat: Nou, dat was de eerste Saab, tot nu toe volgden er nog drie, en naast de Alfa 156 is er ook een Sneeuwwitje-kist.
  ... en alsjeblieft ook de verhalen voor deze voertuigen, die zeker zullen bestaan ​​...
  Blije week!

 • blanco

  Geweldig verhaal en een coole vintage foto. Komt het vervolg?

 • blanco

  Hello!

  Geweldig rapport! Ik zou alleen geïnteresseerd zijn in hoe je de achterkant van een 99 met een handrem aan de voorkant daarmee scheurde ;-)))) ...

  groeten
  Gerald

 • blanco

  PS

  Is dit het begin van een serie of een gesloten artikel?

  De andere Saabs in Wort & Bild uit de pen van Gigi zijn absoluut een genot om te lezen.

  En zeker ook de Sneeuwwitje-kist. Zou ook goed passen bij het feit dat de blog Göteborg steeds meer op het radarscherm zet.

  De P1800 is zeker een bedrag waard. Prachtige auto met een bijna onverwoestbare motor. Zeer grote Volvo-bioscoop.

  Beste Gigi,
  meer van u, meer van u en uw auto's.

  7
  1
 • blanco

  ... en langlaufen op het dak! 🙂, ... ook mijn combinatie!

 • blanco

  Tand,

  erg bedankt. Veel leesplezier. De sinaasappel ziet er geweldig uit.

  Dit zijn ook mijn merken. Ik mis Alfa nog steeds. Ik hoop dat het merk blijft bestaan ​​en dat er weer een stationwagen komt.

  9
  2

Reacties zijn gesloten.