Op pad in wonderland. De Saab Factory Tour 2010.

Het Saab Festival 2010 vervulde bijna alle wensen van de fans. Saab werd gered, de productie ging door. De nieuwe 9-5 kwam op de markt en de toekomst leek rooskleurig. Wat is er duidelijker dan aan nog een paar verwachtingen te voldoen? Een fabrieksbezoek staat bij velen hoog op de wensenlijst. Het kwam uit in de magische zomer van 2010.

Op pad in wonderland. Saab Factory Tour 2010.
Op pad in wonderland. Saab Factory Tour 2010.

Fans op pad in Wonderland

Niet voor iedereen, zoveel is duidelijk. De Saab Factory Tour was binnen de kortste keren volgeboekt. Als je het geluk had om binnen te komen, zou je kunnen ervaren hoe een Saab ter plaatse wordt gemaakt. Een moment van magie voor de een of de ander. In juli 2010 draaide de fabriek in 1-ploegendienst. Fabrieksnieuwe auto's verzameld in het bezorggebied. Het bedrijf was druk bezig met het bevoorraden van dealers over de hele wereld. Na maanden van stilstand en onzekerheid kwamen de voertuigen weer op de markt.

Het begin was moeilijk. De afhankelijkheid van de vorige eigenaar was te groot, de uitdagingen te groot. In de zomer van 2010 was het optimisme nog steeds voelbaar. De borden waren goed. Inkomende bestellingen stegen van week tot week, klanten en verkooppartners begonnen het vertrouwen terug te winnen. Trollhättan hoopte al op een extra verschuiving, wat niet mocht gebeuren. Omdat de hoop, het nieuwe 9-5-sportpak, niet meer op de markt zou komen. Vooral de verwachtingen voor grotere hoeveelheden lagen bij hem.

De plant zelf werd beschouwd als een parel in het voormalige GM-rijk. State-of-the-art en bijzonder efficiënt met zijn hoge mate van automatisering. De carrosseriebouw was de beste in de groep, wat een reden was waarom Trollhättan prototypes en studies mocht bouwen voor andere merken. Zelfs de verfwinkel was bijna nieuw, veel moderner dan in Göteborg.

Wat zou er tegen deze achtergrond mis moeten gaan? In juli 2010 kon dit idee echt misgaan. De sfeer was te goed, het moment te magisch. Pas in 2011 kwamen de feiten op tafel. Tot die tijd bestond de illusie van de kleine, onafhankelijke fabrikant die het had gemaakt.

3 gedachten over 'Op pad in wonderland. De Saab Factory Tour 2010."

 • Degene met het betalingsdoel kwam iets later. Ik herinner het me goed, het was in de winter van 2010/11.

 • Het was een te gekke tijd. Afwisselend angst en hoop.

  Ik heb nog nooit zo intensief met een ander merk, product of consumentenproduct voor of sindsdien geleefd.

  Saab is gewoon Saab. En natuurlijk altijd de nieuwe 9-5 SC. Ook in dit artikel. De grote hoop.

  Als VM het en de 9-4X niet op de dealertour had gestuurd en pre-series had gerealiseerd, zou het me veel pijn van het afscheid hebben bespaard ...

  Maar ik had nooit geweten hoe slecht GM Saab speelde. Iemands been proberen is smerig. Het is cynisch en wreed om iemand een marathon te laten lopen en deze kort voor de finish neer te halen.

  Achteraf gezien lijkt de dealertour mij een enkele (en perfect gerechtvaardigde) aanklacht. De stemming met mijn vertrouwelinge was vreemd genoeg verdeeld in twee delen ...

  De klantenkring was euforisch. Zweden? De Duitse dealer en zijn medewerkers? Je was waarschijnlijk realistisch.

  Ze waren aardig, beleefd, deskundig, goede vertegenwoordigers en goede gastheren, maar geen spoor van euforie. Ik zal deze vreemde stemming nooit vergeten in het licht van twee nieuwe releases.

  Zelfs niet welk bedrijf dit feest heeft verpest.

  7
  4
 • Bedankt Tom, voor deze spannende reis naar 2010!
  Wat had ik graag de productielucht van Zweeds-Saab willen ruiken ...

  Ik kan me nog herinneren hoe ik bijna elke dag naar persberichten zocht om de hervatting van de productie en de verdere ontwikkeling van SAAB te volgen. Het Handelsblatt was in die tijd een goede online bron - hoewel het ook erg vertraagd was.

  Was het aan het begin van de 9-5 NG-productie ook niet het geval dat veel leveranciers werd gevraagd om verlengde betalingstermijnen of andere accommodaties totdat grotere hoeveelheden werden gerealiseerd?

Reacties zijn gesloten.