De droomauto's van de Zweden. Wie loopt voorop.

Een keer per jaar peilt YouGov, namens het Blocket-platform, Zweedse consumenten over hun droomauto's. Het resultaat is interessant. Zeker als je de ontwikkeling van individuele automerken de afgelopen jaren begrijpt. Wie heeft alles goed gedaan, wie zit er vooraan? En welke merken vinden de Zweden niet meer zo aantrekkelijk?

De droomauto's van de Zweden. Welk merk loopt voorop?
De droomauto's van de Zweden. Welk merk loopt voorop?

Autokeuringen zijn veelal nationale aangelegenheden. In Duitsland vind je bijna altijd het merk Mittelland Canal vooraan of een van zijn satellieten. Als je twijfelt, kun je beter nationaal kopen als je kunt. Maar de resultaten zijn niet zo gemakkelijk te interpreteren, zoals het Zweedse voorbeeld laat zien.

Het tijdschrift Teknikens Värld heeft de laatste resultaten gepubliceerd. Volvo staat dan ook op de eerste plaats, wat geen verrassing is. Als je goed kijkt, dan heeft het merk Gothenburg de afgelopen jaren alles goed gedaan. Dit is hoe de ondervraagde Zweden het zien, waardoor het merk een toppositie krijgt.

Degene die voorop loopt, heeft alles goed gedaan

Volvo stond de afgelopen 3 jaar altijd op de eerste plaats. Zoals ik al zei, stemmen heeft een nationaal tintje. Maar de goedkeuring is gestegen van 11% in 2018 tot 12% in 2019 en 15% dit jaar. Een continue opwaartse beweging waar andere merken van kunnen dromen. Tesla staat op de tweede plaats. Elektrische auto's zijn erg belangrijk in Scandinavië, snelheidslimiet en groene stroom spreken voor het type aandrijving. De tweede plaats is niet verwonderlijk, maar Tesla ervaart alleen een zijwaartse beweging in de verlangende statistieken. Van 2% in 11 naar 2018 en 8% de volgende jaren. Er is nog ruimte voor verbetering voor de pionier op het gebied van elektrische auto's.

Porsche is niet meer zo aantrekkelijk

Waar staan ​​de Duitsers? BMW, Mercedes en Audi strijden om de 3e tot en met de 5. De Zweden houden nog steeds van de Duitse premiummerken. De enquête van dit jaar voor het sportwagenicoon Porsche eindigt echter teleurstellend. Porsche moet 7e achter Toyota staan. Slechts 3% van de 1.203 Zweden ouder dan 18 jaar ziet hun droom van het merk Zuffenhausen. Is dat misschien de dagvaarding of het ontvangstbewijs voor een steeds breder, mogelijk overenthousiast productportfolio? U zult het komende jaar meer weten met de 2021-enquête.

De volledige lijst van de YouGov-enquête met rang 1 tot 10 is binnen Teknikens Värld beschikbaar.


Volvo Newsletter abonnieren:
Loading

6 gedachten over 'De droomauto's van de Zweden. Wie loopt voorop."

 • @ Oude Zweed,

  de Zweden - jong of oud - lijken het precies te zien zoals jij. 5 Duitse merken haalden de top tien, de helft van de topposities en een totaal van 24%.

  Toevallig evenveel als Volvo en Tesla.

  Anders staan ​​alleen Toyota, Ford en Kia in de top tien en genereren ze in totaal 9%.

  Ik wil niet verder evalueren en overinterpreteren, maar de Duitse auto-industrie wordt blijkbaar goed ontvangen in S. Dat moet je haar laten doen.

 • Leuk voor Volvo ...

  Niet dat 85% van de Zweden dol is op buitenlandse merken, maar dat ze herhaaldelijk en krachtig zijn gegroeid.

  De bottom line is nog steeds een triest plaatje voor de Zweedse auto-industrie, denk ik.

  Tijdens mijn jeugd had 50% van alle auto's in S gemakkelijk Saab's kentekenplaten en natuurlijk vooral Volvo's.

  Buitenlandse merken met binnenlandse kentekens waren echte blikvangers, waren relatief zeldzaam en waren in S zozeer een uitdrukking van hun eigen individualiteit als een Saab of Volvo buiten Zweden.

  Vaak waren het Britten en vooral Amerikanen. Maar ook zoals Duitse auto's. Velen niet meer jong, maar uitstekend verzorgd en zelfs toen bijzonder. Een reis naar S is voor mij altijd een hoogtepunt van de auto geweest.

  Het was alsof het hele land één grote bijeenkomst was voor klassieke auto's, rariteiten, tuning en natuurlijk voor Zweedse auto's.

  Helaas is daar vandaag niet veel meer van over. Mensen rijden graag nieuwe auto's, maar houden nog steeds van Volvo. Maar dat was het bijna.

  De dichtheid van klassieke auto's van over de hele wereld, Saabs en Volvo's is nog steeds relatief hoog, maar is aanzienlijk afgenomen.

  De lage dichtheid van Saabs stelde me vooral teleur in de zomer van 2019. Ik speelde Saab versus met de kinderen op de achterbank. Dus we tellen auto's tijdens het rijden.

  We zijn begonnen met Saab versus Volvo. Leek logisch en duidelijk in S. Om 6:53 hadden we geen verlangen. Uiteindelijk telden we Saab versus Fiat 500 en Saab versus Mini. Alleen op deze manier kreeg het totaal aan Saabs in S nog een kans op dit spel - alleen tegen individuele modellen.

  Triest triest. De enige positieve uitzondering was een bezoek aan het museum in Trollhättan. De aangrenzende parkeergelegenheden werden duidelijk gedomineerd door Saabs. Ten slotte.

  2
  2
 • Was het niet dat de V70 de best verkochte auto in Zweden was? Ik ben blij met de Volvo nr. 1, maar ben ook verrast omdat de voertuigen veel duurder zijn geworden! De cursus bij Saab is net zo verrassend, aangezien er al bijna een decennium geen nieuwe auto's zijn. Ik kan de 3e plaats voor BMW volledig begrijpen. Niet voor elk model, maar de kernmodellen van het merk zijn al top. Zo ook bij Audi en Mercedes.

  2
  1
 • Ik ken de oude resultaten van Blocket niet. De Duitser is in deze context spannend Auto Betrokkenheid Index, die helaas maar liep tot 2018. Het meet de loyaliteit van de chauffeurs aan hun merk. Saab stond in 2007 op nummer 1, voor Volvo. Volvo was vanaf 2013 geabonneerd op rang 1, Saab zakte in 2018 naar 9. Voor Porsche, Jaguar, Alfa Romeo. En dat zonder zelfs maar een nieuwe auto te produceren.

  11
 • Ik voel me op dezelfde manier als meneer Rudolf! Saab ontbreekt en geen enkel ander merk kan tippen.

  Een interessante vraag (aan de blogger) in deze context: hoe zagen de ranglijsten er in het verleden uit? Tot 2011? Was Saab nummer één? Of altijd ??? 🙂 Zou absoluut gerechtvaardigd zijn!

  7
  1
 • Hoe men BMW voor de 3e plaats kan kiezen is mij niet duidelijk - evenmin als een andere plaats bij een fabrikant die aantoonbaar op grote schaal frauduleuze software installeerde.

  Waar zijn bijvoorbeeld de Fransen of Jaguar?

  Teknikens Värld levert waarschijnlijk een belangrijke bijdrage aan de meningsvorming in Zweden - de lezers lijken hier waarschijnlijk op de AMS-lezers. De lijst is eigenlijk volkomen oninteressant voor mij - ik mis SAAB nog steeds en zou geen ander merk op de shortlist zetten van de 10 merken die voor een aankoop worden vermeld.

  14
  7

Reacties zijn gesloten.