Zomertijd is reistijd. Of niet dit jaar?

Vrijdag was er op de A3 levendig verkeer in zuidelijke richting. Duitsland is in vakantie- en kortdurende werkmodus. Het is reistijd, ook al lijken de doelen dit jaar exotisch. Fichtelgebirge in plaats van Egypte, Sauerland in plaats van Turkije. Een flink aantal bleef in eigen land. Om redenen van rede en angst voor infectie in het buitenland.

De Wilhelm Tham aan het Götakanaal bij Trollhättan
De Wilhelm Tham aan het Götakanaal bij Trollhättan

Tegelijkertijd beleven oude vormen van reizen een wedergeboorte. Familievakantie met de auto in plaats van met het vliegtuig. Uw eigen auto wordt beschouwd als een veilige haven tegen infecties. De camperindustrie is booming, de mobiele slakkenhuizen beloven mobiliteit en veiligheid. Corona heeft de wereld en haar reisgewoonten veranderd.

Naar het schijnt, niet slechts voor een korte tijd.

Veranderen gewoonten permanent? Is er een trend naar meer duurzaamheid? Vakantie in Europa, met een buurman om de hoek in plaats van een korte trip naar Saigon te boeken? Twijfels zijn terecht. Deze week was er opmerkelijk nieuws in de media.

De cruise-industrie begint weer.

Dit geldt helaas niet voor de historische, ongelooflijk stijlvolle steamers waarmee je in een kleine cirkel over de grote meren van Göteborg naar Stockholm kunt reizen. Het gaat over de terugkeergerichte megacruisaders, die zijn ontworpen voor de vakantie van de massa. De grote schepen haalden de krantenkoppen aan het begin van de pandemie. Ze bleken superspreaders te zijn, hadden ernstige problemen om hun passagiers aan boord te krijgen en sommige werden in quarantaine geplaatst.

Maar mensen zijn vergeetachtig. Aida, Hapag-Lloyd en TUI Cruises maken de doorstart voor de komende weken bekend. Een beetje aarzelend, met weinig schepen en verminderde bezetting. Een alomvattend hygiëneconcept en korte ritten zijn bedoeld om klanten van voedsel te voorzien.

De tedere hoop dat de excessen van de cruiseschipindustrie ook met de crisis zouden verdwijnen, lijkt niet te zijn vervuld. In plaats daarvan zullen ze opnieuw zware olie verbranden, de verontreinigende stoffen zullen ver het land in gaan. Slechts één cruiseschip van de huidige vloot was milieuvriendelijk geclassificeerd als dagelijks voor de meeste drijvende hotels CO2 uitstoot werd berekend uit 84.000 auto's. Emissies - uitsluitend voor plezier en ontspanning.

De Juno passeert Trollhättan
De Juno passeert Trollhättan

Het valt nog te bezien of de cruise-industrie zal herstarten. Om milieuredenen zal bijna niemand een reis op een van de enorme schepen annuleren. Je hoeft de illusie helemaal niet op te bouwen. Maar misschien zijn de potentiële klanten voorzichtiger dan u denkt. Maar het is waarschijnlijker dat een cruise met een beperkt programma en hygiëneconcept niet leuk is.

Waar zouden we dit jaar naartoe zijn gereisd?

Mark en ik zouden naar Zweden zijn gegaan. Een week op het spoor van Saab. We hadden het vorig jaar al gepland, de hotels waren al volgeboekt. We hebben het op het laatste moment geannuleerd - om professionele redenen. Zweden is momenteel geen ideale reisbestemming. Zelfs als het niet meer rood op de kaart oplicht, bestaan ​​er nog steeds reiswaarschuwingen. Het buurland Noorwegen ontspannen op vrijdag - een klein beetje.

Het toerisme in Zweden lijdt. Met historisch Steamers hoe rijden Juno of Wilhelm Tham via het Götakanaal de grote meren in? Een Zweedse zomerdroom die niet mooier kan zijn. Mag je vergeten in 2020. Corona ketent de schepen. Hygiëneconcepten aan boord van de veteranen, van wie sommigen meer dan 100 jaar oud zijn, zijn uitgesloten.

Trollhättan, het Saab-museum? Verwend door succes sinds 2011 met een groeiend aantal buitenlandse bezoekers per jaar. De Saab-cultus valt op. Dit jaar is voor ons helaas geen issue. Misschien in 2021 of er een vaccin komt. Zo niet, dan ziet het er slecht uit met aankomende grote evenementen zoals het Saab-festival.

Het Saab-festival is ons grote onderwerp in de nieuwe week. Het werd 10 jaar geleden geregisseerd door Spyker. Saab werd als vrij en gered beschouwd, er waren grote dromen onderweg. Helaas was de droom te kort, de tijd is nog steeds de moeite waard om te onthouden. We zullen op zijn minst virtueel naar Trollhättan reizen, oude ideeën en indrukken bekijken. Onze lezers brengen me naar het Zweedse wonderland.

6-gedachten ook "Zomertijd is reistijd. Of niet dit jaar?"

 • 84.000 auto's per dag

  Dit stimuleert het denken en cijferspellen echt.

  Met 2.000 gasten (ik wil ze niet noemen omdat ze geen doorgang hebben geboekt, maar een verblijf aan boord hebben geboekt), verbruikten ze ook allemaal binnen 8,7 dagen de jaarlijkse energiebehoefte van hun auto.

  En toch zou het voor mij moeilijk zijn met verboden. Landstrom is een vanzelfsprekendheid voor zeilers en is van elke investeerder. Het is altijd de laatste 'lijn' die wordt ingezet, maar het is altijd de eerste stap in elke haven na de steiger en de nodige meerlijnen.

  Oh, als de dikke potten het zo gemakkelijk hadden. Dan staan ​​alle machines stil tijdens de tussenstop en is de lucht in havensteden beter.

  Dingen kunnen altijd veranderen.
  Maar het lijkt op een auto. Walstroom voor grote potten en een infrastructuur voor alternatieve aandrijvingen zijn geen optie.

  Voor bijna elke haven ter wereld is het beter om geen alternatieve schijf te gebruiken. Het zou zoiets zijn als proberen de Sahara over te steken met een cybertruck, ongeacht laadstations.

  Het is niet voor niets dat onze geliefde veerboten over de Oostzee stinken. Aan stuurboord of bakboord hebben ze nauwelijks loopdekken. Na waarschuwingssignalen van het roet kunt u de aandrijving duidelijk ruiken en op eigen verzoek en op eigen risico buiten (legaal) blijven.

  Het probleem is dus veel groter dan de cruise-industrie. Zou mooi zijn als er een oplossing was. Maar ik betwijfel of dit verstandig kan worden gedaan onder een regiment van (denk) verboden ...

  Beantwoorden
 • Niet alleen Euro 4, maar ook Euro 5 wordt beïnvloed door het verbod in HH! Dus ook mijn zuinige SportCombi 2011. 🙁

  Ik denk dat zeevaren (en natuurlijk vooral zeilen) gewoon geweldig is, maar deze massa-katapulten zijn gewoon verschrikkelijk. (Ik krijg ook angst bij elke vorm van massa-mensenvermaak of iets dergelijks).

  Maar het probleem is ergens anders. Zelfs als het volkomen asociaal is om te zeggen: het probleem hier is massa in plaats van klasse. Vroeger was cruisen onbetaalbaar voor de meeste dingen of iets waar je je hele leven op zou kunnen redden, bijvoorbeeld om met Cunard de Atlantische Oceaan over te steken, misschien voor een gouden bruiloft of zoiets. De meesten zouden het nooit kunnen betalen. Dit geldt nog steeds voor de meeste elite Hapag-schepen met "slechts" 300 of 500 passagiers en een dagprijs van ongeveer 1000 euro. Als er maar een paar elitaire rondreizen waren, zou dat geen probleem zijn voor lucht, water en klimaat.

  Tegenwoordig gaan echter veel gepensioneerden elk jaar drie cruises of meer voor belachelijk lage prijzen, en de jongeren minstens één keer per jaar. Het is zo goedkoop en handig dat u dat kunt betalen. Vliegen is net zo pervers voor het weekend naar Mallorca of Barcelona voor 29 euro, elke dag vlees eten, goedkoop goedkoop, etc. etc. Overal hetzelfde!

  Het is allemaal te goedkoop! Waarom handelt en bepaalt de wetgever niet de milieuschade? Of - veel beter - verbiedt eindelijk dergelijke schijftypen?! Dat werkte ook voor auto's: gereguleerde katalysatoren, roetfilters etc. waren wettelijk verplicht. De EU zou dit uniform kunnen regelen en cruisers met zware oliemotoren kunnen verbieden. Geen enkele rederij kon het zich veroorloven droombestemmingen in heel Europa te negeren.

  11
  Beantwoorden
 • Een groot deel van de bevolking beweegt zich graag in “de kudde”: HH-DOM, smalle stadsfeesten, Oktoberfest festivals, Hansa / Europa-Parken etc. Als je je daar op je gemak voelt, kun je ook op een drijvende katapult gaan. Maar nogmaals, misschien is de buik te volumineus, en dus is een schip gewoon comfortabel met een prachtig uitzicht. Er zijn waarschijnlijk meer redenen om zo'n schip te gebruiken ..., ik kan deze redenen niet alleen bedenken. Verandering van onderwerp.
  Het oude gezegde: waarom zo ver afdwalen, terwijl het goede zo dichtbij is ... is nog steeds waar.
  Door duizenden kilometers per jaar te fietsen, ken ik mijn natuurlijke omgeving vrij goed. Ik ken zwemmeren, beukenbossen, goede paddenstoelenplukkers, kleine natuurbeschermingsoases etc. Ik vraag mijn buren naar deze 'betoverde plekken', stilte. Geen idee. Dit mag geen verwijt zijn, maar het laat zien dat we vaak WEG moeten gaan om zogenaamd gelukkig te zijn. Jammer. Verandert dat ??? Ik blijf voorzichtig optimistisch ...
  Fijne rust zondag!

  12
  Beantwoorden
 • @ Zwarte Zweed
  De "Greta-Kids" kunnen niet ALLES regelen ... 😉
  Maar in feite is de hele zaak niet logisch voor de stad HH en haar inwoners.
  Ik heb deze drijvende luchtvervuilers niet nodig.

  Beantwoorden
 • In Hamburg blokkeren ze wegen voor Euro 4-diesel. Ondertussen zijn de cruiseschepen in de haven en blazen hun vuil de stad in. Dat lijkt niemand te storen, zelfs de Greta Kids niet. Gaat dat nog een keer gebeuren? Begrijp wie wil.

  12
  Beantwoorden
 • Schriftelijke klasse.

  Ik hou van deze artikelen, die tot nadenken stemmend zijn en ons lezers buiten de gebaande paden laten denken, die van Saab of zelfs die van automobiliteit als geheel.

  Ik hou van de zee en de scheepvaart, maar ik kan niets doen met moderne cruiseschepen. Ook het exorbitante energieverbruik per persoon is direct duidelijk.

  Waarom moeten schepen een winkelcentrum en pretparken verplaatsen?

  Dit alles staat stationair (en milieuvriendelijker) op het land. Als je van de zee houdt, heb je alleen een reling nodig en een goed zicht op de golven ...

  16
  3
  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.