Een Zweedse testbaan. Hällered Proving Ground.

Hällered Proving Ground ligt op ongeveer 80 kilometer van Göteborg. Een testbaan, niet alleen voor Volvo. Omdat hier ook totaal verschillende verhalen speelden. De laatste act in het drama over Saab bijvoorbeeld. Hällered is in de eerste plaats natuurlijk het grondgebied van Volvo. Ongeveer 180 mensen op de faciliteit zijn druk bezig met het testen van auto's, vrachtwagens en bussen met het Volvo-logo op de boeg.

Hällered Proving Ground. Hier test Volvo.
Hällered Proving Ground. Hier test Volvo.

Hällered - hier test Volvo

Buiten Zweden is Hällered Proving Ground minder bekend. Het gebied bij Borås speelt een belangrijke rol voor de binnenlandse auto-industrie. De site heeft 15 verschillende secties die verschillende belastingen kunnen simuleren. Er zijn onder meer routes voor hogesnelheidstesten, duurzaamheid, comfort en corrosie. Afzonderlijke onverharde wegen en afdalingen zijn uitdagend en verdere testfaciliteiten simuleren de duurzaamheid van voertuigen.

De verwarmingskamer en een klimaatkamer met een zoutsproeisysteem laten voertuigen snel verouderen, en speciale voorzieningen testen de veiligheid van tanksystemen. Hällered biedt alles wat u nodig heeft om voertuigen op een volwassen manier de weg op te sturen. Het gebied is een hightech cluster van de Zweedse auto-industrie. Ligt direct naast de testbaan AstaZero. Een onderzoeksfaciliteit die in 2014 is geopend en onder meer wordt geëxploiteerd door Chalmers University of Applied Sciences. AstaZero zet zich in voor verkeersveiligheid met als doel het aantal verkeersdoden tot nul terug te brengen. In tegenstelling tot Hällered staat het open voor alle fabrikanten.

Saab gebruikte ook Hällered Proving Ground

Niet alleen Volvo test in Hällered. Saab was hier ook een frequente gast, wat minder bekend is. De samenwerking tussen de merken werd ondanks alle rivaliteit herhaald. Vooral na de scheiding met GM kwam het dichterbij. Saab heeft de faciliteiten in de afgelopen tragische maanden herhaaldelijk gebruikt. Omdat toegang tot de eerdere testbanen, zoals de voormalige Opel-testfaciliteit in Rodgau-Dudenhofen, moeilijk was na het vertrek van GM.

De oude testbaan direct bij de fabriek was geen alternatief meer en een uit noodzaak voortgekomen compromis. Hallered Proving Ground leek het alternatief.

Saab-films met de laatste 9-5-generatie werden opgenomen in Hällered, een van de laatste evenementen vond hier plaats. In juni 2010 vloog Saab de internationale pers om de toen nieuwe 9-5 te presenteren. Delen van de Media-evenementen zijn opgenomen op de route bij Borås.

Dit alles is vandaag de Zweedse industriële geschiedenis. Volvo maakte de video van Hällered Proving Ground in het najaar van 2010. Niet alleen hebben de ingenieurs en testrijders de testbaan ervaren, maar ook die van de voormalige concurrent uit Trollhättan. Het verhaal is niet aan het einde. Saab bestaat niet meer, maar in de vorige testfaciliteiten in Trollhättan kon Volvo de afgelopen jaren keer op keer worden ontdekt.

Foto / film: Volvo Cars (1/1)

2-gedachten ook "Een Zweedse testbaan. Hällered Proving Ground."

  • Ik had mezelf vaak afgevraagd of Saab daarnaast een eigen testbaan had in de fabriek. Blijkbaar niet hoe het eruit ziet. Goede film!

    Beantwoorden
  • Limoengroene Volvo C30, ik heb hem nog nooit in het echt gezien! Ziet er vrij fris uit, maar je kunt de limoengroene Saab Cabrio natuurlijk niet te pakken krijgen!

    Anders coole film, met echte professionals aan het werk. Ik wou dat ik zo'n auto kon besturen.

    Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.